Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - startx

Sivuja: [1] 2
1
Tuommoinen pikkunäppärä ohjelmapätkä, joka tekee monenlaisia virityksiä, että pelit pyörisi paremmin ilman turhaa säätämistä. Ominaisuuksia tulenee kokoajan lisää.

https://www.youtube.com/watch?v=vYjTxM9K05s

Lainaus
What is it?
Gamebuntu is an app that helps to set up a complete environment for gaming on Ubuntu without any other tweaks (other than enabling Proton ;) ). It is intended for new users coming from Windows who want to game on Ubuntu.

Why?
Many users coming from Windows check articles like this one 36 (the first result on DuckDuckGo), where Ubuntu is listed as the last favourable option for gaming, with the only con being that ‘Getting set up for gaming can be a hassle’ on Ubuntu, while we all know how using Manjaro put Linus from LTT at a disadvantage. This project aims to make it easier for new gamers coming from Windows (like Linus) to get started with gaming on Ubuntu.

What it does
Switches the kernel to the xanmod kernel

Adds a PPA for the latest MESA version (until an official PPA is provided by Canonical)

Installs Lutris, Steam and Wine from universe

Installs the OBS snap and PulseEffects

Installs the Heroic Launcher for playing games in the Epic store

Installs NoiseTorch from GitHub (based on feedback in this thread)

Installs these packages: mesa-utils vulkan-tools libegl1:i386 (again, based on feedback in this thread)

Installs mangohud from Wimpy’s PPA, as well as VLC

Installs Kodi for people using Gamebuntu on bigger screens

Enables click-to-minimize in GNOME

Download
You can download the AppImage and Snap here 168. It’s recommended that you use the AppImage until the snap is published in the Snap Store (since it’s a classic snap, it would take a bit of time to get approval from the Snapcraft team; @ogra any suggestions?).

Contribute
Here’s the GitLab repo: https://gitlab.com/rswat09/gamebuntu 255. MRs/PRs are accepted. Do report any bugs you find or suggestions for improvement on this thread or on our Twitter account 6 or the Issue Tracker 5.

It is recommended to use Ubuntu 20.04, since there are some bugs with games on 21.10.

https://discourse.ubuntu.com/t/gamebuntu/25544


2
Ubuntu tietokoneissa / Youtube-dl lataa todella hitaasti
« : 07.10.21 - klo:18.37 »
Onko Youtubesta pantu jotain jarruja päälle, kun nyt pitkästä aikaa rupesin videoita lataamaan, niin nopeus on aika tasaisesti vain 65KB/s. Muutoin netti kyllä yli megan latailee, ettei siitä pitäisi kiinni olla.

Toimiiko muilla yhtään paremmin?

Versio on: 2021.06.06

3
Vastalauseena microsoftin win11 touhuille haastoivat itsensä kokeilemaan vaihtoa Linuxiin. Seuraavina viikkoina varmaan ihan mielenkiintoisia videoita tulossa.

https://youtu.be/PvTCc0iXGcQ

13minuutin kohdalla puhuvat tuosta.

Toivottavasti haaste onnistuu. Kanavalla on reilut kymmenen miljoonaa seuraajaa, niin voi monta vaihtajaa seurata mukana.

https://www.youtube.com/c/LinusTechTips

4
Ubuntu 14.04 tuki jatkuu huhtikuuhun 2024
Ubuntu 16.04 tuki jatkuu huhtikuuhun 2026

Ei ole siis kiirettä päivitellä, jos joku viela noita käyttelee. Täytyy vain liittyä ESM (Extended Security Maintenance) päivitysohjelmaan, joten automaattisesti ei päivitykset koneelle tule.

Pakettienhallinnan kautta löytyvät ohjelmat ei sitten ole ajantasalla, eikä kaikki uudemmat ohjelmat asennu, joten välttämättä ei kannata pysyä vanhassa versiossa ilman hyvää syytä.


https://www.omgubuntu.co.uk/2021/09/canonical-extends-support-of-ubuntu-14-04-and-16-04-to-10-years

https://www.omgubuntu.co.uk/2021/09/ubuntu-16-04-security-updates-esm-for-free

5
Tulipa tuommoiseen törmättyä ja uskomattoman simppeli ja hyvin näyttää langattomasti puhelmeen toimivan todella pienellä viiveellä. Viive on niin pieni, että pystyy jopa tietokonetta käyttämään puhelimen ruudulta toisin, kuin esim chromecastin kanssa.

https://deskreen.com/lang-en

Appimagella pitäisi toimia asentamatta, kunhan antaa tiedostolle suoritusoikeudet. Sen jälkeen vain samassa sisäverkossa olevan laitteen selaimeen syöttää tuon ohjelman antaman osoitteen tai lukee QR koodin. Sitten voi valita, että jakaako koko näytön, vaiko vain jonkun yksittäisen sovelluksen. Jos kakkosnäyttönä haluaa käyttää, niin pitää hankkia dummy näyttö adapteri tai pitää jotain muuta näyttölaitetta kytkettynä.

https://www.amazon.de/s?k=dummy+display&i=computers&dc&language=en&qid=1632040697&ref=sr_nr_i_21
6
Jos uutta läppäriä on vailla, niin kannattaa Frameworkin laitteeseen tutustua. Siinä on vaihdettvat IO palikat ja muutenkin pitäisi olla raudan hyvin Linux yhteensopivaa. Kaikki komponentit on tietysti myös vaihdettavissa. Tällä hetkellä ainoastaan US asettelulla näppiksen saa, mutta muita kieliä on tulossa lähiaikoina.

https://frame.workLTT:n revikka läppäristä
https://youtu.be/0rkTgPt3M4k

On kyllä semmoinen projekti, jonka mielellään hankin, kunhan FI asettelu tulee saataville.

7
Erään ohjelman vaatima lisenssidongle alkaa jonkun ajan kuluttua herjaamaan, ettei usb ole paikallaan. Ohjelma kuitenkin yleensä toimii, mutta jos menee sen sammuttamaan, niin se ei enää käynnisty. Tikku näkyy kaiken aikaa virtualboxin listoilla, mutta ei enää tunnistu. Yleensä ei edes virtuaalikoneen käynnistys auta, vaan pitää koko kone bootata, niin alkaa toimimaan, joten vika on Ubuntun puolella.

Ubuntu Server 20.04 kyseessä.

8
Näyttää huomattavasti enemmän asioita, kuin vakiona tuleva järjestelmän valvonta.

https://itsfoss.com/sysmontask/

Lainaus
Installation
To install the binary for Ubuntu and its family members (only for: 16.04, 18.04, 20.04 and 20.10 and equivalent), run:

[Need help for packaging for other distros]

Note: The process tab works well only for the systems using the Gnome desktop environment as of now (support for Mate, Xfce, and Cinnamon will be added soon)

sudo add-apt-repository ppa:camel-neeraj/sysmontask

sudo apt update

sudo apt install sysmontask

sysmontask   // optional to run via terminal but recommended for the first time
If you get the warning about psutil module version(require >=5.7.3) then install the newest one(system-wide) by running:

sudo pip3 install -U psutil

[for Ubuntu<=20.04, the python3-psutil comes with <=5.5.1, hence it is highly recommended to install to the newest one (system-wide)]

Note: For Nvidia GPUs, nvidia-smi needs to be installed. Check if nvidia-smi is installed by running:

nvidia-smi

Prosessilistaus on kyllä ala arvoinen, eikä näy kuin osa prosesseista, joten siihen kannattaa käyttää toistaiseksi jotain muuta.

9
https://distrotest.net/index.php

Tuolta saa näppärästi eri distroja avattua selainikkunaan. Ei paljon muuta tietoa ole tuosta antaneet, kuin että Qemua ja debiania käyttävät. En nyt mitään ohjetta tuommoisen tekemiseen löytänyt.

10
Todella vastenmielistä kehitystä ollut viimepäivinä. Eipä tarvitse firefoxia enää käytellä  >:( Vivaldi on hyvä vastine.

https://blog.mozilla.org/blog/2021/01/08/we-need-more-than-deplatforming/

11
Löytyykös äänikirjojen kuunteluun mitään näppärää ohjelmaa?

Voihan niitä tietysti kuunnella melkein millä tahansa ääntä toistavalla ohjelmalla, mutta ongelma tietysti on siinä, että äänikirjat on helposti yli 10 tunnin pituisia, niin pitäisi ohjelman muistaa ilman ylimääräistä säätöä mihin kohtaan jäi, kun ohjelman sammutti.

Cozy löytyy ohjelmakirjastosta, mutta se ei osaa MP4/AAC pakattuja näköjään soittaa.

Voisihan nuo kirjat tietysti muuntaa, jos ei sopivaa ohjelmaa löydy. Onko joku näppärä ohjelma, joka muuntaisi audiotiedostot muutamalla klikillä MP3:ksi?

12
Pelit / DuckStation - PS1 emulaattori
« : 17.12.20 - klo:21.54 »
Tuli tuommoinen vastaan, niin jaetaan vinkki muillekin. En ole vieä itse kokeillut.

Kyseinen emulaattori löytyy Linuxille, Androidille ja joillekin muillekin käyttiksille. Emulaattorilla saa parannettua skaalattua kuvanlaatua huomattavasti paremmaksi, ja pelit on isoltakin ruudulta siedettävän näköisiä.

Oheisella videolla emulaattoria esitellään ja näytetään käyttöönotto.

https://www.youtube.com/watch?v=xdrKCfVohk4

Githubista löytyy Appimaget Linuxille. Suositellaan silti lähdekoodista kääntämään parhaan tuloksen saamiseksi.

https://github.com/stenzek/duckstation


13
Kävi niin köpösti, että uudelleenkäynnistin etäkäytössä olevan koneen, mutta en pääsekään x2go ohjelmalla työpöydälle, kun siihen ei ole kirjauduttu. Erillisen mate työpöytäistunnon saa avattua, mutta sen toimivuus on ala-arvoista, eikä sen kautta päässyt siihen graafiseen valintaan käsiksi.

SSH yhteyden terminaalin kautta kuitenkin saa, niin onkohan tuolle automaattikirjautumiselle jotain helppoa asetustiedostoa?

Tämöinen vanha ohje löytyy ja pari muutakin polkua, mutta kyseiset tiedostot on tyhjiä. Pitäisikö olla? Kyseessä on Ubuntu server 20.04 Mate työpöydällä.

Lainaus
MATE users can achieve the same by adding the following text to the “/usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/60-lightdm-gtk-greeter.conf” file. You need root privileges to do this.

[SeatDefaults]
greeter-session=lightdm-gtk-greeter
autologin-user=username

14
Android näytön peilaaminen tietokoneen näytölle onnistuu todella helposti, kun vain asentaa scrcpy ohjelman, joko snappina tai ppa:sta

www.omgubuntu.co.uk/2020/08/scrcpy-ctrl-shift-keyboard-support

https://github.com/Genymobile/scrcpy

Asennus snappina

Jos snapd puuttuu, niin:
sudo apt install snapd

Asennus:
sudo snap install scrcpy

Peilaus käynnistyy komennolla:
scrcpy

USB kaapeli pitää olla kytkettynä ja Android puhelimesta pitää USB vianetsintä kytkeä käyttöön kehittäjäasetusvalikosta. Kehittäjävalikon saa näkyviin, kun puhelimen ohjelmistoversiota näpyttää seitsemän kertaa.

https://kayttoohje.fi/opasteartikkelit/nain-kytket-android-puhelimen-usb-vianetsinnan-paalle/#gsc.tab=0

Myös wifillä on mahdollista käyttää.

Lainaus
Wireless

Scrcpy uses adb to communicate with the device, and adb can connect to a device over TCP/IP:

Connect the device to the same Wi-Fi as your computer.
Get your device IP address (in Settings → About phone → Status).
Enable adb over TCP/IP on your device: adb tcpip 5555.
Unplug your device.
Connect to your device: adb connect DEVICE_IP:5555 (replace DEVICE_IP).
Run scrcpy as usual.

15
Tuli tämmöiseen cpu optimointiohjelmaan törmättyä ja kehuvat olevan ihan huomattavaa hyötyä akkukeston suhteen. Ei ole vielä kokemuksia, kun vasta tuon otin käyttöön. Onko muilla kokemuksia?

Lainaus
Supported architectures and devices

Supported devices must have an Intel, AMD or ARM CPU's. This tool was developed to improve performance and battery life on laptops, but running it on desktop/servers (to lower power consumption) should also be possible.

Features

Monitoring
Basic system information
CPU frequency
CPU temperatures
Battery state
System load
CPU frequency scaling, governor and turbo boost management based on
battery state
CPU usage
System load
Automatic CPU & power optimization (temporary and persistent)

https://www.youtube.com/watch?v=HI3tFa8TIwI

https://github.com/AdnanHodzic/auto-cpufreq

Asennus on helppo.

git clone https://github.com/AdnanHodzic/auto-cpufreq.git
cd auto-cpufreq && sudo ./auto-cpufreq-installer
sudo auto-cpufreq --install

16
Koetin tuossa huonolla menestyksellä serveriin säätää Remmina VNC etätyöpöytäohjelmaa käyttöön ja lopulta törmäsin X2GO ohjelmaan, joka vaikuttaisi olevan yllättävän hyvä vaihtoehto. Yhteyden muodostus lähiverkossakin on jostain syystä tuskaisen hidas, mutta muutoin ei moittimista. Ohjelmalla voi ajaa yksittäistä ohjelmaa ikkunassa, tai olemassa olevaa työpöytää tai avata uusi sessio taustalle. Tukee jopa monen ruudun asennuksia.

https://wiki.x2go.org/doku.php/doc:newtox2go

Tässä hyvä video, missä käydään ohjelman ominaiuuksia lävitse.

https://youtu.be/oSuy1TS8FGs

Täyden ruudun ikkunasta poistuminen aiheutti päänvaivaa ja piti etsiä netistä ohjeet miten yhteyden saa poikki. Toivottavasti lisäävät jonkun katkaisunapin ruudulle tulevaisuuden versioissa, kun ei noita pikanäppäimiä ikinä muista, jos ei kokoaikaa käytä.

Keyboard Shortcuts
X2Go follows the general keyboard shortcuts of the NX client. In particular:

Ctrl + Alt + T: terminate session / disconnect
Ctrl + Alt + F: toggle windowed/fullscreen over all screens
Ctrl + Alt + Shift + F: toggle windowed/fullscreen on current screen
Ctrl + Alt + M: minimize or maximize fullscreen window
Ctrl + Alt + arrow keys: move viewport (when remote screen is bigger than client window)
Ctrl + Alt + G: toggle autograb feature (pass all key to the x2go session when it is active; this helps with window cycling using Alt+Tab)
more to find in “/etc/x2go/keystrokes.cfg”

17
Pitäisi tuossa Ubuntu serveri dhcp/dns/samba jaolla viritellä ja langallisen pääyhteyden lisäksi pitäisi wifi yhteys luoda toiseen verkkoon, jossa on kopiokone. Onko miten helppo homma usb wifi adapterilla saada pelkkä tulostinjako luotua?

Tuossa virtualboxiin kokeeksi serverin asensin ja Mate työpöydän, mutta jostain syystä ei suomenkieliseksi muutu vaikka on kielipaketit ladattu ja kieliasetus tehty. Onko serveri ainoastaan englanninkielinen vai eikö tuo Mate työpöytä vain pelitä siinä täysin?

18
Virtualboxiin moisen asensin, niin olisi ihan hyvä, kun voisi jotain selainta käytellä tiedostojen latailuun, mutta ei taida mikään erityisen turvallinen olla? Chromen viimeinen versio on vuodelta 2016 ja Firefox 2018.

19
Yleistä keskustelua / Linus Torvaldsin uusi tietokone
« : 02.07.20 - klo:23.49 »
Linus Tech Tips rakentaa samanmoisen


https://www.youtube.com/watch?v=Kua9cY8q_EI


Lainaus
Linus has built a new PC for himself, and now Linus is going to replicate it as best he can – Wait, which Linus are we talking about? Who cares, let’s build a Threadripper workstation!

ZDNet's interview: https://www.zdnet.com/article/look-wh...
ZDNet's article: https://www.zdnet.com/article/you-can...

Buy AMD Ryzen Threadripper 3970X CPU
On Amazon (PAID LINK): https://geni.us/qVEo2dg
On Newegg (PAID LINK): https://geni.us/xSLBA8j
On B&H (PAID LINK): https://geni.us/KT29kkH

Buy AORUS TRX40 Motherboard
On Amazon (PAID LINK): https://geni.us/SpVL4YP
On Newegg (PAID LINK): https://geni.us/fOIsB6
On B&H (PAID LINK): https://geni.us/Svgjjh6

Buy Sapphire RX580 GPU
On Amazon (PAID LINK): https://geni.us/dMe6E0P
On Newegg (PAID LINK): https://geni.us/tMjv
On B&H (PAID LINK): https://geni.us/Z2i8

Buy Seasonic Focus GX-650 PSU
On Amazon (PAID LINK): https://geni.us/ZQomPt
On Newegg (PAID LINK): https://geni.us/N7abn
On B&H (PAID LINK): https://geni.us/RA9NRo

Buy Noctua NH-U14S Fan
On Amazon (PAID LINK): https://geni.us/x1Ji4x
On Newegg (PAID LINK): https://geni.us/VRhn9mX
On B&H (PAID LINK): https://geni.us/HpXcmGx

Buy G.SKILL 16GB DDR4
On Amazon (PAID LINK): https://geni.us/4BQng
On Newegg (PAID LINK): https://geni.us/hAHZiIh
On B&H (PAID LINK): https://geni.us/tC32E

Buy Samsung 1TB 970 EVO SSD
On Amazon (PAID LINK): https://geni.us/psyFV2k
On Newegg (PAID LINK): https://geni.us/pgVVqe0
On B&H (PAID LINK): https://geni.us/AySbd

Buy be quiet! Dark Base 700
On Amazon (PAID LINK): https://geni.us/duRK
On Newegg (PAID LINK): https://geni.us/aBNizk7
On B&H (PAID LINK): https://geni.us/A6cPwy

Purchases made through some store links may provide some compensation to Linus Media Group.

20
Speksit ei mitkään päätähuimaavat, mutta ei ole hintakaan. 20$ lisähinnalla saa magneettisen irrotettavan näppäimistön mukaan, jonka kanssa tuo näyttää läppäriltä.https://www.omgubuntu.co.uk/2020/06/pinetab-is-now-available-to-order

https://store.pine64.org/?product_cat=pinetab


Lainaus
Specifications

Dimensions: 11mm x 175mm x 260mm (Thickness, Width, Height)
Weight: 575g (Tablet alone)
Build: Plastic
Storage:
64GB of internal eMMC storage
MicroSD slot, bootable
M.2 SSD slot, (optional)
Cameras: 2Mpx Front, 5Mpx Rear
CPU: Allwinner A64 Quad Core
GPU: Mali 400 MP2
RAM: 2GB LPDDR3
I/O: HD Video Out (Mini HDMI), Micro USB 2.0 OTG, USB 2.0 A host, 3.5mm Headphone/Mic combo,
Network
WiFi
M.2 LTE / Cell MODEM card, (optional, and takes place of optional M.2 SSD)
Screen: 10.1" IPS 800x1280 Capacitive LCD
Attachments/Accessories: Magnetically attached keyboard (optional)
Battery: 6000MAh (6Ah)
Misc. features:
Volume rocker and home button
Speakers and Microphone
2.35mm OD 0.7mm ID DC Jack Power (5V 2A) Port

Keyboard

Overview: The PineTab detachable keyboard features a full function row, FN key functionality, meta key (where the Windows key would be) and all of the keys you need for daily use.

FN keys:: Pause/play (F2), Stop (F3), Previous(F4), Next(F5), Music (F6), Mail (F7), Home (F8), Mute (F9), Vol- (F10), Vol+ (F11), Disable touchpad (F12), NumLock (Insert), Scroll Lock (Delete), PgUp (Up Arrow), PgDn (Down Arrow), Home (Left Arrow), End (Right Arrow), Digital Numpad (7,8,9,0,U,I,O,P,J,K,L,;,M,.,/)

Operating Systems

The PineTab will automatically boot from microSD if a bootable card is inserted. Although it is technically possible to use any ARM distro (because the PineTab uses the mainline kernel), there are a few that are designed specifically for phones and tablets:

UBPorts
postmarketOS
Arch Linux ARM

Sivuja: [1] 2