Ei tarvitse vaihtaa, jos käyttää aina samaa ISP:tä. Jos kuitenkin joudut vaihtamaan SIM:ä, esimerkiksi, jos ISP:n sopimukset muuttuvat liian kalliiksi, olisi hyvä jos ei tarvitsisi mennä sorkkimaan conffeja.
Normaali tapauksessa ei tarvitse vaihtaa vaikka ISP vaihtuukin, tai vaikka SIM vaihtuisikin, tai mobiili kiinteän verkonpuolelle tai vice versa. Sähköpostit kulkevat silti.
Tämäkin viesti on kirjoitettu eri ISP:n kautta kun edellinen viestini, ja silti sähköpostit kulkevat normaalisti ilman mitään eri konffauksia.
Esimerkkinä Gmailin (IMAP) konffaustiedot joilla posti kulkee ISP:stä riippumatta:
Saapuvan postin (IMAP) palvelin - vaatii SSL-suojauksen: imap.gmail.com
SSL käytössä: Kyllä
Portti: 993
Lähtevän postin (SMTP) palvelin - TLS-vaatimus: smtp.gmail.com (käytä käyttöoikeuden todentamista)
Käyttöoikeuden vahvistus käytössä: Kyllä
STARTTLS käytössä: Kyllä (joissakin ohjelmissa tätä kutsutaan nimellä SSL)
Portti: 465 tai 587
Tilin nimi: sähköpostiosoitteesi kokonaisuudessaan (myös loppuosa @gmail.com) Google-sovellusten käyttäjät antavat osoitteen muodossa käyttäjätunnus@oma_verkkotunnus.fi
sähköpostiosoite: Gmail-osoitteesi kokonaisuudessaan (käyttäjätunnus@gmail.com) Google-sovellusten käyttäjät antavat osoitteen muodossa käyttäjätunnus@oma_verkkotunnus.fi
Salasana: Gmail-salasanasi
Samaten, jos olet tekemässä kaupallista tuotetta, on sitä parempi, mitä vähemmän asiakkaan tarvitsee sorkkia asetuksia.
Confaus vaatii näppäimistön ja näytön. Vähintään tarvitaan BT tai Wlan-yhteys mittalaitteeseen. Halvassa kokoonpanossa tämä on turha menoerä. Ulkomaille myytäessä tämä vielä pahentaa tilannetta.
Tietty automaattinen konffaus käyttöön otettaessa on kätevä asiakkaan kannalta, mutta yleensä sekin tarvitaan tehdä vain kerran. Tämän jälkeen postit liikkuvat yhteydestä riippumatta.