Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Efraiminpoika

Sivuja: [1] 2 3 ... 9
1
Tässähän nämä Ai huonot puolet kiteytyy:
AI pärjää tällaisissa kysymyksissä pian paremmin kuin 50% ihmisistä.

Jotta pystyy paljastamaan Ai:n täytyy olla Google tai muu iso tekijä eikä heiltäkään onnistu läheskään täydellisesti.
Kyllä nykyiset nettihuijaukset on ihann lasten leikkiä verrattuna siihen mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Onneksi ei tarvitse olla nopeampi kuin leijona, kunhan pärjää muille pakeneville 8)

2
Hyvä että joku kertoo tästä COSSistakin, en ollut kuullut moisesta. Alla suomenkielinen linkki toiseen EU:n DNS-palveluun (päällekkäisyyttäkö?)
https://www.dns0.eu/fi
Tämä ei ole EU:n rahoittama palveku vaan:
"dns0.eu on ranskalainen voittoa tavoittelematon järjestö, jonka perusti vuonna 2022 Romain Cointepas ja Olivier Poitrey — NextDNS-palvelun perustajat"
Ei siis päällekkäinen palvelu.

3
Kaikkien näiden https://uk.pcmag.com/cloud-services/9067/the-best-video-conferencing-software  sijasta Jitsi https://jitsi.org/jitsi-meet/
Hankalin osa jää järjestäjälle, muut pääsee mukaan selaimen osoitteella. Oma serveri kotona tai VPS:llä ja pieniä video-kokouksia saa pidettyä Aikaa kyllä menee järjestäjällä enemmän kuin vastaavilla linkin vertailussa. Ajan rajallisuuden, eläkkeelläkin, vuoksi Jitsin käyttö vasta alotusvaiheessa.

Sitten tietenkin Wireguard https://www.wireguard.com/, jolla saa oman yksityisen verkon kotona, VPS:llä, missä lieneekin ja matkalla, missä lienenkin, VPS:lläkin voi sulkea SSH:n oman yksityisen verkon ulkopuolelta, joilloin logit pienenee murto-osaan

Promoxin ja myös Dockerin  tilalla Incus https://linuxcontainers.org/incus/, vaikka taitaa onnistua Docker-containerien ajaminen suoraan Incuksella. Konttien (Container) lisäksi myös VM:ien käyttö mahdollista, jos isäntäkoneen omainaisuudet riittää. Oli sama kuin Canocialing LXD, mutta Canonicalin jatkosuunnitelmat ei miellyttänyt kaikkia projectissa mukana olevia ja niin syntyi Incus. LXC, johon Incus ja LXD pohjautuu, on myös aika merkittävä osa Promoxissa. Incus on mukana seuraavassa Debianissa ja saatavilla muissa Limux-jakeluissa, Myös Ubuntussa voi käyttää Incusta Canonicaliin LXD:n sijaan. Kontti Debianissa voi ajaa Ubuntua tai muuta jakelua kuten Arch-linuxia, jolloin kontissa voi kokeilla mitä mieleen joulahtaa tarvitsematta sotkea oikeassa käytössä olevia asennuksia.

PS.

Heti kun sain viestin kirjoittettua ja palasin Jitsin pariin huomasin, että pitääkin vielä asentaa JibrI: https://jitsi.support/wiki/setting-up-jibri-jitsi-guide/, jotta video-kokoukset saa tallenettua ja vaikka näytettyä Facebookissa tai YouTubessa, joita ilman valitettavasti aika moni mahdollisesta yleisöstä ei nouse edes junaan vaan jää jo asemalle. Mahdollinen etäkokous viikon päästä ja hokasin, että osan pitäisi herätä ennen aamu kuutta seuratakseen suoraa streemiä. Ups ! Voi jäädä kokous paikkalla olijoiden väliseksi, yhdeltä iltapäivällä paikallista aikaa. Kyllä parikymmentäkin osallistujaa ihan riittävästi on. Taas loppuu aika kesken, epäilen vahvasti...

4
MAGA (Make Asbesti Great Again).

Kaikkihan varmasti haluavat nähdä väittelyä asbestista tekoälykeskustelussa.

 :) ;) :D ;D 8)

5
Huutaminen oli joskus ennen huonoa käytöstä keskustelupalstoilla.

"Oi niitä aikoja"

Minnesotan pikkuserkkukin jostain syystä lopetti Facebookissa Bidenin haukkumisen ja Trumpin kehumisen, Hän oli sukua, mutta täällä ei sukututkijalla ole sukua, joten täältä voin poistua vähin äänin "takavasemmalle"  ;D

PS. Pikkuserkku Mike on tai oli putkimies eli nyt hänen MAGA (Make Asbestos Gret Again) tuli tekoälyn avulla paljon ymmärettävämmäksi    ;)

6
Nyt teille vasemmistonatseille tuli uusi vihollinen,

Pitääkö tämä aihe laittaa lukkoon vai osataanko täällä keskustella asiallisesti?

Aiempi huomautus alla.
Pidetäänpä triidi sitten asiallisena jatkossa(kin). Kiitos.

Eikös tämän ketjun aloitus ole jo täysin asiaton ja valheellinen, kun väitetään fasismin ottaneen vallan jenkeissä.

Minun mielestä näin asiattomat viestiketjut joutaa täältä poistaa, ja pitää poliittiset öyhötykset aivan omilla palstoillaan.

Miksi näitä USA:n nykyisen presidentin ajamia toimia kutsuu on ongelmallista, koska moista ei ole aikaisemmin minusta nähty.

Ainakaan länsimaisen demokratian puolustamista se ei ole. Lehdistön ja koko mediakentän vapauden puolustamista se ei ole. Korkeakoulujen vapaan tutkimuksen puolustamisen kanssa sillä ei myöskään ole mitään tekemistä.

Jos kaikki edellinen on ihan tarpeetonta niin mitä se sitten on?

Vaikka olisi hieman provosoivaa ,ei pidä provosoitua, vaan jäitä hattuun

7
Kyllä tämäkään ei ole aprillipilaa: https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000011183956.html

Siis älypuhelimesi seuraa sinua jo ja nyt television tekoäly alkaa analysoida tekemisiäsi televisiolla ja sen pohjalta näyttämään mainoksia.

Seuraavaksi jääkappisi, lietesi, pesukoneesi jne tekevät saman?

8
Takaoven kautta voivat kulkea kaikki ei vain viranomaiset, vaan myös rikolliset sekä Google ja muut jätöksistämme rahaa tekevät

Lainaus Afterdawnista:

"Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan salaukseen ei yksinkertaisesti voi rakentaa takaovea kenellekään, koska silloin salaus ei ole enää vahva. Takaoven rakentamisella kerrotaan samalla myös rikollisille ja vihollisvaltioille, että palvelussa on olemassa oleva takaovi - jota tekin voitte käyttää päästäksenne käsiksi näihin arkaluontoisiin viesteihin, kunhan vain löydätte takaoven."

Jos ei tuota ymmärrä, niin vain silloin voi ehdottaa vahvan salauksen kieltämistä. Ei ole vahvaa tunnistautumista ilman vahvaa salausta.

Miten voidaan hoitaa mitään asioita netin kautta etänä ilman vahvaa salausta?
Vai olisiko vahva salaus sallittu vain viranomaisilla?
Miten tätä valvottaisiin?
Onko Kiina, Iran, Pohjois-Korea, Venäjä onnistunut tässä?

Tämä on paradoksi, jota sen esittäjät eivät ymmärrä mahdottomaksi!



9
Nythän tämä ei ole enää yksin mikään sananvapausasia vaan kysymyksessä on kauppasota.

Minä toivottavasti saan vielä itse päättää mitä palveluita ja tuotteita ostan ja käytän.

Ei tässä mitään tulleja  USAlaisille tuotteille kannata laittaa, Kyllä Microsoftin, Amazonin, Googlen, Metan ja Muskin tuotteille ei USAlaisia korvaavia palveluita ja tuotteita löytyy. Eikä minun hiekanjyvien ja pölyn päätyminen muualle näy niiden omistajien tuloissa edes promillen miljoonasosissa, mutta vien pölyhiukkaseni silti muualle. ;)

Minun ei tarvitse auttaa MAGAa omilla pöyhiukkasillani vaan. saavat hoitaa sen ihan omin nokkinensa ilman minun apuani.

10
Kielet eivät ole loogisia, mutta tietotekniikka on pelkkää logiikkaa. Älykkyys ei ole myöskään yksinomaan logiikkaa, matematiikkaa. Välillä vaan välähtää, vaikka nykyään harvemmin.

Minusta olisi kuitenkin aika loogista olettaa, että Rust ei tietotekniikassa ole ruostetta eli pienellä konteksti-logiikalla ei tällaista käännöstä pitäisi tulla. Ei Windowsistakaan ole käännöksessä tullut ikkunoita.

Tämä "tutun korkeusmenetelmän komentoriviliittymään"  keksii, ainakin minulle ihan uuden yhdysanan "korkeusmenetelmä" eli osoittaa, että tässä on jo tekoäly mukana. Moista ei mikään muu pysty keksimään.  ;)

Kyllähän tässä ihmetteli hetken aurinkopaneelin kännykkä ohjauksessa kasvi käännöstä kun oli kyseessä power plant eli voima kasvi, joka paremmin voimalana tai voimalaitoksena tunnetaan. Eurajoella on ydinvoimakasveja useitakin.


11
Yleistä keskustelua / Vs: Päivämäärät ja kellonajat
« : 26.11.24 - klo:15.56 »
Miten olisi standardin (ISO 8601) mukainen ajan esittäminen https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_8601?

Olisit yksi harvoista sitä oikeasti käyttäviä. vaikka toivottovasti käytössä NATO:ssa, ettei kenenkään nykyajan Sven Tuuvan tarvitse taistella yksinään sillalla, kun Sandelsilla ja venäläisillä oli eri kellonajat käytössä.

Kyllä nämä totutut käytönnöt ovat välillä vaikeasti muutettavissa, vaikka aiheuttivat hämminkiä jo ennen tietokoneita...

12
Yleistä keskustelua / Vs: Digilompakko, vihdoinkin
« : 29.10.24 - klo:18.41 »
Ei tällä sovelluksella ole SIM-kortin kanssa mitään tekemistä. Se lukee henkilökortin tiedot NFC:llä puhelimen muistiin (sovelluksen omaan hiekkalaatikkoon?), ja sillä sipuli.

Jos tuota NFC:tä käyttää henkilön tunnistukseen, niin kai sen pitäisi jotenkin varmistaa, että puhelin on tietyn henkilön. Vai ei sillä voikaan varmaan allekirjoittaa kokouspöytäkirjoja netin kautta?
Kyllä henkilökortin tiedot on suojattu kahdella eri PIN-koodilla https://dvv.fi/kansalaisvarmenne-pin-tunnuslukujen-hallinta

Kyllä näistä jompikumpi täytyy antaa, että puhelimesta tulee tämä "digitaalilompakko". Todennäköisesti puhelimen appiin täytyy syöttää henkilkortin PIN, jolloin tiedot siirtyy NFC:llä puhelimeen ja niitä voi sen jälkeen käyttää, kun on avannut puhelimen lukituksen biologisella tunnistautumisella tai PIN-koodilla. On siis kuten lähimaksu jossa pitää syöttää PIN joka kerta eikä vaan joskus.

Lompakkosovellus on siis vähintään 2FA, lompakko (puhelin+appi) ja puhelimen lukitus. Onko vielä jotain muuta suojaa ?

Hankin tämän digitaalisen henkilökortin heti silloin, kun se tuli ja lukulaitteen ihan integroidulla pin-näppäimistöllä, vaan ei sillä minulle mitään käyttöä löytynyt kortin voimassaolo aikana, joten kortti meni vanhaksi. Virheistään oppii. En siis ihan ensimmäisenä tästä innostu ...

Lisäys:

henkilökortilla on alusta saakka ollut kortin salainen avain ja myöntäjän (Digi- ja Väestöviraston) julkinen avain, joiden avulla liikenne on salattua molempiin suuntiin..

13
Yleistä keskustelua / Vs: Digilompakko, vihdoinkin
« : 29.10.24 - klo:08.52 »
Suomen luottamusverkoston eka digilompakko: https://www.suomi.fi/uutiset/hightrust-id-tunnistusvaline-suomi-fi-tunnistuksessa

Henkilökortin voi ladata sovellukseen NFC:n avulla, mikä ei onnistu vanhoilla henkkareilla, vaan pitää olla 1.9.2021 tai sen jälkeen myönnetty kortti.

Sovelluksella voi tehdä muutakin kuin kirjautua palveluihin. Se nimittäin  täyttää eIDAS-asetuksen korkean varmuus­tason vaatimukset, joten sillä tehty alle­kirjoitus on "juridisesti sitova ja kiistämätön" koko EU:n alueella.

Onhan tätä jo odoteltu. Saa nähdä miten pian se saa kilpailijoita.
Nämä kaikki on olleet käytettävissä Windows-, Mac- ja Linux-koneissa ohjelmistolla ja kortinlukijalla.

Nyt uusissa korteissa NFC ja tämän avulla samat asiat toimii myös Apple- ja Android-puhelimilla eli puhelin+NFC+appi  on sama kuin tietokone+sovellus+lukija

Miksi puhelin NFC:llä on lompakko, mutta tietokone+lukija ei ole?  "Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa, mi hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa"  ;)

Miksei toimi vai toimiiko myös tietokoneissa NFC:llä, ?

Lisäys:

Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko: https://dvv.fi/eurooppalainen-digitaalinen-identiteettilompakko

Mikä tässä nyt on tämä lompakko, henkilökortti yksinään vai laite+ohjelmisto+lukija+henkilökortti?

14
Vaikka Supo varoitti käyttämästä vanhoja reitittimiä  ;) niin https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/kyberturvallisuuskeskuksen-viikkokatsaus-432024?toggle=ASUS-laitteen%20omistaja%3A%20Muista%20kytke%C3%A4%20verkkokaapelit%20portteihin%20oikein

Listalla on ihan uusimpia ASUS-reitittimiä, joihin tulee päivityksiä, tämänkin korjannut kesäkuussa 2024


linkki piti olla koko juttuun, eikä keskelle: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/kyberturvallisuuskeskuksen-viikkokatsaus-432024

Tässä iässä pitäisi kaikki tarkistaa vähintään kaksi kertaa  ;)

Kyse siis ihan uusimpiinkin ASUS-reitittimiin liittyvästä haavoittuvuudesta CVE-2024-3080, josta aino tieto on "Certain ASUS router models have authentication bypass vulnerability, allowing unauthenticated remote attackers to log in the device.". Enenpää asiasta ei kerrota, vaikka paikkaus jo  4 kuukautta vanha.

Paikkauksen jälkeen päivitetty ASUS sivu "How to make my router more secure?": https://www.asus.com/my/support/faq/1039292/

Ymmärränkö kaiken ja mitä esim. "Enable DNS Rebind protection" tarkoittaa ja miksi se pitäisi olla "yes" eli päällä ei ole varmaa, mutta ainakin yritän parhaani.

15

Lisäys:

Lisää Cloudflarelta: https://blog.cloudflare.com/ddos-threat-report-for-2024-q3/
Lainatussa viitteessä:

Hyökkäysten lahdemaa: ... 8. Venäjä, 9. Suomi, 10.Ukraina

Hyökkäysten lähdeverkot: 1. Hezner, 2. Akamai/Linode ...

16
Vaikka Supo varoitti käyttämästä vanhoja reitittimiä  ;) niin https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/kyberturvallisuuskeskuksen-viikkokatsaus-432024?toggle=ASUS-laitteen%20omistaja%3A%20Muista%20kytke%C3%A4%20verkkokaapelit%20portteihin%20oikein

Listalla on ihan uusimpia ASUS-reitittimiä, joihin tulee päivityksiä, tämänkin korjannut kesäkuussa 2024

Mutta mistä oikeasti on kysymys ei selviä mistään https://www.snbforums.com/threads/is-this-a-concern-for-those-of-us-using-merlin-firmware-cve-2024-3080.90598/page-2#post-916488

Edellinen linkki on heinäkuun alusta ja enempää asiasta en löytänyt mistään.

Syyskuun alusta Cloudflarea vastaan on hyökätty https://blog.cloudflare.com/how-cloudflare-auto-mitigated-world-record-3-8-tbps-ddos-attack/

Ei osunut omaan nillkkaa, koska oma Asus päivitetty heinäkuussa.

Niin kauan kuin ei kerrota mistä on kysymys on aika epävarma olo.

Lisäys:

Lisää Cloudflarelta: https://blog.cloudflare.com/ddos-threat-report-for-2024-q3/

17
Tavis-käyttäjä, joka käyttää Windowsissa yksinomaan selainta, ei kyllä ymmärrä näistä Microsoftin suomenkielisistä ohjeista yhtään mitään

Windows 11 järjestelmävaatimukset: https://support.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-11-n-j%C3%A4rjestelm%C3%A4vaatimukset-86c11283-ea52-4782-9efd-7674389a7ba3

Ota TPM 2.0 käyttöön: https://support.microsoft.com/fi-fi/windows/ota-tpm-2-0-k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-tietokoneessa-1fd5a332-360d-4f46-a1e7-ae6b0c90645c

Windows 11 tuetut prosessorit, vain Intelin (joihin itse asioita yksinkertaitaakseni olen rajoittunut): https://learn.microsoft.com/fi-fi/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-22h2-supported-intel-processors

TPM 2.0:ta vaativat Windows 11 ominaisuudet, Windows Hello ja BitLocker:
Hello, Windows tileihin liittyviä ohjeita: https://support.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-tileihin-liittyvi%C3%A4-ohjeita-6c7a5522-c50b-460d-a0e9-c6fa7f806fae
BitLocker-yleiskatsaus: https://support.microsoft.com/fi-fi/windows/bitlocker-yleiskatsaus-44c0c61c-989d-4a69-8822-b95cd49b1bbf

Itse arvasin(?) näitä lukematta mistä suunnilleen kysymys

Jos paremmin aikaansa seuraava ja tuijottaa ja hipelöi älykännykkäänsä Androidia tai Applea niin kyllä nämä samat asiat vastaan tulevat ja pitäisi ymmärtää edes jollain tasolla mistä on kysymys, eikä vaan seurata "hauki on kala", "kuusessa lyhyet, männyssä pitkät ..." tyylisiä ohjeita ja toivoa että kaikki on hyvin ...

Koskee kyllä Linux-käyttäjiäkin, vaikka olin heidät unohtaa.

En väitä, että ennen kaikki oli hyvin ja yksinkertaisempaa, mutta onko nyt sen yksinkertaisempaa ja helpompaa?

Minähän en Windowsia itse tarvitse kuin paria tavallista käyttäjää tukiessani, etänä enimmäkseen, joten itsellä hyvä olla Windows, jolla kokeilla miten toimii  8)

Kyllä näitä tukea kaipaavia olisi tiedossa enemmänkin, mutta kun rajallinen aika ei millään riitä koko maailman ongelmissa auttamiseen. Pitää tehdä valintoja.

Kyllä tämä purkaus aiheeseen liittyy

18
Vaikka en lopulta Rufusta ainakaan vielä käyttänyt, niin kannattaa vielä mainita Rufuksesta, että se on GPL 3.0 koodia ja lähdekoodi on GitHubissa: https://github.com/pbatard/rufus
Siitä vaan tutkimaan lähdekoodia ja sitä muuttamaan  8)

19
Erittäin epätieteellisesti artikkeleihin tai mihinkään muuhunkaan syventymättä kokeilin uteliaisuuttani 11v ThinkPad T440p:hen, joka ei taatusti ole tuettu, aivan mukisematta asentui W11 siihen. Tikun tein uusimmalla Rufuksella Windowsissa täysin oletusasetuksilla, joissa siis ohitetaan laitteistovaatimukset. Jokin harmittoman oloinen ilmoitus näkyi asennuksen alkuvaiheessa, mutta sormi oli liian nopea, enkä nähnyt tarkasti, mitä siinä sanottiin, mutta ei ollut varsinaisesti virheilmoitus, eikä estänyt millään lailla asennusta.

Puhdas asennus toki, ei päivitys.
Kyllä tähän TPM 1.2 piirillä varustettuu HP Probook:iin sai päivityksen kun kirjoitti Windows Regitryn Editorilla oikeat loitsut. Tämä löytyy ihan Microsoftin tukisivuilta: https://support.microsoft.com/en-us/windows/ways-to-install-windows-11-e0edbbfb-cfc5-4011-868b-2ce77ac7c70e, kohdassa "Other ways to install Windows 11 (not recommended) ". Vaikka ei siis suositella, niin tein silti.

Sitten on tämä FUD pelottelu: Mitä voi tapahtua kun tekee kuten Microsoft ei suosittele tai käyttää Rufusta? Nämä Microsoftin varoitukset on verrattavissa tähän, että "Älä kuivaa kissaasi mikrossa" eli heillä ei ole mitään edes teorettista vastuuta, jos joku myöhempi päivitys rikkoo Windows 11 käyttöjärjestelmän  koneessa, jossa ei ole TPM 2.0 piiriä.

Tällä TPM piirillä on siis käsitykseni mukaan "sisäinen Yubikey" eli sillä saadaan kirjoittettu levy, jota ei saa auki toisessa koneessa, vaikka sen siirtäisii toiseen koneeseen. Jos tämä piiri hajoaa niin saako levyä auki millään vai olisiko joku takaportti jää nähtäväksi ja jokaisen itse pohdittavaksi :).

Unohdin, että tietenkin OneDrive tarjoaaa varmuuskopio mahdollisuuden, johon pääsee vara-avaimilla, joka on koodilista paperilla vrt pankkitunukset "turvattomat"  kertakäyttönumerolistat 8)

Minäkään en ota mitään vastuuta tässä ketjussa kirjoitetusta! Ihan vain varmuuden vuoksi ....

20

Microsoft teki jo 1. lokakuuta muutoksen, joka hankoloittaa Rufuksen käyttöä: https://www.zdnet.com/article/how-to-upgrade-your-incompatible-windows-10-pc-to-windows-11-two-ways/

Em. artikkelin  pohjalta TPM 1.2 turvapiirillä ei tarvitse Rufusta ja sen uusinta versiota (uudempi kuin lokakuun 1. 1924   ;) )

Minullahan on koneessa TPM 1.2 eli jonkin tason turvapiiri löytyy. Se selvisi Windows Security:n (Windows Suojaus, suomenkielisessä) valinnan Device Security (Laitteen suojaus) takaa.

Yritän siis ensin ilman Rufusta

Se miten TPM 1.2 tai piirin kokonaan puuttuminen hankaloittaa jatkossa Windows 11 käyttöä jää nähtäväksi.
Aina voi asentaa Ubuntun tai muun Linuxin, koska niissä TPM piiri 2.0 ei ole vaatimuksena,

TPM piiri pitää olla käytössä kuten antamassani linkissä todetaan sen voi tarkistaa tpm.msc komennolla Windowsissa.

Minullakin TPM 1.2 piiri ei ollut käytössä vaan piti enabloida BIOS-asetuksissa

Onko kaikki TPM 2.0 piiritkään enabloitu ja tarkistaako Windows vain enabloidun TPM 2.0 piirin? Luinko jostain vai muistanko väärin, että päivitys ei onnistu jos TPM 2.0 piiri ei enabloitu? Ostat uuden koneen kun tarvittava ominaisuus ei päällä BIOS:ssa....

Sivuja: [1] 2 3 ... 9