Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Efraiminpoika

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 7
21
Liitteessä sähkönkulutus varaston läämityksessä eli kyllä kylmällä kulunut kilowattitunteja. Heinäkuun 2022 piikki ei ole lämmitykseen vaan johonkin muuhun ...

22
Onko joku ottanut Rasberryn sähkönsäästö käyttöön. Eili ohjaamaan älypistorasiaa sähkön hinnan mukaan. Seuraava sähkösopimus pitänee ottaa pörssisähkön mukaan. Wifillä ohjattava pistorasiat ovat kohtuu hintaisia.
Raspberry:t on ollut yli puoli vuotta maailmanllaajuisesti saatavissa vain kiven alta, jos sieltäkään.

Kyllä minulla oli pari vuotta autotallin ja sen yhteydessä oleva varaston lämmitys Rasperry 3:n ja Z-wave pistorasioiden takana olevien sähköpatterien, puhaltimien ja ilmankuivaimien ohjauksessa.
Piti lämpötilan 5-7 asteessa plussalla yksinkertaisella On/off säädöllä asteen parin hystereesillä. Nyt pitäisi ottaa koko lämmitys pois tai lämmittää vain halvalla sähköllä yöllä? Asuntoa kuin ainakin pitää lämmittää, vaikka maksaisikin.

Domoticzilla sain homman hoidettua. 

23
Paljonko Arduino Wemos kuluttaa sähköä kun Raspberry Pi 2 B kuluttaa 4 wattia?

Arduino Wemos D1 Mini:stä:

Siinä kulkee maksimissaan 0,5 A:n virta ja käyttöjännite on 3,3 V, joten kuluttaa maksimissaan 1,65 W. Tyypillinen lepovirta on vain 0,1 µA, joten se ei levossa juurikaan kuluta virtaa.

Mutta tosiaan siihen ei voi asentaa Linukkaa, ja Flash muistiakin on vain n. 4 M.
Tämä lepovirta 0,1uA, jos kyseessä ESP8266 pohjainen (?) Wemos D1 Mini, vaikuttaa minusta tosi pieneltä. Onko mitattu tai jotain linkkiä? Näitä Wifi pistorasioita ei myöskään ole välttämättä suunniteltu vähäkulutuksisiksi ne kun on koko ajan kiinni verkkovirrassa ;) eli voi olla turhaa puhua niitä ohjaavan laitteen virrankulutuksesta.  Mutta, jos ohjataan jotain vähintään kilowatteja vievää niin kyllä siinä säästetään, vaikka ohjaava laite kuluttaa muutaman watin.

PS. Sitten on vielä virtalähteen 230v -> 3.3V hyötysuhde, koska se voi olla aika merkittävä asia näillä tehoilla.

24
Tämähän on vanha ongelma: https://en.wikipedia.org/wiki/Infinity_mirror ja https://housecaravan.com/what-happens-when-two-mirrors-face-each-other/
Jos yrität samaa ohjelmalla niin minusta, intuitiivisesti, ongelmana on ajan rajallisuus, ainakin tietokoneen ja ohjelmoijan kannalta ;)
Tietoliikenneinsinööriä tulee mieleen lähytysteho, vaimennus ja vastaanottimen herkkyys, joiden takia joko tarvittava teho tai tarvittava herkkyys ei riitä (verrattavissa peilitapaukseen)

Voisiko tietokoneohjelmalla päästä ohi näistä fyysisen maailman rajoitteista?
Epäilen ettei ...

PS. Ikä alkaa jo vaivata vanhuuseläkeiässä, kun unohtui yltä häiriöt, taustakohina ensimmäisenä, vaimennuksen ohesta.

25
Yleistä keskustelua / Vs: Piristystä päivään
« : 02.06.21 - klo:06.34 »
Taitaapi olla että vanha paikanmääritys tarkkuus ei ihan vastannut modernia...
Kyllä 1800-luvun lopun Senaatinkartasto ja venäläisen topografiakartat jo kolmiomittauksiin perustuen https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmiomittaus ja https://www.maanmittauslaitos.fi/tietoa-maanmittauslaitoksesta/teemat/struven-ketju/historia tarkkoja ovat, mutta koordinaatisto ja muut kartanpiirtoparametrit olivat venäläiset, joten kartat saatava kohdistettua oikein nykykartalle, mikä ei linkin kartoilla ei ole onnistunut. Kohdistamiseen pitää löytää kartalta pisteitä, jotka eivät ole muuttuneet. Mutta siitä pitää aloittaa oma ehkä ketju, jos yritän paria karttaa joskus kohdistaa paremmin, sillä siihen ovat vapaita, maksuttomia ohjelmia löydettävissä. Kyllä riittävän tarkan kartat on saanut ilman GPS:ääkin: peruskartat 1950- ja 1960-luvulta ovat ilman satelliittitekniikkaa tehdyt, mutta niissä kooordinaatisto sama kuin nykyään ja kohteet osuvut viitatulla sivustolla paljon paremmin nykykartalle.

26
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Vanha suola janottaa
« : 31.05.21 - klo:06.46 »
Lerput on kai 51/4" eikä sentään enää 8"? ;)
Kyllä joskus 40v sitten käytin itsekin 8", jotka vaihtui ensin 51/4" lerpuiksi ja jo viime vuosituhannella 31/2" korppuihin ja korppuasema voi jostain komerosta vielä löytyä.
Lerpuilla ja korpuilla oli alunperin ihan oma liitänsä, mutta korppuasemia USB-liitännällä näkyi olevan verkkokaupoissa saatavilla vieläkin heti,
Kyllä lerppuasemissa melkoinen rivi jumppereita löytyi. Yksi oli aseman valint, joka voitiin muistaakseni hoitaa myös kaapelissa ristiin kytkemällä. Ei sitä vanhana ihan kaikkia vanhojakaan asioita muista. Liitäntähän oli alunperin ihan oma, eikä mikään PATA/IDE, joka oli kovalevyille ja ensimmäisille CD-asemille ennen SATAa.

PS. Media jolle kannattaa minusta siirtää on USB-muisti, ei DVD, joka on selvästi jo katoamaan päin oleva media

Joissakin emolevyissä lerppu/korppu-liitäntä oli oletuksena disabled BIOS:ssa eli BIOS asetuksetkin kannattaa tarkistaa

27
Yleistä keskustelua / Vs: Piristystä päivään
« : 20.05.21 - klo:04.32 »
Turun Tuomiokirkko ja koko Turku siirtynyt metrikaupalla vuodesta 1881
Johtuisko kauppatorin parkkiluolan kaivauksista ;)
Katso vaikka itse, jos et usko :P Säädä peitettävyyttä, niin näet ;D

https://vanhatkartat.fi/#15/60.45245/22.27634

28
En kommentoi muuten onko NUC-parempi. Onhan se nopeampi, mutta riippuu käyttötarkoituksesta, kumpi on parempi.
No ei itsellä tule mieleen kuin marginaalisesti parempi virrankulutus ja GPIO-portit, mikäli niille on käyttöä RPi4:lle. Aloituspostauksen perusteella GPIO-tarvetta ei ole. Lisäksi jos GPIO:ta tarvii niin todennäköisesti Arduino tai Pico on silloin se oikea järkevä vaihtoehto.

Huonoja puolia RPi4:ssa on aika paljon. "OEM-virtalähde" on lähes pakollinen ostos tai suorituskyky jää vajaaksi. USB:t ei edelleenkään toimi ihan täydellä nopedella. Jonkinlainen lisätty jäähdytyssiili on nyt lähes pakollinen jos suorituskykyä haluaa yhtään. Wifi signaali suht heikko moneen muuhun laitteeseen verrattuna. USB-bootit ei edelleenkään toimi ihan kuin pitäisi.

Itse petyin aika kovasti nelos iteraatioon. Minusta nämä on edelleen parhaillaan Octoprint yms. erikoisemmissa käytöissä. Tietokoneen korvaajaksi en kyllä missään nimessä tuollaista laittaisi. Suorituskyky on heikkoa oikeastaan kaikilla mittareilla. Oma palvelimena toimiva Intel NUC taitaa viedä keskivertona sen oli 11W. RPi4 taitaa viedä sen jotain 4-5W (Huom. ilman medioita kytkettynä laitteeseen). Mutta onko tuo verkkovirtaan kytkettynä oikeasti jollekin kynnys? Minusta ei todellakaan.
Jos tähän saakka parjätty Raspberry 3:lla niin aika monella näistä ei kyllä merkitystä.

Mutta Pi 4 USB virtalähde oltava sellainen, että antaa varmast 3A virtaa, mikää halpa ehkä 2A, jos tähtien asento oikea, antava ei kelpaa ja ilman jäähdytystä Pi 4 käy firmware korjaustenkin  jälkeen tosi kuumana ilman koteloakin ja muovisessa umpikotelossa ilman jäähdytystä mennään rajan yli varmasti.  Molemmat siis johtuvat Pi 4:n prosessorin suuremmasta tehonkulutuksesta.

Raspberry Pi 4 ja Windows 10: https://docs.microsoft.com/en-us/answers/questions/53767/raspberry-pi-4.html
Ongelma on ilmeisesti Broadcom, jota Windows IOT ei kiinnosta ja ei siis tue piireissä Windowsia...

29
Minä valitsisin noista Raspberry Pi 4:n.
Raspberry on saatavilla paljon laajemmin kuin Bananat ja Pi 4:ssa USB 3.0, jolla ulkoisella kovalevyllä pääsee aika liki Bananan sata-liitäntää.
Kyllähän nuo käytetyt Intel NUC ja vastaavat ihan varteenotettavia ovat, varsinkin jos Windows 10 Pro lisenssille, joka tuossa Fujitsussa on, löytyy käyttöä ...

30
Ubuntu kontissa on valmiina käyttäjä ubuntu.
Kyllä konttiin voi asentaa ssh-palvelimen ja lisätä käyttäjiä. Tekemällä oppii ja kun saa kontin oikein sekaisin, sen voi hävittää ja aloittaa alusta uudella kontilla.
Samalla kannattaa asentaa konttiin ufw, vaikka omalla koneella nat:n takia ei siitä 'oikeasti' hirveästi lisäsuojaa olekaan. Mutta kun  siirrytään julkiseen verkkon palomuurikin on osattava asentaa ja määrittää oikein.
Nimipalvelut isäntäkoneelle yksittäiskoneella oleviin kontteihin saa isäntäkoneen  /etc/hosts -tiedoston avulla. Seuraava vaihe on sitten Bind nimipalvelin yhteen konttiin, jota askarrellessa oppii mikä nimipalvelin oikein on. Nimipalvelimesta ei kuitenkaan kannata aloittaa.
Kyllä lxc list komennon ip:eillä alkuun pääsee,  lxc info antaa vaan hieman enemmän tietoja kuten virtuaalisen ethernet portin nimen. Porttihan on virtuaalinen NAT-kytkin, jonka kautta saa yhteyden isäntäkoneelle ja sen kautta nettiin.
Kontin bashistä ping  google.com pitäisi toimia, vaikka verkosta muualta kuin isäntäkoneelta ei konttiin pääse, koska reitti puuttuu.
Jos isäntäkoneella on julkinen IP, mikä osassa mobiiliyhteyksissä on, niin kontin palvelimen saa oikeille loitsuilla näkyviin julkisessa internetissä
Itsellä on aika monella kontilla kotona oma julkinen IPv6-osoite, jolloin sekä reitittimen että kontin palomuurit käytässä. Käytössäni on DNA:n mobiililaajakaista kotireitittimessä.

31

edit: Fedora sammuu 4-5 sekunnissa, Windows 30-40 sekunnissa, aina ja joka kerta.

Sammutusajalla tuskin merkitystä paitsi jos aikoo käynnistää komeen uudelleen toiseen systeemiin. Jos käynnistyminen kestää kauan se ärsyttää jos pitää päästä katsomaan jotain - vaikka alkavaa TV-ohjelmaa. Fedoraa voisi kokeilla kun Ubuntussa kauko-ohjain takkuilee. Voi tosin johtua uudesta kortinlukijasta jossa usb3 tuki. Kuitenkin kiva kun nielee yleisimmät kortit tikkujen lisäksi. Nielee kortin helposti jos tulee laitettua väärään reikään.
Kyllä Windowsin sammutus voi kestää joskus kymmeniä minuutteja, kun se alkaa asentaa isompaa päivitystä sammutuksen yhteydessä.  ;)
Ehkä sillä voi olla merkitystä johonkin, että tulee Windows käynnistettyä vain pari kolme kertaa kuukaudessa, ettei aika kultaisi muistoja...  8)

32
Yksi LXD:n mahdollisuus on oma virtuaaliverkko yhdessä fyysisessä koneessa, kotipöytäkoneessa tai läppärissä tai vaikka Rasperry Pi 4:ssa. Kuinka monta LXD-konttia (container) koneessa pystyy ajamaan rippuu tietenkin koneesta, jossa niitä ajaa ja miten raskaita ajattevat sovellutukset ovat, mutta kyllä uudehkossa pöytäkoneessa tai läppärissä aika montaa konttia pyörittää.  LXD kontithan pyörivät samalla kernelillä kuin isäntäkone, kun virtuaalikoneissa joka koneella on oma kerneli ja vain prosessori/ytimet ovat yhteiset.  Niin uuusimmassa LXD:n versiossa oli kyllä jo virtuualikone mahdollisuuskin mukana...
Ihan ikioma hiekkalaatikko, jossa harjoitella ja testailla asioita ilman ikäviä santaa toisten silmille heittäviä kiusaajia, joita julkisesta verkosta löytyy vaikka kuinka paljon...
Kun suojapleksi on kunnossa voi siirtyä julkiseen verkkoon, kun pleksi suojaa silmiä sannalta.

Vihdoinkin ihan oma hiekkalaatikko, jossa saa leikkiä rauhassa?

Kyllä sitä on aika monta kymmentä vuotta toivonut... ;)

33
Jos et anna kontinimeä launchissa niin kontille arvotaan nimi

lxc list
komennolla näet kontit ja niiden ipt:t

Jos isäntäkoneella selain (pöytäkone, läppäri) ja konttiin asennettu web-palvelin (apache, nginx) ainakin ip-osoitteella saat yhteyden web-palvelimelle.
Jos haluat yhteyden muualtakin kuin isäntäkoneelta, pitää googlata "lxd proxy" ja löytyy ohjeita, kun tämä lxd proxy ei ole itsellä vielä selkäytimessä.

lisäys:
näkyihän ip 10.14.251.3, jo listauksissakin...

 

34
Näytti, että aptilla tulikin snap-paketti

Koodia: [Valitse]
sudo apt install lxd
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following NEW packages will be installed:
  lxd
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 5 444 B of archives.
After this operation, 79,9 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu focal/universe amd64 lxd all 1:0.9 [5 444 B]
Fetched 5 444 B in 0s (11,6 kB/s)   
Preconfiguring packages ...
Selecting previously unselected package lxd.
(Reading database ... 192588 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../archives/lxd_1%3a0.9_all.deb ...
=> Installing the LXD snap
==> Checking connectivity with the snap store
==> Installing the LXD snap from the 4.0 track for ubuntu-20.04

lxd (4.0/stable) 4.0.5 from Canonical✓ installed
=> Snap installation complete
==> Cleaning up leftovers
Failed to stop lxd.socket: Unit lxd.socket not loaded.
Failed to stop lxd.service: Unit lxd.service not loaded.
Failed to stop lxd-containers.service: Unit lxd-containers.service not loaded.
Failed to disable unit: Unit file lxd.socket does not exist.
Unpacking lxd (1:0.9) ...
Setting up lxd (1:0.9) ...

Nyt pitää alkaa tutustua asiian, ehkä onnistuisi jossain vaiheessa nodejs:kin kokeilu työpoytäkoneella, siis ilman oikeaa nettiyhteyttä localhostina.

Eli yhteytenä on käytössä vain nettitikku, mitään muuta ei ole. Toivottavasti lxd:n saa näkyville jotain kautta ja siihen yhteyden.

Kyllä isäntäkoneelta, jolle LXD on asennettu aina konttiin yhteyden saa. Muualta verkosta ei yhteyttä välttämättä ole oletuksena...

lxc exec <kontinnimi> -- bash
komennolla isäntäkoneella ja olet kontin shellissä, sitten kun olet saanut 1. kontin pyörimään

paketin, siis napiin, asennuksen jälkeen ajat komennon
lxd init
 ja vastailet ekana oletuksen (default) mukaan. Sitten kun ymmärrät vaihtoehdot voit vastata muuta kuin default.

eka kontti käyntiin
lxd launch ubuntu:20.04 kontinnimi

lista käynnissä olevissa konteista

lxc list

listaa kontit

...

35
Itselläni käytössä lxd snap-asennuksena.
En ole mikään snap-paketoinnin ystävä, mutta lxd:n kohdalla päädyin siihen koska snap kautta lxd:n versio on uudempi, koska Canonical pyrkii suosimaan tällä hetkellä snap-paketointia.
Snap-paketoinnin käyttö lxd-konteissa taas tuntuu ylimääräiseltä paketoinnilta paketoinnin päällä, koska itselläni lxd:n käytön tarkoitus on yksi palvelin/sovellus lxd-konttia kohti. Kaikkea ei laiteta samaan koriin.  Saman saa oikeilla virtuaalikoneilla, mutta lxd-kontti on kevyempi ratkaisu.
Itse koen LXD:n käytön selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi  kuin Dockerin, siis kun tekee itse kontteja, eikä käytä valmiita muiden kontteja.
LXD:ssäkin on jo uusimmassa versiossa myös virtuaalikoneen käyttömahdollisuus.
Ajatuksena olisi myös käyttää LXD-kontteja ainakin kokeilumielessä Windows 10 Pron alle Microsoftin virtuaalikoneen alla ajettavassa Ubuntussa, mikä kyllä on aika 'pimeä' ajatus. Mutta siten saisi 'kätkettyä' Linuxeja Windowsin taakse.
Vaikka LXD-kontti näyttää ihan yksittäiseltä Linux-koneelta niin kyllä LXD-kontin käytössä opettelemista riittää. Onko LXD-koneilla oma kiintolevyosio vai ajataankoon isännän levyjärjestelmän päällä? Ovatko kontit virtuualisillan ja NAT:n  takana, mikä on oletus,  vai ovatka ne sillatuna koneen verkkoliitäntään, jolloin ne näkyvät suoraan paikallisverkon muille koneille ja oman verkon DHCP antaa niille osoitteet esim. kotona.

lisäys:
LXD:ssä on myös oma proxy, jolla isäntäkoneen portin saa ohjattua kontille. Jos kontit ovat virtuaalisillan NAT:n takia niin isäntäkoneen web-portit saa ohjatua konttiin ja isäntäkoneen verkkolitännässä oleva web-palvelin pyöriikin kontissa eikä isäntäkoneessa.
 

36
Raspberry Ubuntu 20.10 käynnistyy Raspberry 4:ssa suoraan myös USB-levyltä ilman mitään lisäloitsuja. Myös Ubuntu 20.04:n käynnistämiseen löytyy ohjeet netistä. mutta vaatii melkosesti loitsujen kirjoitusta.
Raspberryn Ubuntu on 64-bittinen, kun Raspberry OS (=Debian Buster) on toistaiseksi vain 32-bittinen
Levykuva voidaan kirjoittaa suoraan usb-levylle ja Rasberry 4 käynnistyy suoraan USB-levyltä tarvitsemasta muistikorttia missään välissä, kunhan EEPROM boot on riittävän uusi.
Raspberry 4 palvelin projektini julkisessa IP:ssä, vaikka olisi yksityisen IP:n takana siis jatkuu.
Nyt ollaan Wireguard yhteyden VPS:ltä Raspberrylle varmistamisvaiheessa.
Wireguardin keepalive ei pidä yhteyttä päällä kaikissa tapauksissa, vaikka pitäisi.
Tarvitaan siis cron tarkistaamaan yhteys Raspberryltä VPS:lle
Tyyliin:
Koodia: [Valitse]
ping -c 1 172.22.41.17 &> /dev/null && echo success || echo failjossa echo fail korvataan wireguardin uudelleen käynnityksellä

Valitettavasti on lisäksi tehtävä ennen Wireguard yhteyden tarkistusta vastaava tarkistus Raspberryn Internet-yhteydelle, jotta voi koittaa potkia sitä pystyyn ennen Wireguard yhteyden potkimista, jos se vaan onnistuu ...

Ainakin pitäisi saada itselle jonkinlainen ilmoitus/hälytys, jos yhteyttä ei onnistuta potkimalla palauttamaan, jotta ei tarvitse aina välillä käydä tarkistamassa vieläkö toimii...

37
Itsellä tämä KVM ja sen verkkoyhteydet ovat vielä opetteluvaiheessa. Mutta ehkä jotain jo ymmärrän, toivoisin...

Oletko antanut KVM:lle loitsut, joilla se osaa käyttää br0 siltaa?

KVM luo asennennusvaiheessa default sillan virbr0, joka on ihan virtuaalinen eli ei ole liitetty mihinkään fyysiseen porttiin, minkä seurauksena KVM koneille pääsee vain isäntäkoneelta.

Jotta virtuaalikoneille saa verkkoyhteyden fyysisestä verkosta on joko tehtävä reitityksiä tai tehtävä isäntäkoneelle silta, joka on fyysisessä liitännässä. Jos fyysinen liitäntä on verkossa, jossa DHCP niin virtuaalikoneet saavat osoitteet verkkoon ja niihin on yhteys ko verkosta

KVM:lle on siis annettava loitsut, joilla se osaa käyttää tätä fyysiseen porttiin kytkettyä siltaa.

Jos vain poistat isäntäkoneelta virbr0:n, mikä kyllä onnistuu, niin KVM:n virtuaalikoneet eivät saa verkkoyhteyttä, jos niille ei ole kerrottu oikeilla loitsuilla muusta yheydestä.

Se, että onko näin sinun tapauksessa on vaan jonkinlainen "arvaus", mistä voisi olla kysymys.



38
Lainaus
USB 3 nopeus on 5Gb/s ja USB 3.1 Gen 2 10Gb/s, jotka minusta eivät häviä SATA-väylälle nopeudessa ainakaan teoriassa.
USB 3 itse asiassa teoriassakin on hitaampi kuin sata3. Ei toki kovin paljoa. Mutta käytännön suorituskyky ero on pääsääntöisesti todella iso näillä kahdella. Puhumattakaan jos USB laitteessa ei satu olemaan parasta mahdollista kontrolleripiiriä, koska suorituskyky voi romahtaa huonolla esim. puoleen, lisäksi muut laitteet vaikuttaa nopeuteen jne.
Teoria ja käytännön toteutus ei toisinaan vastaa toisiaan ollenkaan ja toteutus on vain murto-osa teoreettisesta. Teoreettisesta parempaa toteutusta näkee "harvoin", mutta teoreettisesta paljon huonompia toteutuksia turhan usein.
Kyllä insinöörit ja muut suunnittelijat omista tai ulkoisista rajoitteista johtuen suunnittelee kaikenlaista ;D
Mutta kyllä SSD USB 3.0:n takana voi sisäisen mekaanisen SATA-levyn päihittää, jos ei käytännön toteutus ihan surkea ole.


39
Olen lukenut, että yksi merkittävä ero noilla perinteisillä ja uusilla SSD-levyilla on se, että jos levy hajoaa, niin perinteiseltä voi vielä pelastaa tietoja, mutta SSD:ltä ei . Tämä voi olla peruskäyttäjälle tärkeämpää, kuin se nopeus, joka SSD:llä saavutetaan.

Niin no SSD voi hajota nk. yllättäen, mutta niin voi kiintolevykin. Se että data mahdollisesti on levypakassa tallessa on "peruskäyttäjän" kantilta yhdentekevää, sen pelastelu kun maksaa melkoisesti.

Käytännössä SSD:n tuoma nopeusetu on niin järkyttävän iso, että sitä on näkemättä miltei mahdoton uskoa. Kone on kuin ihan eri laite verrattuna samaan laitteeseen HDD:ltä käytettynä
Aloin tätä järkyttävää nopeuseroa miettimään.
Eiköhän johdu siitä, että tieto siirtyy koko ajan levyn puolelta SATA/USB 3 nopeudella eikä mekaanisesti siirrellä kirjoitus/lukupäätä koko ajan paikasta toiseen, joka on siirtoa selvästi hidastavaa toimintaa.
Koska tämä mekaaninen siirtely on niin hidasta niin sillä onko SATA vai PCIe SSD ei ole niin suurta merkitystä.
USB 3 nopeus on 5Gb/s ja USB 3.1 Gen 2 10Gb/s, jotka minusta eivät häviä SATA-väylälle nopeudessa ainakaan teoriassa.
Raspberry Pi 4:n USB 3:lla on siis levynkäsittelyssä uskomattoman nopea vanhempiin Raspberryihin tai muistikorttiin verrattuna, kun on SATA tai PCIe-levy USB:n takana.
 
 lisäys:
Rasperry Pi 4 USB levy linkkejä:
https://jamesachambers.com/raspberry-pi-storage-benchmarks/
https://www.jeffgeerling.com/blog/2020/fastest-usb-storage-options-raspberry-pi

40
Snufkin

Nii-in. Avaa ensimmäinen sivu ja kerro kuinka hyvin ensimmäinen sivu kuvastaa mainitsemaasi keskustelun aloitusta? :)

Tämä keskustelu on jaettu toisesta keskustelusta ja se alkoi Snufkinin mainitsemalla tavalla. Minä jaoin keskustelun ja päätin, että se alkaa Ganymedeksen viestistä, jossa mielestäni aihe selkeästi muuttui. Lisäksi tämä oli hyvä saada tänne yleisen keskustelun puolelle, koska alkuperäinen oli tuolla Ubuntun asentamisen ja käyttöönoton alueella. Aihekin on minun valitsemani. Se ei ehkä ole täydellinen, mutta mielestäni kuvasti riittävän hyvin käytyä keskustelua. Parempaa saa ehdottaa ja se voidaan aina vaihtaa.
Keskustelun otsikko ei vaan ole helppo juttu, jos ei pyri klikkausotsikoihin. On usein hieman vaikeaa tai tosi vaikeaa ;)
Kyllähän tässä otsikon alla mennään, kun se on aika laaja.

Keskusteltavaa riittää.

Kenen käyttöön? Mihin tarkoitukseen? Rajoitukset ja vaatimukset? Koko? Hinta? ...
Jos et yhtään tunne kysyjää niin aika medio saa olla, jotta osaa vastata mitään tai sitten uskoo osaavansa ja tietävänsä kaiken ...
Puhutaanko aidasta vai aidanseipäistä vaan yleensä liikkumisen rajoittamisesta, mikä on aika ajankohtaista.



Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 7