Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - xombie

Sivuja: [1]
1
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: näytön resoluutio
« : 17.02.08 - klo:11.36 »
Kiitoksia vastauksista. Kokeilin neuvojanne, mutta kone palautti aina omat asetuksensa, eikä mikään ei toiminut. Meni hermot sen verran, että asensin Ubuntun kolmanteen kertaan. Tällä kertaa sain perusasiast toimimaan paljon nopeammin, melkein rutiinilla menee jo.... ;) Kyllä tämä tästä.

2
Asentaminen ja käyttöönotto / näytön resoluutio
« : 15.02.08 - klo:15.54 »
(tämä viesti on oikeastaan vain uudelleen aikaisemman viestini suurin ongelma, siinä toivossa että nyt joku huomaisi viestini ja osaisi auttaa)

Erinäisten näytönohjainkokeilujen jälkeen kokeilin Envyä, mutta se tuhosi entisetkin ajurit ilmeisesti. En voi käyttää fglrx-ajureita, sillä niillä videot eivät toimi. Haluaisin kuitenkin käyttää samoja default-ajureita, jotka Ubuntu asentuessaan otti käyttöön. En vain tiedä mitä ne ovat.

Tällä hetkellä käytössä on VESA-ajurit, mutta ne eivät anna minun käyttää 800x600 suurempaa resoluutiota, vaikka aikaisemmin default-ajurit antoivat minun käyttää 1600x1200 resoluutiota, joka toimi varsin hyvin (lukuunottamatta 3d-kiihdytyksiä). Mitkä nämä default-ajurit olivat? En tietenkään huomannut katsoa silloin, enkä viitsisi vain tämän takia asentaa koko Ubuntua uudestaan. Vai onko olemassa jotain muuta keinoa, jolla saan järkevämmän resoluution takaisin käyttöön?

Muutamaa ajuria kokeilin listasta, mutta niillä olen päätynyt mustaan käynnistysruutuun. VESA-ajureilla saan koneen käynnistymään, mutta tämä 800x600 resoluutio alkaa jo syödä.

Kaikki apu tervetullutta!

3
Ensiksi tuohon konsolin käyttöön, hyvä ohje http://linux.ilmainen.net/konsoli.htm
Ei se ole kovin vaikea oppia eikä siis hankala, jos innostuu!

Kiitos tästä, tutustun ensi tilassa.

Lainaus
1. eräs vaihtoehto saada näytönajurit toimimaan on käyttää envyä, mutta siinä on taas omat kommervenkkinsä :(

Juu. Tämän asentaminen oli jo oma taistelunsa, mutta googlen avulla onnistuin. Hyötyä ei ollut, vaan käynnistyksessä tuli musta ruutu. Pitkän taistelun jälkeen (toisella koneella google google google) saan koneen käynnistymään graafisessa tilassa, mutta maksimiresoluutio on 800x600.

Aikaisemmin siis, ilman rajoitettujen ajureiden asennusta, ihan puhtaasti suoraan asennuksesta, kone toimi ok 1600x1200 tilassa, vain nuo 3d-systeemit eivät toimineet kunnolla. Asensin uudestaan fglrx-ajurit. Näillä kone kyllä käynnistyi 1600x1200 tilaan, mutta videon väri- ja nykimisvirheet ovat edelleen olemassa. Tällä hetkellä olisin tyytyväinen jos saisin nuo asennuksen jälkeiset default-ajurit jotenkin toimimaan taas. En tietenkään huomannut katsoa että mitkä ajurit alunperin oli käytössä. Nyt kone käyttää perus "vesa" -ajureita. Miten saan paremmat grafiikkatilat taas käyttöön ilman fglrx-ajureita? En haluaisi asentaa koko systeemiä taas uudestaan.
   
Lainaus
2. toimiiko äänet muualla??? vai vain firefoxin kanssa häiriötä???
    Eräs ratkaisu on muokata firefoxin asetustiedostoa!
   
Lainaus
/etc/firefox/firefoxrc
# which /dev/dsp wrapper to use
FIREFOX_DSP="none"  <--- tuo none kohta voidaan vaihtaa esim "aoss"
# Note that "auto" and "esd" involve the use of esddsp, which
# is known to be buggy and to make Firefox unstable.
# See https://launchpad.net/bugs/29760.
   jolloin äänet saattaa toimia, FF:n uudelleen käynnistyksen jälkeen

Ei auttanut. Lueskelin paljon aiheesta ja kokeilen asentaan esound:iakin. Ei toimi äänet videoissa. Kaikki (ainakin toistaiseksi kokeilemani) muut äänet toimivat kyllä.

t: epätoivoinen hampaanpurija

4
1. johtuu mitä ilmeisemmin vain siitä ettei näytönohjaimen ajurit ole asennettu :(
   nuo ATI:n tuotteet ovat joillekin ongelmallisia...

Ilman ajureita värit näkyvät normaalisti, mutta videot nykivät hieman ja muutenkin graafisissa ominaisuuksissa on havaittavissa hitautta. Ajureiden asennuksen jälkeen yleiset grafiikat toimivat aavistuksen nopeammin ja pehmeämmin, mutta Totem näyttää videot väärävärisenä, ja esim. MPlayer käyttäytyy sekopäisesti, kuten kuvailen ym. viestissä.

Lainaus
2. sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
    asentaa juutuubin vaatiman flash-pluginin, ja muita tarpeellisia ja tarpeettomia juttuja.

Tein näin. Asensin paljon kaikkea, mutta ei toimi nettivideoiden äänet vieläkään. Ei pihaustakaan kuulu.

Lainaus
3. sudo /usr/share/doc/libdvdread3/install-css.sh
    asentaa salattujen levyjen lukemiseen vaadittavan salauksen purun.

Auttoi. Tunnisti levyn ja osasi avatakin, mutta kuva etenee erittäin nykivästi, eikä ääntä kuulu.

Lainaus
4. sudo apt-get -f install
    korjaa riippuvuusvirheet

Luultavasti auttoi, eipähän vikise enää ainakaan.

Lainaus
Kun hieman oppii, niin järjestelmän kuntoon asennuksen jälkeen vaatii noin 15 minuuttia, joista suurin aika menee siihen kun paketit valuu netistä, ja niiden asennukseen.
Muut kosmeettiset seikat vaatii jo vähän enemmän aikaa, mutta itselläni noin 45min niin kone on siinä kunnossa kuin minä sen haluan.
huom!!! windows visvan asennus  kesti minulla noin 45 minuuttia, ja siinä oli vasta se samperin asennus, ilman kolmea uudelleen käynnistystä :(

Älä hätäile, kyllä se siitä!

Haluaisin todella uskoa tuohon. :D Sinänsä kinkkistä, että olen käyttänyt Windowsia jo reilusti kymmenen vuotta, että monien asioiden säätäminen tulee ihan selkäytimestä, ja nyt Ubuntussa joutuu kaikki pienimmätkin ongelmat selvittämään melkoisella salapoliisityöllä. Yksi kurja puoli on myös, että täältäkin kun etsii apua, joko kysymällä tai hakemalla, niin vastaukset ovat melkein aina tuota käsittämätöntä linux-koodia. ;) Kun ei yhtään tunne tota päätteen käyttöä, tulee vähän orpo olo, että "kirjoita näin niin kaikki toimii taas". Hienoa, mutta mitähän tuo teki ja miksi... :) Olisikohan joku järkevä tapa opetella peruskäskyjä? En halua perehtyä siihen liikaa, minulla ei ole mitään insinööritason kiinnostusta kaikkiin järjestelmän osien säätämiseen, mutta kuitenkin olisi kiva ymmärtää sen verran mitä perustason (+ ehkä hieman enemmän) käyttöön tarvitsee.

Kiitoksia suuresti tähänastisesta avusta!!

(mutta älkää hylätkö minua vielä!! :D )

5
Eli viikon käytön jälkeen päätin asentaa Ubuntun uudelleen, poistin samalla Windowsin tältä koneelta kokonaan. Ajattelin, että nyt kun tiedän Ubuntusta jotain (hyvin vähän, mutta paljon enemmän kuin viikko sitten), järjestelmän toimimaan saattaminen voisi olla helpompaa. Ja pyh.

1) Väärät värit -ongelma on edelleen olemassa.

2) Sain näiden ohjeiden avulla YouTube-videot näkymään, mutta ääntä ei kuulu pihaustakaan. Mistä ihmeestä säädän Firefoxin ääniä, kun se ei ilmeisesti lue järjestelmän ääniasetuksia?

3) Kone ei tajua DVD-levyjen olemassaoloa. Vaikka laittaa levyt sisään, niin kone ensin pyöräyttää asemaa kerran pari, eikä sitten tapahdu enää mitään. Tiedostoselaimesta jos yrittää katsoa mitä asemassa on, se väittää ettei siellä "luultavasti" ole levyä. Edellisellä asennuksella sain kyllä koneen tajuamaan, että levy on sisässä, vaikka toistamaan levyä se suostunut. Asema on toiminut tähän asti moiteettomasti.

4) Ohjelmien asentamisen yhteydessä kone valittaa että OpenOfficen paketeissa on jotain riippuvuusongelmia ja virhetilakoodi 1. Näillä hakusanoilla löysin jotain neuvoa täältä foorumeilta, mutta mikään niistä ei tuntunut liittyvän tuohon minun ongelmaani. OpenOffice kyllä tuntuisi toimivan, mutta toi jatkuva virheilmoittelu on rasittavaa (tätä ei myöskään edellisellä asennuksella tapahtunut lainkaan).

Tässä on paljon sitä mitä alunperin pelkäsin Ubuntuun siirtyessäni. Älytön määrä säätämistä ja nysväämistä. Ubuntussa on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta jos joka asian kanssa joutuu tappelemaan, eikä silti saa asioita toimimaan, alkaa se hieman syödä miestä. :(

6
Erinäisistä syistä asensin Ubuntun uudestaan. Sama värivirhe on edelleen voimassa Totemissa. Päätin puhtaammalta pöydältä selvitellä tuota MPlayer asiaa uudestaan.

Normaalisti käynnistämällä (ei konsolista) video avautuu oikeissa väreissä, mutta pyörii hieman hitaasti. Johtuu ehkä siitä, että kuvan päällä vilkkuu noin 5-10 kertaa sekunnissa ilmoitus:

Lainaus käyttäjältä: MPlayer
Error! alsa-control: unable to find simple control 'PCM',0

Löysin MPlayeristä preferencet ja sieltä audiosta alsa-ajurit. Koitin configuroida niitä, muutin järjestelmällisesti kaikki mahdolliset vaihtoehdot, mutta, aina tulee sama virheviesti, ainoana erona vain lopussa lukee joko "Master" (jos olen valinnut kohtaan Mixer Channel = Master) ja tai PCM,1 jos olen valinnut saman Mixer Channeliksi. Miten ihmeessä saan systeemin toimimaan. Alkaa kohta melkein kaduttaa koko Ubuntuun koskeminen.

Yritin myös tuota konsolista käynnistämistä, mutta sanoo aina että file not found. En tajua linuxin polkusysteemiä, miten polku voi olla eri kuin minkä tuolta tiedostoselaimesta näen?

7
Windowsissa ohjelmia pystyi ajamaan "Run as..." valikosta niin, että se käytti toisen käyttäjän asetuksia. Tämä on erittäin hyödyllistä esim Torrentteja ladatessa, että voi helposti jatkaa vain samaa latausta vaikka toinen käyttäjä olisi kirjautuneena. Vaimon kanssa kuitenkin usein vaihdellaan että kumpi on kummallakin koneella.

Miten tämän saman saa tehtyä Ubuntussa?

8
Voisinkohan käyttää jotain muita kuin fglrx-ajureita, kun niitä tuolla listassa näyttää olevan pitkä liuta? En vain tiedä mistä lähteä kokeilemaan, ja että onko siinä mitään järkeäkään. Olis vaan kiva saada tuo näyttis toimiin kunnolla, ettei tarvi sen takia liukua takaisin Windowsiin...  :-\

9
Ajoitkos mplayerin komentoriviltä? Se on parhaimmillaan sieltä käynnistettynä ja sillä on on hyvä testata kaikkia videoihin ja ääneen liittyviä juttuja. Kokeilepa mennä päätteen puolelle Sovellukset > Apuohjelmat > Pääte ja sinne komento:

Koodia: [Valitse]
mplayer -vo x11 /polku/video/tiedostoon
Ruutuun pitääkin lävähtää videon lisäksi monenlaisia ilmoituksia, tarkasti lukemalla kyllä errorien syyt löytyy, jos mitään ei näy. Elokuvasoitin käyttää tyypillisesti xv-ulostuloa ja ylläolevassa käskyssä kokeillaan x11-ulostuloa. Onko vaikutusta asiaan?
 

Juuri kokeilin tuota kaverin opastuksella. Video käynnistyi, ilman ääntä, mutta oikeissa väreissä. Pyöri noin 3-5 sekuntia, kunnes ruutu pimeni, musiikki loppui (siis Rytmilaatikko tullut), ja noin 10-20 sekuntia myöhemmin tuli joku minulle ennennäkemätön login-ruutu, jossa oli valmiiksi vaimoni käyttäjänimi. Vaihdoin jostain takaisin itseni sisään, eikä Elokuvasoitin toiminut enää ollenkaan ja Rytmilaatikko meni jumiin kun asetti tiedoston soitettavaksi. Un- ja re-install ei auttanut, mutta koneen uudelleen käynnistäminen kylläkin. Mplayerin uninstalloin enkä uskalla sitä enää kokeillakaan. :(

10
Säätimet ei auta kuin hieman, täysin normaaleja värejä ei saa, osaan se kyllä auttaa. Sitten taas esim. mplayer sanoo jotain erroria aina kun sillä koittaa avata jotain. Totem ei tee mitään, ja VLC pyörittää videota hyppien edestakaisin sekunninmurto-osien välillä oudosti, edeten kuitenkin mutta liian nopeasti, ja ääneti.

11
Noniin, johan tässä on kohta arkiviikon verran tullut Ubuntua käytettyä. Etsimällä täältä ja wikistä olen jo onnistunut pari ongelmakohtaa ohittamaan, mutta tämä on edelleen, ja risoo.

Näytönohjaimeni on Club3D X1600 Pro 512 mb AGP-väylään. Asensin fglrx-ajurit Rajoitettujen ajurien hallinnasta ja säädin niitä ohjeiden mukaan. Auttoi sen verran, että nyt Elokuvasoittimella katsomani videot eivät enää nyi, mutta ovat vastineeksi väärän värisiä. Esim. ihmisten iho näyttää vaalensiniseltä, sininen on jokseenkin ruskeaa jne. Valkoinen ja musta kyllä näkyvät oikein, eli negatiivikuvasta ei ole kyse. Kokeilen ottaa ajurit pois käytöstä, ja videoihin palasi oikeat värit, ja myös rasittava nöksöttäminen.

Aikaisemmin kärsin myös semmoisesta, että välillä kesken katsomisen saattoi kuvata ruveta yhtäkkiä hidastuun ja jäädä kokonaan jumiin. Tätä tapahtuu täysin sattumanvaraisesti. Tilanteessa ei auta muu kuin pakottaa Elokuvasoitin sulkeutumaan ja kännistää uudestaan, ja jatkaa samasta kohtaa. En tiedä tapahtuuko näin enää, kun en tuolta värihäiriöltä ole jaksanut katsoa vielä mitään pidempää.

Kaikki apu tervetullutta!

12
Kiitoksia näistä! Ubuntu on nyt asennettu, ja sillä minä tätä nytkin kirjoittelen. Kysymykset eivät toki lopu.  ;)

1) Näytönohjain pitäis saada toimimaan kunnolla. Kyseessä on Radeon X1600 Pro. Menin Restricted Drivers ikkunaan, jossa kyllä näyttää että ATIn ohjaimia olis vailla, mutta kun yritän laittaa Enable, niin sanoo että "The software source for the package xorg-driver-fglrx is not enabled". Rautalangasta vääntäen, että mitä pitää tehdä, kiitos...  ???

2) Asennusvaiheessa en saanut vielä nettiyhteyttä toimimaan, niinpä noin 75% asennuksen jälkeen Ubuntu ilmoitti, että kaikkia tietoturvajuttuja ei saatu asennettua. Miten voin saada nämä asennettua, nyt kun koko asennus on valmis ja nettiyhteys pelittää?

Muitakin kysymyksiä varmaan on, mutta koitan  lueskella niihin itse vastaukset tuolta wikistä. Paitsi vielä, että miksi tääkin Firefox alleviivaa kaikki sanat punaisella kuin mikäkin oikeinkirjoituksen-tarkistaja?? Vuosia olen Firefoxia käyttänyt, enkä aiemmin tällaiseen törmännyt...  :)

Katsotaan, sanoi.

13
Ensinnäkin, olen täysin linux-neitsyt, mutta silti (tai juuri siksi) kiinnostunut Ubuntusta. Olen selaillut hieman tätä palstaa ja lueskellut kaikki perustiedot tuolta Ubuntu-wikistä. Tämmösissä uusissa asioissa ei kaikki kuitenkaan uppoa kaaliin ihan ekalla yrittämällä, joten kyselenpä tyhmiä nyt sitten.

On taas aika asentaa Windows uudestaan, ja ajattelin samalla partitioida kovon niin, että voi yhdelle osiolle asentaa Ubuntun 7.10 (live-cd), ja käyttää molempia rinnakkain. Käytän konetta lähinnä musiikin kuunteluun ja nauhoittamiseen, nettihommiin, leffojen ja sarjojen katselemiseen, kirjoittamiseen sekä kuvankäsittelyyn (lähinnä vain digikuvien kääntelyä ja sävyjen säätämistä, tosin). Käsittääkseni tällaiset perustoiminnot onnistuvat hienosti Ubuntulla.

Tarviiko kovoa partitioidessa ottaa huomioon jotain Ubuntun vaatimuksia? Käsitin että NTFS:n kanssa on jotain hämminkiä. Jos teen yhden osion Windowsille (esim 15 gigaa), toisen saman kokoisen Ubuntulle, ja jätän loput yleiseksi tallennustilaksi musiikille ja muulle, osaako molemmat käyttikset lukea sieltä ongelmitta? Esim. mp3-tiedostoja, aveja, txt-tiedostoja ja ties mitä. Ulkoisella, NTFS-formatoidulla kovolla on myös runsaasti tiedostoja. Aiheutuuko näiden hakemisesta ongelmia Ubuntulle?

Yritin jo asentaa kertaalleen tuota ilman winkkarin uudelleenasentamista, mutta kun ohjeen mukaan piti tulla Osiointi-valinta, en voinut valita osion kokoa, vaan vaihtoehtoina oli vain "Ohjattu - käytä koko levyä" ja "Osioi itse", sekä jotain oudompia mitä tuo ohje ei edes mainitse. Joten arvelin, että tarvii tyhjentää kovalevy ensin, asentaa sitten Windows ja sitten viereen Ubuntu.

Tärkeä kysymys on myös, että pärjäänkö Ubuntun kanssa ilman, että mulla on järjetöntä intoa opetella sörkkimään kaikkia mahdollisia koneen ominaisuuksia ja kirjoitella loputtomia komentorivejä aina kun haluan jotain tehdä? Pärjään kyllä tietokoneasioiden kanssa varsin hyvin, mutta en haluaisi käyttöjärjestelmää, jossa ihan peruskäyttöä (surffaus ja tekstinkäsittely) vaativampaan käyttöön kykeneminen vaatii insinöörin opintoja. ;)

Kiitoksia vastauksista!

Sivuja: [1]