Kirjoittaja Aihe: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto  (Luettu 34001 kertaa)

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« : 02.10.06 - klo:20.46 »
Laitetaanpa nyt oma viestiketju ideoille Ubuntu Suomi -sivuston kehittämiseksi, lähinnä siis kaikki muu tämän keskustelualueen ympärillä. Esim. jos joku haluaisi kirjoittaa kattavammin Ubuntun rinnakkaisversioista vaikka laajentamalla nykyistä Kuvakaappauksia-sivua (jonka nimen voisi vaihtaa), tai ihan mitä vain muuta joka sopii sivuston runkoon & ideaan.

Ubuntun levittämisestä Suomessa voisi joskus myös miettiä jotain. Pitäisikö esim. kehittää jotain pientä verkostoa ihmisistä jotka ovat halukkaita puuhailemaan joskus jollain paikkakunnalla Ubuntun levittämisen suhteen? En nyt tarkoita mitään päivästä toiseen seisomista CD:itä jaellen, mutta jos vaikka on jokin erityinen päivä kuten Software Freedom Day tuossa muutama viikko sitten.

Laitoin Ohjeita-sivulle nyt linkin myös "Wiki"-sivulle, jonne pitäisi kaikilla olla muokkausoikeudet rekisteröitymisen jälkeen (eri kuin keskustelualueille) - siellä voi tarvittaessa harjoitella valmiiksi hyvän näköisen ja hyvin kirjoitetun tekstin kirjoittamista, ja muut voivat auttaa.

Ubuntu Suomen sivuille ei kaikkea maan ja taivaan väliltä tarvitse laittaa, mutta tämä ketju vain sitä varten jos jotain oleellista tuntuu puuttuvan. Ubuntu tutuksi -kirja kattaa suurinpiirtein kaiken itse Ubuntun käytöstä jo nyt. Voi kuitenkin miettiä, olisiko joidenkin hyvin tähdellisten asioiden syytä olla esillä jo tällä sivustolla, tai miten kirjan ja Ubuntu Suomi -sivuston välistä integraatiota voisi parantaa.

Tietty jos mitään parannettavaa ei ole, niin jatketaan vaan keskustelua muista aiheista, ja päivittelen sivuja aina miten näen parhaaksi, esim. uuden Ubuntun ilmestyessä.

Risto H. Kurppa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3024
 • Useita Kubuntuja ajossa.
  • Profiili
  • http://risto.kurppa.fi
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #1 : 30.11.06 - klo:00.41 »
Tuli tuossa juttua Ubuntu-fi.org - saitista ja sen luonteesta.

Tekniikkapuoleen en ota kantaa. Tiedän että homma pyörii nyt wikin päällä ja se ei välttämättä ole paras alusta. Esitän vain konseptia, heränneitä ajatuksia siitä, mitä itse odottaisin sivun olevan.

Mielestäni Ubuntu-fi.org pitäisi olla oikeasti suomen Ubuntun pääsivu ja sen pitäisi selkeästi näkyä sivusta.
Tällä hetkellä sivu on varsin staattinen tekstitäyteinen paketti. Sivulla on selitetty myös lyhyesti mikä Ubuntu on jne mutta itselleni jää kuva että viesti joka käyttäjälle jää on 'Lataa Ubuntu, saat sen tästä'. Sivu ei kuitenkaan selkeästi tuo esiin Ubuntu Suomen ulottuvuuksia (mikä ehkä pitäisi olla sen vähintään toiseksi tärkein tehtävä). Forum, blogi ja wikikirja, wiki ja irkkikin ovat iso osa Suomen LoCoa.

Ne kaikki pyörivät (ni, wikikirjaa lukuunottamatta..) samalla serverillä ja samassa domainissa eli ubuntu-fi.org. Tästä syystä tämä etusivu pitäisi olla portaali Suomen Ubuntu-maailmaan, ikkuna siihen, mitä Ubuntulle kuulu Suomessa. Mitäkö tämä tarkoittaa?

Sivuille tulijan pitäisi heti ensi vilkaisulla tajuta että tämä ei ole mikä tahansa 'tää on hei hyvä softa, lataa tää' - sivu josta saa jonkun kotikutoisen OS-softamokkulan joka asennuksen jälkeen jättää tielle ja tukea ei löydy mistään. Sivuille tulija pitäisi heti, jo ulkoasusta lähtien saada haluamaan mukaan juttuun. ('Hei, mikä tää Ubuntu on, tää näyttää siistiltä! Jaa tää on joku uus.. niinku Windows.. NIi, käyttöjärjestelmä. Ja ilmanen!'). Kävijän pitäisi saman tien tajuta miten aktiivinen Suomen LoCo on ja miten iso juttu Ubuntu on.

Miten tämän voi toteuttaa?
 -Moderni ulkoasu jossa on tyyliä. Saitti joka itsessään näyttää hyvälle myös niiden mielestä jotka eivät Ubuntusta mitään tiedä (ja tästä syystä skippaavat ulkoasun kun ovat samankaltaiseen Ubuntu.comissa tottuneet.. Me emme näe saittia objektiivisesti.. Kuinka usein nykyiset Ubuntu-käyttäjät edes käyvät etusivulla???!! Tuskin koskaan..)
-Käytettävä sivu jossa selkeä navigointi. Nykyiset ylänappulat eivät kiinnitä riittävästi käyttäjän huomiota.
-Ote muutamasta tuoreimmasta blogiviestistä tuomaan haikuja siitä että homma on edelleen hengissä ja elää.
-Tuoksuja Forumilta osoituksena siitä että mukana on paljon ihmisiä ja tukea löytyy
-Wikikirjaa kuvioihin ja iso (kuvitteellinen) nuoli osoittamaan siihen että 'tämä on se paikka mihin haluat seuraavaksi'.
-vinkkejä noutaa pika-apua #ubuntu-fi - kanavalta

blogin ja etusivun yhdistäminen olisi jossain määrin kiinnostava ajatus.. Näin etusivulle tulija näkisi heti tuoreimmat uutiset joihin kuuluu luonnollisesti uusista distroista tiedottaminen jne.

Nyt Ubuntu Suomen osiot ovat kovasti hajallaan (siis irc, maililista, wiki, wikikirja, forum, blogi..). Näkisin tämän etusivun roolin olevan näiden juttujen kokoajana. Paikka josta löytyy kaikki tieto ja jonne ohjattu aloittelija löytäisi kaiken tarvitsemansa tiedon (tai ainakin selkeän ohjauksen sinne). (Noin ylipäätään tieto on pahasti hajallaan ja mm. tuosta wikin roolista on täällä jotain juteltukin.. Mutta esim. sähköpostilista taitaa olla vähän reliikki kun forum on aktiivisessa käytössä.. Mielestäni jonkinlainen ubuntu-newsletter tms. olisi silti hyvä olla olemassa jotta voi tilata esim. tiedot uudesta versiosta tms. sähköpostiin: se ei vaadi mitään ohjelmia tai minkään sivun/forumin seuraaminsta mutta silti saa tietoa.. Ko. lista pitää vain pitää riittävän siistinä eli viestejä riittävän harvoin jotta sitä ei edes tarvitse muistaa kuin silloin kun tulee oikeaa asiaa. Nykyinen ubuntu-lista on kuitenkin melkein aktiivisessa käytössä keskusteluun.)

Olet Timo tehnyt hienoa työtä koko LoCo:n eteen mm. juuri etusivun osalta. En ole vaatimassa mitään muutoksia mutta juttua tuli ja täällä on palautetta kyselty niin tässä jotain. Toivon että Ubuntu saisi Suomessa parempaa jalansijaa ja tälläkin arvioinnilla haluan omalta osaltani olla sen mahdollisuuksia parantamassa.

Katselin hieman muita loco-sivuja. Tässä aika joitain. Useat noudattavat orjallisesti ubuntu.com - ulkoasua.
http://ubuntu-fr.org/ Navigointi selkeästi esillä.
http://ubuntu-de.org Etusivulla uutisia
http://www.ubuntu.cz/ Hirviästi tekstiä..
http://ubuntudanmark.dk/ hauska, erilainen versio.
http://www.ubuntu-id.org/ Hirviästi jälleen tekstiä.. Tylsäää
http://dc.ubuntu-us.org/ Ameriikan malliin, varsin ankea ulkoasu..
http://www.ubuntu-cs.org/ Toinen onnistunut variaatio (ei, en tarkoita että -fi pitäisi matkia!)
http://www.ubuntu-gr.org/ Aivan omaa luokkaansa. Wikin etusivu jälleen tutun näköinen..
http://ubuntu-ru.org - täällä on värit pistetty uusiksi.. Ei mulla muuta..
http://ubuntu-ca.org/ Hyvin uutiset esillä mutta.. se muu jääkin pahasti sivun loppuun piiloon..
http://ubuntu-au.org/ pelkkä blogi jälleen.. Ei tämäkään hyvä..
http://ubuntu.pl/ - tässä on saatu ulkoasuun tyyliä.
http://www.ubuntu-hr.org/ - käytössä Joomla - OS - sisällönhallintajärjestelmä. templaten teko jäänyt puolitiehen ja osiot on irrallaan kokonaisuudesta (forum sentään integroitu) mutta sivumoottori sallii monipuoliset jutut, pisteet siitä.

Keskimäärin aika huonoja. Ranska ja puola on suht ansioituneita.

Tässä ajattelun aihetta ja purtavaa miettiessäsi seuraavia päivityksiä sivulle.

Toivoisin ajatuksia aiheesta, niin Timolta kuin muiltakin. Löytyisikö ihmisiä jotka ovat halukkaita jeesaamaan Ubuntun elämää mutta C  koodaaminen ei maistu mutta webbikynä pysyy kädessä? Pystyisikö tätä hyödyntämään.. Mielestäni tärkeä tehtävä. Päämääräksi nokittaa puolan sivut ulkoasun puolelta, vaikka noin aluksi ;)

Ja mitä tuohon Ubuntu levittämiseen tulee niin mielestäni tällä on tärkeä rooli siinäkin. Ja aktivoituminen jakamaan levyjä esim. verkkokaupan ovelle olisi aika hyvä isku. Ja väliin suomenkielinen lappu (Mikko H. teki jonkun, taitaa löytyä wikistä tai jotain..) jossa ohjataan hakemaan lisätietoa täältä ubuntu-fi.org - saitilta. Eli tiedon välittämistä tuntemattomillekin ihmisille. Joku juuri kirjoitti jossain (liikaa tietotulvaa.. Ei pysy lähteet mielessä enkä näe nyt merkityksellisenä etsiä.. Oisko ollut tietokone-lehden linux-blogin kommenteissa tms..) että ei tarttunut Linuxiin ennen kuin kaveri löi levykkeet käteen, vaikka olikin useasti linuxista lukenut. Yhtäkkiä lähteä etsimään uutta käyttistä verkosta kuulostaa vähän hifiltä ja työläälä). Tältä kantilta komian painetun levyn & kuorien jakaminen olisi hieno juttu ja esim. verkkokauppaan virtaava väki kyllä tietää Linuxista jotain ja saattaisi hyvinkin olla valmis kokeilemaan jos se tehtäisiin helpoksi (lue: levyimagen lataaminen ja poltto on kuitenkin suht työlästä..)


Joo. Puheenvuoro muille välillä.
r
« Viimeksi muokattu: 30.11.06 - klo:00.54 kirjoittanut Risto H. Kurppa »
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Ryppy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 837
  • Profiili
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #2 : 30.11.06 - klo:01.03 »
RHK puhuu jälleen asiaa. Ei sivu nykyiselläänkään huono ole, mutta tuossa edellä tuli huomion arvoisia asioita joita ei kannata olla huomioimatta.
Ehkä on hyvä jos lataussivu olisi hiukan hakusessa, kuitenkin helposti löydettävissä ja etusivu olisi fiksua esittelyä.
Nuo esimerkit osoittavat miten samasta teemasta voi saada hyvinkin eri näköisen sivun.
Siitä vaan puusepät, lastut lentämään  :D
Poistuu taka vasemmalle - - -

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #3 : 30.11.06 - klo:17.33 »
Jep, taytta asiaa Ristolta - kritiikkiviikko on ollut todella tehokas :)

Tietty tarvitaan resursseja suunnittelemaan naita lisaa ja sitten tekemaan. Tassahan on vasta (joskin erittain hyva ja kattava) avaus asiaan.

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #4 : 06.12.06 - klo:01.24 »
Ensnnäkin kiitos Ristolle parannusehdotuksista. Resurssipulastahan tämä on tietty kiinni, ja miksei ideapulastakin. Liian nopeitakaan muutoksia ei toki pidä tehdä. Pikkuhiljaa joitain muutoksia on aina tapahtunut, mutta enemmänkin olisi tosiaan hyvä. Mielestäni oli mukava kuitenkin saada esim. tämä ubuntu-video Tietoa-sivulle näkyviin. Lisäksi muuttelin siellä olevia kuvia vähän otsakkeisiin liittyvimmiksi (alunperin ne olivat periaatteella "kunhan nyt jotain"). Nyt laitoin myös Ohjeita-sivulle muutaman kuvan auttamaan jaottelussa, kuvat on otettu public domain -lähteistä kuten OpenClipart (paketti openclipart-svg universestä).

Saa vapaasti ehdottaa parempia kuvia, esim. Ohjeita/Temp-sivulla voit suoraan kokeilla eri kuvia laittamalla uuden URL:n oikeaan paikkaan.

Joka tapauksessa, parannuksia on helpompi tehdä muille sivuille, mutta etusivu on kyllä hankala tapaus.

Miten tämän voi toteuttaa?

Kaikessa kirjoittamassasi on erityisesti se hyvä pointti, että etusivu on todellakin tärkeässä asemassa ja siitä tulisi tulla yhteisöpuolta enemmän esille. Lisäksi sen pitäisi olla tekstikokoelman sijaan visuaalisesti, no, jännittävämpi.

Lainaus
-Käytettävä sivu jossa selkeä navigointi. Nykyiset ylänappulat eivät kiinnitä riittävästi käyttäjän huomiota.

Pidän kyllä nykyisestä navigoinnista muuten, mielestäni juuri etusivulla pitäisi olla kuitenkin selkeämmin ohjaus eri paikkoihin kuin vain nappularivistö ylhäällä. Ks. esim. ihan Ubuntu.com tai ties kuinka monta muuta etusivua, joissa on nappularivistö mutta myös muuta.

Lainaus
-Ote muutamasta tuoreimmasta blogiviestistä tuomaan haikuja siitä että homma on edelleen hengissä ja elää.

Tämä olisi hyvä lisä.

Lainaus
-Tuoksuja Forumilta osoituksena siitä että mukana on paljon ihmisiä ja tukea löytyy

Samaten tälle olisi mukava löytää sekä tapa toteuttaa että tilaa.

Lainaus
Nyt Ubuntu Suomen osiot ovat kovasti hajallaan (siis irc, maililista, wiki, wikikirja, forum, blogi..). Näkisin tämän etusivun roolin olevan näiden juttujen kokoajana. Paikka josta löytyy kaikki tieto ja jonne ohjattu aloittelija löytäisi kaiken tarvitsemansa tiedon (tai ainakin selkeän ohjauksen sinne).

Tämä ei nyt ole millään muotoa suuri uudistus, mutta sanokaa nyt ensinnäkin onko tässä jotain _huonompaan_ suuntaan nykyisestä (1) etusivusta? Tekstiä pois muutamastakin kohtaa, esim. Ubuntu Suomi -teksti siirretty Tietoa-sivun loppuun. Levykuvien latauslinkit ovat kokonaan omalla sivullaan, ja kerrotaan selkeästi kolme vaihtoehtoa Ubuntun maailmaan (Ubuntu-CD:n poltto, Shipit, koneen osto / asennuspalvelut). Otsikoiden määrä on supistunut kahteen, "Tutustu!" ja "Osallistu! Nimenomaan tuo "osallistu" tuo etusivulle tätä yhteisöä sekä aktivoitumista.

Lainaus
Olet Timo tehnyt hienoa työtä koko LoCo:n eteen mm. juuri etusivun osalta. En ole vaatimassa mitään muutoksia mutta juttua tuli ja täällä on palautetta kyselty niin tässä jotain. Toivon että Ubuntu saisi Suomessa parempaa jalansijaa ja tälläkin arvioinnilla haluan omalta osaltani olla sen mahdollisuuksia parantamassa.

Kiitos kiitos, sitähän minäkin toivon. Aina kun aika ja innostus riittää niin pyrin tekemään joitain parannuksia. Mm.  Edubuntu-sivu on uutta, ja tarjoaa pienen suomenkielisen aloitussivun niille, jotka ovat kiinnostuneita Ubuntun / avointen ohjelmistojen käyttöönotosta kouluissa. Yritykset-sivu on tosiaan tämä toinen "uutuus".

Lainaus
Ja mitä tuohon Ubuntu levittämiseen tulee niin mielestäni tällä on tärkeä rooli siinäkin. Ja aktivoituminen jakamaan levyjä esim. verkkokaupan ovelle olisi aika hyvä isku. Ja väliin suomenkielinen lappu (Mikko H. teki jonkun, taitaa löytyä wikistä tai jotain..) jossa ohjataan hakemaan lisätietoa täältä ubuntu-fi.org - saitilta.

Jep jep, ja tähän liittyenkin Ohjeita-sivulta löytyy ihmisten rohkaisemiseksi nuo Ubuntu-flyerit, Ubuntu-tarroja sekä myös Mikon esityskalvot Ubuntusta esim. teemailtoja varten.

Risto H. Kurppa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3024
 • Useita Kubuntuja ajossa.
  • Profiili
  • http://risto.kurppa.fi
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #5 : 06.12.06 - klo:03.02 »
Lainaus
-Tuoksuja Forumilta osoituksena siitä että mukana on paljon ihmisiä ja tukea löytyy

Samaten tälle olisi mukava löytää sekä tapa toteuttaa että tilaa.

Jos joku verkkokäyttöinen RSS - lukijapalikka löytyy niin feedihän löytyy osoitteesta http://forum.ubuntu-fi.org/index.php/index.php?type=rss;action=.xml


Tämä ei nyt ole millään muotoa suuri uudistus, mutta sanokaa nyt ensinnäkin onko tässä jotain _huonompaan_ suuntaan nykyisestä (1) etusivusta? Tekstiä pois muutamastakin kohtaa, esim. Ubuntu Suomi -teksti siirretty Tietoa-sivun loppuun. Levykuvien latauslinkit ovat kokonaan omalla sivullaan, ja kerrotaan selkeästi kolme vaihtoehtoa Ubuntun maailmaan (Ubuntu-CD:n poltto, Shipit, koneen osto / asennuspalvelut). Otsikoiden määrä on supistunut kahteen, "Tutustu!" ja "Osallistu! Nimenomaan tuo "osallistu" tuo etusivulle tätä yhteisöä sekä aktivoitumista.

Vaikka uudistus ei ole kovin radikaali niin se on mielestäny hyvä! Otsikoita on tosin kolme (jos lasketaan tuo 'tervetuloa' myös otsikoksi') mutta homma on silti selkeytynyt hyvin. Laittaisin silti kuitenkin wikikirjan ensimmäiseksi tuonne 'osallistu' - osioon jotta ihmiset mieluummin mahdollisesti kävisivät siellä lukaisemassa ohjeita _ennen_ kuin tulevat forumille ihmettelemään miksi netistä ladattu skype.exe ei toimi..

Lisäksi poltto/shipit/kone - vaihtoehdot lienisivät hyvä tehdä palluroilla eikä numeroilla: numerot luovat hierarkian ja itsekin pikaisella vilkaisulla (katsoin vain otsikon 'Tutustu!' ja näin numeroidun kolmen kohdan listan) luulin että siinä on ohjeet CD:n lataamiseksi ja polttamiseksi kuten vanhalla sivulla oli. Eli tuo kolmen kohdan lista ei käsittääkseni ole 'etene tässä järjestyksessä, alusta loppuun' - lista vaan 'tässä on kolme rinnakkaista, tasa-arvoista vaihtoehtoa, valitse niistä sinulle mieluisin'.

Mutta tämä uudistus teki itseasiassa jo paljon parannusta ja nyt noiden yläpalkin nappuloiden sivuihin pääsee kiinni etusivun tekstin seastakin. Hieno homma! Joku kaksi rss - seurailijaa vielä mukaan joista toiseen blogin tietoja ja toiseen forumin juttuja.. Olisi kova. Ja vielä suora IRC - ikkuna ;) No ei ehkä ihan sentään.

Kiitos kiitos, sitähän minäkin toivon. Aina kun aika ja innostus riittää niin pyrin tekemään joitain parannuksia. Mm.  Edubuntu-sivu on uutta, ja tarjoaa pienen suomenkielisen aloitussivun niille, jotka ovat kiinnostuneita Ubuntun / avointen ohjelmistojen käyttöönotosta kouluissa. Yritykset-sivu on tosiaan tämä toinen "uutuus".

Hyviä uudistuksia ja lisäyksiä! Tarkemmin en analysoi mutta muotoile edubuntu - sivun otsake  (hmm.. jos wiki sen mahdollistaa..) muotoon 'Edubuntu - Ubuntu kouluihin' tai 'Edubuntu - Ubuntu opetuskäyttöön' tms. Itse luulin pitkään että Edubuntu on Ubuntu lapsille, kotiin, kaikenlaisilla ajantappopeleillä varustettu enkä hokannut että kyseessä on opetustarkoituksiin suunnatti. Niinpä mielestäni tämä olisi hyvä tehdä selväksi jo otsakkeessa (onhan se toki tekstissä selitetty - mutta.. Otsake 'edubuntu' ei vielä kerro yhtään mitään..)


Lainaus
Ja mitä tuohon Ubuntu levittämiseen tulee niin mielestäni tällä on tärkeä rooli siinäkin. Ja aktivoituminen jakamaan levyjä esim. verkkokaupan ovelle olisi aika hyvä isku. Ja väliin suomenkielinen lappu (Mikko H. teki jonkun, taitaa löytyä wikistä tai jotain..) jossa ohjataan hakemaan lisätietoa täältä ubuntu-fi.org - saitilta.

Jep jep, ja tähän liittyenkin Ohjeita-sivulta löytyy ihmisten rohkaisemiseksi nuo Ubuntu-flyerit, Ubuntu-tarroja sekä myös Mikon esityskalvot Ubuntusta esim. teemailtoja varten.

Vähän jonkinlaista tempaisua ollaan Blogi-jussin kanssa mietitty.. Jotain riittävän näkyvää, repäisevää ja sellaista joka toisi Ubuntua esille.. Mutta kaikki aikanaan..
r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #6 : 06.12.06 - klo:06.06 »
Ehdottomasti askel parempaan tuo uusi etusivun ehdotelma!

Jos joku verkkokäyttöinen RSS - lukijapalikka löytyy niin feedihän löytyy osoitteesta http://forum.ubuntu-fi.org/index.php/index.php?type=rss;action=.xml

Ei muuta kuin kokeilemaan miten nuo saisi nätisti istumaan sivulle... pelkona siis vain, ettei tule liian sekava siitä. Idea on mainio, mutta pitäisi löytää sopiva tapa heittää nuo esille.

Vaikka uudistus ei ole kovin radikaali niin se on mielestäny hyvä! Otsikoita on tosin kolme (jos lasketaan tuo 'tervetuloa' myös otsikoksi') mutta homma on silti selkeytynyt hyvin. Laittaisin silti kuitenkin wikikirjan ensimmäiseksi tuonne 'osallistu' - osioon jotta ihmiset mieluummin mahdollisesti kävisivät siellä lukaisemassa ohjeita _ennen_ kuin tulevat forumille ihmettelemään miksi netistä ladattu skype.exe ei toimi..

Hmmm.. mites, jos se wikikirja olisi siinä 'tutustu' puolella... enempihän se on tutustumista. Osallistumista toki siihen toivotaan kanssa, mutta se on niin hyvä tiedonlähde vasta-alkajalle (toki muillekin), että laittaisin se tutustumispakettiin mukaan.

Lisäksi poltto/shipit/kone - vaihtoehdot lienisivät hyvä tehdä palluroilla eikä numeroilla: numerot luovat hierarkian ja itsekin pikaisella vilkaisulla (katsoin vain otsikon 'Tutustu!' ja näin numeroidun kolmen kohdan listan) luulin että siinä on ohjeet CD:n lataamiseksi ja polttamiseksi kuten vanhalla sivulla oli. Eli tuo kolmen kohdan lista ei käsittääkseni ole 'etene tässä järjestyksessä, alusta loppuun' - lista vaan 'tässä on kolme rinnakkaista, tasa-arvoista vaihtoehtoa, valitse niistä sinulle mieluisin'.

Juu, samaa mieltä tästä. Tuo järjestys jo tosin itsessään tuo "tärkeys/suositeltavuus"-luokitusta lukijan mielessä helposti, mutta sillepä ei juuri mitään voi eikä se mitään haittaa, kyllä noin lyhyen listan jaksaa lukea ja siitä omansa löytää.


Mutta tämä uudistus teki itseasiassa jo paljon parannusta ja nyt noiden yläpalkin nappuloiden sivuihin pääsee kiinni etusivun tekstin seastakin. Hieno homma! Joku kaksi rss - seurailijaa vielä mukaan joista toiseen blogin tietoja ja toiseen forumin juttuja.. Olisi kova. Ja vielä suora IRC - ikkuna ;) No ei ehkä ihan sentään.

Ei tuo IRC-ikkunakaan missään nimessä huono idea ole. Jos sen saa naitettua sivulle mukaan jotenkin tyylillä. Kunhan pitää tyylin riittävän simppelinä, niin kaikkeahan voi tehdä. Heitellään nyt oikein kunnon tajunnanvirtaa kun sitä tulee... eli tuota kuvaa voisi himmata ja laittaa sen taustalle rullailemaan :) no ei nyt silleen, mutta jotain vastaavaa... no ei ole ihan helpoimpia juttuja ja ei erityisen hyödyllinen. Kunhan lämpimikseni. Ja jos tästä joku innostuisi tulemaan mukaan tekemään, resursseja ei koskaan liikaa ole.


Hyviä uudistuksia ja lisäyksiä! Tarkemmin en analysoi mutta muotoile edubuntu - sivun otsake  (hmm.. jos wiki sen mahdollistaa..) muotoon 'Edubuntu - Ubuntu kouluihin' tai 'Edubuntu - Ubuntu opetuskäyttöön' tms. Itse luulin pitkään että Edubuntu on Ubuntu lapsille, kotiin, kaikenlaisilla ajantappopeleillä varustettu enkä hokannut että kyseessä on opetustarkoituksiin suunnatti. Niinpä mielestäni tämä olisi hyvä tehdä selväksi jo otsakkeessa (onhan se toki tekstissä selitetty - mutta.. Otsake 'edubuntu' ei vielä kerro yhtään mitään..)

Edubuntusta ja LTSP:stä sen verran, että näissähän olisi monenmoista tekemisen mahdollisuutta. Mietin tuossa jossain vaiheessa heittää Kasville tai muillekin edustajille postia aiheesta, jotain haastiksen tynkää, että mitä mieltä ja kannattaisikohan tässä koittaa etsiä säätöjä kouluille laajemminkin jne. En ole vain saanut mitään aikaan vielä - enkä varmasti ole paras enkä asiantuntevin tahokaan. Olisko tässä ideaa noin muuten? Joko Asmolla tai muilla aktiiveilla on jotain vireillä? Flugilla varmaan on jotain...

Ja sitten vielä nopeasti tuosta Antarktiksen tai ylipäätään LTSP:n esittelystä, se voisi olla vähän ytimekkäämpi, vähän enempi tuota henkeä mitä heillä on faqissaan:
http://www.antarktis.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=30

Eli tuota enempi, että yksi ylläpidettävä kone per X määrä työasemia jne... kustannuksia siis alas sekä ylläpidossa, että hankinnoissa.

No joo... jotain ajatuksia nyt taas kuitenkin...
« Viimeksi muokattu: 06.12.06 - klo:06.12 kirjoittanut Jussi Nykänen »

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #7 : 06.12.06 - klo:19.16 »
No niin, uusi etusivu on jo käytössä siis. Rukkasin myös Ohjeita-sivun kuvia väriskaalaltaan ubuntumaisemmiksi. Nyt tänään tässä tutkin myös tuota rss-mahdollisuutta, lykätkääpä selaimiinne test.php http://ubuntu-fi.org/ :n jälkeen, ja ihailkaa sivun alalaitaa :) Käytän tuossa simppeliä lastRSS:ää. Pitäisikö olla uusimmat viestit vai uusimmat aiheet?

Jälleen jos tuo ei ole huonompi kuin aiempi (ilman uusimpia blog/keskustelualue-viestejä), voin laittaa tuon käyttöön piankin.

Nyt voisi tehdä taas vaihteeksi jotain muutakin kuin Ubuntu-sivuja hetken aikaa, tässä tuli tällainen pieni tuotteliaisuuden puuska vapaapäivän myötä :)

Edit: test2.php löytyy myös. mukavampi kyllä saada jotain ylemmäksikin, mutta täytyy kyllä sanoa että ihan helppo ei ole keksiä mihin tulee mitäkin
« Viimeksi muokattu: 07.12.06 - klo:11.01 kirjoittanut Timo Jyrinki »

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #8 : 07.12.06 - klo:21.58 »
Versio x+1 otettu oikeaan käyttöön nyt. Kaikenlaisia muutoksia, mm. Tutustu-kappaleestakin tuli ytimekkäämpi parin virkkeen siirtyessä "Ubuntu CD"-sivulle ja asennusoppaaseen. Alkuperäisestä test2:sta muuttuen siirsin blogiotsikot kuvan alle, ja sain ne sinne sitten normaalikokoiselle fontillakin.

Risto H. Kurppa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3024
 • Useita Kubuntuja ajossa.
  • Profiili
  • http://risto.kurppa.fi
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #9 : 07.12.06 - klo:22.25 »
Periaatteessa hyvään suuntaan, CSS saattaa vain kaivata jotain säätöä.. venytellessä mukautuu jännästi.. (kts. http://rhk.homelinux.net/temp/ubuntu-fi.png  akregatorin eli konquerorin näkymä)

En tuota aiakaisempaa postia huomannut mutta hyvään suuntaan tuo menee!

r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #10 : 07.12.06 - klo:22.59 »
Periaatteessa hyvään suuntaan, CSS saattaa vain kaivata jotain säätöä.. venytellessä mukautuu jännästi.. (kts. http://rhk.homelinux.net/temp/ubuntu-fi.png  akregatorin eli konquerorin näkymä)

Oho, joo. Kokeilin venytellä Firefoxilla joka suuntaan ja päällekkäisyysongelmia ei ollut vaikka Suomi-kuva vaihtoikin paikkaa (ihan ok). Vasta kun tekstin kokoa pienentää oletuksesta reippaasti niin tuo ongelmia tulee. Onko Konquerorisi tekstin koko oletuskoko, vai käyttääkö esim. akregator normaalia pienempää fonttia? Mutta joo, tolle kelluvalle Suomi-kuvalle pitänee tehdä jotain, vaikka oletankin että useimmilla surffailijolla näkyy kaikki ihan ok nyt. Keskustelualueiden laatikkoa jos pienentää niin ettei se vaakasuoraan ylety blogilaatikon kohdalle, niin ne eivät mene päällekkäin.

Täällä ainakin Konquerorissa on sen verran iso fontti ettei ongelma esiinny mitenkään venyttelemällä.
« Viimeksi muokattu: 07.12.06 - klo:23.10 kirjoittanut Timo Jyrinki »

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #11 : 07.12.06 - klo:23.26 »
Pitasko noita otsikoita hakea vahan vahempi. Periaatteella, etta vahempi on enempi... eh... :) Tervetulosivun pitaisi olla sopivan kevyt kuitenkin tekstin maaran osalta.

Blogista vaikka 5 ja foorumilta vaikka kans. Ja sitten ne siihen alas vierekkain. Ja sitte jos joku tekee hienon kikkareen, etta ne IRC-viestit pyoris tuossa missa blogi on nyt. Joku terminaali-ikkunan nakonen siihen jollain taustakuvalla, niin olis viilee...

Ajatuksia taas vain.

Edit: Kokeilin tassa toissa Firefoxilla (1.5.0.8 ) ja Explorerilla (6.0) Windowsissa (XP) ja niissa venyttely ei aiheuttanut mitaan kramppeja. Tai no.. ihan pieni tulee FF:n kanssa. Eli kun ikkunan leveys on noin suunnilleen valilla 1050-1200 pikselia, niin foorumi-ikkunan oikea ylakulma ja blogi-ikkunan vasen alakulma vahan menevat paallekkain - ei paha kuitenkaan, ei laheskaan noin paljon kuin Ristolla. Ja muilla leveyksilla en huomannut mitaan ongelmaa.
« Viimeksi muokattu: 08.12.06 - klo:16.23 kirjoittanut Jussi Nykänen »

Risto H. Kurppa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3024
 • Useita Kubuntuja ajossa.
  • Profiili
  • http://risto.kurppa.fi
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #12 : 08.12.06 - klo:07.55 »
Konqueror itsessään näyttää ihan toimivasti, ilmeisesti Akregator tulkitsee CSS:ää huonommin kuin Konqueror itse. Jännäpä juttu.

r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Tonde

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 919
 • Feisty Fawn
  • Profiili
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #13 : 17.12.06 - klo:10.17 »
Esittäisin, että etusivulle laitettaisiin linkit Ubuntun sisarprojekteihin, esimerkkinä. http://www.ubuntu.com/. Tai, jos käytäntönä on, että ei sekoiteta suomenkielistä englanninkieliseen, niin esimerkiksi tietoa-sivulle hieman enemmän faktaa Kubuntusta ja Xubuntusta. Xubuntusta ei taida olla lainkaan mainintaa muuten, kuin "latausvaihtoehdot"-sivulla. Olisi myös hyvä, jos mainittaisiin, että Kubuntun ja Xubuntun saa myös suomenkielisenä... Itse kun jouduin asiaa erikseen kysyä  :)
Heitä hyväsit hitaudelle. Asenna ubuntu!

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #14 : 17.12.06 - klo:13.34 »
Esittäisin, että etusivulle laitettaisiin linkit Ubuntun sisarprojekteihin, esimerkkinä. http://www.ubuntu.com/. Tai, jos käytäntönä on, että ei sekoiteta suomenkielistä englanninkieliseen, niin esimerkiksi tietoa-sivulle hieman enemmän faktaa Kubuntusta ja Xubuntusta. Xubuntusta ei taida olla lainkaan mainintaa muuten, kuin "latausvaihtoehdot"-sivulla. Olisi myös hyvä, jos mainittaisiin, että Kubuntun ja Xubuntun saa myös suomenkielisenä... Itse kun jouduin asiaa erikseen kysyä  :)

Moi. Kuvia-sivulla on hieman enemmän Xubuntusta kerrottu (ja etusivulta linkataan nimenomaan Kuvia-sivuun siinä tarkoituksessa että voi tutkia rinnakkaisversioitakin). Jos joku on verbaalisesti lahjakas ja on uusia ideoita Kuvia-sivulle, sitä voi kehittää Kuvia/Temp-sivulla. Varoituksen sanana että MoinMoinin kanssa saa tapella jos yhtään haluaa kuvia ja taulukoita säätää mielensä mukaan :) Tulen itsekin tekemään tuollekin sivulle jossain vaiheessa toki jotain.

Tietoa-sivu on loppua lukuunottamatta tällä hetkellä suora kopio Ubuntun virallisesta dokumentaatiosta, ja toimii mielestäni ihan hyvin.

E.K.Virtanen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 736
  • Profiili
  • Sähköaivoilua
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #15 : 20.12.06 - klo:21.17 »
Omasta mielestäni etusivulla pitää olla esillä minne kävijä tuli. ns.about sivu. Ehkä selkeät linkit blogiin jne. tuossa tekstissä mutta pätkiä viesteistä tms. ei olisi niin hyvä laittaa. Jotenkin menisi mielestäni kovin sotkuiseksi.
Nuo napit tuolla ylhäällä on kyllä hieman "piilossa". Olisiko mahdollista ainakin kokeilla perinteistä menu valikkoa vasemmassa reunassa? Jotenkin se katse aina uusilla sivuilla sinne hakeutuu automaattisesti.

eliasj

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4075
  • Profiili
Re: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #16 : 21.12.06 - klo:13.36 »
Minusta nykyinen valikko ylhäällä on hyvä, se ei pompi liikaa esille. :)
alias vililikku

jaldemar

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 288
  • Profiili
Vs: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #17 : 29.01.07 - klo:14.58 »
Olisikohan hyvä lisätä, että UBuntu on ekologinen vaihtoehto, jolla voit pidentää vanhan ro... eikun vanhan hyvin toimivan koneesi käyttöaikaa, kun se ei enää jaksa pyörittää käyttöjärjestelmän ja tietoturvaohjelmiston lisääntyviä tehovaatimuksia. Heh heh.

Nimittäin yli gigan suorittimella varustetuilla koneillakin on jo vaikeuksia pyörittää uusia tietoturvaohjelmia ja XP:tä.

Ryppy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 837
  • Profiili
Vs: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #18 : 29.01.07 - klo:16.36 »
Olisikohan hyvä lisätä, että UBuntu on ekologinen vaihtoehto, jolla voit pidentää vanhan ro... eikun vanhan hyvin toimivan koneesi käyttöaikaa, kun se ei enää jaksa pyörittää käyttöjärjestelmän ja tietoturvaohjelmiston lisääntyviä tehovaatimuksia. Heh heh.

Nimittäin yli gigan suorittimella varustetuilla koneillakin on jo vaikeuksia pyörittää uusia tietoturvaohjelmia ja XP:tä.

No, jos tuolta kantilta katsoo, niin tuskinpa Ubuntu on kovinkaan ekologinen vaihtoehto (paitsi ehkä vistaan verraten  ;D ). Mutta Linux-maailmasta löytyy kyllä myös ekologisen näkökohdan täyttäviä distroja.
Poistuu taka vasemmalle - - -

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Vs: Parannukset / Ubuntu Suomi -sivusto
« Vastaus #19 : 04.03.07 - klo:14.58 »
Tuli taas vähän inspiraatiota, kun tuli etusivu puheeksi. http://www.ubuntu-fi.org/ -sivulta poistui nyt yksi otsikko ("Tervetuloa") ja kaksi tekstikappaletta, siirtyen osittain Tietoa-sivulle. Tutustu!-osio tuli samalla ytimekkäämmäksi, niin että ensimmäisenä sivulta paistaa silmään ne tavat joilla Ubuntun käyttäjäksi pääsee.

Edelleen tämä on nyt vain tekstin muokkausta / vähentämistä, mikä on hyvä idea mutta ei vielä tuo sellaista "blingblingiä". Kaikki parannusideat otetaan kuitenkin edelleen vastaan, eli kertokaa ihmeessä jos keksitte miten etusivua (tai vaikka Tietoa-sivua) parannettaisiin. Pitäisikö myös Osallistu!-osion sisältää vähemmän löpinää? Saa ehdottaa ihan suoria lausemuotoiluja yms. myös.

Pitäisikö etusivulle saada Web 2.0 Violatoreita? :) http://gimparoo.blogspot.com/2007/02/inkscape-web-20-violator.html