Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Efraiminpoika

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Eikös pitäisi olla apache2-utils? Katso https://launchpad.net/ubuntu/focal/+package/apache2-utils eli kyllä pitäisi löytyä Ubuntu 20.04 Focal Fossasta.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Googlen nimipalvelimista?
« : 24.05.20 - klo:10.44 »
Loin sosiaaliporno-aspektin omaavalla harrastuksiani pilke silmäkulmalla esittelevälle "Umpihanki" -sivulleni oman IT-rauta/softa -kornerin, joka on teknisin sivu kyseisessä esityksessäni.

Raspi-palvelin-valjastus -seikkailuani voi seurata osoitteessa
https://umpihanki.tuntikirjuri.net/adapteri-juopot/

Teen laiteinvestointeja seuraavan kerran 05.06.2020, joten nyt on vähän aikaa projekti jäissä vielä.
Aaro Hellaakosken runon mukaan "Tien kulkija tien on vanki, vapaa on vain umpihanki"
Siksi on olen itse siirtymässä tiedon valtatieltä itse kaivamiini tunneleihin.

PS. lisäys:
4 ensimmäisen kävijän joukossa raspi.oyv.fi:llä myös Google
Koodia: [Valitse]
10.8.0.1 - - [24/May/2020:10:35:45 +0300] "GET /robots.txt HTTP/1.1" 404 433 "-" "Mozilla/5.0 (compatible; Googlebot/2.1; +http://www.google.com/bot.html)"Botin osoitteena oman VPN:ni osoite, kun on hieman asennukset kesken ...
 

3
Yleistä keskustelua / Vs: Googlen nimipalvelimista?
« : 23.05.20 - klo:20.24 »

Tuossa kun on pöydällä Rasperry Pi 3 koteloituna, enkä ole keksinyt sille mitään laillista käyttöä, voisi tietysti asentaa varmaan siihen tuon pfSensen ja kotiverkolle palvelinkäyttöön valjastaa sen. Googlen nimipalvelimia voisi käyttää. Mulla on toi pöytäkone, jonka hankkisin joku aika takaperin Salosta eräältä tietokoneharrastajalta, ni vois avata siitä jossain vaiheessa 80-portin, ja tarjota jotain selaimella katsottavaa sisältöä vierailijoille.

Kyselin verkkoisännältäni, että riittäkö pelkkä domainparkki-osoitteen hankkiminen, että voi ohjata liikenteen omalle itse määriteltyyn IP-osoitteeseen, niin puhui omista DNS-palvelimista, ja A-tietueen asettamisesta, mutta sain sen kuvan, että silti tarvitsee jokin verkkoisännältä hankittu ja maksettu osoite hankkia, jolla on yhteys ICANN:iin, että kävijät voivat selaimella käydä palvelimeni avoimessa 80-portissa jollain ihmisen ymmärrettävällä osoitteen kirjoittamisella osoitekenttään?

...

No, sama vaikka joutuisi hankkimaan 1 euron maksaa kuussa tuo omaan IP-osoitteeseen ohjattu domainnimi-palvelu,

Omaa DNS:ää voisi alkaa harrastuksena katselemaan, tosin selvisi, että jos sivusto toimii TOR-verkon piilotettuna palveluna, siellä ei mene kyselypyynnöt esim. TOR-selaimella DNS:n välityksellä, vaan käsitin, että asiakaskone ottaa suoraan yhteyden palvelin:portti -osoitteeseen.

Kuitenkin olisi tarkoitus toimia ja tarjota jotain sisältöä, mikä kestää päivänvalon ja on lain mukaista, julkiseen verkkoon.
OVH:lta voi  hankkia 12,40€/v fi-domain-nimen ja hintaan kuuluu nimipalvelimet, joilla myös dynaaminen nimipalvelu ja yksi 5G:n postilaatikko, johon saa ohjauksia riittävästi, tarkoittaa 2000. Pienen VPS-palvelimen saa monestakin paikkaa alle 5€/kk, johon sisältyy kiinteä IPv4 ja IPv6  (yksi /128 tai riittävästi eli /64). VPS:lle VPN-palvelin ja kotiin tai mihin tahansa koneelle, josta nettiyhteys VPN-asiakas ja palvelimelle proxy, jolla ohjataan http ja https  VPN-asiakas koneelle. VPN-asiakas koneelle ei vaadita edes julkista IP:tä, kunhan sillä saa yhteyden VPN-serverille.
OVH:lta saa muita domain-päätteitä vielä halvemmallakin ja palvelujen hallinta on ranskalaista, siis hieman epämääräistä touhua, mutta ei kai niin halvalla kaikkea voi vaatia...
fi-domainiin ei saa DNSSEC nimipalveluita, mutta .com domainiin saa senkin - osoitus tästä ranskalaisuudesta ehkä ...
Toiselta ranskalaiselta gandi.net saisi  .fi domainin 18€/vuosi, ja postilaatikoita on 2x3G, ja niihin saa aliaksia ohjausten lisäksi. Nimipalvelimiin myös .fi saa Gandilta DNSEC:n, mutta dynaaminen nimipalvelu pitäisi hoitaa API:n avulla hankalammin, mitä en ole vielä täysin sisäistänyt ...

PS.
Oma domain on oyv.fi, jonka web-sivu toistaiseksi OVH:lla hintaan sisältyvällä 200M tilassa. Web-sivut siirtyy pöydälläni vieressäni olevalle Raspberry 4:lle aivan lähiaikoina, jolloin sivuja voi olla riittävästi, kun levytilaa Pi:llä on vähän yli 4T  ;)

4
Havaittua:
Huawei E5573s-320 Hilink modeemi ei jostain syystä toimi Raspberryn Ubuntu 20.04:ssa, vaikka Raspbianissa toimii ja läppärin Ubuntu 18.04:ssä löytyy ja toimii, kuten myös pöytäkoneen Ubuntu 20.04:ssä. Näkyy kyllä USB-muistina Raspberryn Ubuntussa ...

Ratkaisu:
Pari kertaa dhclient komento ja nyt Huawei USB-Ethernet modeemi näkyy ja toimii
Mitenhän sais toimiin pysyvästi?

5
Kokeilitko?

Minulla on Pi 2, joten imaisin sen 32-bittisen.
(purettuna ubuntu-20.04-preinstalled-server-armhf+raspi.img)
Juu, kokeilin, mutta minulla on alle vuoden hyllyllä pölyttynyt Pi 4, muistia 4G.
On odottanut USB-bootin valmistumista, jotta ei tarvitse muistikorttia, että boottaa. Onneksi sitä varten ostettu USB 3.1 Gen 2  ulkoinen SSD muistikotelo, jossa 500Gtavun M.2 PCIe SSD levy ei ole jäänyt pölyttymään vaan sillä pyyhkii pölyt monelta sisäiseltä SATA-levyltä, jos myös koneessa USB 3.1 Gen2 liityntä ja myös kaapeli 10 Gbps.
Kun huomasin, että PI 4:ssa oli USB 3.1 innostuin liikaa, enkä huomannut, että 4 ei boottaa USB:ltä vaikka 3B+ boottasi suoraan USB-muistilta.
Mutta kun ei ole turhan hättäinen niin ehkä se USB-bootti PI 4:een joskus muutaman vuoden sisällä tulee tai sitten ei.
Pikaisessa kokeilussa tuli huomattua, että ei pidä hättäilä. Pitää varmistaa Raspianilla, että virrankulutuksen korjaussarja on asennettu, kun tuntui käyvaän kovin kuumana, niin kuin käyttäjäkin ;)
Ubuntu 20.04:ssa, palvelin versiossa, vanhaakin eniten innostavat WireGuard VPN ja LXD.
Yritetään palata asiaan täällä, jos Pi 4 ei palaa takaisin  hyllylle pölyttymään ja odottamaan joskus ehkä tulevaa USB-boottia.

6
Raspberrylle (Pi 2, 3 ja 4) on nyt saatavilla virallinen Ubuntu 20.04 palvelin versio: https://ubuntu.com/download/raspberry-pi.
"Virallinen" tarkoittaa tässä Canonicalin sertifikointia: https://ubuntu.com/blog/ubuntu-20-04-lts-is-certified-for-the-raspberry-pi
Raspberry Pi 3:lle ja 4:lle on myös 64-bittiset versiot, kun viimeisin Raspbian on edelleen 32-bittinen Debian 10 (Buster), vaikka Pi 3:n ja 4:n ARM on 64-bittinen.  Itseä kiinnostaa lähinnä Linux-kontit (LXD/LXC) ja sovellutukset kuten OpenWrt reititin LXC:ssä Rasperryssä http://www.makikiweb.com/Pi/lxc_openwrt.html, jossa on vielä "epävirallinen" Ubuntu 18.04.

7
Multimedia ja grafiikka / Vs: Elektroniikka cad ubuntulle
« : 16.11.19 - klo:08.41 »
Haku "free electronics circuit simulators" ja siitä https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_free_electronics_circuit_simulators

9
Pitäisi skannata wanhoja asiakirjoja, jotka eivät noudata nykyisiä paperinkokoja.  Suurin asiakirja on jotain 25 cm * 38 cm.  A3-kokoinen (297 mm * 420 mm) skanneri olisi ilmeisesti tarpeeksi suuri. Tekstiasiakirjoissa tarkkuudeksi taitaa riittää 600 dpi (isompikin käy :-). Suosituksia? Laitteen pitää tietenkin toimia Ubuntussa.

PS Tietysti asiakirjat voi skannata useammassa osassa A4-skannerilla ja yhdistää kuvankäsittelyohjelmalla, mutta laiskottaa...
Aloin itse etsiä pari vuotta sitten A3 skanneria vaan kun huomasin mitä moinen maksaa oli keksittävä jokin toinen vaihtoehto.
Tarve minulla oli nimenomaan isokokokoisten wanhojen asiakirjojen kopiointi sähköiseen muotoon eikä ostaa A3 skanneria, maksaa mitä maksaa  ;)
A3 skannerien ja tulostimien markkinat niin vähäiset, että hinnat ei suinkaan vain kaksinkertaiset A4:een verrattuna :-\
Alle 50€:n A4 monitoimitulostimen voi ostaa vaikkei ihan jatkuvasti tarvitsekaan ihan heräteostona
Kysyjä kuitenkin haluaakin ilmeisesti ostaa A3 skannerin eikä vaan saada kopioita vanhoista asiakirjoista sähköiseen muotoon.

Ymmärsin väärin. Pahoittelut

PS Jos joku tietää alle 200€:n A3 skannerin,  minuakin voisi kiinnostaa ...

10
Ohjelmasarja vuodelta 1996:
Triuph of  the nerds 1: https://www.youtube.com/watch?v=sX5g0kidk3Y
Triuph of  the nerds 2: https://www.youtube.com/watch?v=EiffgiRAYUI
Triuph of  the nerds 3: https://www.youtube.com/watch?v=ZFUsYXZSMqs
Tuttuja naamoja Areenan ohjelmista, vähän karvasempia ja nuorempia silloin ...

11
Mutta melkoisen selkeästi kävi ilmi MS-DOSin tausta.
Aika paljon jengiä kun ei tuota ole uskonut (ja uskonevatko vieläkään), sanoivat panetteluksi kun tuli puheeksi että 'joku muu' oli sen DOS:in kehittänyt.
Miksi päädyttiin Tim Patersonin https://en.wikipedia.org/wiki/86-DOS? Ykkösvaihtoehto ryssi itsensä ulos https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Kildall

12
Millaista valaistusjärjestelyä käytit, Efraiminpoika? Olen silloin tällöin ottanut kännykällä kuvia asiakirjoista, ja siinä minua aina häiritsee se että asunnossani on niin keltainen valo, ja kuvaamisen kannalta laput ovat väärissä paikoissa. Jouduitko kameran ja jalustan lisäksi järjestelemään vielä valojakin uuteen uskoon?
Jalustalla valoitusaika voi olla sekuntteja jolloin luonnonvalossa, huoneessa, jossa riittävästi ikkunoita, ei pilvisenä päivänä, päiväsaikaan olen pärjännyt ilman studiovaloja, joiden värilämpötila on oikea  ;)
Kyllä digikameran salamallakin olen tarkoitukseensa riittäviä kopioita parista lainaan saadusta 1800-luvun paperista ottanut.
Jos valoja alkaisiin tekemään, enkä valokuvaukseen tarkoitettuja oikeita valoja heijastimilla hankkisi niin ledivalaisimia, vaalean heijastavan pinnan kautta kokeilisin.
Sisävalaistuksen ongelmiin värien kanssa törmäsin jo 1970-luvulla, vai olisiko ensimmäiset säilyneet vääränväriset värikuvat itsellä 1960-luvun lopulta.
Valon värilämpötilan merkityksen väreihin ymmärsin kun aloin kuvata enemmän.  Salamalla taas tulee helposti ongelmia heijastusten kanssa.
Itsetehdyt studiovalot on kyllä käynyt mielessä, mutta kun mielessä on muita vielä mielenkiintoisempia projekteja yllin kyllin ...
Kaikki monitoimitulostimen skannerilla mahdolliset skannaukset, esim. A4:sta pienemmistä valokuvista teen sillä, koska on vaivattominta.

Älypuhelin on digitaaliajan sveitsiläinen linkkuveitsi, letherman. Moneen tilapäiseen tarpeeseen riittävä, mutta kyllä elokuvat pienestä näytöstä ikänäöstä kärsivänä jätän väliin, jos on ainoa vaihtoehto.

13
Itse päädyin sukututkimuksissani käyttämään digikameraa ja jalustaa. Jalustalla pitää pystyä kuvaamaan myös alaspäin esim. pöydältä tai lattialta. A3 skannerien hinnat ja saatavuus pari vuotta sitten johdattivat tällaiseen ratkaisuun. Iso lasilevy auttaa pitämään isot paperit hiukan suorassa. Vanhoissa asiakirjoissa pieni ryppyisyys, käppyryys ei haittaa, mutta vanhoissa valokuvissa skannerin kannen merkityksen huomaa. Ratkaisun hinnaksi tuli kamera vähän yli 300€ ja jalusta vähän yli 100€ eli A3 skannerin hinta ylittyi. Kun kuvaaminen muutenkin vielä kiinnostaa päädyin kuitenkin kameraan ja jalustaan. Kamerassa makrokuvaus mahdollisuus lisää mahdollisia käyttökohteita. Myös viime talvisesta kuun pimennyksestä kamera jalusta yhdistelmällä sai ainakin omasta mielestä hyviä kuvia.
Minulla kameran ja jalustan käyttö muussakin kuin skannauksessa oli syy miksi päädyin ratkaisuuni.
Parista asiakirjasta hyvällä älykännykkäkameralla saattaisi käsivaraltakin kopiointi onnistua..

16
Se että näyttäisi että laajennus alkaa toimia jonkun niksin jälkeen voi olla ihan sattumaa, jolla ei ole mitään tekemsitä niksin kanssa, vaan kyse voi olla pelkästä ajoituksesta; studies-aetuksen lisäksi pitää odottaa että Firefox vilkaisee saatavilla olevia harjoituksia. Siihen voi mennä kuusikin tuntia.

Malttia siis.
Studies suomeksi Tutkimukset kautta tulevan korjauksen kautta saa kuntoon muutamassa tunnissa.
Jos ei vielä korjaantunut, tarkista, että tutkimukset on sallittu turvallisuus asetuksissa.
Korjauksen toimittua voi tutkimukset jälleen halutessaan ottaa pois

17
Kyseessä on siis moka Firefoxissa.

Sama moka kaikissa Firefoxeissa ihan riippumatta käytetystä distrosta. Edes Windows  :-[ ei säästynyt tältä, jos käytössä Firefox selain

18
Vaikuttaa myös TOR browseriin, vaikka ihan kaikki ei sitä vielä usko.
Myös TOR browser tarkistaa certifikaatin joka on TOR:n käyttämämän NoScriptin kohdalla myös vanhentunut.
Siksi NoScript disabloituu myös TOR:issa  :-\
Mutta jos elät vielä perjantaita 3. toukokuuta laajennusta ei ole vielä disabloitu ???

19
Tämmöinen aika uskomaton juttu:

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1548973

Privacy Badger,  NoScipt poistettu tästä johtuen käytöstä   >:( >:(!!!

20
Yleistä keskustelua / Vs: Gnomen muistinkäyttö
« : 08.03.19 - klo:13.43 »
Ihmettelinkin mikä konetta hidastaa,  jos on päällä pitempään. Ei siis yksin Firefox ehkä ainoa syyllinen, vaikka sellaista hieman epäilinkin. Kai pitää sammuttaa aina illalla, kunnes ehtii paneutua tuohon viitattuun ketjuun. Lubuntu voisi olla ratkaisu, mutta ei kyllä Lubuntu 18.10 kovin hyvältä vaikuttunut sitä kun tuli yhdellä vähän nuhasella vanhalla koneella kokeiltua.

Sivuja: [1] 2 3 4