Panostukset taustaorganisaatioon näkyvät kyllä myös tuotteessa.
Näkyy, mutta siltikään loppukäyttäjä ei ole kiinnostunut organisaatiosta vaan tuotteesta. Jos ostat uuden tietokoneen niin perehdytkö laitteen ominaisuuksiin vai sen valmistaneen yrityksen organisaatioon?
Jos haluat vastauksen kysymykseen "miten tämä yritys on panostanut tämän laitteen ominaisuuksiin?", niin silloin perehdyt yrityksen organisaatioon.
Loppukäyttäjää tämä tuskin kiinnostaa, eikä loppukäyttäjä liity tähän asiaan oikein millään tavalla.
Sinä siis kysyit "miten Canonical on panostanut yhteisöön?": Millä tavalla he ovat sen panostuksen tehneet? Alempana tässä viestissä tulee esiin että yhteisöllisyyttä on markkinoitu vahvasti. Ovatko he sen lisäksi panostaneet yhteisöön jotenkin poikkeuksellisesti?
Homma lähti liikkeelle kysymyksestä miten yhteisö syntyi ja sinä vastasit että "Ubuntu ei teknisesti eroa muista jakeluista, vaan se ero on siinä että Ubuntu on eri lailla panostanut nimenomaan yhteisöön." Minä sitten olen yrittänyt kysellä tuon poikkeuksellisen panostuksen perään ja nopeasti vanhoista viesteistä poimittuna vastauksissa on mainittu yhteisön painottaminen markkinoinnissa, maakohtaiset palvelimet, Launchpad ja Community Council. Näistä ainoastaan markkinointi ja palvelimet näkyvät keskivertokäyttäjälle.
Nyt tietysti lähden oletuksesta että yhteisön syntyyn vaikuttavat lähinnä keskivertokäyttäjille näkyvät tekijät, koska uskon kriittisen massan tarpeeseen ja se ei synny ilman keskivertokäyttäjiä.
Nyt haluaisin kuulla millä Linux-aiheisilla forumeilla teininörtit tulevat aukomaan päätään?
Päätään aukovat teininörtit ovat ilmeisesti yleisesti tunnettu ilmiö, mutta en tiedä asiasta tarkemmin, sillä en käy millään Linux-aiheisilla foorumeilla. Tässä nimenomaisessa tapauksessa taisi olla kyse jostain Afterdawnista tai Muropaketista, mutta en tiedä niistäkään kun en siellä koskaan käy.
Ok, eli alkuperäinen väite oli perätön siinä mielessä että Ubuntun forumi olisi jollain tavalla poikkeuksellinen Linux-maailmassa. On itsestään selvää että päänaukomista tapahtuu sellaisilla forumeilla joilla on paljon muiden käyttöjärjestelmien käyttäjiä.
Tietenkin täytyy muistaa että kyse on oikeanlaisesta kriittisestä massasta, mutta mikä on oikeanlainen? Tarkoittaako oikeanlainen Linuxiin keskittyvää?
Ubuntu-forumin tapauksessa oikeanlainen massa on ensisijaisesti *buntun käyttäjiä ja toissijaisesti Linuxin käyttäjiä. Canonicalin kannalta on tietysti tärkeää että ensisijainen ryhmä on selvästi toissijaista suurempi.
Onko Ubuntun yhteisö siis tosiaan ainoa aktiivinen ja eloisa Linuxiin keskittyvä yhteisö? Koko maailmassa?
Ainoa aktiivinen ja eloisa Linux-keskustelualue Suomessa. Tosin käsitykseni mukaan hieman vastaava ilmiö on tapahtunut myös maailmanlaajuisesti vaikkakaan en pahemmin pörrää kansainvälisillä forumeilla.
Suomen mittakaavassa ei sinänsä ole ihmeellistä että aktiivisia forumeita on vain yksi, koska Linux-käyttäjiä on kuitenkin varsin rajallinen määrä. Ihmettelen vain miksei pääasiassa yhteen jakeluun keskittyvän forumin sijasta jokin jakeluneutraali keskustelualue lyönyt itseään läpi ensiksi.