Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Heikki Ketoharju

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 36
41
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Gnome Shell ja laajennukset
« : 04.12.17 - klo:09.20 »
Kokeilin totta kai heti, ja vaikuttaa mukavalta laajennokselta. Oma signaalini on 53%.

Laajennoksen loppuosa kuitenkin jää minun ruudullani jostain syystä peittoon. Olisiko vikana se, että tuossa palkissa on on jo ennestään minulla aika paljon laajenuksia, joista tuo system monitor sijaitsee yläpalkin keskiosassa.

42
Nyt vasta huomasin viestisi, ja siksi siis vastaus tulee hieman pitkällä viiveellä. Minulla on ollut täsmälleen sama ongelma musasoftien kanssa, ja olen ratkonut sitä vaihtelevasti.

Suosittelisin ensimmäisenä kokeilemaan helppoa ratkaisua. Jos olet Gnome-työpöydällä, asenna lisäosa nimeltä Auto Move Windows. Sillä voit käskeä tietyt ohjelmat aukeamaan aina tietyille työpöydille. Toinen kätevä lisäosa Gnomeen on Put Windows. Sillä voit säätää ikkunan kokoa ja sijaintia.

KDE:ssa vastaava asetus löytyy oletuksena. Tässä lyhyet ohjeet: https://unix.stackexchange.com/questions/45674/kde-how-to-bind-permanently-an-application-to-a-desktop-activity


...mutta tällaisten helppojen ratkaisujen sijasta voit tietysti tehdä asiat skriptaamalla!

Yhdessä vaiheessa kirjoitin skriptejä, joka vaihtoivat työpöytää, sitten käynnistivät ohjelman, nukkuivat tarvittavat pari sekuntia, vaihtoivat taas työpöytää jne. Vähän tehoton ja purkanmakuinenkin viritelmä, mutta kyllä se toimi.

Tässä esimerkikssi skripti, jota käytin progebändini kanssa livekeikoilla. Skriptin alkuosa käynnistää eri ohjelmat omille työpöydilleen. Työpöytää vaihdetaan xdotool -komennolla. Se pitää siis asentaa järjestelmään, jotta homma toimii.
Koodia: [Valitse]
#vaihda ensimmäiselle työpöydälle:
xdotool set_desktop 0
#toinen työpöytä:
xdotool set_desktop 1
#jne...

Käynnistettyään eri ohjelmat skripti menee looppiin, jonka avulla käynnistettyjä softia voi hallita. Jos keikalla tai treeneissä sattui tilanne, että jokin softa kaatui, pystyin tuolla "livekonsolilla" suhteellisen nopeasti korjaamaan ongelman.

Painamalla R-näppäintä midikytkennät käynnistettiin uudelleen. M-näppäin taas käynnisti uudelleen mididingsin.

Koodia: [Valitse]
#!/bin/bash

cd /media/data/archtest-home/heikki/

#a2jmidid dbus service with hardware ports enabled
a2j -e &

#this starts the Mididings script
./studio/harmainvalta_livesetup.mididings &
MIDIDINGS_PID=$!

xdotool set_desktop 1
#mididings-gui. Option -T makes it look better ;-)
livedings -T &
LIVEDINGS_PID=$!

sleep 1

xdotool set_desktop 4

linuxsampler&
LINUXSAMPLER_PID=$!

qsampler synat/GIGS/harmainvalta2.lscp &
QSAMPLER_PID=$!

qsynth --midi-driver=jack &
QSYNTH_PID=$!

sleep 1

xdotool set_desktop 1

echo -e "\n\n\n####################################################"
echo -e "#  WELCOME TO HARMAINVALTA LIVE SETUP CONSOLE!     #"
echo -e "#################################################### \n\n"

while [ 1 ]; do

echo -e "\n\nPress q to quit, p to see current processes"
echo -e "r to restart a2jmidid, m to restart mididings, a to run start sequence ";
# lets read the key press to $key variable:
# -e means that after input comes a line feed and
# -n 1 reads just one key without waiting enter.
read -e -n 1 key
echo -e "\n\n"

if [ $key == "q" ] || [ $key == "Q" ]; then
echo "Are you sure you want to quit? [y/n]"
read -e -n 1 key
if [ $key == "y" ]; then
break;
fi
elif [ $key == "p" ] || [ $key == "P" ]; then
jobs
elif [ $key == "r" ] || [ $key == "R" ]; then
killall -9 a2jmidid
a2j -e &
sleep 1
elif [ $key == "m" ] || [ $key == "M" ]; then
kill $MIDIDINGS_PID
./studio/harmainvalta_livesetup.mididings &
sleep 1
MIDIDINGS_PID=$!
elif [ $key == "a" ] || [ $key == "A" ]; then
echo "Are you sure you want to run start sequence? [y/n]"
read -e -n 1 key
if [ $key == "y" ]; then
mplayer -ao jack -volume 35 "./samplet/MINA LAHDEN YKSIN.wav"
fi
fi

done

killall -9 a2jmidid
kill $QSYNTH_PID
kill $LINUXSAMPLER_PID
kill $QSAMPLER_PID
kill $LIVEDINGS_PID
kill $MIDIDINGS_PID

echo -e "\nLivesetup terminated! Have a nice day!"

Aika hieno kikka muuten skriptissä on myös, että se ottaa talteen viimeisimmän ajetun komennon PID:n omaan muuttujaansa. Esimerkiksi Mididingsin käynnistämisen jälkeen on tällainen rivi:
Koodia: [Valitse]
MIDIDINGS_PID=$!Tuossa luetaan viimeisimmän käynnistetyn ohjelman, eli siis mididingsin PID muuttujasta $! ja tallennetaan muuttujaan MIDIDINGS_PID. Näin myöhemmin skriptissä on helppo tappaa kaatunut Mididings komennolla
Koodia: [Valitse]
kill MIDIDINGS_PID
Tuo skripti muuten osasi myös soittaa meidän bändille keikan loppuun hienot loppufanfaarit, kun painoi A-näppäintä. Soittamiseen käytettiin mplayer-ohjelmaa, jota kylläkään en voi suositella. Se on tarkoitettu normaaliksi mediasoittimeksi, ei mihinkään livekäyttöön.

43
Hei!

En kehdannut kirjoittaa otsikoksi "foorumin käyttäjämäärät laskussa", koska näin on ollut jo ties montako vuotta.

Täältä pääsee katselemaan tilastoja uusista aiheista, käyttäjistä jne.
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?action=stats

Viimeiseltä viideltä vuodelta luvut näyttävät tältä:

VuosiUusia aiheitaUusia viestejäUusia jäseniäEniten paikallaOsumat
+ 201711158190 140 384 15714393
+ 2016 1657    12923    263    367    14338988
+ 2015    1716    13009    291    206 11361261
+ 2014    1896    14583    707    106    7835405
+ 2013    1951    14514    2898    180    8878061
+ 2012    2803    21953    22022    217    9893733

Uusia aiheita on viime vuonna aloitettu 1115 kappaletta. Viimeksi yhtä vähän uusia aiheita aloitettiin vuonna 2005 - ja silloin foorumi oli toiminnassa vain toukokuusta joulukuuhun. Eli elämme foorumin historian hiljaisinta vuotta! Jee.

Mietiskelin, mikä voisi olla syynä, mutta ajatusteni tueksi minulla ei mitään kummempaa faktaa ole.

Kaikista helpoin selitys olisi varmaankin se, että älypuhelimet ovat korvanneet tietokoneet monessa arkisessa asiassa. Ihmiset, jotka ehkä ennen olisivat asentaneet läppärilleen Ubuntun, käyttävät nyt jotain pientä älyluuria useimpiin tarpeisiinsa. Toisaalta ne, jotka konetta vielä käyttävät, ovat yhä suuremmalta osin teknologiasta ymmärtäviä ihmisiä, joilta myös englanti sujuu. He siis voivat haeskella apuja myös ulkomaankielisiltä foorumeilta. (Tai Githubista, tai vaikka lukea man-sivuja ;) )

Varmaan tässä näkyy myös se trendi, että kaikkinainen sosiaalisen median käyttö siirtyy yhä vahvemmin puhelimiin. Näitä foorumeja on luurilla hankala ja aika epämiellyttävä käyttää. En tosin tiedä, moniko hakee mistään modernimmasta kanavasta apua ongelmiinsa.

Muita mahdollisia syitä voisi olla se, että Ubuntu on vakiintunut ja helpottunut, eli harvempi tarvitsee sen käyttöön apua. Tai sitten se, että Windows ja Mac OS koetaan laajasti hyviksi käyttöjärjestelmiksi. Tällainen vähentää painetta vaihtaa Linux-puolelle. (Oma aveluni on, että Microsoft on parantanut juoksuaan, ja panostanut Windowsin kehitykseen.)

Sekin on mahdollista, että Ubuntun vetovoima suhteessa muihin Linux-jakeluihin on vähentynyt. Canonicalille perus työpöytäkäyttö on jo vuosia ollut sivuseikka - ensin keskiössä oli mobiili ja nyt yhä enemmän pilvi ja palvelimet. En tosin tiedä, moniko todellisuudessa vaihtaa Ubuntusta muualle. Silti ElemantaryOS tai vastaavat keräävät varmaan osan intomielisistä harrastajista.

44
Tarkistithan varmasti Deja Dupin asetuksista, että ohjasit varmuuskopion oikeaan paikkaan? Sieltä voi valita sijainniksi kansion, ulkoisen kovalevyn tai verkkolevyn.

Sanot, että ohjasit varmuuskopion x-levylle. Tarkoitatko mahdollisesti Windowsin x-asemaa?

45
Tarkoittanet käyttäjätunnuksen kotihakemistossa olevaa .profile-tiedostoa. Siinä on se ongelma että se koskee vain komentorivi.ikkunoita, ei kaikkia prosesseja. Jos käynnistät deja-dupin komentoriviltä, se toimii, mutta jos käynnistät sen Dash:n kautta tai käynnistinpalkkiin kiinnnitetystä kuvakkeesta, muuttuja ei olekaan voimassa.

Hei!

Kotikansion .profile-tiedostossa asetetut ympäristömuuttujat luetaan myös Gnome-session osaksi. Tuossa oheisella wiki-sivulla hieman sivumennen asiasta mainitaankin. Jos haluaa tarkistaa asian, voi käynnistää xtermin siten, että se ei lataa mitään bashin ympäristömuuttujia vaan käyttää pelkästään graafiselta sessiolta saamiaan. Näin:
Koodia: [Valitse]
xterm -e bash --noprofile --norcTuossa xtermissä toimii sitten sama env-komento kuin muutenkin. Näin:
Koodia: [Valitse]
env | grep DEJA
Omasta mielestäni kätevin tapa käyttää Deja Dupia on se, että asettaa sen käynnistymään automaattisesti kun kovalevy kytketään kiinni. Näin ei tarvitse kopiointia aloittaa sen enempää komentorivillä kuin käynnistimestäkään: Deja Dup katselee koko ajan taustalla liitettyjä medioita, ja aloittaa kopioinnin automaattisesti. Lisäksi Deja Dup ystävällisesti muistuttaa notifikaatiolla, kun on varmuuskopioinnin aika.

Vahvistan vielä tässä viestissäni, että varmuuskopiointi ruksutti yön yli ja sujui ongelmitta. Kiitos vielä kerran avusta!

46
Eli onko kyseessä .cache/deja-dup -kansioon tallentuvat väliaikaistiedostot? Sille saattaa olla joku gsettings-asetus, tai voit kokeilla tehdä kyseisen hakemiston tilalle symbolisen linkin johonkin toiseen sijaintiin, jossa on riittävästi tallennustilaa.

Aiemmin ohjelma on ilmeisesti käyttänyt /tmp:tä, mutta siellä on usein vielä vähemmän vapaata tilaa. Katso: https://bugs.launchpad.net/deja-dup/+bug/1100092
Suurkiitos vastauksistanne!

Juuri tuosta .cache/deja-dup -kansiosta on kyse. Ja nytpä muuten selvisi sekin, miksi muutamia vuosia sitten varmuuskopiointi ei onnistunut, ja sitten yhtäkkiä jossain vaiheessa alkoi toimia: vissiin oli kyse juuri tuosta /tmp-osion täyttymisestä silloin.

Pakko yhtyä AimoE:n harmitteluihin: näiden helppokäyttöisten Gnome-softien suurin ongelma on nimenomaan dokumentaation puute. Gnomen oma wiki on ihan tosi sekava ja tuntuu, ettei sitä ole kukaan päivittänyt vuosiin... Kai voisi vähän myös syyttää Canonicalia, jonka ohjelma Deja Dup on. Silloin kun se toimii, se on loistava, mutta harmillisen usein ainakin itselläni tulee näitä ongelmia. Onkohan jokin projekti, jonka kautta voisi auttaa paremman dokumentaation kirjoittamisessa? Nyt kun Unity-projekti kirvestettiin, moni asia on luultavasti siirtymässä Ubuntun käyttäjien vastuulle. Koskeekohan se myös käyttöohjeita?

Mutta syyttely sikseen. Kiitos neuvojenne, homma lähti toimimaan! Kerron seuraavaksi, mitä tein. Ehkä jollakulla muullakin on sama ongelma.

Ratkaisin ongelman näin:

Ympäristömuuttujat asetetaan Ubuntussa kotikansiossa olevaan piilotiedostoon nimeltä .profile. Jos esimerkiksi käyttäjätunnus on heikki ja ulkoisen kovalevyn nimi on Backup, ja siellä on juuressa kansio nimeltä tmp, laitetaan .profile-tiedoston loppuun rivit:
Koodia: [Valitse]
#Laitetaan  varmuuskopioinnin temp-tiedostot ulkoiselle kovalevylle nimeltä Backup luotuun tmp-kansioon
export DEJA_DUP_TEMPDIR=/media/heikki/Backup/tmp

Jotta Gnome lukee uudet ympäristömuuttujat, pitää kirjautua ulos ja takaisin sisään.

Sitten voi tarkistaa, että ympäristömuuttuja oikeasti on asetettu. Sen voi tehdä avaamalla komentorivin, ja syöttämällä sinne seuraavan komennon:
Koodia: [Valitse]
env | grep DEJAKomennon pitäisi tulostaa seuraava rivi:
Koodia: [Valitse]
DEJA_DUP_TEMPDIR=/media/heikki/Backup/tmp
Kaiken tämän jälkeen tarvitsee vain kytkeä varmuuskopiolevy kiinni koneeseen. Deja Dup tunnistaa sen automaattisesti ja aloittaa varmuuskopioinnin :) Itse avasin vielä varmuuskopiolevyn ja totesin omin silmin, että tmp-kansioon alkaa tavaraa tulla.

Palaan varmaankin huomenissa raportoimaan, onnistuiko kopiointi tällä kertaa. Täyden varmuuskopion ottaminen kestää minulla nykyisin reilusti yli 12 tuntia. Arvelisin, että se kuvastaa ennenkaikkea sitä, miten Deja Dupin taustalla pyörivä duplicity ei ole maailman nopein varmuuskopiosofta.

Näistä Ubuntun omista yhteisöohjeista oli ainakin itselleni hyötyä homman toimimaan saamisessa. Sieltä nimittäin löytyi tieto, minne ympäristömuuttujat pistetään.
https://help.ubuntu.com/community/EnvironmentVariables


EDIT
Vielä rohkenen mielipiteenäni todeta, että voisi olla intuitiivisempaa, jos Deja Dup yrittäisi laittaa /tmp-kansion aina sille kovalevylle, johon varmuuskopioidaan - siis silloin, kun varmuuskopio tehdään ulkoiselle kovalevylle eikä jonnekin muualle, esim verkkolevylle/pilveen. Ainakin itselleni ensimmäinen varmuuskopioinnin epäonnistumisen jälkeen mieleen tullut syy oli se, että varmuuskopiolevy on liian täynnä. Sen ongelman jokainen käyttäjä osaisi ratkaista suhteellisen helposti joko ostamalla isomman levyn tai poistamalla vanhempia varmuuskopioita. Pitäisiköhän jopa laittaa tästä asiasta kehittäjille ehdotus, tai jopa koettaa tehdä tuollainen patch tuohon softaan?

47
Hei kaikki!

Olen käyttänyt useita vuosia Ubuntun mukana tulevaa Deja-dup -työkalua varmuuskopioiden tekoon. Se on toiminut mainiosti, mutta viime aikoina varmuuskopiointi on keskeytynyt selittämättömään virheeseen.

Katsoin asiaa tarkemmin, ja huomasin että home-kansion sisältävä osio oli täyttynyt. Ilmeisesti Deja-dup on pistänyt sinne jotain temp-tiedostojaan, joiden koko on useamman gigatavun verran. Mulla onkin kyllä kotikansio ja koko osio aika täynnä, mutta sille ei oikein mitään mahda.

Onko jotain keinoa, miten temp-tiedoston saisi pakotettua muulle osiolle, esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle, jonne varmuuskopiokin tehdään? Vai joudunko vaihtamaan hyvin palvelleen varmuuskopiointisoftan toiseen? Vai kovalevykauppaanko tässä on lähdettävä?

48
Ei KDE museokamaa ole lainkaan, kesällä sitä viimeksi kokeilin käyttää. Työpöydän käyttötuntuma toki muistuttaa lähinnä Windows XP:tä, mutta ei kai siinäkään mitään vikaa ole :)

Mutta mittareiden ja namiskojen määrä on kyllä ihan käsittämätön. Useimpia asioita pystyy säätämään, ja yleensä vieläpä kahta tai kolmea eri kautta. Monet perussovellukset myös osaavat tehdä montaa eri asiaa - usein päällekäisiäkin komponenttirakenteen vuoksi. Esimerkiksi komentorivin saa auki upotettuna eri ohjelmissa.

49
Yleistä keskustelua / Vs: Testattuja rehuja.
« : 29.11.17 - klo:19.17 »
En oikein ymmärrä miksi kasvisruuasta pitää väkisin tehdä liharuuan näköistä. Ne kasvissyöjät joita tunnen ei ole koskaan puhuneet lihankorvikeesta, saati jauhelihan korvikkeesta. Itse haluan syödä kasvikset kasviksina ja lihan lihana, ilman turhaa prosessointia. Quora kyllä kiinnostaisi, mutta en ehtinyt kokeilla sitä silloin kun sitä vielö oli kaupoissa. Nyt on vain näitä suomalaisia mössöjä.
Siinä on semmoinen hyvä puoli, että silloin on käytössä valtava määrä hyviä reseptejä ja ruokaideoita. Esimerkiksi spagetti bolognese on mielestäni niin hyvä ruoka, että jauhelihalle kannattaa kastikkeessa etsiä korvaaja. Kasvispohjaista läskisoosia en ole vielä laittanut, mutta kyllä jossain kohtaa on pakko kokeilla, onnistuisiko moinen.

50
Hei!

Tuollainen latenssi jo ilman muuta häiritsee. Kerro sitten, kuinka kävi.

51
Yleistä keskustelua / Vs: Firefox 57
« : 17.11.17 - klo:09.45 »
Ei ainakaan varaa gigaa muistia vaikka kone jäi päälle kun lähdin naapurissa käymään, kone ollut päällä 1d 3h ja firefox ollut päällä kokoajan aikaisemmin olisin joutunut laittaa restarttia jo :)
Onhan tuolla muitakin muistisyöppöjä   :o


Eikös nuo Web Content -prosessit ole myös Firefoxin osa, eli nopealla laskutoimituksella tuossa kuvassa näyttäisi olevan selaimen muistinkäyttö noin 1,3Gt.

52
Yleistä keskustelua / Vs: Testattuja rehuja.
« : 17.11.17 - klo:09.39 »
Itse testailin kerran, en tosin itse laittanut, vaan oli valmista kamaa, pannulla paistettuna suikaleena. Ihan hyvää oli, mutta kyllä toistaiseksi jatkan soijarouhe- ja soijasuikalelinjalla, kun paketti nyhtistä on kuitenkin suhteellisen hintava. Härkistäkin kokeilin kerran, eikä valittamista. Helppoa on nykyään kasvissyönti, kun kaupasta löytyy vaikka mitä.

53
Multimedia ja grafiikka / Vs: calf 0.90.0 asennus
« : 17.11.17 - klo:09.36 »
Eikös nuo saisi suoraan KXStudion pakettivarastoista, varmaankin uusien guiden kanssa?
http://kxstudio.linuxaudio.org/Repositories


Tässä hauska video, joka esittelee uudet plugin-tyylit. Mulle kyllä kelpasi vanhatkin :)
https://vimeo.com/242866320

54
Itselläni oli Kodi-pohjainen mediakone, ja se rippasi levyt täysautomaattisesti, kun vain laittoi CD:n kelkkaan. Kätevää!

55
Kokeilepa muuttaa asetukset näin:

Periods/buffer =3 [USB-äänikorteille tulee olla yleensä aina tämä arvo kakkosen sijaan]
Frames/Period =128 [tämän luvun pienentäminen laskee latenssia. Mikäli lasket liian pieneksi, alkaa tulla xruneja.]

Varmista myös, että Jackin asetuksissa on päällä Realtime-checkbox. Se löytyy Periods/buffer ja Frames/period -arvojen läheltä. Näiden arvojen muokkaaminen edellyttää Jackin uudelleenkäynnistystä.

Kuinka pitkää viivettä tarkoitat jokusella millisekunnilla? Jos viive on 10-100 millisekuntia, saa sitä helposti vähemmäs. Kunnon äänikortti oikeilla asetuksilla ja riittävän tehokkaassa koneessa pääsee kyllä alle 5 millisekunnin lukemiin. Jos 2-3 ms on edelleen liian pitkä viive, sitten voi jo käydä vaikeammaksi.

56
Enpä arvannut, että samalla ohjelmalla onnistuu sekä CD-levyjen rippaus että myös man-sivujen lukeminen :D

Toisinaan KDE:stä tulee vähän tällainen olo:

57
Moi!

Osaatko vielä kuvata, että mihin tulee muutaman millisekunnin viive äänitettäessä? Ovatko raidat keskenään epäsynkassa? Vai pidätkö äänittäessäsi efektejä päällä? Vai monitoroitko suoraan Ardourin kautta, eli soittaessasi kuulet soiton luureista/kaiuttimista muutaman millisekunnin myöhässä?

En itse juurikaan äänitä, vaan lähinnä sekvensoin, joten en tiedä paljonko osaan auttaa. Pystytkö kuitenkin postaamaan äänikorttisi asetukset tänne? Eli mikä periods/buffer -arvo sinulla on? Entä frames/period? Asetukset löytyvät QJackCtl:n Settings -välilehdeltä.

58
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 08.11.17 - klo:11.47 »
Hei kaikki!

Käytin tuossa pari tuntia elämästäni katsellen tuota sivujen uutta teemaa ja mietiskellen, miten foorumillekin saisi saman yläpalkin. Kyllä se varmaankin onnistuu, ja katson jos tässä tämän viikon nimissä ennättäisin tehdä tarvittavat muutokset foorumiteemaan.

Siksi kysyn: kukahan tuota wiki.ubuntu.comia hallitsee, ja pitäisiköhän samat muutokset tehdä myös sen yläpalkkiin? Voisin siistiä tuota aiempaa nav.html -toteutusta vähäsen ja pistää siihen mukaan myös tarvittavat kuvatiedostot. Pyrkimyksenä siis se, että nav.html:n ja tarvittavan css:n voisi ladata mihin hyvänsä sivupohjaan ilman että asiat menevät rikki.

Olikos jotain muita ajatuksia tai toiveita, miten foorumiteemaa voisi kehittää? Itse poimin tuolta ainakin tällaiset ehdotukset:
  • Edellinen ja seuraava -painikkeet sivutuslinkkien viereen
  • Favicon puuttuu

Lisäksi mobiilikäyttöä helpottamaan voisi ehkä jompikumpi moderaattori asentaa Tapatalk -lisäosan?

59
Moikka!

Kertoisitko vähän tarkemmin, miten latenssiongelmat ilmenevät? Käytätkö jotain tiettyä ohjelmaa, esim Ardouria ja milloin latenssi häiritsee? Entä mitä kautta ohjaat äänikorttiasi? Käytätkö Jack Controlia (Eli QJackCtl:ää) vai Cadencea äänikortin asetusten tekemiseen?

USB-äänikorttien kanssa kannattaa Periods/Buffer -arvo asettaa 3:ksi. Sitten vain Sample rate kohdilleen ja Frames/Period -arvon testailua. Eli näin:
Periods/Buffer: 3
Sample rate: <mitä kortti tukee. Scarlettin pitäisi toimia vaikka 96 000:lla.>
Frames/Period: <niin alas kuin menee ilman rätinää. 1024 on hyvä aloituskohta, mutta 512, 256 tai jopa 128 kannattaa kokeilla>


LinuxMusiciansissa on tällainen ketju kortista: https://linuxmusicians.com/viewtopic.php?t=9929

Ubuntu Studiota ei taida nykyään paljon kukaan käyttää. Sen ylläpitotiimi on aika vähäinen, ja uusimmassa 17.10 -versiossa change login mukaan tapahtunut kaksi (?!) muutosta. Joka tapauksessa näistä multimediaan erikoistuneista jakeluista ei nykyään liene sanottavampaa hyötyä rautaongelmien kanssa. Aiemminhan tarvittiin erikseen tätä varten viritelty Linux-jakelu, mutta nykyisellään ihan normaali Ubuntu toimii musiikintekoalustana useimmille meistä.

Musiikintekijälle erillistä jakelua parempi vaihtoehto onkin asentaa KXStudion pakettilähteet Ubuntun päälle: http://kxstudio.linuxaudio.org/Repositories
Jos KXStudio ylipäänsä ei ole tuttu, niin tästä voi tutustua: http://kxstudio.linuxaudio.org/index.php
Näiden pakettilähteiden kautta saa kunnolliset versiot musiikinteko-ohjelmista. Ubuntun omissa pakettilähteissä kun ohjelmat on käännetty ja paketoitu väärin, versiot vanhoja eikä kaikkia tarpeellisia ohjelmistoja ole lainkaan.

60
Jos kone tuntuu raskaalta, itse suosittelen koettamaan kevyempää työpöytäympäristöä. Itse käytin muutamia vuosia XFCE:tä, joka oli mielestäni kevyt mutta silti sisälsi paljon hyödyllisiä toiminnallisuuksia. Tuossa artikkelissa mainittu LXDE on toinen vastaava vaihtoehto, jossa ominaisuuksia on vieläkin vähemmän. En ole varma, kuinka paljon XFCE:llä ja LXDE:llä on keveydessä eroa.

Joskus käytin tuota Sylpheed-sähköpostiohjelmaa, ja se todellakin oli suhteellisen helppokäyttöinen ja kevyt. Etenkin, jos sähköpostin lähettämisen tarpeet ovat muutama viesti päivässä, niin Sylpheed varmasti riittää siihen.
Jos oikein kevyen sähköpostiohjelman haluaa eikä komentorivin käyttö pelota, kannattaisi ehkä kokeilla Mutt- tai Alpine-sähköpostiohjelmia.

Musiikin soittoon mukavan kevyt ohjelma (niin ikään komentoriviltä) on puolestaan cmus.

En ole varma, löytyykö Firefoxille kevyempiä vaihtoehtoja. Paras tapa keventää on vähentää avoinna olevien välilehtien määrää. Ehkä Chromium on nopeampi ja kevyempi, ja mikäli suljettu lähdekoodi ei pelota, niin Opera on kokeilemisen arvoinen. Käytin sitä itse joskus vanhalla tietokoneella, ja se oli suhteellisen näpsäkkä valinta.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 36