Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kimmon

Sivuja: [1] 2
1
Ubuntu tietokoneissa / Windowsin paivitys kadotti grubin
« : 12.11.23 - klo:20.37 »
Olen vanha ubuntun kayttaja, mutta kun harvoin tulee ongelmia, ne ratkaisukeinotkin unohtaa.

Jalleen kerran windows aiheutti ongelmia. Eli aivan uudella koneellani on windows 11 ja ubuntu 23.10 rinnakkain. Tein windowsiin paivityksen, jonka myota grup valikko katosi. Ongelma ollut joskus vuosia sitten tuttu, mutta en nyt keksi, miten sen ratkaisee. Avasin kokeiluubuntun asennususbtikun kautta, mutta mita taalla sitten tulisi tehda.


Ubuntu boot repair ilmeisesti nykyaikainen ratkaisu. Se antaa tallaisen linkin, josta pitaisi selvita jotain.

https://paste.ubuntu.com/p/ngkY4B5ZHP/


ps. kone on uusi, joten oikeastaan riittaa, etta saan ubuntun puolelta kaksi tiedostoa talteen Sen jalkeen voin asentaa ubuntun uudestaan. Se on varmaan helpompaa, jos vahaakaan vaikeampi ongelma nyt. En vain keksi, miten live cdlla paasee kopioimaan kadonneen ubuntun home kansiosta tiedostoja.

ps2. vanhassa koneessa tuli sama homma, kun fiksuna laitoin molempiin koneisiin paivitykset samana paivana. siella sain vanhan ubuntun auki, joten pitaa joko a> tallentaa kaikki uuteen ja asentaa kaikki uusiksi tai b> keksia miten grup asennetaan uudestaan.

ps3. sori skandien puute.

2
Edubuntu ei ole mikään erityinen kokonaisuus (vrt. xubuntu/lubuntu tms.):
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=edubuntu&searchon=names&suite=eoan&section=all
Halutessasi tutustua Edubuntuun, siihen soveltunee parhaiten Edubuntu-live ?
https://packages.ubuntu.com/eoan/edubuntu-live

Lisäys: Ja tuokin edubuntu lienee jo hieman ikääntynyt vaihtoehto?
Edubuntu ei ole mikään erityinen kokonaisuus (vrt. xubuntu/lubuntu tms.):

On se ollut, mutta asennuslevyjä ei ole enää tehty 16.04:stä lähtien, ja projekti lienee muutenkin melko kuollut.

Nykyisiin Ubuntun versioihin kannattaa asentaa vastaavat sovellukset yksitellen, eikä edubuntu-pakettien kautta. En ihmettele, jos niillä saa järjestelmän sekaisin.

Joo, ei näin pitäisi tehdä, tietenkään. Tyhmä virhe, mutta minkäs teet. Alkuperäinen ajatus juontui, kun tajusin muksu lähestyy ikää, jolloin tarvitsee opetella tietokoneen käyttöä, että onko Linuxilla / Ubuntulla jotain helppoa kokonaispakettia tuohon: rajoittamaan tietynlaiset sivustot pois alle 10 vuotiaalta jne. No nopeasti en löytänyt, joten tuli edubuntu mieleen, jos sieltä löytyisi jonkun kokonaisuuden, jonka pohjaalta toimia, jolloin kirjoitin ne virheeksi osoittautuneet sanat: "sudo apt install edubuntu-".

3
       product: Skylake GT2 [HD Graphics 520]

Okei, Intelin integroitu näytönohjain siis. Auttaisikohan ubuntu-desktop-paketin asentaminen, jos järjestelmästä on poistunut muitakin olennaisia työpöydän komponentteja:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install ubuntu-desktop

Tämän suoritin jo eilen, ei vastetta:
Koodia: [Valitse]
ubuntu-desktop on jo uusimmassa versiossa (1.440).

4
edit2. löysin käyttäjävalinta-kohdassa mahdollisuuden käynnistää Ubuntu Wayland ja se toimi. En kyllä tiedä, mikä tämä on, mutta graafiseen tilaan pääsi.

Onko koneessa Nvidian näytönohjain? Suljetun ajurin poistuminen selittäisi sen, ettei tavallinen X.org-istunto käynnisty.

Koodia: [Valitse]
lshw -c display
Tosin yleensä ajuriongelma johtaisi siihen, että kirjautumisnäyttö palaa takaisin epäonnistuneen yrityksen jälkeen...

Lainaus
WARNING: you should run this program as super-user.
  *-display                 
       description: VGA compatible controller
       product: Skylake GT2 [HD Graphics 520]
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 07
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:129 memory:a1000000-a1ffffff memory:90000000-9fffffff ioport:6000(size=64) memory:c0000-dffff
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.

noita kokeiluja varten on parempi varata hieman kovalevytilaa ja asennella niitä sinne, saa poiskin niin halutessaan, toinen kovalevy vielä parempi, nuo tahtoo aina jotenkin sotkea systeemit ja niitä saa sitten vääntää ja kääntää kuntoon

Jep, niin kannattaisi. Ja ainakin siten, ettei ruuhkaisen viikon keskellä puoliunessa jotain asenna ja unohda erroreita koneelle, kun menee nukkumaan.

5
Suostuuko dpkg asentamaan paketit:

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -i /var/cache/apt/archives/libgconf* /var/cache/apt/archives/gconf*

Asensi ne ja sain poistettua kaiken edubuntuun viittaavan, mutta Ubuntu ei vieläkään käynnisty: käyttäjävalinnan jälkeen ruutu pimenee, kuten normaalisti, mutta mikään ei käynnisty.

Edit. Ja itseasiassa ennen käyttäjävalintaa on edelleen edubuntu-logo, joten johonkin ehkä jäi jotain, jos sillä nyt väliä.

edit2. löysin käyttäjävalinta-kohdassa mahdollisuuden käynnistää Ubuntu Wayland ja se toimi. En kyllä tiedä, mikä tämä on, mutta graafiseen tilaan pääsi.

6
Tuon ajamalla se ensin hakee uudet paketit (gconf-service, gconf-service-backend, gconf2-common, libgconf-2-4) ja aikoo asentaa ne sekä gconf2 paketin - mutta ensimmäisenä se yrittää poistaa edubuntu-artwork -pakettia, jolloin asennus taas jumittui samaan virheilmoitukseen.

7
Suoritin, haluaa poistaa vain yhden alla kerrotun paketin. Tulee virhe, joka alle litteroitu.

Lainaus
poistetaan edubuntu-artwork (15.21.1)...
/var/lib/dpkg/info/edubuntu-artwork.postrm: 31: update-gconf-defaults: not found
Dpkg: error processing package edubuntu-artwork (----remove) :
 Installed edubuntu-artwork package post-removal script subprocess returned error exit status 127
Dpkg: too many errors, stopping
 (- sama rivi englanniksi):
Edubuntu-artwork
Käsittely keskeytettiin liian monien virheiden takia.
E. Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

8
Koneellani on Ubuntu 19.10 järjestelmä, joka toiminut tähän asti moitteetta.

Tein eilen yöllä tyhmästi, että - asioista selvää ottamatta - kirjoitin päätteeseen vanhasta muistista jotain "sudo apt-get install edubuntu-*". Eihän se niitä kokonaan asentanut, mutta jotain kuitenkin, jonka jälkeen herjasi erroria, ettei kaikkea saanut päivitettyä.

Nyt yritin käynnistää konetta uudestaan, muistamatta eilisiä hölmöilyjä. Tietokone menee grubiin normaalisti. Kun valitsee normaalikäynnistyksen, välähtää edubuntun-logo ruudulla, jonka jälkeen tulee käyttäjänvalinta, kuten ennenkin. Koko ajan valinnat viittaavat Ubuntuun eikä Edubuntuun - lukuunottamatta tuota ruudulla välähtävää edubuntu-logoa. Käyttäjävalinnan ja salasanan jälkeen ruutu pimenee ja kone jää ikuiseksi ajaksi miettimään.

Vikasietotilojen kautta yiritin tehdä poistaa eilen asentamiani paketteja, mutta se ei peruskomennoin onnistu, koska tapahtuu liikaa error-koodeja: komentoja ei voi suorittaa, koska tapahtuu liikaa error-koodeja.

Ilmeisesti pitäisi pakottaa eilisten edubuntu-pakettien poistaminen ja / tai pakottaa pakettien korjaaminen, mutta en nyt löydä, miten tuo tehdään, eikä tällä iällä enää uskalla itse yrittää.

9
Kiitos vielä kaikille.

Asia on nyt ratkaistu ja ratkaisu oli yllättävän helppo. Jotain tiedostoja siirtelin pari päivää sitten ubuntu puolelta windows puolelle tms ja sen aikaa oli puhelimen kautta netti päällä. Asensi siinä samassa jotain päivityksiä ja nyt tuntuu wifi toimivan. Kuin tilattuna tuli se päivitys.

10
Kiitos viesteistä, tuo USB-tikku on aivan nerokkaan yksinkertainen ratkaisu.

Olin jo iloisena aikeissa hakea tänään jonkun, mieluiten clasulta tai Gigantista, kunnes tajusin että voihan tuossakin tulla ne yhteensopivuusongelmat.

15 vuotta asiat sujuneet mukavasti Linux/ubuntu-maailmassa ja nyt ruuhkavuosikiireiden keskellä pitää adapteriyhteensopivuuksia alkaa googlettaa :-(

Mutta pitää joku hakea. Ja vaikka testi/palautus-systeemillä mennä.

11
Kiitos vastauksesta.

Ja voi ei, pahempaa mitä kuvittelin. Tietokone toki niin tuore, että mahdollista palauttaa, mutta vaatii vaivaa ja päätöksiä. Onko se joku lista vielä olemassa, jossa listattu linux-yhteensopivia kannettavia?

Onkohan näillä yhteensopivuusongelmilla minkälainen tapa tulla korjatuksi? Tietysti mahdoton sanoa. Herätti vain isompia kysymyksiä.

12
Ostin uuden tietokoneen ja asensin siihen tietysti Ubuntun. Nyt wifi sitten pätkii koko ajan ja on useita minuutteja poissa. Windows 10 on rinnalla ja nyt käytössä ja toimii moitteetta ja pätkimättä. Samoin vanhassa kannettavassa toimi wifi Ubuntu 17.10:ssä. Eli toiminut antamalla vaan salasanan ja oletusasetuksilla menty.

Kone on siis Lenovo ideapad 110 ja Ubuntu 17.10. Netti on DNA:n kaapeli ja modeemina DNA:n tarjoama F-3686AC.

Joku asetus tuossa tietysti pielessä, kun kadottaa sen yhteyden eikä osaa sitä löytää. Mutta ei hajuakaan mikä enkä onnistu sitä löytämään. Verkkoja se edelleen tarjoaa mutta ei vain saa yhteyttä.


e. eihän tämä periaatteessa tänne kuulu, mutta kuuluu koska ongelmat ubuntussa ja lenovossa ja muuten toimii. Ja koska muualla sanotaan, että käytä windowsia ei me osata muuten auttaa. Ja koska en osaa. Ja on tottakai verraten vaikea selvittää, mutta en tiedä mistä aloittaa. Varmaan tuo on vaan yksi asetusvipu erilailla, jonka takia ubuntu ei ymmärrä päivittää puhelinnumeroaan tms.

13
Olipas nopea vastaus, kiitos Jakke77! Gnomea Tweak oli se mitä kaipasin.

Ubuntu tutuksi on loistava, mutta pahasti jälkeenjäänyt. Ehkä liian laaja päivitettäväksi...

14
Päivitin 17.10 versioon ja ilman erroreita sujui. Olen päivittänyt konetta aina puolen vuoden välein ilmestyvillä päivityksillä. Nyt kun käyttöjärjestelmä siirtyi Gnomeen ja tapahtui muita isoja muutoksia, heräsi pari kysymystä:

- onko jossain selkokielistä listausta, mitkä on minkäkin version tuetut / suositellut / automaattisesti asentuvat ohjelmat? Ajatuksena, etten jää kättämään vaikka shotwell -valokuva-albumia, jos gnomeen on päivittynyt joku uudempi ja nopeammin kehittyvä vastaava. Tai etten turhaan käytä vanhoja / päällekkäisiä järjestelmäasetuksia tai graafisia apt-get -ohjelmia, jos parempia on tarkoitettu käytettäväksi / saatavilla.

- ulkoasu päivittyi ja on selkeämpi. Kello on keskellä ja oikeassa yläkulmassa akku, äänenvoimakkuus ym jutut. Mutta eikö ulkoasu tosiaan ole yhtään muokattavissa? Vai enkö löydä asetusta tai oikeaa asetus-ohjelmaa? Kaipaan kellon vierelle päivämäärää ja akku-kuvakkeeseen tietoa, paljonko akkua on jäljellä. Löytyyhän näihin varmasti omat ohjelmansa tai voi koodata, mutta mahdollisimman tuettua toivon, ettei ala sekoilemaan jonkun päivityksen myötä.

edit. eli ubuntu xorg käytössä.

15
Koska käsitykseni mukaan se toimii silloin hitaasti ja tökkien, jolloin kiroilen ja luovun sen käytöstä bugisuuden takia.

Perustuuko tämä käsitys kokemukseen vai huhuihin? Itse kyllä kokeilisin sitä ihan Ubuntussa, ja jos ohjelma tökkii ja hidastelee, etsitään ongelman syy ja ratkaistaan se.


kokemukseen, tosin jostain vuosikymmenen takaa...

silloin jäi käsitys, että gnomen ohjelmat gnomella ja kde ohjelmat kdella, jos haluaa olla huutamatta.

16
Tarkoitis on siis asentaa kubuntu taas vaihteeksi kokeeksi / rinnalle, koska digikamin kokeileminen kiinnostaa.

Mikset vain asenna Digikamia nykyiseen Ubuntuusi?

Koska käsitykseni mukaan se toimii silloin hitaasti ja tökkien, jolloin kiroilen ja luovun sen käytöstä bugisuuden takia.

17
Tyhmiä kysymyksiähän ei ole, on vain tyhmiä kysyjiä. Ja tähän en vastausta äkkiä löytänyt ukk:stä tai foorumilta.

Ubuntusta löytyy siis uusin versio asennettuna, jota en tahtoisi sotkea tekemällä asennusta väärin. Tarkoitis on siis asentaa kubuntu taas vaihteeksi kokeeksi / rinnalle, koska digikamin kokeileminen kiinnostaa. Jos sekään ei tuo reilua tasonparannusta, täytynee valokuvien järjestäminen siirtää windowsin tai nettialbumien puolelle tai tyytyä shotwelliin.

Mutta kysymys siis kuuluu, miten tuon kubuntun asentamisen teen helpoiten? usb-tikun kautta vai riittääkö että asennan jonkun paketin sovellusvalikoimasta. Eli koko paketti mutta ei ylimääräisiä.

18
OK, tuo kuitenkin selventää  :)

Otsikko voisi olla esim. "12.04 päivitys sekaisin - Unity puuttuu". Ja silloin tämä säie onkin oikealla palstalla.

Unity ei ole mitenkään sama kuin Gnome 2 tai 3. Sen käyttötapa on aivan erilainen.

Kun haluat Unityn käyttöön, niin mahdollisesti saat sen päivittämällä - joku neuvonee - mahdollisesti vasta uuden puhtaan asennuksen jälkeen. Sinulla on sen verran värikäs päivityshistoria takana, joten pelkkä päivitys ei välttämättä nyt toimi ... kun se Unity ei kerran tullut edes mukaan ...

EDIT: Näköjään löysitkin yllä jo sen Unityn. Ei se Unity ole huonompi - se on vain täysin erilainen käyttötavaltaan.

Mikäli teet puhtaan asennuksen niin:

- kokeile ensin 12.04 live-CD:llä että kaikki toimii (no luultavasti, jos kerran päivityksen jälkeenkin sinänsä toimii, mutta siinä tilassa saat Unityn käyttöön ja voit sitä katsoa, ja varmistaa vielä esim. näytönohjaimen toiminnan)
- älä unohda ottaa varmistuksia kaikesta datasta (myös esim. salausavaimista jos sellaisia on piilossa jossakin) jotka häviävät puhtaassa asennuksessa jos datat ovat systeemilevyllä
- tee puhdas asennus (joka hävittää kaiken data partitioista joita käytät - tai koko levystä jos partitiot eivät ole omassa hallinnassasi)

Teen puhtaan asennuksen, jahka päätän asennanko ubuntun vaiko kubuntun.

Unity tosiaan löytyi sieltä sisäänkirjausvalikosta - olin lopulta valinnut väärän lukuisista vaihtoehdoista, ja luullut gnomea Unityksi, kun on tuo gnomekin näemmä muuttunut muutamassa vuodessa aika paljon.

Paljonhan näissä on samaa, mutta paljon on myös eroja. Tuohon gnomeen tykästyneenä, tästä tuntuu puuttuvan juuri ne gnomen parhaat puolet. Gnome tuntuisi vähän vielä pidemmälle perinteisestä viety käyttöjärjestelmä.
- Ilmeisesti Unityssä ei mistään löydy sovelluksia niin, että niitä voisi selailla, vaan aina pitää joku kirjain muistaa ja dashin kautta etsiä?
- ilmeisesti pelkällä hiirellä ei voi selata ohjelmasta toiseen, ainoastaan työpöydästä toiseen tuon työtilat-kuvakkeen kautta? tuokin kuvake sijaitsee vähän hölmösti, kun gnomessa se oli kätevästi vasemmassa yläkulmassa ja hiirellä oli helppo se löytää.

No totutellaan ja katsellaa. Toivottavasti otsikko tyydyttää.

19
No nyt on Unity käytössä ja aloitusviestissä esittämiini ongelmiin löytynyt heti ratkaisut (paitsi virransäästötilasta tuskin vieläkään osaa kone palautua...), samoin on muutenkin enemmän asetusvaihtoehtoja ja muuta. Unity valikko äkkiseltään vaikuttaa huonommalta kuin gnomen valikko, mutta totutellaan ja päätetään sitten.

Olipa nolo sekaannus, eikä tämä nyt kauheasti informaatiota kellekään tuo, huvittavuusarvokin lienee nollassa, joten koko keskustelun voinee pistaa.

20
Tuo on GNOME3 eikä Unity. Itse en ole kuin kokeillut tuota, joten viisaammat saa opastaa sen käytössä.

Ahhh :D

Joo, tämä ei ole nyt Unityä ollenkaan. (Dash ei ole milläänlailla sama kuin Pääte/Terminal).

Kerro mitä oikeastaan olet asentanut koska oletuksena tässä paikassa oleva keskustelu koskee Ubuntu 12.04:ää tai vanhempaa - nyt sinulla on jotain muuta.

Muuta myös otsikko toiseksi, jottei tämä johda satunnaista lukijaa harhaan, koska jo otsikossakin lukee Unity.

Jees, koko ajan olikin olo, että vaikka tämä toimii arkikäytössä aivan hyvin, on tässä joku pahasti pielessä ja jotain isoja puutteita edelleen, että ikäänkuin isot osat käyttöjärjestelmästä puuttuu. Se olikin koko käyttöjärjestelmä mikä puuttui :D

Asiaan, asentamisestani: en yhtään muista mitä olen asentanut. Syksyllä asensin kubuntun, kun KDEtä on viime vuodet tullut käytettyä. Sitten joskus loppu/alkuvuodesta asensin gnomen, luultavasti yksinkertaisesti kirjoittamalla "sudo apt-get install gnome" päätteeseen, mutta tästä nyt ei ole kauheasti muistikuvia. Siitä siis se olo, että jäiköhän joku iso osa gnomesta/unitystä muinoin asentamatta. Joka tapauksessa gnome jäi käyttämättömäksi, kunnes nyt 12.04 päivitysten tapahduttua päätin kokeilla tätä unityksi luulemaani ja tykkäsin.

Otsikosta: muutan heti, kun tajuan mistä tässä otsikossa on kyse...

Selvitellään...

Sivuja: [1] 2