Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Ilokaasu

Sivuja: [1] 2
1
Tämmöistä lähdin selvittelemään:

Elikkäs kolme vuotta vanha pöytäkone, jota on käytetty suhteellisen vähän, vain muutamia kertoja viikossa. Käyttöjärjestelmästä riippumatta kone saattaa "jäätyä" random ajan jälkeen käynnistyksestä. Joskus menee 8h, joskus pari minuuttia. Työpöytä jähmettyy ja käyttis ei ota mitään komentoja vastaan, paitsi linuxilla pääsee terminaaliin katsomaan error viestiä. Joudun boottaamaan virtakytkimestä, jonka seurauksena näyttö ei löydä signaalia ennen uutta boottia.

Windows XP on antanut tasan kerran bluescreenin ja aiheena oli muistaakseni tuolloin kernel inpage error tms.
Koneella ollut 9.04 Ubuntu puolestaan antaa end_request i/o error dev/sda

Ubuntun virheilmoitus viittaa kovalevyvikaan. Kovalevylle on ajettu tiedostojärjestelmän tarkistukset yms. eheytykset ja windowsin omat tarkistustyökalut. Ei virheitä. Latasin netistä myös pari erillistä ohjelmaa, jotka tarkistavat levyn kunnon jne. Ei ongelmia. Valmistajan oma ohjelmakaan ei huomannut mitään vikaa.

No vaihdoin sitten kovalevyn ja kloonasin siihen pelkän windowsin. Ongelma jatkuu, eli ei ole kovalevystä kiinni.

Ajoin ubuntun livelevyltä muistitarkistusta 13h, ei ongelmia.

Vaihdoin näytönohjaimen, ei auttanut.

Vaihdoin IDE kaapelin, ei auttanut.

Poweri on ainakin ulkoisesti ok ja syöttää kyllä virtaa ihan normaalisti.

Komponentit ovat normaalilämpöisiä ja emolevyn "konkat" ei pullistele.

Jäljellä on enään testaaminen ilman ulkoista usb-wlan tikkua(meneillään). Sen jälkeen en keksi muuta, kuin ostaa SATA kovalevyn ja testata sillä. Emolevyllä on tasan yksi IDE paikka (huoh:P) joten en voi vaihtaa sitäkään. Ehkä se on rikki?

Rasitus ei vaikuta toimintaan. Ajoin esim 3d mark ohjelmaa windowsilla ja se toimi ihan ok. Pelkkä työpöydän pitäminen auki saattaa johtaa kaatumiseen.

Ehdotuksia/ongelman ratkaisuja :) ?




2
Morjes,

Eli tarvis tehdä kovalevyjen vaihto ja siirtää vanhalta kovolta windows asennus uudelle kovolle linuxia käyttäen.

Vanha kovalevy:
Window osio
Data osio (ntfs)
Linux osio

Uusi kovalevy:
tyhja

Mitä on jo tehty:
Otettu DDtä käyttäen windows osiosta image sekä kopioitu myös mbr käyttäen DDtä.

Uuteen kovalevyyn on ajettu molemmat imaget takaisin käyttäen DDtä. Nyt kun koneen boottaa, niin ensin tulee tyhjää, eli ei tapahdu mitään. Kursori vain vilkkuu mustalla ruudulla. Jos laitan windows cdltä fixmbr, niin kone boottaa erroriin invalid partition table. Eli ilmeisesti siellä windows asennuksessa kummittelee vielä ne vanhat osionnit (data osio yms). Miten tästä kannattaisi edetä. Tarvetta ei ole saada muuta kuntoon kuin windows käynnistymään tuolla uudella levyllä.


Edit:

Homma hoidettu! Seurasin alusta alkaen tätä ohjetta niin sain homman toimimaan. Eli onnistuin siirtämään pelkän windows osion uudelle kovalevylle. Nähtäväksi jää miten windows suhtautuu puuttuviin osioihin.

http://www.nilbus.com/linux/disk-copy.php

3
Pystyn tällä komennolla helposti mounttaamaan verkkolevyn järjestelmään. Mua  häiritsee kuitenkin tuo salasanan kirjottaminen tuohon itse komentoon. Saako tota komentoa jotenkin sellaiseksi, että se esim kysyy ennen mounttausta tuota salasanaa samalla tavalla kuin se kysyy esim sudon salasanaa, eli piilotettuna.

Koodia: [Valitse]
sudo mount -t cifs //192.168.1.104/share /media/usbi/ -o uid=1000,gid=1000,username=kayttaja,password=passu
Mikäli teen näin, eli otan password kohdan pois, ei mounttaus onnistu
Koodia: [Valitse]
[code]sudo mount -t cifs //192.168.1.104/share /media/usbi/ -o uid=1000,gid=1000,username=kayttaja[/code]

Koodia: [Valitse]
kayttaja@kannettava:/$ sudo mount -t cifs //192.168.1.104/share/ /media/usbi/ -o uid=1000,gid=1000,username=kayttaja
mount: block device //192.168.1.104/share/ is write-protected, mounting read-only
mount: cannot mount block device //192.168.1.104/share/ read-only
kayttaja@kannettava

4
Nyt on todella omalaatuinen ongelma.

Serveriin on asennettu 9.10 serveriversio. Siinä on myös CUPSin kautta tulostin jaettuna. Linux koneet, sekä Win7 koneet löytävät tulostimen OK ja voivat tulostaa sillä. Kun Vista Home Premium koneessa lisään tulostinta, väittää Vista ettei siihen saada yhteyttä.

Mikäli katkaisen Vista koneesta ulkoverkon nettiyhteydet, niin silloin tulostin löytyy. Jos laitan koneen takaisin nettiin, niin se ei löydä enää tulostinta. Mitääääh..?! Olen testannut myös niin että olen ottanut Vista koneesta kaikki palomuuri ja virustutkat pois käytöstä ja siltikään se ei löydä tulostinta. Win7 koneessa on samat palomuurit ja virustutkat, mutta 7 koneessa niihin ei tarvinnut edes koskea, että tulostimen sai toimimaan.

Ulkoverkon yhteydellä tarkoitan esim sitä, ett koneet ovat kaikki kiinni samassa ADSL-modeemi-reitittimessä ja kun otan puhelinjohdon irti = nettiyhteys katoaa, mutta sisäverkon yhteydet tietysti toimii ok.

5
muistiinpanoksi muotoiltu kysymys:

Asus UL50VT (todennäköisesti myös UL30 ja UL80)
Kubuntu 9.10 versiossa onnistuin lähettämään kannettavalla tiedostoja puhelimeen, mutta puhelimesta en onnistunut lähettämään tiedostoja kannettavaan.

-> Nokia E50 sanoo: Lähetys epäonnistui

Laitteiden pariuttaminen onnistuu ongelmitta, mutta lähetys tosiaan ei.

Huomasin että pakettia "obexpushd" ei ollut asennettu. Asensin sen ja ajoin konsolissa
Koodia: [Valitse]
obexpushd -B #Asettaa obexpushd ohjelman kuuntelemaan bluetooth yhteyksiäKomennon jälkeen nokialainen lähetti ihan hyvin tiedostoja suoraan käyttäjän kotikansioon.

Onko samaa ongelmaa havaittavissa myös Ubuntun/Xubuntun puolella(muissakin kuin mainitsemissani koneissa). Miksiköhän tässä Kubuntussa tuo lähetys ei automaattisesti toiminut, ilman em paketin asennusta. Miksiköhän paketti ei esim asennus suoraan vaikka muut bluetoothin käyttöön liittyvät paketit asentuu.


6
Millä tavalla olette KDE4ssä hoitaneet esimerkiksi wlan yhteyden automaattisen käyttöönoton käynnistyksen yhteydessä ? Itselläni se on nyt niin, että wpa avain haetaan kwalletista, mutta tämä johtaa siihen, että joka bootissa kysytään kwallet salasanaa.

Menettekö itse tällä käytännöllä vai oletteko jotenkin laittaneet wlanin automaattiseksi ilman jatkuvia salasanakyselyitä? Miten ?


Terveisin nimim kde4 käytössä vasta muutaman tunnin :)


7
Onkos meillä jo jotain yleispätevää viestiketjua liittyen serverien monitorointiin yms vahtimiseen liittyviin ohjelmiin? Tuli tästä aiheesta vaan mieleen tämä juttu http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=30799.0

Muutaman sivun searchille katselin ja siellä ohjelmien nimiä mainittiin, mutta varsinaista keskustelua ei osunut silmiin.

Mitä ohjelmia käytät/olet käyttänyt serverien/palveluiden/yhteyksien monitorointiin? Esim apachen, mysql, sähköpostien, kävijämäärien, ftp liikenteen, ssh yhteyksien yms seurantaan.

Tästä saa samalla hyvät wikimateriaalit tehtyä.


Case esimerkki:
Sulla on ylläpidossa vaikkapa 3 palvelinta ja niiden statistiikkaa olisi mukava seurata yhdestä paikasta. Miten ratkaisisit ongelman ?

Itse tullut käytettyä parilla serverillä webalizer ja munin nimisiä ohjelmia.
  • Munin - mm. netti- tai mysql liikenteen seuranta.
  • Webalizer - Taitaa kaivaa tietoa apachen logeista ? Eli käyttäjämääriä yms.



8
Otsikko kertoo kaiken oleellisen.

Ongelma tuskin johtuu distrosta, mutta mainitaan nyt sekin, eli Arch. Varsinainen ongelma on se, että aina kun koneen boottaa, niin langaton ja langallinen "interface" vaihtavat paikkaa. Joka toisella kerralla eth0 on langaton ja joka toisella taas langallinen.

Kysymys kuuluukin, miten voisin tehdä esim eth0 pelkästään langattoman interfacen ja eth1 langallisen? Ubuntussa nämä pysyvät aina vakiona, mutta jokin konfiguraatiotiedosto nyt ilmeisesti arpoo ne aina joka bootissa.

9
Päätin kokeilla tätä paljon kehuttua Archia..ainakin tuntuu olevan hemmetin nopea, tässähän joutuu ihan sopeutumaan uusiin nopeuksiin :)

Ongelmia:

Luin manuaaleja ja otin inittabista käyttöön GDM kirjautumisen. Kun olen antanut kirjautumisikkunaan tunnukset, jatkuu latautuminen. Ruutuun jää pelkkä hiiren liikuteltava kellokursori ja virtuaalikonsolissa on useita erroreita liittyen puuttuviin gnomen .desktop tiedostoihin. (Koitan hakea errorit talteen ensi kerralla)


Selailin nettiä ja tein erään ohjeen mukaan xfce44.desktop tiedoston ja sijoitin sen tänne:
Koodia: [Valitse]
/usr/share/xsessions/xfce44.desktopSisältö:
Koodia: [Valitse]
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Type=XSession
Exec=/usr/bin/startxfce4
TryExec=/usr/local/bin/startxfce4
Name=Xfce 4.4
Comment=The Xfce 4.4 Desktop Environment

Nyt kun kirjautuu, pääsee jo niin pitkälle että ylä ja alapalkki ovat molemmat näytön yläreunassa ja hiiri on käytössä. Eli työpöydän keskiosa puuttuu kokonaan.


Jos otan käyttöön xdm login ruudun, niin ruman kirjautumisikkunan jälkeen xfce käynnistyy ongelmitta!

.xinitrc
Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh
#
# ~/.xinitrc
#
# Executed by startx (run your window manager from here)

# exec gnome-session
# exec startkde
# exec startxfce4
# ...or the Window Manager of your choice
exec startxfce4
#exec xterm

10
Millä tavalla lähtisitte suorittamaan seuraavaa tehtävää:

Palveluntarjoajalta normaali nettiliittymä jossa yksi ulkoinen IP osoite. Se tulee kiinni modeemiin(normi ISPltä saatu). Modeemissa on kiinni palvelin jossa on virtualisoituna esim 3 konetta. Noilla kolmella koneella on sisäverkon IP. Kuvitellaan että julkinen IP on laitettu vaikkapa osoite.fi taakse.

Miten nuo kolme sisäverkon konetta saataisiin näkyviin esim osoite.fi/kone1 osoite.fi/kone2 tms osoitteisiin? Onko useampia keinoja kuin yksi. Kaikki ehdotukset huomioidaan :)


11
Mistä voi johtua otsikon mukainen ongelma. Melkein vakioasetuksilla oleva apache2 pyörii ubuntu8.04serverissä. Kun menee sisäverkossa sijaitsevan palvelimen IP osoitteeseen niin aukeaa apachen "It Works" sivu...jos teen kyseiselle sivulle linkin vaikkapa tällä tapaa:
Koodia: [Valitse]
<a href="/juhannustulee.html>JuhannusTulee</a>
Tämä linkki ohjautuu loppupeleissä osoitteeseen http://192.168.1.xx/juhannustulee.html

Serverille pääsee julkisella IP osoitteella ja It works sivu näkyy normaalisti...jos kävijä painaa linkkiä, hän ei pääse juhannussivulle koska sitä yritetään etsiä sisäverkon ip osoitteesta(käyttäjän omasta sisäverkosta). Miksi näin tapahtuu ? Mikä direktiivi on nyt väärin?

Edit

mod_rewrite on päällä jos se vaikuttaa jotenkin? Sitä tarvitaan eräässä toisessa "alakansiossa" vai mikä onkaan subdirectory :P
Ongelma näkyy kuitenkin jo siis ihan ensimmäisellä sivulla, eli tuossa It works -sivussa. Rewriten käytössä oleva .htaccess tiedosto ei ole juuressa vaan siellä alakansiossa.

12
Oppaiden kehittäminen / Vesa-ajurin käyttöönotto
« : 29.04.09 - klo:10.43 »
Katselin tuossa asentamis alueella että kirjoittelin aika moneen viestiin samaa settiä vesa ajurin käytöstä, joten tein sitten samantien siitä ohjeen :P Eri asia on, että kuinka hyödyllinen ohje on :)

http://wiki.ubuntu-fi.org/xorg_pika

Voisko joku lisätä tuon tuonne yleisiin ohjeisiin sinne x.org juttujen alle. En edelleenkään tiedä miksi minulla tulee javascript voidia kun koitan tehdä linkkiä, jotain evotan :P


13
Pystytin kauan sitten tulostinpalvelimen. Aikojen saatossa kaikki toiminut hyvin mutta nyt kun piti tulostaa PDF tiedosto niin se ei onnistu. Tulostin on HPn ja palvelimella pyörii CUPS joka hoitaa tulostinpuolen. Kaikki muut tekstiasiakirjat tulostuu normaalisti, mutta PDF tiedostot vain katoavat jonnekkin, ne ei näy edes tulostusjonossa palvelimen puolella. Tarkoitus on siis tulostaa PDF tiedosto paperille.

Tulostinpalvelin on kiinni perus koti-laajakaistaModeemiReititinWlanKytkinBoxissa. Olen koittanut tulosta Vista/Ubuntu läppäriltä mutta ei toimi kummaltakaan. Wlan/Johtoyhteydelläkään ei ole väliä.

Voiko tämä johtua siitä että pdf tiedostot on huomattavasti isompia kuin tekstiasiakirjat ja ne katoavat sitten jonnekkin bittiavaruuteen vai mitä tässä mahtaa olla vikana? Jos odottaa useita kymmeniä minuutteja niin silti PDF tiedosto ei tulostu.

Oletteko törmänneet samanlaiseen ongelmaan? Harvoin noita PDF tiedostoja tulostellaan täällä mutta olisi nekin kiva saada printteristä ulos :)

14
Turussa järjestetään otsikon mukaisena aikana OVI -tapahtuma. Katso lisätietoa mm. osallistujista osoitteesta www.osc.fi

Ubuntu Suomea on myös kysytty mukaan. Maanantaina 20.4 järjestetää ns. pajapäivä, jolloin Asmo Koskinen esittelee/rakentaa LTSP järjestelmän. Tiistain 21.4 ohjelman voi katsoa tapahtuman nettisivuilta.

Meille on varattuna myös oma ständi tiistaipäiväksi. Olisiko minun ja Asmon lisäksi lähtijöitä tapahtumaan? Tällä hetkellä meillä on ainakin jaettavana 8.10 levyjä ja pari tarraa, kiitos Timon :D Ilmeisesti se meidän banderolli on menossa jonnekkin päin maailmaa (seinäjoki? joensuu? ) ennen tätä tapahtumaa? Mitkä mahdollisuudet olisi saada se Turkuun tuon kyseisen tapahtuman jälkeen? Postikulut menee varmaan jostain muualta kuin lähettäjän omista rahoista!

Kootaan tähän ketjuun lähtijöitä ja mahdollisesti materiaalia mitä voi tuoda mukanaan. Saadaan sinne melko varmasti jonkinsortin esittelykone myös pystytettyä, ellei tapahtumien järjestäjien puolesta, niin ainakin joku läppäri varmasti.

Muistakaa myös ilmoittautua tapahtumaan nettisivujen kautta, samalla osallistutte miniläppärin arvontaan!

ps. Opiskelen tapahtumapaikan koulussa, joten minulta voi kysellä esim parkkipaikoista tai parhaista kebabeista lähettyvillä :D

15
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Ubuntu Certified Professional
« : 02.03.09 - klo:17.37 »
http://www.ubuntu.com/training/certificationcourses

Onko teistä jollain tällaista koulutusta? Oletteko harkinneet kyseistä koulutusta? Missä olette koulutuksen hankkineet? Kannattiko? Paljonko maksoi? Kommentteja kyseisestä aiheesta!

16
Ilmainen sukellusvenesimulaattori Linuxille!

http://plaza.fi/edome/uutiset/sukellusveneita-alpha-meren-syvyyksissa

Näyttää lupaavalta mm. "pelien kehityksestä linuxille" -näkökulmasta

17
Mulla on läppärissä max resoluutiona 1024x768.

Kuvitellaan että esim nettiselaimesta aukeaa jokin java ikkuna kokoa 800x600 näytölle ja sitä voi ainoastaan suurentaa kulmasta venyttämällä mutta ei pienentää. Onko mahdollista jollain vippaskonsteilla/compizilla pakottaa ikkuna pienemmäksi kuin mitä se normaalisti on, silti säilyttäen kaiken ikkunan sisällön. KDEllä pystyy kyllä pakottamaan ikkunan kooksi vaikka 80x80 mutta silloin siitä ei näy kuin pieni osa ja reunoille tulee vierityspalkit. Eli sen sisällön pitäisi pienentyä samassa suhteessa.

Alkuperäisen kysymykseni laitoin tänne, mutta kyseinen viestiketju on jo "ratkaistu" niin laitoin viestin omaksi aiheeksi.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=19635.0

18
Tämä lienee palvelinpuolen juttuja :)

Eli tarkoituksena olisi rakentaa jonkinlainen infoTV järjestelmä joka koostuu muutamasta televisiosta jotka sitten näyttävät tiettyä infoa.

Miten itse lähtisitte tätä rakentamaan ? Opinsys valmistaa näitä omien nettisivujensa mukaan yhdellä linux palvelimella. Mitä kautta se inforuutu sinne tvn näytölle sitten saadaan parhaiten :) Yksi näyttöhän olisi helpoin mutta kun niitä tulee useita, tarvitaan jotain järkeä tähän touhuun.

Yhdeltä koneelta hoidettaisiin sitten näytön materiaalin vaihto tms.

Eli se suurin ongelma on kuvan siirtäminen usealle televisiolle.

19
Laitealue / Kaksi näyttöä, Intel, dual screen / clone
« : 01.07.08 - klo:13.16 »
Lyhyesti:
En saa kahta näyttöä toimimaan oikein.


Vanha xorg = vanhan mallinen jossa resoluutiot yms voidaan muokata käsin
Uusi xorg = 8.04 myötä tullut "tyhjä" xorg jossa on vain oletukset listattuna

Eli läppärissä kubuntu 8.04 ja intelin integroitu näytönohjain(kolmisen vuotta vanha malli). Tarkoituksena olisi saada kaksi näyttöä toimimaan, ei kuitenkaan clone tilassa vaan "dual screen" tilassa, eli laajennettu työpöytä toiselle näytölle asti.

"vanha" xorg: videoajuri: i810 Laitan tarvittat rimpsut xorgiin, saan clone moden toimimaan, eli sama kuva molemmissa näytöissä (ulkoinen/läppärin)
uusi xorg: videoajuri i810 ja samat rimpsut, clone toimii

uusi xorg: videoajuri oletus, eli "intel". Kone tunnistaa kakkosnäytön ykkösnäytöksi. Jos kakkosnäyttöä ei ole kytketty, ei tule kuvaa myöskään ykkösnäyttöön. Näin ollen uudella intel ajurilla joudun käyttämään aina joko vga portissa olevaa näyttöä/telkkua tms. Läppärin omat Fn näppäimet ei saa kuvaa takaisin läppärin omaan näyttöön. Eli jos esim asennan 8.04 alusta asti niin kone käynnistyy mustaan näyttöön koska ensisijaista näyttöä haetaan väärästä paikasta.

xrandr ohjeilla koittanut saada näyttöä käyntiin, mutta vain kakkosnäyttö pysyy aktiivisena. Eli se kuva lymyilee siellä kakkosnäytössä, läppärin näytöllä vain pimeää. xrandr kuitenkin tunnistaa että toinen näyttö on kytketty.

KDEn omilla asetusohjelmilla saan kakkosnäytön oikeaan resoluutioon mutta läppärin näyttöön tulee vain 640x480tms reso, jos koitan suurentaa(xorgista/asetuksista) ei tule näyttöön enään kuvaa.


Periaatteessa pärjään sillä että kuva tulee vain kakkosnäyttöön jolloin kuvan saa helposti heijastettua esim videotykillä tai videoita voi katsella esim telkusta. Mutta jos tarvitsen kaksi eri näyttöä niin hiukan menee sormi suuhun. Clone mode toimii siis ihan buenosti mutta haluaisin edes jotenkin säädyllisesti saada toimimaan tuon dual screen vaihtoehdon, mikä lie oikea suomennos :D

vinkkejä, omia intel xorg konffeja tms tänne vaan jos löytyy :)


20
Koskakohan olen viimeksi alottanut topikin :D


Mulla on kolme erillaista interface tiedostoa nettiasetuksia varten. On ns tyhjä(perus, normi, muokkaamaton) jota käytän esim. koulussa, olkoon sen nimi "koulu". Tämän lisäki on kaksi koti-interfacea, koti1 ja koti2

Eniten käytän koti1 interfacea jossa on tarpeelliset asetukset mm. wlan+wpa salausta varten. Jos menen kouluun, käytän tuota "koulu" interfacea koska koulussa ei ole erillistä wpa salausta. Lisäksi koti2 interfacea käytän kun olen eri kaupungissa.

Ongelmaksi on muodostunut seuraava: Kun koulussa haluan langattomasti nettiin, joudun vaihtamaan kouluinterfacen käyttöön, tässä ei mitään ongelmaa, mutta kun koitan saada sen käyttöön seuraavalla komennolla:
Koodia: [Valitse]
sudo /etc/init.d/networking restartNiin se ei jostain syystä saa tarvittavia tietoja vaan vaatii bootin jotta pääsen nettiin...

Kun taas tulen kotiin ja vaihdan käyttöön koti1/koti2 interfacen niin tällöin tuo komento ottaa wlanin käyttöön ilman ongelmia...miksi tuo bootti vaaditaan ? Millä komennoilla saisin ajettua netin alas ja ylös boottaamatta?

tämä ns. vaihto tapahtuu siis ihan kopioimalla uusi interface vanhan päälle jne... jonka jälkeen yllä mainittu networking restart komento...

Sivuja: [1] 2