Väitän että yhteisön tärkeimmät syntysyyt olivat ilmaiset asennuslevyt ja forumin perustaminen oikeaan aikaan. Itse jakelussa ei teknisesti ollut mitään merkittäviä eroja kilpailijoihin nähden.
Ainakin omalla kohdallani kolahti parempi asentuvuus rautaani kuin Debianilla. Vasta jälkeenpäin olen todennut runsaan suomennoksen ja vilkkaan foorumin edut.
T:Jallu59
Itse valitsin Ubuntun ehkä eniten sen suomalaisen foorumin takia. Foorumi oli voimissaan siis jo kun aloitin Ubuntun käytön enkä voi kunnolla arvioida näitä syy-seuraus-suhteita. Muutkin linuxit ovat ilmaisia ja lataaminen on helppoa, minä en usko shipit-levyjen olleen ratkaisevassa asemassa.
Joku perustamisessa mukana ollut tai alusta asti aktiivi voisi vaikka kirjoittaa blogiin pientä historiikkiä yhteisön alkutaipaleelta ja Ubuntun alkuajoilta Suomessa. Minua ainakin kiinnostaisi tämä Ubuntun leviäminen vrt ilmaiset levyt vrt yhteisön synty ja tietysti muutenkin. Tai vaikka artikkeli seuraavaan lehteen aiheesta.
En tiedä lasketaanko minua ihan aktiiviksi nyt tai silloin, mutta ihan ensimmäistäkin Ubuntua tulin kokeilleeksi ja käyttäneeksi muutaman kuukauden sen ilmestymisen aikoihin syksyllä 2004.
Mandrake oli raskas ja lisäksi jossain määrin koetti tuuppia maksulliseen Mandake clubiin tai vastaavaan liittymään. Debian 3.0 olisi ollut varmasti vapaa, kevyt, ilmainen ja laadukas, mutta sitä en osannut konffata kuntoon (X ei sattunut pelaamaan ihan heittämällä minulla siinä). Red Hat Linux oli vasta oikeastaan loppunut, ja Fedorasta en sattunut olemaan juuri kuullutkaan. Lisäksi sekin olisi varmaan ollut vielä silloin minulle hieman hankala, eikä se projektinakaan ollut vielä kerennyt kypsyä samassa määrin kuin nykyään.
Helpoista jakeluista tunnetuimmat olivat siis yleensä kaupallisia, ja vapaista ja jakamiseen kannustavista useimmat olivat turhan hankalia. Debianillakin oli harvinaisen ongelmallinen sykli menossa, kun uusimman stablen julkaisun (Heinäkuu 2002) jälkeen oli jo useampi vuosi vierähtänyt.
Noh, Ubuntu nyt sitten ainakin itselleni sattui aika sopivaan saumaan.
- Debian-pohjainen (kun en Debiania ollut saanut useammasta yrityksestä huolimatta toimimaan haluamallani tavalla)
- Ilmainen, ja luvattiin jatkossakin pysyvän ilmaisena
- Ubuntu-filosofia (silloinkin pääpiirteissään sama) oli melko lähellä omaa ajatusmaailmaa
- Kokeilemalla jakelu osoittautui varsin toimivaksi omassa laitteistossani
- Ubuntuforums.org:lla oli eräs säie, jossa oli 4.10:een neuvottu kaikki tavallisimmat viritykset, mitä Linux-jakeluihin usein halutaan tehdä
Käyttöönhän se joksikin aikaa jäi, kunnes...
Ubuntua kasaan laittamalla oppi aika äkkiä Debian-pohjaisen systeemin perusteet. Sivistys kun vähän karttui, niin älysin jossain vaiheessa Debianin testing-haaraa kurkkia, ja se esimerkiksi toimi laitteistollani suoraan melko helposti. Tämän jälkeen tuli sitten hypittyä Ubuntun ja Debianin väliä, sitten Ubuntun, Debianin ja Arch Linuxin välillä, ja nykyään suurimmaksi osaksi Fedoralla.
Varmaan kuitenkin aika monelle muullekin tuossa välissä Ubuntu oli monella tapaa melko osuva ratkaisu. Lisäksi Canonical on tainnut näille Ubuntun paikallisyhteisöille tarjota työkaluja alkuunpääsemiseksi, ja tämmöinen local community Suomeenkin on perustettu melko aikaisessa vaiheessa. Ja kun jakelun pariin pääsi syntymään melko kookas ja enimmäkseen varsin toimiva ja lämminhenkinen yhteisö, joka auttaa muita alkuunpääsemiseksi vielä ihan suomen kielellä, niin melko itseään ruokkiva ilmiöhän tämä on. Ei minusta Suomessa muita vastaavalla tavalla menestyneitä jakelukohtaisia yhteisöjä ole, ja jakeluriippumattomista Linux.fi taitaa vielä olla melko paljon ainakin kooltaan pienempi. Ohjeitahan sielläkin on kyllä aika hyvin.[/list]