Kirjoittaja Aihe: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto  (Luettu 35063 kertaa)

peran

  • Vieras
Vs: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #20 : 04.03.07 - klo:19.54 »
Olen toivonut CD:n lataussivuille linkit myös md5-summiin, ja ehkä ohjeet latauksen tarkistamiseen, vaikka harvoinhan virheitä sattuu.

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #21 : 09.03.07 - klo:00.39 »
Viitaten toiseen viestiini ( http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=46.msg63321#msg63321 ) jatkan tänne..
Timo on tehnyt hyvää työtä ubuntu-fi.org - saitin kanssa ja paljon saanut kokoon ja homma kehittyy jatkuvasti!

En osaa sanoa minkä tiimin osalle tämän kokonaisuuden hallinta voisi osua, kenties markkinoinnin tai jotain, mutta seuraavia ajatuksia on mielessä, lähinnä tällaisista 'yleisistä periaatteista' mitä olen ajan mittaan oppinut ja havainnut. En väitä että ne olisivat totuuksia, mielipiteitä kuitenkin ja toivoisin jonkun niitä kritisoivan ja kommentoivan. Kaikki ei ole tolkusti toteutettavissa mutta tällaista visiointia.

- sivuston rakenteen tulisi olla looginen ja navigointitavan kerran tajuamisen pitäisi riittää: koko sivun rakenteen tulisi tukea tätä. Nyt etusivulla on ziljoona linkkiä ja yläreunassa on kourallinen linkkejä. Rakenteen hahmottaminen on mahdotonta: osa vie suoraan wikiin, osa heittää ihan muualle, osa vie forumiin jne. Käyttäjä ei etusivun linkkiä painamalla ymmärrä menevänsä johonkin kuudesta ubuntu-fi:n 'pääalueesta' vaan katoaa vain 'johonkin sinne'. Eli hierarkia on epäselvä. Tästä syystä ehkä toivoisin käyttäjää ohjattavan käyttämään yläreunan linkkejä ja hahmottamaan eri 'osastot' paremmin.

-Yläreunan ohjeita-sivulta löytyy kaikenlaista muutakin kuin ohjeita, mm. tiimit eivät mene 'ohjeita' - otsakkeen alle mielestäni lainkaan. Tästä syystä 'ohjeita' - sivun tulisi mielestäni heittää tänne: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki jossa olisi (tuolla alussa linkkaamassani viestissä kuvailemallani tavalla) listattu eri ohjeita, eikä käyttäjän tarvitsisi ohjeita-nappulan painamisen jälkeen enää päättää millä sivustolla olevia ohjeita hän haluaa etsiä - eihän käyttäjä sitä tiedä! Tärkeää olisi toki http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki - sivulla linkata selkeästi myös wikikirjaan aloittelijan ohjevarastona.

-Tuota edellistä kirjoitellessani huomasin että sivut http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki ja http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Ohjeita ovat oikeastaan juurikin väärin päin.. Wiki - sivulla on listattu ohjeet ja Ohjeita - sivu on wikin 'etusivu'.

-Kuvia - linkki yläpalkissa on mielestäni turha: tuleeko joka kuudes käyttäjä etsimään Ubuntun kuvia? Onko se yhtä oleellista sisältöä kuin forum tai ohjeet? Tätä en usko. Ehkäpä etusivulla voisi olla screenshot ja linkki lisäkuviin. Kuvia löytyy linkattuna kuitenkin mm. wikikirjasta joka lienee kuitenkin se, mihin ensimmäistä kertaa Ubuntua vilkuileva yritetään ohjata? Hmm.. toisaalta wikikirja on ehkä hieman 'tylsä' (lue: liikaa tekstiä) eikä riittävän koukku saamaan jotain käyttämään Ubuntua pelkästään sinne saavuttuaan eli ehkäpä täälläkin puolella täytyis olla joku putki jossa aloittelija voisi ottaa otteen Ubuntuun ja vasta tämän jälkeen tutkia wikikirjaa & ladata levy

-MIstä tulikin mieleen että ihan ensimmäinen asia mitä aloittelijan halutaan tekevän ei varmaan ole myöskään levyimagen lataaminen. Mitä sille pitää tehdä?  Mikä Ubuntu? Onko se peli? Eli käyttäjälle pitää mielestäni antaa tietyt perustiedot Ubuntusta (kuten: Ubuntu ei ole Windows mutta se rokkaa silti :) ennen kuin pusketaan lataamaan imagea. Hmm, mieleen tulee edelleen sellainen 'Ubuntun esittelyputki' vaikka Wikiin jossa nopeasti, tiiviisti, kuvien avulla kerrotaan käyttäjälle mikä Ubuntu on ja mitä sen käyttö tarkoittaa ja lopuksi ohjataan ehkäpä Wikikirjaan lukemaan tarkempaa tietoa imagen lataamisesta jne. 'Ubuntun esittely 60 sekunnissa" tai joku? Ei nyt sentään (suljettua) flashia mutta kaikenlaisia muita kivoja tekniikoita tuohon kyllä löytyy, esim. sivuja peräkkäin tai pitkä sivu jossa navigointi ankkureiden avulla tms.

-Hmm.. Etusivua voisi tosiaan koittaa dynaamistuttaa. Blogin sisältö olisi mielestäni sitä: se on tavallaan neutraalia eli jutut ovat yleensä sellaisia, että voivat kiinnostaa riippumatta siitä, käyttääkö Ubuntua vai ei. Tästä syystä toivoisin sen roolia etusivulla nostettavan: hieno olisi jos pari tuoreinta artikkelia saisi näkyviin otsikoineen ja ingresseineen eikä pelkkänä linkkilistana kuten nyt. Forumin otsikot toimivat linkkilistana paremmin, forumin sisältö on enemmän keskustelunomaista/sisäpiiripuuhaa eli sitä lukee sinne kirjoittavat ja toisin päin, blogi taas enemmän tiedottavaa ja (yhteisöstäkin) ulospäin suuntautuvaa, tästä syystä koen blogin olevan etusivulla kovin vaatimattomassa asemassa. Sinne kuitenkin kirjoitetaan kaikki yhteisön 'uutiset' ja mielestäni näiden kuuluu näkyä selkeästi etusivulla eikä vasta yläreunan blogi-nappulaa painamalla.

-Eli yläreunasta kuvia-nappula pois (ok, itse katson aina ohjelmien sivuilta ensiksi kuvia mutta jonkunlainen ubuntu-esittelyputki etusivulta korvaa tämän) selventämään rakennetta. Nyt muuten kun tuota yläpalkkia tarkemmin katselin, on siinä 'tietoa' - nappula. Ehkäpä nimen voisi muuttaa 'esittely':ksi koska eikös kunkin nappulan takaa tietoa löydy, esittely ehkä enemmän viesti sitä että linkin takaa on aktiivisesti ulospäin suunnattua esittelyä siitä, mikä tällä sivulla nyt onkaan aiheena. Tietoa tuo itselleni alkuun mieleen 'yhteystiedot' tms. Ja tämä tietoa - sivuhan tuota aikaisemman mainitsemani putken roolia tekee jossain määrin. Ongelma vain on että etusivulta käyttäjää ei ohjata selkeästi tälle sivulle ottamaan ensikosketusta - eikä pitkän sivun/putken päässä ole mitään edelleenohjaavaa, vain linkki julkaisuhistoriaan ja muutamaan lisenssisaittiin. Ehdottomasti tähän linkki joko wikikirjan sopivaan kohtaan tai lataussivulle. Esittelysivun sisältöön en tarkemmin puutu mutta ehkäpä siinäkin tarvitsee miettiä uudelleen mikä oikeasti on oleellista kertoa käyttäjälle, joka ei koskaan ole Ubuntua käyttänyt, eli mitä käyttäjän tarvitsee tietää jonkunlaisen päätöksen tehdäkseen. Mielestäni ulkoasu on tärkeä (=kuvia lisää) ja mikä Ubuntu on, mitä sillä voi tehdä ja miksi kannattaisi vaihtaa. GNU:n historia ei ehkä ole ratkaiseva tekijä, vain turhaa taakkaa sivulla.


Vielä jatketaan, jotta joku muukin ehkä tajuaa minkälaisia kuvia päässäni maalailen:

Heitetään vaikka että tuollainen 42-vuotias naisihminen, Tuula tulee jälleen kerran työpäivän (on muuten leipomossa töissä) jälkeen kotiinsa ja katselee sähköpostia virusten riivaamalta WindowsXP-koneeltaan. Kas, australian serkku vihjaa että Ubuntu on hyvä juttu ja ei tarvitse viruksista huolehtia. Tuula painaa ubuntu-fi.org - linkkiä ja luulee päätyvänsä jonkun uuden virussoftan sivuille. 'Ubuntu - Linux ihmisille'. Jaa, onko Linux sama kuin virustorjunta tietokonekielellä? Ubuntu on plaaplaaplaa käyttäjärjestelmä. Hmm.. Olikos Word käyttäjärjestelmä? Vai tämä XP, mikä se oli, Windows? Käyttöön saa tukea sieltä ja täältä. Hö - tuletteko poistamaan viruksetkin?

Tutustu! Lataa Ubuntu-CD (click). Mitä, jotain kuvia CD-levyistä? Kasettisoitin minulla on, heh, ei se taida osata CD:n kuvia katsella. Eri versioita? Onneksi oli se australian (suomesta muuttanu) serkku skypen päässä niin osasi sanoa että 6.10 ja 386 on se mitä haluan, en ymmärrä näistä mitään.. Ja tuossa alla tosiaan on ohjeet miten sen saa ladattua cd-levylle kuten serkku sanoi.. luenpa..

Tunteja kuluu ja saan aikanaan, serkun avustuksella taiottua imagen CD:lle - mutta mitä sitten? Asentaminen? Hui!

Laitan  CD:n asemaan ja käynnistän tietokoneen uudelleen ja - mitä sitten? Siellä jossain oli se asentaminen - sivu mutta en minä sitä osoitetta muista.. Hmm.. Onneksi tuolta löytyi nettiselain ja se toimi (voi että, olisikohan kannettavan tietokoneen langaton verkko toiminut?) ja google löysi umbutun kotisivun. Hmm.. missäköhän se asentaminen oli, siihenhän minä jäin..

Näin tuula etenee ja sujuvasti siivoaa Windowsin koneelta ymmärtämättä esim. että levyä voi käyttää asentamatta sitä.



No ok, ehkä vähän karrikoitu, on tuolla asennusoppaassa osioista selitetty ihan OK. Tarkoitus oli viestiä tätä ajatusmaailmaa mitä voi tulla vastaan, mitä pitäisi huomioida, miten sivujen alku ja loppu pitäisi tuumia että missä tilanteessa käyttäjän toivotaan/luullaan tulevan sinne ja mihin ohjataan eteenpäin jne jne jne. Yllä kuvatussa putkessa saatiin Windows siivottua ymmrtämättä ollenkaan mitä tehdään. Ja ei, en halua naisa mitenkään mollata mutta sen verran uskallan väittää että keskiverto naista kiinnostaa tietokoneet ja koneet ylipäätään vähemmän kuin keskiverto miestä, siksi laitoin tekijäksi naisen jotta lukija paremmin ymmärtäisi ja osaisi mukautua. Ja toki toivomme että myös naiset löytävät Ubuntun jne. (tällainen muuten on julkaistu tänään eikun eilen: http://au.linuxchix.org )

Juu. Eli saitille ehkäpä sellaista selkeämpää rakennetta että käyttäjä tietää missä on ja miksi on, tietää mitä on tekemässä tai mitä haluaa tehdä. Yksi jako voisi olla 'ensikertalainen/ei käynnistänyt)', 'asentanut/live-levyllä'. Ensimmäinen kertoisi mikä ubuntu on ja miten levyn saa ja miten asennetaan ja mistä apua jos asennus hirttää, jälkimmäinen esittelisi laajemmin ominaisuuksia (mitä ihminen haluaa testata samalla kun lukee) ja ohjaisi yhteisön hoteisiin: foorum, wikikirjaa laajemmin, aikanaan tiimit jne. blogi voisi olla tässä putken 'rinnalla' koko ajan mukana. Ehkäpä aloittelijaputkessa aloittelija-artikkelit ja asentaneille jo muita juttuja näkyvissä.

Ja edelleenkin haluan korostaa että Timo on tehnyt paljon ja tärkeää ja hyvää työtä ubuntu-fi:n eteen, kiitos siitä! Toivottavasti rupeaa Timolle löytymään apuvoimia sivuston suunnitteluun ja kehittämiseen jottei taakka käy liian raskaaksi.


Joo. 8 tuntia tenttiin. Tää lähtee nukkuu.


Heittäkää lumipallolla tai ajatuksilla, kumpi nyt mukavemmin käteen sattuu. Valitettavan vähän muuten ihmiset uskaltavat ilmaista ajatuksia vaikka niitä on, ja vaikka nimimerkein täällä forumillakin heilutaan..


r


« Viimeksi muokattu: 09.03.07 - klo:01.12 kirjoittanut Risto H. Kurppa »
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #22 : 18.04.07 - klo:00.42 »
Nyt uusien tiimien aikaan tuntuu olevan taas intressejä, kenties väkeäkin tämän sivuston paranteluun.
Sekä markkinointitiimi että dokutiimi tuntuvat kumpainenkin miettivän omalla tahollaan (ainakin mailikeskustelujen perusteella) muutoksia ubuntu-fi.org - saittiin.

Tässä oma kannanottoni jonka lähetin markkinointi-listalle (arkistossa: http://list.kapsi.fi/pipermail/ubuntu-markkinointi/2007-April/000008.html) vastauksena comiquen mailiin. Toivon tämän avaavan keskustelua sivuston uusimisesta vastaamaan tarpeita.


Lainaus käyttäjältä: http://list.kapsi.fi/pipermail/ubuntu-markkinointi/2007-April/000008.html
> Ehdotuksia sisällöksi:
> 1. Sivulinkit omissa sarakkeissaan/ryhmissä
> Ubuntuaiheiset, Linuxaiheiset,
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Muita_suomalaisia_Linux-sivustoja
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linkkej%C3%A4
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ubuntu

> Avoinohjelmisto aiheiset,
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Opi_Ubuntusta
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki -> Ohjelmien käyttöoppaat
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linuxin_esittely


> Kouluille,
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Edubuntu

> Yrityksille.
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Linuxia_k%C3%A4ytt%C3%A4v%C3%A4t_yritykset

> Näihin Suomenkielisiä hyväksi havaittuja linkkejä. Linkin vieressä tai
> alapuolella lyhyt kuvaus linkin aiheesta.

http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Opi_Ubuntusta

> 2. Myös vois listata Linuxiin/avoimiin tukea tarjoavia
> yrityksiä(näissäkin lyhyt kuvaus tuettavista/tarjottavista
> palveluista)

http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Yritykset

> 3.Esittely/mainosmateriaali(voiko nämä olla sivulla tiedostoina,vai
> pitääkö tallettaa johonkin muualle ja linkittää?). Selkeä maininta
> aineiston lisensseistä ja suositus aineiston tekijöille, CC:n tai muun
> käyttökelpoisen lisenssin käyttöön!(voidaanko sivustolle laittaa
> lisenssöimättömiä tiedostoja)

http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Ohjeita -> Ubuntun levittäminen

> 4.Referenssi kohteita, joissa käytössä Ubuntu, Linux, avoimia(kouluja,
> yrityksiä, virastoja, yhdistyksiä)

http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Linuxia_k%C3%A4ytt%C3%A4v%C3%A4t_yritykset
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=6990.0
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=9296.0

> Lisenssi sivun sisältöön selkeästi näkyviin.
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki -> Ubuntu Suomi -wikin sisällön vapaus


Tällä linkkivyörytyksellä haluan sanoa että toistaiseksi sisältö ei
tosiaankaan ole ongelma - se on pitkälti jo olemassa. Ongelma on sen
sisällön järjestäminen tolkuksi kokonaisuudeksi. Ja koska homma on
suuri, näkisin että se ei pelkästään ole markkinointi-tiimin hommia
vaan suurelta osin myös dokutiimin. Varmasti oma sanottavansa on
Jyringin Timolla, joka tuon www.ubuntu-fi.org - saitin on koonnut.
Niinpä ehdotan että mahdollinen wikin uudelleensiivoaminen (siis koko
ubuntu-fi.org - saittihan on wiki, kaikkia sivuja vain ei pääse kuka
tahansa muokkaamaan) nostettaisiin yleiseksi puheenaiheeksi, kenties
forumilla jotta kaikki pääsevät osallistumaan. Uskon että dokutiimillä
on paljon ajatuksia tästä.

Ja wikin mahdollisuuksista ulkoasun muokkauksen osalta en osaa sanoa
joten maltti on valttia ja kannattaa tosiaan selvittää ne
mahdollisuudet ennen kuin rupeaa hutkimaan. Ja markkinoinnille ei
mielestäni todellakaan kannata omaa wikiä lähteä rakentamaan vaan
laittaa sisältö tuohon jo olemassaolevaan ubuntu-fi wikiin.
ubuntu-fi.org etusivu mielestäni kaipaisi uudistusta, siitä olen
ajatuksia kirjoitellut tänne:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=5723.msg63323#msg63323
(kannattaa selailla koko thread niin saa käsityksen väen ajatuksista
jne). Osa 'haihattelua' ja pilvien tavoittelua ja osa mielestäni
'vähimmäisvaatimuksia' nykyaikaiselle sivulle.

Eli noin lyhyesti: mielestäni doku- ja markkinointitiimien tulisi
pistää ubuntu-fi.org 'kuntoon', jonkinlaiseksi harkituksi
kokonaisuudeksi.

Ja vielä: Kaikki kunnia tähänastisesta Timolle, hienoa työtä, kiitos
paljon panoksesta! Tiimien myötä onneksi mukaan tulee uutta
ylläpitäjäverta keventämään taakkaa yhdeltä mieheltä.


r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Marko5

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 39
    • Profiili
Vs: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #23 : 20.07.11 - klo:10.39 »
Hei,

Lähdin tutustumaan sivustoon ja katselin wikikoodina sivuja. Aikamoista koodia :)

Kokeilin testioppaan sivulla, että onko mahdollista käyttää "Include" makroa. Vaikuttaisi siltä, ettei kyseistä makroa ole käytössä. Olenko oikeassa?

Kokeilin siis testioppaassa laittaa sivulle seuraavan koodin:
Koodia: [Valitse]
<<Include(Ubuntun_versiot)>>
Jos Include makroa ei ole käytössä niin voisiko sen ottaa käyttöön?

Silloin sivuja voisi pilkkoa pieniksi paloiksi (alasivuiksi) ja käyttää niiden koostamiseen yhdelle pääsivulle Include makroa. Tulisi "siistimpää" koodia, jota olisi mielekkäämpää lähteä editoimaan.

http://moinmo.in/HelpOnMacros/Include

Töissä käytän Confluence wikiä ja siinä include makro on näppärä ja helpottaa tietojen ylläpitoa merkittävästi, kun sivut koostuvat alasivuista.  Samalla säästytään siltä, että tietoa pitäisi copy-pasteta sivuilta toiselle aina kun tieto päivittyy.

t. Marko