Kirjoittaja Aihe: Milloin linux alkaa oikeasti tukea laitteita jotta olisi realistinen vaih.eht  (Luettu 22211 kertaa)

dadaa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16
    • Profiili
Niin aina silloin tällöin tulee näitä testattua ja onhan sitä edistystä tapahtunut, mutta silti edelleen ollaan vaan perässä. Ei toimi usb-modeemit yms. Saati sitten että saisi esim. atin näytönohjaimista täyden tehon irti. Olisi yhtä hyvät softat tarjolla suoraan ilman winejä. Miksiköhän tää on niin hidasta? Paljon kysymyksiä...  ;D Mun mielestä ihmisten ei tarttis sovittaa laitteitaan aina linuxin mukaan vaan tuki pitäs saada olemmassa oleville laitteille. Silloin ja vasta silloin tää alkais mielestäni olla todellinen vaihtoehto.

Edistystä on tosin tapahtunut, mutta lluulis että vois tulla paljon nopeamminkin nää asiat kuntoon.

Piilukirves

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 6
    • Profiili
Ongelma ei ole etteikö linux tukisi laitteita vaan ongelma on laitevalmistajat jotka ei tue linuxia :(

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Niin aina silloin tällöin tulee näitä testattua ja onhan sitä edistystä tapahtunut, mutta silti edelleen ollaan vaan perässä.

mitä perässä?

Ei toimi usb-modeemit yms. Saati sitten että saisi esim. atin näytönohjaimista täyden tehon irti.

usb-modeemine ei minu puolestani tarvitsisikaan toimia, mutta kai sitä joku kaipaisi.

Miksiköhän tää on niin hidasta?

mikä on hidasta?

Mun mielestä ihmisten ei tarttis sovittaa laitteitaan aina linuxin mukaan vaan tuki pitäs saada olemmassa oleville laitteille. Silloin ja vasta silloin tää alkais mielestäni olla todellinen vaihtoehto.

tämä taas on kiinni laitevalmistajista. laitevalmistajat tekevät windows-ajurit -> windows-ajurit on saatavilla kun laite tulee markkinoille. jos laitevalmistaja ei tee linux-ajureita joutuu joku muu kirjoittamaan ne. jos kirjoittajalla ei ole valmistajan toimittamaa demorautaa, joutuu kirjoittaja odottamaan kunnen rautaa on yleisesti saatavilla. jos vielä tässäkään vaiheessa laitteen speksejä ei ole saatavilla, joutuu ajurien kirjoittaja tekemään hommansa lähes sokkona ja se jos mikä on hidasta. harmillisen usein laitevalmistajat panttaavat speksejä (jotka olisivat monessakin tapauksessa parempi vaihtoehto kuin valmistajan tarjoamat suljetut ajurit). jos laite on halvinta roskarautaa mitä kaupast löytyy, harva jaksaa vaivautua, kunnollisille laitteille tuki yleensä kuitenkin tulee aikanaan.

se sovittaako laitehankintansa kunnolliseen ja linux-tuettuun rautaa on tietysti jokaisen oma asia ja kaiketi kiinni pitkälti siitä haluaako käyttää jotian tiettyä rautaa vai tiettyä käyttistä. linux tukee kuitenkin paljon sellaista rautaa jolla ei ole tuke windows XP:ssä ja standardien tuki on avoimen lähdekoodin softassa valtaosin paljon parempaa kuin vaikka MS:n softassa (vaikka nyt IE, vanha ja tuleva). onneksi standardinmukaista softaa on silti saatavissa sinne windows-maailmaankin.
Janne

dadaa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16
    • Profiili
Varmasti näin mutta ajattelin nyt tässä aiheessa lähteä siitä että milloin linux voisi olla todellinen vaihtoehto kaikille, että tämä laitteistotuen puute tässä mielestäni eniten hiertää. Asennushan on jo kehitetty erittäin käyttäjäystävälliseksi. Mutta tosiaan kun vielä saisi nämä laitteet toimimaan (ennen modeemeista vain osa toimi) kun  olivat ns. win modeemeja jne.

Ja toinen asia on tietysti se että linuxiin pitäisi saada suoraan toimimaan nämä photoshopit ja muut että ei tarvitsisi mitään emulaattoreita väliin eli yhtä hyvät softat kuin windowsiin on saatavissa. Tähän tietysti toteatte että on parempiakin tarjolla ja voi olla mutta kyllä esim. kuvankäsittelyssä photoshop on mielestäni ykkönen.

Toivon hartaasti että tulevaisuus on linuxin. Windows ei ole koskaan oikein vakuuttanut. Mutta edelleen se on käytössä maailmassa aika dominoivasti joten toivossa tässä on elettävä.

Aksu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Itse olen tuoreena Ubuntu (ja ylipäätään Linux-) -käyttäjänä ollut positiivisesti yllättynyt, miten hyvin Linux tukee erilaisia laitteita. Mun mielestä on jotenkin kohtuutontakin odottaa, että Linuxiin tulisi täydellinen tuki kaikille oheislaitteille, koska se kirjo on niin valtava.

Mutta se mitä toivoisin olisi, että jossain olisi selkeästi kerrottu, mitä laitteita tuetaan eli jos haluaisi ostaa varmatoimisen koneen linuxia varten, niin mitä komponentteja kannattaisi suosia.

Jos Linuxin käyttö työasemissa ja kotikoneissa lisääntyy, niin uskon, että valmistajienkin motivaatio tuottaa ajureita paranee.
Sekakäyttäjä - Mac, Ubuntu ja Windows.

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Mutta se mitä toivoisin olisi, että jossain olisi selkeästi kerrottu, mitä laitteita tuetaan eli jos haluaisi ostaa varmatoimisen koneen linuxia varten, niin mitä komponentteja kannattaisi suosia.

ongelmana on tässäkin tietysti se, että laitevalmistajat eivät kerro toimiikio laite linuxissa, eikä heiltä yleensä saa edes teitoa siitä mitä piiriä laitteet käyttävät, sillä samalla tuotenimellä myytävää laitetta saatetaan hyvin valmistaa eri aikoina eri piireillä. yleensä voi kuitenkin olla varma, että yleisiä standardeja noudattavat laitteet kyllä toimivat (esim. usb-massamuistina toimivat, ide-laitteet, ym.). jos on hankkimassa jotain hieman erikoisempaa rautaa, niin siitä kannattanee kysellä muilta linuxkäyttäjiltä esim. sfnetin puolelta.

Jos Linuxin käyttö työasemissa ja kotikoneissa lisääntyy, niin uskon, että valmistajienkin motivaatio tuottaa ajureita paranee.

näin varmasti. sitä odotellessa kannattaa tietysti tukea niitä valmistajia jotka itse tukevat linuxia ja näyttää, että tukea tosiaan arvostetaan.
Janne

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Varmasti näin mutta ajattelin nyt tässä aiheessa lähteä siitä että milloin linux voisi olla todellinen vaihtoehto kaikille, että tämä laitteistotuen puute tässä mielestäni eniten hiertää.

no mitäs laitetta ei tueta?

Asennushan on jo kehitetty erittäin käyttäjäystävälliseksi. Mutta tosiaan kun vielä saisi nämä laitteet toimimaan (ennen modeemeista vain osa toimi) kun  olivat ns. win modeemeja jne.

juu, win-modeemeissa oli säästetty raudassa ja osa modeemin toiminnallisuudesta sysättiin softan ja tietokoneen keskusyksikön harteille. jos valmistaja ei tätä softaa tee, niin en ainakaan itse koe kovin mielekääksi suunnata kehitysresursseja huonon raudan tukemiseen. minä ainakin ostan mielummin kunnon rautaa jotta joakinen lisälaite ei kuluta erikseen koneeni tehoja, jotka olen muutenkin tarkoittanut sovellusten käytettäväksi. sitä paitsi nuo softalla raudan työtä tekevät vekottimet ovat olleet ylipäätäänkin bugisempia ja heikommin toimivia kuin oikeat laitteet.

Ja toinen asia on tietysti se että linuxiin pitäisi saada suoraan toimimaan nämä photoshopit ja muut että ei tarvitsisi mitään emulaattoreita väliin eli yhtä hyvät softat kuin windowsiin on saatavissa.

oletkohan sinä oikein ymmärtänyt tätä systeemiä? siis tässäkin tapauksessa ohjelmistotalo tekee softan tietylle järjestelmälle, softan tukeminen ei itsessään ole linuxin ominaisuus. käyttöjärjestelmien tuki on softan ominaisuus. toisaalta wine-projekti on ottanut juuri vastakkaisen lähestymistavan. wine, jonka päällä tuon photarinkin saa toki pyörimään, ei ole millän tapaa emulaattori, vaan linuxille tehty natiivi toteutus win32-ohjelmointirajapinnasta. tosin tällaisen projektin kehittäminen ja ylläpito on hyvin työlästä, enkä näe siinäkään pitkällä tähtäimellä paljoa järkeä.

Tähän tietysti toteatte että on parempiakin tarjolla ja voi olla mutta kyllä esim. kuvankäsittelyssä photoshop on mielestäni ykkönen.

millä tavalla se on sinun mielestäsi ykkönen?

toki siinä on paras kaupallisten filttereiden tuki ja gimpistä vielä vaiheessa olevat tuetu väriprofiileille ja CMYK-värierottelulle, mutta jos ei ole tekemässä painografiikkaa vaan vaikka editoimassa kuvia nettiä varten on gimp aivan hemmetin hyvä. sen käyttöliittymä vaatii vähän opettelua (ja niin vaatii photoshopinkin, ihan manuskan kanssa tai/ja kursseilla), mutta kerran opittuna se on erittäin tehokas.

« Viimeksi muokattu: 14.08.05 - klo:21.30 kirjoittanut janne »
Janne

dadaa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16
    • Profiili
no toinen laitetyyppi oli printterit joiden kanssa oli vaikeuksia ainakin jokin aika sitten. Kaverillani oli lexmark jota ei saanut toimimaan. Mutta tosiaan, tämä on väärä foorumi alkaa linuxia kritisoimaan täällä sitä pitää vaan ylistää. Torvalds on jumala!  ;D

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
no toinen laitetyyppi oli printterit joiden kanssa oli vaikeuksia ainakin jokin aika sitten.

juu-u, kaikki tulostinvalmistajat eivät käytä tulostimissaan mitään yleistynyttä tulostimenohjauskieltä, eivätkä tietysti tue omaa valintaansa kuin windowsilla saati sitten tarjoa speksejä kyseisen kielen toteuttamiseksi muilla alustoilla. tilanne on aivan sama kuin muidenkin halaplaitteiden kanssa.

Kaverillani oli lexmark jota ei saanut toimimaan.

tämä puolestaan ei todista yhtään mitään. minulla puolestaan on lexmark joka oli erinomaisen helppo saada toimimaan, vaikka linuxin mukana ei edes tullut oikeanlaista PPD:tä mukana. kopioin vain PPD:n cupsille, valitsin sen valikosta ja aloin tulostaa.

tietysti noin epämääräisesti kerrotusta jutusta ei voi edes tietää eikö kaverisi vain osannut vai eikö printteri ollut edes tuettu. edes linux-printing ei tunne kaikkia linuxissa tuettuja malleja ja vapaiden ajureiden lisäksi lexmark on yksi niistä valmistajista jotka tarjoavat jossain tapauksissa myös binääriajureita joillekin tulostimilleen.

Mutta tosiaan, tämä on väärä foorumi alkaa linuxia kritisoimaan täällä sitä pitää vaan ylistää. Torvalds on jumala!  ;D

minä voisin aivan yhtä hyvin ajaa sovelluksiani vaikkapa BSD-kernelin tai hurdin päällä, mutta pari sovellusta sitoo minua linuxiin. ytimellä ei ole ainakaan minulle mitään väliä kunhan se toimii kunnolla ja mielellään vielä fiksusti. satun vaan pitämään vapaasta softasta ja linux tuntuu olevan se firmojen parhaiten tukema vaihtoehto.

siltikin tämä, kuten mikä tahansa muukin foorumi, on väärä paikka alkaa julistamaan omia luuloja ja harhakäsityksiä asioista. yleensäkin 'mielipiteet' joille ei löydy todellista perustelua saavat väittäjän näyttämään vähintäänkin epäilyttävältä. en tosin osaa sanoa vielä sinustakaan sitä oletko täällä oikeasti vain pelleilemässä vai oletko vain täysin tietämätön asioista.

kenen tehtävä on oikeati tarjota tukea jollekin laitteelle? kuka sitä tarjoaa windowsissa tai mäkissä? miksi linux-kehittäjiene pitäisi toimia jotenkin toisella tavalla? toki linux-kehittäjät pyrkivät tukemaan laitteita joita speksien avoimuuden vuoksi on helppo tukea ja myös niitä joiden tukeminen on tehyt tahallaan vaikeaksi, mutta jotka ovat suosittuja ja laadukkaita. minusta linux-kehittäjät tekevät jo enemmän kuin muiden käyttöjärjestelmien kehittäjiltä vaaditaan, mutta se ei tietysti estä ihmisiä ruikuttamasta ja vieläpä suuntaamasta sitä ruikutusta täysin väärälle taholle.
Janne

E.K.Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 736
    • Profiili
    • Sähköaivoilua
Tämä että tiettyjen raudanvalmistajien tuotteisiin on hankalaa saada linux ajuria johtuu pitkälti siitä että ko. firmat ovat tehneet mikkisoftan kanssa sopimuksen "we support windows only" tyyliin.

Parikin tuttua on koettaneet saada laitevalmistajilta erilaista tietoa esim. ohjelmointi tarkoituksiin. Vastaus on ollut varsin tyly, tietoa ei anneta.

Mikkisoftan valta on valitettavasti sitä luokkaa että raudanvalmistajat tekevät mieluummin ylläolevan kaltaisia sopimuksia mr. B.Gatesin kanssa kuin kärsivät omituisista "yhteensopivuus ongelmista" mikkisoftan tuotteiden kanssa.

dadaa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16
    • Profiili
Eli kaikkien mielestä asia on niin kuin "guru" J sanoo että linuxissa on jo kaikki kohdallaan että vaan "tyhmät" ja "osaamattomat" käyttäjät turhaa rutisevat?

Jos näin on niin hyvä sitten!  :-*

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Eli kaikkien mielestä asia on niin kuin "guru" J sanoo että linuxissa on jo kaikki kohdallaan että vaan "tyhmät" ja "osaamattomat" käyttäjät turhaa rutisevat?

saatat olla nuori, etkä selvästikään osaa, mutta minun mielestäni se ei oikeuta esittämääsi huonoa käytöstä.

sinulle on vastattu kaikkiin ensimmäisessä viestissäsi esittämiin kysymyksiin, siitä mikä kehitystä hidastaa ja kuka tietoja panttaa. lisäksi säikeessä on korjattu sinun väärinkäsityksesi siitä, että wine olisi emulaattori.

mitä sinulta on tullut vastineeksi? kiukuttelua, selvästi muilta kopioitujen 'mielipiteiden' toistelua ja näiden 'mielipiteiden' perustelemisen välttelemistä. minua alkaa hiljalleen harmittamaan, että ylipäätään tuhlasin aikaani kanssasi "keskustelemiseen" enkä aio tehdä samaa virhettä vastaisuudessa jos vain osaan sen välttää.
Janne

dadaa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16
    • Profiili
Olen erittäin pahoillani jos olen tuhlannut sinun kallisarvoista aikaasi. Toivottavasti voit antaa anteeksi?

Se olisi minulle erittäin tärkeää. Elä oo Jansku ennää vihainen...  :)

pikkuteemu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 23
    • Profiili
    • pikkuteemu
*klip*
esim. kuvankäsittelyssä photoshop on mielestäni ykkönen.

Toivon hartaasti että tulevaisuus on linuxin. Windows ei ole koskaan oikein vakuuttanut. Mutta edelleen se on käytössä maailmassa aika dominoivasti joten toivossa tässä on elettävä.
Ongelmaasi on ollut jo jonkin aikaa ratkaisu.
MacOSX. Mäkkimaailmaan siirtyminen saattaa tuntua kalliilta
- jos viimesistään pistää, mutta rahamiehiähän se ei haittaa.

Juha

ps. PS on ykkönen jo ihan sillä että kaikki sitä käyttää.
Ja Mäkki + PS on ykkösiä silloin kun oikeasti pitää töitä tehdä eikä hifistellä.

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
ps. PS on ykkönen jo ihan sillä että kaikki sitä käyttää.

tämän perusteella myös intel + windows on ykkönen ja vhs on parempi järjestelmä kuin beta.

lähinnä minua ärsyttää muualta kuulutjen juttujen toistelu jota tämäkin ketju on valitettavasti pullollaan. ennen kuin voi väittää, että joku on paras, pitää oikeasti olla kokemusta siitä sekä sen vaihtoehdoista. valitettavasti en usko tässä (enkä tarkoita nyt sinua) tapuksessa oli kyse edes toisesta em. vaatimuksesta. 'mielipiteet' joita ei osaa perustella ovat yleensä aika hataralla pohjalla.

Ja Mäkki + PS on ykkösiä silloin kun oikeasti pitää töitä tehdä eikä hifistellä.

no joo, riippu mitä tekee ja miksi. mäkkiin tosiaan saatii viimein käyttis joka on niin fiksulla pohjalla, että minä jopa harkitsin powerbookin ostamista (joskin applen suunnitelmat vaihtaa arkkitehtuuria vesitti lopulta nekin suunnitelmat). silti mäkkiä on käytetty graafisen alan hommissa vaikka sen käyttiksessä ei ollut edes musitinsuojausta tai muutenkaan kunnollista muistinhallintaa. tästä syystä homma alkoi varmaan lipsuakin windowsin puolelle. no, nyt mäkki on saanut taas arvoisensä käyttiksen, saa nähdä miten käy.

« Viimeksi muokattu: 29.08.05 - klo:10.35 kirjoittanut janne »
Janne

pikkuteemu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 23
    • Profiili
    • pikkuteemu
ps. PS on ykkönen jo ihan sillä että kaikki sitä käyttää.

Tämän perusteella myös intel + windows on ykkönen ja vhs on parempi järjestelmä kuin beta.
Ykkönenhän ei tarvitse tarkoittaa paras. Eikö pornoteollisuus aikoinaan päättänyt että VHS on ykkönen eikä paremmuudesta oltu kuultu juttuakaan ,D
Niin silloin kun osaa, niin Linux on loistava mutta jos anoppisi kysyisi sua ostamaan koneen ja asentamaan käyttiksen niin tuskin Linuxia PC:hen kannattaisi lyödä ellei saa sairasta tyydytystä anoppilassa oleilusta ja puhelimessa anopin kanssa juttelusta. Taiteilijat kuuluvat myös sarjaan "anoppi" joten konsultoidessa suosittelen mäkkiä ja vain mäkkiä ja itse pääsen vähemmällä.
MacOSX on kyllä loistava sulka Applen hatussa.

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Ykkönenhän ei tarvitse tarkoittaa paras. Eikö pornoteollisuus aikoinaan päättänyt että VHS on ykkönen eikä paremmuudesta oltu kuultu juttuakaan ,D

muistan kun videoformaatteja oli tajolla 3: vhs, beta ja video2000. tuolloin ainakin meidän ostopäätöksen taisi ratkaista vuokraelokuvien tarjonta jota oli selkeästi eniten vhs:lle ja kuvittelin, että se ratkaisi muutenkin tuon valinnan.

Niin silloin kun osaa, niin Linux on loistava mutta jos anoppisi kysyisi sua ostamaan koneen ja asentamaan käyttiksen niin tuskin Linuxia PC:hen kannattaisi lyödä ellei saa sairasta tyydytystä anoppilassa oleilusta ja puhelimessa anopin kanssa juttelusta.

öh, kyllä minä varmaan linuxin pistäisi. nyt äidilläni ja 'anopillani' on windows, eikä kumpikaan heistä osaa asentaa niihin ohjelmia saati sitten muuten ylläpitää niitä. 'anoppilassa' sen sijaan on vielä muitakin koneen käyttäjiä, joiden ansiosta pääsen vähän väliä siivoilemaan ko. konetta viruksista, spywaresta ym., tauhkasta ja juttelemaan sen 'anopin' kanssa. kyllä se windowsin käyttökin pitää yhtä lailla oppia.

linuxin kanssa noita ongelmia ei olisi ja yläpidonkin voisi tehdä netin yli etänä.

Taiteilijat kuuluvat myös sarjaan "anoppi" joten konsultoidessa suosittelen mäkkiä ja vain mäkkiä ja itse pääsen vähemmällä.

ymmärrän hyvin.
 
MacOSX on kyllä loistava sulka Applen hatussa.

tosiaan. taitaa olla parhaiten menestynyt loppukäyttäjille suunnattu UNIXin kaltainen järjestelmä.
Janne

dadaa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16
    • Profiili
Kyllä Janne tietää... ihan vetää sanattomaksi.  ::)

ViPiFi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 50
    • Profiili
Lainaus
linuxin kanssa noita ongelmia ei olisi ja yläpidonkin voisi tehdä netin yli etänä.
Eiköhän tuon kuule voi tehdä Toosassakin etänä....
Kirjastosta hienovaraisesti Seniorin tietokoneopas lainaan niin tarvii rampata kaikenaikaa  ;D

slux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 52
    • Profiili
Jos asiat olisivatkin niin yksinkertaisia... Luin kerran advogatosta tai jostain dadaan linjoilla olevan trollauksen.

On ihan ymmärrettävää että hyvin yksinkertaisesta käyttäjänäkökulmasta on Linuxin puute jos laite x tai Windows-ohjelma x ei ole saatavilla sille. Sekin on OK, että vastaus "se ei ole ihan niin yksinkertaista" ei tyydytä: monia ihmisiä ei niin kiinnosta miksi ongelma on olemassa, vain se että se on olemassa.

Täydellistä laitetukea halajaville Linux ei tule koskaan olemaan valmis koska sellaista tukea saa vain Windowsin asemassa oleva täydellisestä monopolista nauttiva käyttis. OS X ei todellakaan myöskään tätä ongelmaa ratkaise, koitapa vaan käydä ostamassa lähimmästä putiikista sekalainen lajitelma laitteita ja katso moniko niistä sen kanssa pelaa.

Samoin jos lähdet siitä että kaikkien softiesi pitäisi löytyä myös GNU/Linuxille täysin identtisinä niin voit suosiolla pysytellä siellä Windowsin parissa. Järjestelmästä vaihtaminen tulee *aina* aiheuttamaan tiettyä totutteluntarvetta. Ja kyllä, tässäkään kohtaa OS X ei ole mikään hopealuoti.

Eli, valituksenaiheesi voivat olla ihan aiheellisia. Hyvin käytännöllisestä näkökulmasta on myöskin ihan sama kenen vika ne ovat vaikka Janne onkin ihan oikein kertonut miten hankalia asioita nämä ovat korjata. Jos nämä sinua vaivaavat niin ettet pysty pitämään Linuxia vakavana vaihtoehtona niin Linux ei ole, eikä tule ihan hetkeen olemaankaan sinulle tarkoitettu. Palaa asiaan sitten joskus jos GNU/Linuxin osuus markkinoista on sitä luokkaa kuin Windowsin tänä päivänä. Silloin varmasti kaikki rauta toimii vaikka ostaisit sen naapurin mummolta katsomatta yhtään mitä on ja kaikki ohjelmatkin joita laajalti käytetään löytyy.