joka tapauksessa saman valmistajan, samanlaiset ja samoilla asetuksilla ajetut muistit toimivat nyt moitteetta. liekö tuo nyt sitten kyllin huolellinen analyysi, mutta ainakin riittävän vakuuttava minulle.
Noin mäkin luulin joskus. Ennen kuin todistin itse asian olevan eritavalla. Saman valmistajan, "samalaiset", samoilla asetuksilla ajetut muistit. Kyllä, ne olivat samanlaisia, mutta eri valmistuserästä (sarjanumeron kautta kaivetulla tiedolla). Joka johti siihen, että ne olivat erilaisia. Vaikka niitä ajettiin oikeilla ohjearvolla ne eivät toimineet. Mutta vain tietyn valmistajan tietyssä emolevymallissa. Muistipiirit siis eivät olleet viallisia, ne eivät vain toimineet tietyllä emolevyllä ja "oikeilla" asetuksilla. Jos vaihdoin yhtälöön, muistipiirit, toisen valmistajan emolevyn tai muistiasetuksissa alitin annetun speksin arvot samalla emolevyllä ne toimivat. Noiden muistin vaihtaminen ristiin toisen erän kanssa poisti kyllä ongelman. Joten muistit ja emolevy olivat ainakin molemmat osatekijöitä tuossa sopassa. Näitä samanlaisia tarinoita riittää varmaan vaikka kuinka paljon sellasilla tyypeillä jotka kasaa vähintään koneen päivässä ja mieluiten erilaisilla kokoonpanoilla. Kuten joku Jimm's tuned pc valmiiksi kokoonpantuna. Otetaan satunnainen lajitelma osia ja isketään yhteen, pitäisi speksien puolesta toimia, mutta toimiiko oikeasti?
Herää siis kysymys, oliko missään vikaa ja jos oli niin missä?
Eikä tämä ole suinkaan ainoa kerta. On totta että jos koneita on vähän tai yksi, tuollaisen analyysin tekeminen on vaikeaa. Mutta jos esim 100 koneen erästä, 30 koneessa on ongelmia ja koneet ovat "samanlaisia", niin silloin alkaa heräämään epäilys mikä mättää. Vielä hauskemmaksi nuo ongelmat muuttu silloin kun ne ilmenevät vain tietynlaisissa käyttötilanteissa tai ympäristö-olosuhteissa.
Yksi ongelma jäi muuten resurssien takia ratkaisematta, vaikka olisin halunnut kovasti tutkia. Meidän softa kaatuili epämääräisesti tietokoneilla joissa oli AMD:n prosessori. Intelin koneilla kaatuilua ei ilmennyt. Huom! Tämä oli siis nyt hyvin karkea rajaus, ikinä ei tehty tarpeellista haarukointia ongelman selvittämiseksi. Olisi ollut todella kiva tutkia johtuuko ongelma, prosessorista, emolevystä, jostain ajurista joka liittyy em. yhdistelmään. Ja miksi kaatuilu ilmeni VAIN meidän softan kanssa. Tein paljon testejä noille AMD koneille, enkä koskaan löytänyt mitään vikaa. Mutta meidän softan kanssa se homma vaan ei toiminut. Harmittaa ettei tuon ongelman tutkimiseen mönnetty tarvittavia resursseja, ongelman paikantaminen olisi ollut todella mielenkiintoista. Imho. Ärsyttää kun ongelmiin keksitään kiertoteitä, eikä selvitetä mistä ongelma oikeasti johtuu.
Noissa muisteissa ja emolevyissäkin olisi voinut tehdä vielä tarkemman tutkimuksen, että kumpi niistä on oikeasti rikki. Siihen tosin olisi tarvittu melkoiset tesitlaitteet ja mittarit, että saisi aukottoman todistuksen aikaiseksi. Oliko vika emolevyssä vai muistissa.
Yhdessä koneessa oli kaksi eri valmistajan mutta saman speksin mukaista muistikampaa, jos ne olivat "väärässä järjestyksessä" näytönohjain sekoili.
Tuonkin hiffaaminen kesti kyllä hetken. Ongelman ratkaisua ei yhtään helpottanut se, että olin vaihtanut koneeseen emolevyn, toisen muistipiirin ja näytönohjaimen samalla kerralla. Eikä tuo muisti yhdistelmä failannut muistitesteillä kummallakaan configuraatiolla. Se oli vain silloin kun näytönohjain lainasi keskusmuistia, kun sekoilu alkoi. Jos oli kumpi tahansa piiri yksinään ongelmaa ei ollut. Mutta parina ne piti olla oikeassa järjestyksessä.
Välillä lopputulos on se, että missään ei ole mitään vikaa. Ei vaan toimi yhdessä. Joka kertoo siitä, että tutkimista ei tehty riittävän yksityiskohtaisella tasolla.