Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - kimmon

Sivuja: [1]
1
Ubuntu tietokoneissa / Windowsin paivitys kadotti grubin
« : 12.11.23 - klo:20.37 »
Olen vanha ubuntun kayttaja, mutta kun harvoin tulee ongelmia, ne ratkaisukeinotkin unohtaa.

Jalleen kerran windows aiheutti ongelmia. Eli aivan uudella koneellani on windows 11 ja ubuntu 23.10 rinnakkain. Tein windowsiin paivityksen, jonka myota grup valikko katosi. Ongelma ollut joskus vuosia sitten tuttu, mutta en nyt keksi, miten sen ratkaisee. Avasin kokeiluubuntun asennususbtikun kautta, mutta mita taalla sitten tulisi tehda.


Ubuntu boot repair ilmeisesti nykyaikainen ratkaisu. Se antaa tallaisen linkin, josta pitaisi selvita jotain.

https://paste.ubuntu.com/p/ngkY4B5ZHP/


ps. kone on uusi, joten oikeastaan riittaa, etta saan ubuntun puolelta kaksi tiedostoa talteen Sen jalkeen voin asentaa ubuntun uudestaan. Se on varmaan helpompaa, jos vahaakaan vaikeampi ongelma nyt. En vain keksi, miten live cdlla paasee kopioimaan kadonneen ubuntun home kansiosta tiedostoja.

ps2. vanhassa koneessa tuli sama homma, kun fiksuna laitoin molempiin koneisiin paivitykset samana paivana. siella sain vanhan ubuntun auki, joten pitaa joko a> tallentaa kaikki uuteen ja asentaa kaikki uusiksi tai b> keksia miten grup asennetaan uudestaan.

ps3. sori skandien puute.

2
Koneellani on Ubuntu 19.10 järjestelmä, joka toiminut tähän asti moitteetta.

Tein eilen yöllä tyhmästi, että - asioista selvää ottamatta - kirjoitin päätteeseen vanhasta muistista jotain "sudo apt-get install edubuntu-*". Eihän se niitä kokonaan asentanut, mutta jotain kuitenkin, jonka jälkeen herjasi erroria, ettei kaikkea saanut päivitettyä.

Nyt yritin käynnistää konetta uudestaan, muistamatta eilisiä hölmöilyjä. Tietokone menee grubiin normaalisti. Kun valitsee normaalikäynnistyksen, välähtää edubuntun-logo ruudulla, jonka jälkeen tulee käyttäjänvalinta, kuten ennenkin. Koko ajan valinnat viittaavat Ubuntuun eikä Edubuntuun - lukuunottamatta tuota ruudulla välähtävää edubuntu-logoa. Käyttäjävalinnan ja salasanan jälkeen ruutu pimenee ja kone jää ikuiseksi ajaksi miettimään.

Vikasietotilojen kautta yiritin tehdä poistaa eilen asentamiani paketteja, mutta se ei peruskomennoin onnistu, koska tapahtuu liikaa error-koodeja: komentoja ei voi suorittaa, koska tapahtuu liikaa error-koodeja.

Ilmeisesti pitäisi pakottaa eilisten edubuntu-pakettien poistaminen ja / tai pakottaa pakettien korjaaminen, mutta en nyt löydä, miten tuo tehdään, eikä tällä iällä enää uskalla itse yrittää.

3
Ostin uuden tietokoneen ja asensin siihen tietysti Ubuntun. Nyt wifi sitten pätkii koko ajan ja on useita minuutteja poissa. Windows 10 on rinnalla ja nyt käytössä ja toimii moitteetta ja pätkimättä. Samoin vanhassa kannettavassa toimi wifi Ubuntu 17.10:ssä. Eli toiminut antamalla vaan salasanan ja oletusasetuksilla menty.

Kone on siis Lenovo ideapad 110 ja Ubuntu 17.10. Netti on DNA:n kaapeli ja modeemina DNA:n tarjoama F-3686AC.

Joku asetus tuossa tietysti pielessä, kun kadottaa sen yhteyden eikä osaa sitä löytää. Mutta ei hajuakaan mikä enkä onnistu sitä löytämään. Verkkoja se edelleen tarjoaa mutta ei vain saa yhteyttä.


e. eihän tämä periaatteessa tänne kuulu, mutta kuuluu koska ongelmat ubuntussa ja lenovossa ja muuten toimii. Ja koska muualla sanotaan, että käytä windowsia ei me osata muuten auttaa. Ja koska en osaa. Ja on tottakai verraten vaikea selvittää, mutta en tiedä mistä aloittaa. Varmaan tuo on vaan yksi asetusvipu erilailla, jonka takia ubuntu ei ymmärrä päivittää puhelinnumeroaan tms.

4
Päivitin 17.10 versioon ja ilman erroreita sujui. Olen päivittänyt konetta aina puolen vuoden välein ilmestyvillä päivityksillä. Nyt kun käyttöjärjestelmä siirtyi Gnomeen ja tapahtui muita isoja muutoksia, heräsi pari kysymystä:

- onko jossain selkokielistä listausta, mitkä on minkäkin version tuetut / suositellut / automaattisesti asentuvat ohjelmat? Ajatuksena, etten jää kättämään vaikka shotwell -valokuva-albumia, jos gnomeen on päivittynyt joku uudempi ja nopeammin kehittyvä vastaava. Tai etten turhaan käytä vanhoja / päällekkäisiä järjestelmäasetuksia tai graafisia apt-get -ohjelmia, jos parempia on tarkoitettu käytettäväksi / saatavilla.

- ulkoasu päivittyi ja on selkeämpi. Kello on keskellä ja oikeassa yläkulmassa akku, äänenvoimakkuus ym jutut. Mutta eikö ulkoasu tosiaan ole yhtään muokattavissa? Vai enkö löydä asetusta tai oikeaa asetus-ohjelmaa? Kaipaan kellon vierelle päivämäärää ja akku-kuvakkeeseen tietoa, paljonko akkua on jäljellä. Löytyyhän näihin varmasti omat ohjelmansa tai voi koodata, mutta mahdollisimman tuettua toivon, ettei ala sekoilemaan jonkun päivityksen myötä.

edit. eli ubuntu xorg käytössä.

5
Tyhmiä kysymyksiähän ei ole, on vain tyhmiä kysyjiä. Ja tähän en vastausta äkkiä löytänyt ukk:stä tai foorumilta.

Ubuntusta löytyy siis uusin versio asennettuna, jota en tahtoisi sotkea tekemällä asennusta väärin. Tarkoitis on siis asentaa kubuntu taas vaihteeksi kokeeksi / rinnalle, koska digikamin kokeileminen kiinnostaa. Jos sekään ei tuo reilua tasonparannusta, täytynee valokuvien järjestäminen siirtää windowsin tai nettialbumien puolelle tai tyytyä shotwelliin.

Mutta kysymys siis kuuluu, miten tuon kubuntun asentamisen teen helpoiten? usb-tikun kautta vai riittääkö että asennan jonkun paketin sovellusvalikoimasta. Eli koko paketti mutta ei ylimääräisiä.

6
Eli päivitin Unityyn ja onhan tätä mukava käyttää. Alunperin koneelle on asennettu Kubuntu viime syksynä ja siitä pikkuhiljaa päivitelty, se historiasta.

Nyt tuntuu, että Unitystä puuttuisi asetuksia/säätömahdollisuuksia. Gnomessahan niitä nyt on rajallisesti, mutta tässä tuntuu olevan vielä liian vähän. Tuntuu, että joku pakettiläjä on jäänyt asentamatta joskus, eli ratkaisu ei liene vaikea. Ongelmia hieman numeroituna, niin ehkä joku osaa keksiä mistä kiikastaa:

1) en pysty säätämään yläpalkin ulkoasua, vaan se on aina musta. Muutenkaan en pysty ulkoasu-asetuslehdeltä valitsemaan teemoja kuin viidestä vaihtoehdosta, eikä ne muuta tuota yläpalkkia mihinkään. Miten saa teemoja lisää?

2) koneelta ei löydy sovellushallinta-ohjelmaa. Synaptics löytyy, kun muistaakseni sen asensin konsolista apt-get komennolla joskus, mutta tätä unityn oletussovellushallintaa ei löydy.

3) Kelloani en pysty säätämään, se sijaitsee yläpalkissa keskellä, mutta asetuksia siitä ei löydy kuin leveyspiiri ja kellonajan säätäminen. Tahtoisi sekunnit siihen rullaamaan, nyt näkyy vain "pe 13.44".

(
4) tämä nyt ei unityn päivityksen myötä ole ongelmaksi muuttunut, mutta kannettavani (asus u31S) ei osaa virransäästötilasta palauttaa itseään vaan pitä bootata täysin.  Onkohan tälllaisille ratkaisua?)

7
Tuli asennettua kubuntu kahteen kannettavaan samana päivänä, minkä myötä messengerit eivät enää toimi. Kirjautuvat kyllä sisään normaalisti, mutta en näe kenenkään muun olevan kirjautuneena kuin itseni - ja on kyllä testattu, että kirjautuneena on muitakin.

Ongelmasta tekee erikoisen (tai en tiedä onko erikoista, mutta helpottanee ongelmanratkaisua) se, että se tuntuisi käsittävän vain KDE-pohjaiset messenger-ohjelmat: eli olen testannut KMess, Kopete ja aMSN ja kaikissa sama vika. Mikään näistä ei toimi, mutta emesene toimii (en nyt ole varma onko se vähempää kde-pohjainen kuin nuo muutkaan, mutta haluaa asentaa ison läjän tiedostoja). Samoin windows-puolella ohjelmat toimii moitteetta.

Jotenkin sitä päättelisi, että vika on kde:n messenger-kirjastoissa tms., mutta miten tuota lähtisi ratkomaan?

8
Eli tuli tuossa tehtyä päivitys tähän uusimpaan ubuntuun. Kaikki sujui hyvin, kunnes sisäänkirjautumisvaiheessa vanhalla tunnuksella tulee joku errori. Tätä erroria ei ehdi lukemaan, ennen kuin ruutuun palautuu sisäänkirjautumisikkuna, enkä nyt valitettavasti osaa tätä erroria kaivaa esiinkään.

Vanha tunnus ei siis toimi, mutta sen sijaan vieraskäyttäjä-tunnus toimii. Samoin toimii uusi tunnus, jonka tein testimielessä. Nämä nyt on ihan kivoja väliaikaiseen käyttöön, mutta tahtoisi tuon vanhankin palauttaa käyttöön, joten löytyykö apuja/vastaavia kokemuksia/vertaistukea?

Sivuja: [1]