Hyvä, että selvisi, sehän se pääasia
/ EDIT - sorry, tästä tuli vähän pitkä - vaihtoehtoja on riittämiin./
Unity on erilainen. Mielipiteet vanhojen käyttäjien keskuudessa vaihtelevat. Ei siitä kaikki tykkää, mutta huonoksi sitä on vaikeata väittää, koska siinä on hämmästyttävän paljon uusia ideoita, jotka muuttuvat koko ajan vain tarpeellisimmiksi (puoli-mobiililaitteet, mobiililaitteet, viihde-elektroniikka, jopa puheohjaus).
...
Paljonhan näissä on samaa, mutta paljon on myös eroja. Tuohon gnomeen tykästyneenä, tästä tuntuu puuttuvan juuri ne gnomen parhaat puolet. Gnome tuntuisi vähän vielä pidemmälle perinteisestä viety käyttöjärjestelmä.
Gnome 2:n paras puoli on ehdoton selkeys hierarkisen menujärjestelmän kautta ja perinteisten Windows-listojen myötä alapaneelissa. Tuo on myös sen käyttöidean vanhentunein puoli.
- Ilmeisesti Unityssä ei mistään löydy sovelluksia niin, että niitä voisi selailla, vaan aina pitää joku kirjain muistaa ja dashin kautta etsiä?
Tuo on se ensivaikutelma useimmille, kuitenkin, jotain tällaista voisin puhua omasta käytöstäni:
A. Tiedostojen hakeminen. Yleensä haen aina tiedoston ensin ja sen kautta vasta avaan ohjelman. Tämä muodostaa 50% käytöstä. (Poikkeuksena lähinnä Firefoxin käynnistäminen ja jotkut harvemmat toimenpiteet, kuten poltto-ohjelma).
Tässä suhteessa on samantekevää kumpaa käyttää Gnomea vai Unityä, koska tiedostoselain on suunnilleen samanlainen. Tokihan Uudessa Unityssa on uusia piirteitä Vanhaan Gnomeen nähden, mutta voisivat ne olla Gnomessakin koska kyse ei oikeastaan ole työpöydästä vaan tiedostoselaimen versiosta.
Unityssä on kuitenkin sisäänrakennettu haku, Dashin kautta, joka on ylivertainen nopeaan hakuun, verrattuna vaikka Catfishiin nähden, jota käytän Gnomessa. Catfish on hyvä erillinen ohjelma varsinaisiin hakuihin, mutta ei sillä nopeassa työpöytäkäytössä oikein tee mitään.
B. Käyttö, jossa ohjelma käynnistetään ensin. Tälle jäi siis 50% painoarvo yleensäkään.
a. 50% käytöstä on sitä, että avataan uudelleen käynnissä oleva ohjelma tai ikkuna. Tämähän vie Gnome 2:lla aika kauan jos useita työpöytiä on käytössä. Unityssa yksi klikkaus AINA samasta paikasta.
b. 40% käytöstä on sitä, että avataan vakio-ohjelmia. Ne kannattaa hiiren oikealla napilla jähmettää vasempaan paneeliin. Vastaavasti turhat kannattaa ottaa sieltä pois.
c. 10% käytöstä on sitä, että avataan ohjelma, joka on joskus jo ollut auki. Tämä tapahtuu Unityn perusnäkymästä joka näyttää nämä jo valmiiksi.
d. Pyöristysvirheistä jäljelle jäävä, 1% käytöstä edellyttää uuden ohjelman hakemista. Se on joko asennettu tai ei ole - hyvä olisi tietää myös muista vaihtoehdoista, jos kerran uutta ollaan hakemassa.
Unityllä, painamalla hauan jälkeen työkalun kuvaa (toiseksi vasemmanpuoleinen ikoni alhaalla), se näyttää molemmat. Gnomessa pitää avata Software Center ja sieltä lähteä erikseen haeskelemaan. Kokeile tuolla aiemmin mainitsemallani poltto-ohjelmalla, kirjoittamalla "cd" (ilman lainausmerkkejä).
Unitystä löytyy myös kategorioittain valikot. Edellisestä menusta kun painat ylhäältä "filter" -valintaa, niin saat kategoriat esiin. Itse en näitä koe tarvitsevani, mutta voihan niitä käyttää.
Unityyn saa myös Gnome-tyyppiset hierarkiset valikot lisukkeeksi. Vielä vähemmän tarvitsen niitä, mutta jos koet tarvitsevasi niin kysele täältä ... tai selaa vanhoja posteja Unitystä.
Ilmeisesti pelkällä hiirellä ei voi selata ohjelmasta toiseen, ainoastaan työpöydästä toiseen tuon työtilat-kuvakkeen kautta? tuokin kuvake sijaitsee vähän hölmösti, kun gnomessa se oli kätevästi vasemmassa yläkulmassa ja hiirellä oli helppo se löytää.
Unityssä on joukko pikatoimintoja - en vain tunne niitä koska en koe tarvitsevani. Ehkäpä Windows/Super -näppäin kannattaa ottaa mukaan, koska sillä saa Dashin suoraan auki.
Unityssä on vasemmassa ylänurkassa Dash. Gnome 2:ssä tuo Työpöytälista nappi on oikeassa alanurkassa vakiona.
Nämä ovat kuitenkin kaikki vain todellisen asian ympärillä pyörimistä. Unityssa aktiivista työpöytää ei tarvitse tietää, kuten Gnome 2:ssa ohjelmia joutuu niistä jopa etsimään. Sillä:
- käynnissä olevan ohjelman näkee Unityssa. Gnome 2:ssa
saattaa joskus nähdä työpöytävalintakuvista, yleensä ei.
- käynnissä olevan ohjelman saa aktiiviseksi, työpöydästä riippumatta, painamalla siitä yhdestä ja samasta ikonista, vasemmalta laidalta.
- kaikki samat käynnissä olevat ohjelmat näkee samalla kertaa, aktiivisina, valitsemalla ohjelman, jos ohjelma on useimmilla työpöydillä. Tästä näkymästä voi sitten valita.
Päinvastoin kuin väitetään, Unityssa nimenomaan ei tarvitse asioita haeskella päinvastoin kuin Gnome 2:ssa. Gnome 2:ssa logiikka on vain viety niin pitkälle, että hakeminen ei ole ongelma, koska järjestelmä on erittäin selkeä ja siksi tätä hakemista eivät useimmat koe ongelmaksi.
Tilanne muuttuu kuitenkin erilaiseksi, jos järjestelmää käytetään mobiililaitteissa tai muutenkin ilman hiirtä ja työpöytää, mitä suuri osa vapaa-ajan käytöstä jo on. Pienet, hierarkiset menut, Gnome 2.ssä, ovat hyvin kömpelöitä käyttää ilman hiirtä - niinpä miniläppäreissä onkin ollut erilaisia Netbook Remix -järjestelmiä (jotka ovat sinänsä olleet hyviä). Unityllä tehdään tällaiset, ainakin pyritään tekemään, tarpeettomiksi. Viihdekäyttöhän on vasta alkamassa tietokoneissa ja varsinaiset pöytäkoneet, joissa siis nimensä mukaisesti on käytössä työpöydällä majaileva hiiri, jäävät paitsioon tietokoneiden lukumäärässä. No, niinhän ne ovat jo nyt, niissä ei vain ajeta Ubuntua, vaikkakin usein Linuxia.
Unityä moititaan siitä, että pitää muistaa jotakin, oikeasti ei tarvitse sillä Dashissä on sumea logiikka, joka hakee myös aiheen perusteella, esim. tuo "cd" - muutenkin prosenttiosuudeksi tuolle käyttötilanteelle tuli alle 0.5 % edellisessä tilastossa ... tokihan se on vastassa
alussa useammin.
Vastaavasti Gnomea voi moittia siitä, että pitää osata lukea koko ajan jotakin. Se ei ole käyttöliittymissä mitenkään autuaaksitekevää. Väittäisin että Unityn aiheenmukainen haku on selkeämpi noviisikäyttäjälle kuin yrittää ihmetellä mitä Gnome 2:n System Preferences ja Administration valikon kymmenet valinnat oikeasti tekevät - niihin on vain jo totuttu.
Yksi esimerkki tuosta lukemisen vaikeudesta - kuinka usein olet poistanut paneelista roskakorin? Itse olen sen tehnyt lukuisia kertoja, koska "Remove From ..." teksti viittaa eräässä toisessa käyttöympäristössä juuri pysyvään poistamiseen ... Gnome 2:n tapauksessa ainoastaan roskakori-ikoni lähtee tuosta.
Gnome 2:ssa noita paneeleita pitää osata käyttää ja
tietää mitä niihin pitää lisätä - hävinneitä valikoita kysellään aika usein ja monesti järjestelmä itsekin niitä sekoittaa. Unityssä tuota tarvetta ei ole ollenkaan.