Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - valtsu68

Sivuja: [1] 2 3 ... 23
1
Terve

https://www.vero.fi/contentassets/acf5d6dff9244a8bbe6d7333552304c6/verohallinto_-fifo-laskuri_versio-1.1c.xlsm

Kaverilla ongelma.

WIN 10 Pro ja siinä Libre Office Version: 7.3.3.2 (x64) / LibreOffice Community

Tuon verohallinnon laskurin makrot ei toimi.

Mistä löytyy paras apu?

2
Miten pitkälle olet päässyt?
Juossut päätä seinään ja hortoillut kaikenkarvaisilla ohjesivuilla...

Ensimmäinen tehtävä lienee selvittää millä komennolla yleensäkin saat tuon videon tai muun pyörimään kuten haluat. Joko se onnistuu?
Jep. Logiikka kun ei ole paras lajini, niin en ollut aikaisemmin ajatellutkaan näin perusasiaa. Mutta sivulta

 https://wiki.openoffice.org/wiki/Documentation/OOoAuthors_User_Manual/Getting_Started/Starting_from_the_command_line

löytyi ohje päätteessä käynnistämiseen ja sivulta
 
https://forum.openoffice.org/en/forum/viewtopic.php?f=10&t=1121

ne viimeiset säädöt esityksen looppaamiseen, (sivulta löytyvästä mallitiedostosta 123.odp).


Seuraavaksi täytyy laittaa se komento suoritettavaksi automaattisesti käynnistyksessä. Jos käytät Raspbiania niin tässä on yhdet ohjeet (englanniksi tosin, jos tarvitset lisäapuja, niin niitä kyllä annetaan): http://raspberrypi.stackexchange.com/questions/8734/execute-script-on-start-up
Noista tuo "run when you boot into the LXDE environment" kohta lienee siis se mitä kaivataan. Jos joku miettii tuota upstart-ohjetta, niin se ei ole enää Jessiessä pätevä, sillä sen kanssa käytetään systemdiä.

Tuossa alla olevassa ohjeessa ratkaisevat loitsut, joilla homma onnistui. Tuo @midori korvattiin @soffice --show esitys.odp ja poistuttiin tiedostosta.

Koodia: [Valitse]
If you want a script to run when you boot into the LXDE environment, you could take a look at this Raspberry Pi forum post:

Navigate to ~/.config/lxsession/LXDE-pi
Open the autostart file in that folder:
$ sudo nano autostart
Add @midori on a new line. If you want to run something like a python script, put something like @python mypython.py on a new line. Running a script file would be @./superscript, but for some reason the script runs in an infinite loop (perhaps this will stop that).
Save and exit: Ctrl+X, Y, Enter
Restart your Raspberry Pi into the LXDE environment.

Tallentamisessa oli suurin epävarmuuden paikka, koska tuon "Save and exit" Ctrl+X jälkeen kysyi suomeksi K tai E ja vielä sen jälkeen vaihtoehtoja muutama. DOS-muoto, MAC-muoto, Lisää loppuun, Lisää alkuun ja varmuuskopio. Toimintovaihtoehdot näiden kohdalla olivat M-D, M-M, M-A, M-P ja M-B. Jotenkin tuurilla painoin vain Ctrl+M ja se tallentui. Mitään hajua ei ole mitä tapahtui!! Nuo ^C ja ^X jostakin muisti, että Ctrl+kyseinen kirjain toimii, mutta nuo M-M ja muut, niin niistä ei ollut mitään hajua. (Eikä tietenkään voinut alkaa googlaamaan, kun ei olisi keksinyt oikeita hakusanoja)

Kiitos ^9999. Hommaan meni tämä postaus mukaan lukien pari tuntia. Olin jo aikaisemmin käyttänyt reilusti enemmän aikaa kahlatessani noita kaikenkarvaisia ohjeita, kuin mitä meni tähän koko hommaan. Onhan tämä hienoa! Kiitos vielä kerran Tomin!

3
Terve!

Kaveri toi minulle Raspberry Pi:n ykkösversion ja tahtoi, että virtoihin kytkettäessä se alkaisi toistamaan joko videota tai Impress-esitystä. Ja minähän menin lupaamaan, ettei se voi olla ihan mahdoton ajatus...

Nyt on lueskeltu erinäisiä ohjeita ja lupaavimpia kokeiltu, mutta taitaa olla valkoisen lipun heiluttelun aika. Joissain tapauksissa tuntuu, että ns. perustiedot ovat itselläni liian hataria, jotta pystyisin kaikkia ohjeita toteuttamaan; ohjeitten vanha vika kun on säilynyt, kukaan ei rautalankaversioita viitsi kirjoittaa.

Kenelläkään kokemuksia aiheesta?

Tai sitten siitä miten saadaan edes joku juttu bootissa syttymään, käyttiksen lisäksi.

4
Terve

Kaveri suunnittelee omakotitalon tekemistä ja pyysi minulta, (?!), neuvoa ATK-johdotuksien, WLAN, yms. juttujen kanssa. Niinpä kysyn asiaa nyt teiltä, koska omat taidot ei riitä.

Taloudessa on pöytäkone, pari läppäriä, tabletti, PlayStation ja muutama äly(tön)puhelin. Televisiotkin haluttaisiin kytkeä verkkoon. Pari valvontakameraa tulisi piha-alueelle.

Suunnitelmassa on pihalle tulevaan mastoon asennettava mobiilidata-antenni, josta signaali tuodaan jotenkin sisälle. Kiinteän ADSL-yhteyden hankkiminenkin on mahdollista, mutta mobiilidata on ensimmäisenä suunnitelmassa.

Pitäisikö luottaa WLANiin, vai johdottaa jokainen huone erikseen?
Onko RJ45-kaapeli vielä tulevaisuutta(kin)?
Mobiilidatan toistimet?
Muita vaihtoehtoja?
Muuta en osaa edes kysyä. Pitäisikö ohjata kaveri suoraan johonkin "ATK"-liikkeeseen....;-)

5

Oli vai? Itse kyllä eilen joskus iltasella selasin ebaystä.

Kaikilla ei ole ollut samankaltainen tuuri.

http://downdetector.co.uk/problems/ebay

6
;-) Ilmankos tuosta ei ole suurta haloota noussutkaan. ISPt hillitsevät lehdistön kirjoittelun...

https://www.youtube.com/watch?v=ONbtXRrw0ZE kaipaa kohta uudelleen sanoitusta :-)

7
Terve

Eilen oli Ebay pimeänä, mutta syytä en ole vielä mistään kuullut, vaikka olen sitä Googlaillut kovastikin. En kai ole keksinyt oikeaa hakusanaa, koska saan "vääriä" vastauksia tai en niitä ymmärrä.

Tietääkö kukaan mikä oli syynä eiliseen toimimattomuuteen?

8
Levylle ei saisi kirjoittaa nyt mitään, ettei juuri siihen tiedoston kohdalle kirjoita.

Se on jo myöhäistä. Tapahtumasta on jo pari päivää.

Minun pitää kirjoittaa se uudelleen, koska asia on kuulemma minun vika. Vaimo saa sitten muokkailla jutun semmoiseksi kuin haluaa.

Oppia ikä kaikki. Kiitoksia avusta.

9
Juu eikä kuulukaan onnistua. Vierastilillä ei tosiaan ole oikeuksia siihen. Komentoriviltä su käyttäjänimi, missä käyttäjänimi on se koneen sudo-oikeuksilla varustettu käyttäjä. Se kysyy käyttäjän salasanaa, ja vasta sitten pitäisi päästä sudoilemaan.

Vierastiliä ei pidä käyttää minkään datan tallenteluun se tosiaan häviää sieltä. Veikkaan itse, että et sitä tiedostoa tule löytämään.

Ei varmaan löydykään. Se näytti siltä jo ensi vilkaisulla, tuollaiset satunnaisen näköiset käyttäjän istuntotunnukset antoivat siitä hiukan viitettä...

Täytyisi olla varmaan 12 danin musta vyö Linuxissa ja Gurun sädekehä yleensäkin ATK-osaamisessa, että olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia. Tällä kertaa jo toivoin, että käytössä olisi ollut win-järjestelmä; sieltä olisi ala-asteella oleva tyttönikin sen varmaan löytänyt.

10
Taitaa näyttää pahalta.

Vieraan Kotikansio on tuollaisessa polussa...

Koodia: [Valitse]
guest-6vTDAd@paska-System-Product-Name:/tmp$ ls
at-spi2
guest-6vTDAd
hsperfdata_guest-6vTDAd
keyring-lt1dkJ
lus923z0.tmp
orbit-guest-6vTDAd
orbit-paska
OSL_PIPE_147_SingleOfficeIPC_2246af718a7580807280fc6a4a49e96
pulse-2L9K88eMlGn7
pulse-61IYXmql8Bpx
pulse-LzpoLEPpN7iK
pulse-PKdhtXMmr18n
ssh-DHndwclX9427
tmpFFEQwv
tmpZq1uKW
unity_support_test.0

Tämä taitaa olla aikuisten oikea tmp/, eikä kuin Windousissa jossa voi temppiin asentaa vaikka ohjelmia ilman pääkäyttäjän salasanoja tai muutakaan suojaa.

11
Koodia: [Valitse]
guest-6vTDAd@paska-System-Product-Name:~$ sudo updatedb
sudo: vaihtaminen sudoers gid-tunnisteeksi epäonnistui: Toiminto ei ole sallittu
sudo: setresuid() [0, 0, 0] -> [147, -1, -1]: Toiminto ei ole sallittu

Tuollaisen lykkäsi.

Huomaa tuo seuraava osa käyttäjässä"guest-6vTDAd@"

12
Terve

Vaimo oli muutaman tunnin kirjoitellut Writerilla Vieras-käyttäjänä. Oli yrittänyt tallentaa ja kaikki olikin näyttänyt olevan OK. Tänään yritin löytää tiedostoa, ei löytynyt. Writerin "viimeisimmät asiakirjat" oli myös tyhjä, niin kuin kaikki kansiotkin vieraspuolen puussa.

Hävittääkö järjestelmä kaiken siellä tallennetun ihan oikeasti, vai löytääkö sen jollain taialla vielä jostakin.

(Vaimo on aika pahalla päällä............. apua!)

Ja välissä oli kirjauduttu ulos, jopa kone on sammutettu välillä....

13

Nyt tämä meni astetta hankalammaksi. Yrittää käynnistyä graafiseen tilaan, mutta lopulta antaa tekstitilan. Hassuinta on se, ettei järjestelmä tunnista näyttöä; niin lukee näytöllä  ;D

Tämä oli päällekkäinen vika, joka ratkesi odottamalla vastausta :-) --> RATKAISU !


14
Kondensaattoreitapa ne hyvinkin on. Jos löytyy selkeästi pullistuneita tai vuotaneita konkkia, niin siellähän se vika on.

Ne ei kyllä ole kalliita, eli koko emolevyn voi kyllä yleensä vielä korjata tyyliin 2€ kustannuksella (komponentit), mutta monesti konkkia on aika ikävän paljon ja ikävästi sijoitettuna. Ei sinänsä ole paha homma tehdä itsekään, mutta mihinkään varsinaiseen liikkeeseen ei juurikaan kannata vanhaa rautaa kiikuttaa.

Pitää antaa kaverille korjattavaksi, jos vaikka sattuisi onnistumaan.

Nyt tämä meni astetta hankalammaksi. Yrittää käynnistyä graafiseen tilaan, mutta lopulta antaa tekstitilan. Hassuinta on se, ettei järjestelmä tunnista näyttöä; niin lukee näytöllä  ;D. MUOKS: Tuo ilmoitus: "no screens found" tulikin vasta komennon startx jälkeen.

15


Voisikohan kiintolevyn vanhuus aiheuttaa mainittuja käynnistymisongelmia? Siellä kyllä surahtaa kun koneen laittaa käyntiin, mutta se ei tosiaan aina yritäkään bootata, vaan käy hetken hiljaa ja sammahtaa. Välittömästi tuollaisen käynnistymisen jälkeen se voi jäädä hiljaisesti käymään pitkäksi aikaa tehden ei mitään.

On mahdollista, mutta jos ongelma alkoi esiintyä vasta nyt bios-asetusten nollaamisen jälkeen, vika on ehkä pikemmin jossain asetuksessa. Ensin pitäisi ainakin saada se CMOS-tarkistussumman herja pois.

Voithan myös laittaa CD/DVD-aseman boottijärjestyksessä ensimmäiseksi ja katsoa, käynnistyykö kone yhtään paremmin Ubuntun asennuslevyllä.


Kyllä olit oikeassa. Ei tämä vika taida olla kiintolevyllä, vaan emolevyllä. Tänään sammutin koko laitteen ja asensin pariston paikalleen. Tämän jälkeen koetin useita kymmeniä kertoja käynnistystä ilman menestystä. Otin pariston pois ja koetin käynnistää; niinhän se lähti tulille. Muutaman kerran koetin uudelleen ilman paristoa: joka kerta ei käynnistynyt, mutta enimmäkseen kyllä.

Tämä havainto sai minut tutkimaan emolevyn komponentteja. Löysin lieriöitä, kondensaattoreita?, joiden yläpäässä oli jonkinlaiset halkaisut, jotka jakoivat sen "katon" kolmeen osaan. (kyl mä oon sitten oikee sähkömies ;-) ). Kolmessa näistä mystisistä osista oli "katto" hiukan pullistunut ulospäin. Vika saattaa olla noissa?

Uutta laitetta pitänee alkaa hankkimaan, vaikka tämäkään mikään ikäloppu ole, (8v.)  ;D 25 centtiä tuli maksamaan päivää kohden tämäkin laite. No, mikään ei ole ilmaista.  ;)

16
Terve
Nyt on jatkettu toimintaa ja seuraavat loitsut on annettu.
Koodia: [Valitse]
sudo grub-install /dev/sda
 sudo update-grub

Sitten meni muutama päivä kun tarvitsin konetta, enkä tohtinut sitä sammuttaa. Toissa iltana vaimo oli sammuttanut sen ja eilen koetin käynnistää sitä noin 5 kertaa, eikä käynnistynyt. Jäi vaan aikaisemmin kuvailemaani tilaan kiintolevyn "narahduksen" jälkeen:

Lainaus
...käynnistäessä vain laite lähti käyntiin, sammuakseen hetken kuluttua yrittämättä ollenkaan käynnistää käyttistä..

Tänään kotiin tullessani huomasin koneen olevan käynnissä. Vaimo oli laittanut sen päälle. (???) Kuulemma noin 15 kertaa oli pitänyt yrittää ennen kuin oli syttynyt tulille.

Liekö viimeiset hetket pelastaa kiintolevyn sisältö ?  :o Alan epäilemään jälleen tuota kiintolevyä, koska se on alkuperäinen ja kone on koottu v. 2005 tai 2006....

OT: Jumpperilla nollaaminen ei taida onnistua, jos paristo on paikallaan?

Pariston irrottaminen on yleensä suositeltavaa, mutta nollaaminen saattaa onnistua, vaikka paristo olisi paikallaan. Virtajohto kannattaa myös irrottaa kokonaan, ellei emolevyn manuaali erikseen käske pitämään herätevirtaa päällä.


Laiskuuttani vain kysyin, kun tuota joutui jatkuvasti poistamaan ja takaisin asettamaan. Manuaali neuvoo irroittamaan sen ja virtajohdon myös; näin on myös tehty, paitsi katkaisijaa olen käyttänyt virtajohdon poiston sijaan.

Noita muita juttuja pitää kokeilla myöhemmin.

17

Näyttää siltä, että DVD-asemassa on Ubuntun asennuslevy ja järjestelmä on liittänyt sen automaattisesti. Tämä on täysin normaalia, jos levy tosiaan on asemassa


Onhan siellä  :-[. Muistinkin laittaneeni sen sisälle, jotta lähtisi vaikka sillä käyntiin.


Nyt kun minulla on xp osiolla sda1, temp osiolla sda3, niin laitan näin (?):

Koodia: [Valitse]
sudo grub-install /dev/sda2

Ei vaan GRUB pitää asentaa MBR:ään, aivan levyn alkuun:

sudo grub-install /dev/sda


Just. Taisi lamppu syttyä. Elikkä meneekös se nyt näin?:

sda = kiintolevy a
  • sda1 = Osio 1,  kiintolevyllä a
  • sda2 = Osio 2,  kiintolevyllä a
  • sdan = Osio n,  kiintolevyllä a

Ja MBR on koko levyn alussa, eikä osiossa.


Tuon jälkeen voisit vielä komentaa sudo update-grub, jotta Windows-asennuksen sijainti tarkistetaan uudelleen.


Näin tehdään.


On kyllä mahdollista, että jokin on sekoittanut Windowsin käynnistyslataajan niin, että se pitäisi asentaa uudelleen Windowsin asennuslevyn avulla. Se taas johtaa uusiin ongelmiin Grubin kanssa.


ntldr:än puuttumista se on kuulemma herjannut.


Tarvitsetko Windows XP:tä vielä johonkin, mitä ei voi tehdä Ubuntun alla Winellä tai virtualisoidulla Windows-asennuksella? Itse ainakin olen niin laiska, etten viitsisi vaihtaa jatkuvasti käyttöjärjestelmien välillä.


Tyttö piirtää, (ja hyvin), sekä pelaavat jotain vanhaa peliä. En tiedä toimivatko nuo riittävän hyvin teinin mielestä muuten kuin oikeasti XP:n päällä. Gimp:kin on kuulemma parempi "väärällä" puolella...


Laita sitten seuraavaa käynnistystä varten paristo paikalleen, jotta koneella olisi edes jotain mahdollisuuksia käynnistyä normaalisti jatkossa. Muuten bios-asetukset häviävät uudelleenkäynnistyksissä ja saat juuri tuon herjan CMOS-tarkistussummasta.Pitää laittaa kun saa tämän ensimmäisen vaiheen valmiiksi ja tohtii sammuttaa laitteen.

OT:
Jumpperilla nollaaminen ei taida onnistua, jos paristo on paikallaan?

18
Tarvittava ohjelma on juuri grub-install ja levy on hyvin todennäköisesti /dev/sda, mutta voit tarkistaa asian komennoilla:

Koodia: [Valitse]
mount

Mount-käsky antoi seuraavan tulosteen. Lihavoidut rivit lienevät merkityksellisimpiä.
Koodia: [Valitse]
[b]/dev/sda2 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)[/b]
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/paska/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=paska)
[b]/dev/sr0 on /media/Ubuntu 12.04.1 LTS i386 type iso9660 [/b](ro,nosuid,nodev,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8,mode=0400,dmode=0500,uhelper=udisks)

Koodia: [Valitse]
cat /etc/fstab

sudo blkid listaa kaikkien osioiden UUID:t, joihin fstabissa viitataan.

Tuolla käskyllä tuloste näyttää tältä:
Koodia: [Valitse]
/dev/sda1: UUID="442C7C972C7C85A8" TYPE="ntfs"
/dev/sr0: LABEL="Ubuntu 12.04.1 LTS i386" TYPE="iso9660"
/dev/sda2: UUID="dbc5c9e5-deae-4cdb-8369-65618263dc5c" TYPE="ext4"
/dev/sda3: UUID="ce8cba19-fcc9-4688-ad09-fc77381f3055" TYPE="swap"

Näissä nyt ottaa silmään tuo sr0. Kun loitsuaa seuraavan:
Koodia: [Valitse]
cd media/Ubuntu\ 12.04.1\ LTS\ i386/
ja ls -l

niin näyttäisi olevan live-levyn tiedostot tuossa sijainnissa. Liekö jokin tumpelointi tuonkin takana? :-)

Koodia: [Valitse]
.            boot    dists     md5sum.txt  preseed             wubi.exe
..           casper  install   pics        README.diskdefines
autorun.inf  .disk   isolinux  pool        ubuntu

Jos levy on /dev/sda, aiemmin käyttämäsi grub-install-komento on muuten ok, mutta jätä se --boot-directory=/mnt/boot määrittämättä. Tällöin grub-install käyttää oletuksena olevaa ja oikeaa /boot-hakemistoa. Eli näin:

Koodia: [Valitse]
sudo grub-install /dev/sda

Nyt kun minulla on xp osiolla sda1, temp osiolla sda3, niin laitan näin (?):
Koodia: [Valitse]
sudo grub-install /dev/sda2
Jotakin muutakin häiriötä laitteessani taitaa olla. Jumpperia käyttämällä sain nollattua asettamani salasanan, luonnollisesti muutkin BIOS-asetukset hävisivät. Pari kuukautta sitten vaihdoin CMOS-pariston, kun se todennäköisesti oli tyjhennyt. CMOS-tarkistussummasta valitti ja käynnistäessä vain laite lähti käyntiin, sammuakseen hetken kuluttua yrittämättä ollenkaan käynnistää käyttistä. Nyt tilanne on sama.

Jos sama jatkuu, tarkista emolevyn manuaalista, että jumpperi on nyt oikeassa paikassa, eikä enää aiheuta nollautumista. Tarkista myös paristo. Ehkä siinä on kosketushäiriö, eli ota ainakin paristo kokonaan irti ja laita takaisin.


Jumpperi on oikein, mutta paristo ei ole paikallaan, koska käynnistysyrityksiä oli niin monta ja joka välissä nollasin jumpperin, enkä tohtinut sitä nollata jos paristo olisi ollut paikallaan. Ja kun tämä lopulta lähti oikeasti käyntiin, en ole tohtinut sammuttaakaan. :-)

Pitää kokeilla vielä tuolla paristolla ja hankkia uusi varalle hetimiten.

Voisikohan kiintolevyn vanhuus aiheuttaa mainittuja käynnistymisongelmia? Siellä kyllä surahtaa kun koneen laittaa käyntiin, mutta se ei tosiaan aina yritäkään bootata, vaan käy hetken hiljaa ja sammahtaa. Välittömästi tuollaisen käynnistymisen jälkeen se voi jäädä hiljaisesti käymään pitkäksi aikaa tehden ei mitään.

Sellainen ero "oikean ja väärän" käynnistymisen yhteydessä on, että tuuletin ottaa "oikean" käynnistymisen yhteydessä normaalisti kierroksia ja "väärän" käynnistymisen yhteydessä huomattavasti vähemmän ja laiskemmin.


Koodia: [Valitse]
cat /etc/fstab

Koodia: [Valitse]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sdb2 during installation
UUID=dbc5c9e5-deae-4cdb-8369-65618263dc5c /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sdb3 during installation
UUID=ce8cba19-fcc9-4688-ad09-fc77381f3055 none            swap    sw              0       0

Tänäänkin taidan jättää koneen käyntiin, enkä vielä koeta tuota "sudo grub-install /dev/sda" loitsua. Pitää laittaa nukkumaan.

19
Tere

Kiitos vastauksista.

Koodia: [Valitse]
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda Tuollaisen loitsun nakkasin päätteeseen hiukan harkitsemattomasti.


Hmmm... Sinun pitäisi ensin tarkistaa, mikä on BIOS:ssa määritelty käynnistyväksi levyksi, jonka MBR:ään grub:ia asennat.
Jos järjestelmässäsi on useita kiintolevyjä, voi tuo olla "jokin muu" kuin /dev/sda. Esim. /dev/sdb, /dev,sdc jne.

Tuossa olikin varmaan yksi kohta jossa olisi ollut suotavaa pysähtyä miettimään. Laitteessani on olemassa toinen kiintolevy, joka taisi olla kytkettynäkin, mutta sitä ei käsittääkseni oltu määritetty.


Lisäys: Otsikon ntldr taas viittaa puhtaasti Windows-käyttöjärjestelmään. Windows tuskin käynnistyy ilman ntldr -tiedostoa halutulta levyosiolta.
http://support.microsoft.com/kb/320397/fi


Tuo ntldr:än hukkuminen oli alunperin syynä ronkkimisen aloittamiseen, keinot olivat hiukan hakusessa.

Tuollaisen loitsun nakkasin päätteeseen hiukan harkitsemattomasti.

Mikä ongelma seurasi tästä toimenpiteestä? Ubuntu ei käynnisty? Windows ei käynnisty (ntldr liittyy nimenomaan Windowsiin, kuten juyli totesi)? Et pääse GRUB-valikkoon edes pitämällä shift-näppäintä painettuna käynnistyksen aikana?


Uudelleenkäynnistyksessä näyttöön avautui mustalle taustalle lyhyt selostus ja pääterivi
Koodia: [Valitse]
grub >taidot loppuivatkin siihen.

Tänään illalla pääsin tänne foorumille ja löysin ketjun http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=37297.0 , josta noukin Oobetimerin jakamat komennot
Lainaus
grub>ls
grub>root (hd0,1)
grub>configfile /boot/grub/grub.cfg
joita käyttämällä sain järjestelmän käyntiin.

Nyt olisi mahdollista laittaa oikeaa loitsua päätteeseen; pitää antaa koneen olla käynnissä siihen asti, että ongelma on todennäköisesti ratkennut.

Jotakin muutakin häiriötä laitteessani taitaa olla. Jumpperia käyttämällä sain nollattua asettamani salasanan, luonnollisesti muutkin BIOS-asetukset hävisivät. Pari kuukautta sitten vaihdoin CMOS-pariston, kun se todennäköisesti oli tyjhennyt. CMOS-tarkistussummasta valitti ja käynnistäessä vain laite lähti käyntiin, sammuakseen hetken kuluttua yrittämättä ollenkaan käynnistää käyttistä. Nyt tilanne on sama.

Kun nollaa jumpperia käyttämällä BIOSin ja käynnistää laitteen BIOS toimii normaalisti, antaa valituksen CMOS-tarkistussummasta, boottijärjestyksen säädön jälkeen F10, laitteen käynnistys, lähtee käyntiin, sammuakseen hetken kuluttua yrittämättä ollenkaan käynnistää käyttistä.

Toisella tavalla sain aikaan saman tuloksen:

Lisäsin muistia ja käynnistin laitteen, BIOS toimi normaalisti, antoi valituksen CMOS-tarkistussummasta, boottijärjestyksen säädön jälkeen F10, laitteen käynnistys, lähti käyntiin, sammuakseen hetken kuluttua yrittämättä ollenkaan käynnistää käyttistä.

Kiintolevyn lisääminenkin sai aikaan saman efektin kuin muistin lisääminen.

Yhdellä näistä yrityksistä laite oikeasti boottasi, pääsin gruppiin(?) ja tästä voikin palata noihin edellä lainattuihin komentoihin.

Tuota Shiftin painamista en ollut kuullutkaan aikaisemmin Linux-puolella, vuosia sitten eräs taitava kaveri neuvoi vastaavaa XPn uudelleenkäynnistykseen; muistaakseni se siihen jotenkin liittyi.

20
Tere
Koodia: [Valitse]
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda Tuollaisen loitsun nakkasin päätteeseen hiukan harkitsemattomasti.

Loitsu oli kopioitu ohjeesta http://wiki.ubuntu-fi.org/Grub2-kaynnistyslataaja

Niitä edeltäviä vaiheita en tehnyt, koska ajattelin, siis en ajatellut varmaan riittävästi...

Riittäneekö nyt, että muutan BIOSista boottijärjestystä, (kunhan olen keksinyt BIOSin salasanan tai nollannut sen jumppereilla...  :-[ :-[ ).

Vai meneekö homma kertaluokkaa vaikeammaksi ja pitää keksiä, mitä nyt avautuvaan päätteen tapaiseen tulisi kirjoittaa?

Toivottavasti tällainen tumpelointi toimii varoittavana esimerkkinä kaikille lukijoille. Eli mitä opimme tästä?
1. Ajattele --> toimi, EI toimi --> kadu
2. Kiire --> älä edes aloita
3. Kirjoita salasanat paperille muistiin, äläkä hukkaa paperia...
4. ..... jne

Sivuja: [1] 2 3 ... 23