Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Heikki Ketoharju

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 36
21
Tuli mieleen että tälläinenkin on https://gentoostudio.org/

Ei ainakaan tarvitse valittaa, että paketit olisi käännetty väärin tai vanhoja versioita. Tuossa saa määrittää gcc optimoinnit haluamakseen.


En suosittele missään tapauksessa. On mahdoton homma kenelle hyvänsä musiikintekijälle arvata oikein, millä pakettiversioilla ja mitä kirjastoja vasten ohjelmat pitää kääntää. Sen tietävät parhaiten ohjelmien tekijät. Ohjelmien päivitteleminen uudempiin versioihin on myös kamalan työlästä, koska Linux-musiikintekosoftat ovat aika modulaarinen kokonaisuus. Kokeilin joskus käyttää Arch Linuxia musiikintekoon. Perusjärjestelmä tuli binääripaketteina, ja musiikintekotyökalut piti kääntää itse. Tämä johti siihen, että jos musiikinteko-ohjelmia yritti päivittää uudempiin versioihin, joutui käyttämään aikaansa kaikenlaisten pakettikonfliktien selvittelyyn - ja apuna sentään oli Arch Linuxin valmiiksi laaditut PKGBUILD-skriptit. Käännösprosessikin kesti tuntikausia, eikä lopulta tiennyt, kaatuiko ohjelma oman käännösvirheen vuoksi vai siksi, että se vain sattui olemaan epävakaa. Oli aika hankalaa, kun tulossa oli vaikka keikka tulevana viikonloppuna, ja olisi pitänyt säätää soundeja tai harjoitella omia osuuksiaan, eikä konfiguroida tietokonetta.

Ehdottomasti parhaat valinnat musiikin tekoon ovat tällä hetkellä AVLinux, sekä Ubuntun tai Debianin päälle asennetut KXStudio-pakettivarastot. Näissä molemmissa paketit ovat uusia, ja oikein käännettyjä. Nämä järjestelmät saa iltapuhteessa pystyyn, ja pääsee suoraan musiikintekohommiin :)

22
Moi!
Mukavaa, että multimediapuolesta kiinnostuneiden joukko kasvaa myös 3d-asioihin syventyvällä henkilöllä :) Harmi, ettet saanut kauhean paljon vastauksia aihetta koskeviin kysymyksiisi, mutta hyvä että ne selviävät googlailemallakin. Seuraava asiaa ihmettelevä voi sitten näistä viestiketjuista hyötyä.

Linuxilla musiikin vääntäjiä täältä foorumeilta löytyy ennestään muutamia - itsekin yritän neuvoa siitä kyseleviä.

Jos muuten intoa löytyy, niin Linux.fi -wikissä olevia tämän aiheen artikkeleita saa täydentää jokainen halukas. Itse käytän noita artikkeleita myös puolittain kuin omaa muistikirjaa: kun jonkun asian selvittää, kannattaa johonkin tehdä siitä itselleen muistiinpanot. Miksipä en siis kirjoittaisi niitä samantien vähän jäsennellympään muotoon ja kaikkien saataville :)

Tässä esimerkki siitä, miltä Blender-artikkeli näyttää wikissä:
https://www.linux.fi/wiki/Blender

23
Tämä on kyllä mielenkiintoinen että kiinostuin itsekkin, olisi kyllä mahtavaa saada oma systeemi tälläiseen kun servu on jo...
Mites noissa tietoturva että kuka vaan ei ala kuuntelee jos pääsee ulkoverkosta kiinni ja mitä ohjelmaa käyttää soittamiseen esim. kännykässä ?
Itse streamaan epästandardista http-portista, ja luotan siihen että kenelläkään ei ole kiinnostusta selvittää streamini osoitetta eikä etenkään porttinumeroa. Kunnollista tietoturvaa tuo ei toki tarjoa. Musiikin streamaaminen julkisessa verkossa on tietysti myös laitonta, mutta en pidä omaa toimintaani julkisena streamaamisena, koskapa osoitteen tiedän vain minä, eikä musiikkia saa käyntiin ilman että tietää mun mpd-tunnuksen ja salasanan. Ehkä tuohon voisi virittää http-autentikaation vielä, mutta miksi?

Kännykällä streamaan softalla nimeltä mpdroid. Se on omasta mielestäni ihan kiva. Muitakin vaihtoehtoja löytyy, ja toiminnoiltaan ne kaikki ovat aika tavalla samankaltaisia keskenään. Työpöydällä mun musiikkisoittimena toimii Cantata, jota suosittelen erittäin lämpimästi kaikille - myös heille, jotka eivät halua mitään erikois-mpd-settiä. Cantata nimittäin toimii työpöydällä ihan kuten normaali musiikkisoitin, vaikka käynnistääkin taustalle paikallisen mpd-prosessin.

24
Todella mukava kuulla, että toimii ongelmitta! Näin tuli taas todistettua, että tietoni Lubuntun laitetuesta on kertakaikkisen vanhentunutta.

25
Minä kokeilisin vielä varmuuden vuoksi käynnistää koneen Gnome-työpöydälle esimerkiksi käyttämällä jotain live-cd:tä tai vastaavaa. Oma kokemukseni tosiaan oli, että Xubuntussa ei mikään säädön määrä auttanut, mutta Unity- ja Gnome-työpöydillä lähti toimimaan heittämällä.

26
Laitealue / Vs: Skanneri X-sanen ja Gimpin kanssa
« : 27.12.17 - klo:22.24 »
Missä Ubuntun versiossa ongelma ilmenee?

27
Laitealue / Vs: Linux ja Macbook 2007 intel core duo
« : 27.12.17 - klo:22.20 »
Moi!

Ubuntu on tosiaan tipauttamassa pois tuen 32-bittisille prosessoreille. Vielä Ubuntu 16.04 taisi tukea myös 32-bittistä arkkitehtuuria, mutta noin vanhalla koneella kannattanee jo hakea muita järjestelmiä. Jos Lubuntu toimii heittämällä, joudun varmaan perääntymään sanoistani aiemmissa viesteissä. Kiinnostaa kuulla kokemuksiasi asennuksen suhteen.

28
Muistan, että Xubuntun bluetooth-stack ei osannut yhdistää Bluetooth-vastaanottimeeni. Selvittelin sitä täällä foorumilla puolitoista vuotta sitten:
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=50541.msg387210#msg387210

Ratkaisua ei löytynyt, vaan vaihto Ubuntuun ratkaisi ongelman. Ehkä joku täällä osaa sanoa enemmän Lubuntun osalta. Käyttääkö se samaa Bluetooth-stackia kuin Xubuntu?

29
Laitealue / Vs: Linux ja Macbook 2007 intel core duo
« : 26.12.17 - klo:13.38 »
Itse olen tottunut mac maailmaan ja sihhen että mhnkään ei tarvita ajureita, ikinä. Kuuri päivitin nykypäivään promac 1.1 2007 ja sehän onnistui vallan mainiosti.

Vastaava kokemus on itselläni Linuxin kanssa. En ole joutunut koskaan asentamaan omaan koneeseeni ajureita, vaan kaikki toimii suoraan. Ikivanhaankin koneeseen sujahtaa uusin järjestelmä ilman minkäänlaista säätämistä. Linuxissahan on ajurit sisäänrakennettuna valtavaan määrään rautaa. Thinkpad on läppärimerkki, jota kannattaa hankkia, jos käytettyjä koneita käyttää. Siihen on erinomainen rautatuki Linuxissa.

Jos taas ostaisin uuden koneen, hankkisin Delliltä Ubuntu-läppärin tai tilaisin System 76:lta jenkeistä komean custom-koneen.

Mutta tämä nyt meni jo offtopikin puolelle.

Tässä ketjussa suositeltu ElementaryOS voisi olla hyvä idea vanhaan Macbookiin, jos perus-Ubuntu on koneelle liian raskas.

Tuon Lubuntun suhteen olen erittäin skeptinen, että se toimisi heittämällä, kun kyseessä on kuitenkin vähän eksoottisempi konemalli, eli Mac. Todennäköisesti osa raudasta ei toimi lainkaan, ja toimimaan saaminen edellyttää aikamoista säätämistä.
Mutta jos säätäminen kiinnostaa, täältä varmasti löytyy innokkaita neuvojia.

----

Macin käynnistäminen muistitikulta tapahtuu siten, että painat option-napin pohjaan heti kun kone on käynnistymässä. Silloin tulee tuo ohjeiden seitsemännessä askelmassa kuvattu käynnistysvalikko, josta voi valita USB-tikun. Sitä kautta asennusohjelma käynnistyy.
https://tutorials.ubuntu.com/tutorial/tutorial-create-a-usb-stick-on-macos#6

30
Laitealue / Vs: Linux ja Macbook 2007 intel core duo
« : 26.12.17 - klo:01.02 »
Moi!
Kaverini asensi Ubuntun valkoiselle macbookille vuoden 2008 tai 2009 tietämillä.  Silloin säätämistä oli enemmän kuin tyypillisen Ubuntu-asennuksen kanssa, koska maccien rauta on hieman erilaista, eikä Linuxeja yleensä juuri optimoida macille. Uudempia Ubuntu-jakeluita en ole kokeillut macin kanssa. Luovuin ajatuksesta Linux+mac, koska niistä jatkuvasti kuulee vähän huonoja kokemuksia. Kokeile silti, ja kerro ovatko asiat parantuneet: voihan olla, että tänä päivänä kaikki toimii jo heittämällä.

Jos et ole kiinnostunut säätämään, niin en suosittele aloittamaan Ubuntun kevytversioista. Ne käyttävät vähemmän järjestelmän resursseja, mutta se tarkoittaa, että joudut konfiguroimaan järjestelmän toimintoja komentoriviltä. Jos tämä on se, mitä haluat, Lubuntu on mainio vaihtoehto!

Muussa tapauksessa aloittaisin itse Ubuntusta. Juuri tuossa aatonaattona pistin uuden Ubuntu 16.04:n vanhaan Thinkpad-läppäriin, jossa oli 3 gigaa muistia, ja vanha Core2Duo -prosessori. Vähän hidashan se oli, mutta aivan hyvin toimii. Ja täytyy myös todeta, että Unity-käyttöliittymä lienee Macista tulevalle tutumman oloinen, kuin lähinnä Windows 98:a muistuttava Lubuntun LXDE :)

Itse käytin tällä vm 2008 Thinkpadillani Ubuntu 16.04:ää 2 gigatavun muistilla ja Core2Duo -prosessorilla. Se toimi ihan ok:sti, mutta systeemi kyllä alkoi tahmata muistin vähäisyyden vuoksi aika tavalla, jos avasi selaimeen useampia välilehtiä.


Tässä muisteluitani siitä, miten asentaminen macille (8 vuotta sitten) meni:
Ubuntulle tarvitaan oma osionsa kovalevylle. Koska Mac käyttää HFS+-tiedostojärjestelmää, ei ainakaan sen aikainen Ubuntun asennusohjelma osannut asentaa itseään OS X:n rinnalle. OS X:n levytyökalulla tai jollain Boot Campiin liittyvällä työkalulla piti muistaakseni luoda osio, ja sitten formatoida se "Windows-yhteensopivaksi". Tämän jälkeen Ubuntu ymmärsi mistä oli kyse. En tiedä, vieläkö tämä askel on tarpeen.

Mac myös tarvitsee erillisen käynnistyksenlataajan. Tätä varten piti asentaa softa nimeltä Refind. Se loi tietokoneen käynnistyessä valikon, josta valittiin halutaanko Linux vai OS X käyntiin. Tuohon aikaan ei tainneet muut kuin Macit käyttää EFI-käynnistystä, mutta nykyään kai se on yleisempää?

Tuo ohje USB-tikun tekemiseen näyttää oikein pätevältä. Sitä kannattanee uskoa.

Löysin tällaisen, aika informatiivisen oloisen AskUbuntu -langan. Toivottavasti siitäkin olisi jotain iloa:
https://askubuntu.com/questions/931455/installing-ubuntu-on-mid-2007-macbook#931602

Rohkenen lopuksi vielä todeta, että kyllä Mac+Linux minun silmiini edelleen vaikuttaa kahden planeetan kohtaamiselta. Toivottavasti se sujuu rauhanomaisesti, eikä rytinällä. Kerro miten kävi!

31
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 24.12.17 - klo:02.51 »
Tämähän näyttää melko hyvin toimivan, vaikka itse sanonkin. Yhden kauneusvirheen olen löytänyt: alareunassa teemasta lisätietoa tarjoava linkki vie vanhaan wikiin, jossa on vanhat tiedot teemasta. Vaihdan sen osoittamaan Launchpadiin.

32
Hei!

Minä käytän Mpd:tä, ja kännykällä tulee silloin noin 20 sekunnin viive. Se johtuu ilmeisesti Androidin järjestelmätason HTTP-stream -toteutuksesta tai jostain vastaavasta, ja vaatisi mpd-clienttien tekijöiltä huomattavasti työtä saada toimimaan.

Omassa käytössäni olen vain tyytynyt tuohon viiveeseen. Kuuntelen yleensä levyjä ja joskus pitkiä soittolistoja, joten tuo viive ei haittaa muuta kuin alussa.

Noin muilta osin MPD:n käyttö on tuntunut tosi coolilta! Muistelisin nähneeni jonkun HTML5-pohjaisen vastaavan toteutuksen. Ehkä siinä ei olisi tuota viivettä?

33
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 22.12.17 - klo:12.35 »
Oletko ennättänyt päivittää teemaa vielä käytettäväksi? Voisin testailla tässä joulun pyhinä, jos siinä on vielä jotain pieniä virheitä.

34
Multimedia ja grafiikka / Vs: Flash?
« : 19.12.17 - klo:04.47 »
Google Chromessa on Flash asennettu suoraan. Lataa selaimen uusin versio, ja Flashin pitäisi toimia.

35
Minulla näkyy myös väärin. Käytössä uusin Firefox, eli 57.0.1. Kun tallentaa levylle ja avaa kuvakatselimella, näkyy ihan oikein. Mistähän moinen oikein voi johtua?

36
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 13.12.17 - klo:23.43 »
Hei!

Tässä ulkoasuteeman uusi versio, 1.4:
http://heikkiket.kapsi.fi/designs/ubuntu-suomi-forums/ubuntu-fi-theme-1.4.zip
Tomin, sinä ehkä pystyt testaamaan, asentuuko teema oikein ja toimiiko se hyvin foorumilla?

Teemasta puuttuu Tentacle Networksin logo. Lisättiinkö se viimeksikin moderaattorien toimesta?

Koodi löytyy Launchpadista:
https://code.launchpad.net/~heikkiket/+junk/ubuntu-fi-forum
Kuka ylläpitää nykyään Ubuntu Suomen Launchpadia? Aiempi versio teeman koodista imaistiin sinne. Onko se Tm_T?

Lista useimmista muutoksista:
  • Integroitu Ubuntu Suomen uuteen yläpalkkiin/teemaan. Samalla varmistettu, että kaikki kuvat ladataan foorumin palvelimelta
  • Vähennetty pyöristyksiä ja harmaata väriä
  • Kavennettu teemaa leveillä näytöillä
  • Lisätty Favicon ja tehty foorumin taulukoihin muotoilut

37
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 11.12.17 - klo:23.00 »
Minä en tunne SMF-lisäosia sen enempää, mutta tässä topikissa ovat ihmiset sanoneet, että Tapatalk on hyvin ylläpidetty.
Toinen toive tosiaan oli tuo edellinen/seuraava -painikkeiden lisääminen topikkien loppuun sivutuksen yhteyteen. Siihenkin löytyy valmis lisäke. Jokin tämänkaltainen: http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1075

Parantelin ulkoasua vielä hieman, ja committaan/pakkaan sen lähipäivinä.

38
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 08.12.17 - klo:04.24 »
PS. Nimenomaan erilaisia työpöytäympäristöjä löytyy:
http://www.xwinman.org/
Ja jotkut kai noistakin yhä on saatavilla (Ubuntun) ohjelmavarastoista.
Yksi kai puuttuu ... Unity:ä ei tuolta löydy :(

Tuo listaus on sisällön perusteella ainakin kymmenen vuotta vanha.

Ainakin kymmenkunta vuotta sitten vielä ohjelmavarastoista löytyi noista Fluxbox, Openbox, Twm, Fvwm ja vissiin Enlightenmentkin. Olisiko ollut myös WindowMaker ja IceWM? Nuo olivat kyllä vekkuleita kavereita. Itse pidin eniten ehkä Fluxboxista, joka oli yksinkertainen mutta samalla myös aika coolin näköinen eri ulkoasuteemoineen.

Ovatkohan mahtaneet paljon päivittyä sen jälkeen? Oma arvailuni on, että kehitys lienee ollut vähäistä. Itsellänikin innostus hiipui, kun noista ikkunamanagereista puuttui useimmat modernit toiminnot, mitä tarvitsee: wifi, bluetooth, gvfs, ulkoisten muistien mounttaus ja kaikki muukin piti tehdä ja viritellä käsin.

39
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 04.12.17 - klo:22.41 »
Terve taas!

Vaikka edellinen viestini ei varsinaista suosion hyökyä nostattanutkaan, käytin kuitenkin joitain hetkiä elämästäni foorumiteeman virittelemiseen. Tältä näyttäisi nyt:
https://heikkiket.kapsi.fi/designs/ubuntu-suomi-forums/

Täällä ketjussa joku toivoi edellinen/seuraava -painikkeita topikkien alalaitaan. Se ei googlailujeni perusteella ole ulkoasuteeman päätettävissä, vaan foorumille pitäisi mitä ilmeisimminkin asentaa jokin lisäke, jolla asian saa aikaan.

40
Kyllä se voi paikkansa pitää. Vajaa kymmenen vuotta sitten tällä foorumilla postailtiin jatkuvasti, että miten koneen saa nettiin. Kaikilla oli mokkuloita, joiden toimiminen oli silloin vähän niin ja näin. Wifi-kortitkaan ei kaikki toimineet. Jossain mun sukulaisen vanhassa läppärissä oli myös niin outo näyttö, että Xorg tunnisti sen jotenkin väärin. Ratkaisu löytyi puolankielisiltä(!) Ubuntu-käyttäjäfoorumeilta. Ei varsinaisesti ole sitä aikaa ikävä  :D

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 36