Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - LassiLeevi

Sivuja: [1] 2
1
Yleistä keskustelua / Vs: Canonical ei kehitä Linuxia
« : 28.05.10 - klo:00.29 »
Ilman käyttistä sulla ei pyöri mikään sovellus. Käyttis määrää mitä laitteita voit käyttää, miten nopeasti tietokone toimii ja miten vakaa se on. työpöytää ja niin eteenpäin. Mutta kyse oli nyt linux käyttiksen kehittämisestä. Ei sovellusohjelmista

Itse asiassa jos nyt ruvetaan viilaamaan pilkkuja, niin käyttöjärjestelmä ei ole edellytys sovelluksen toimivuudelle. Nuo laiteajurit voivat aivan hyvin olla mukana sovellusohjelmassa. Nykyiseen käyttöjärjestelmämaliin siirryttiin vuosikymmeniä sitten, jottei jokaisen sovelluksen tarvitse itse toteuttaa tuota laitteistonläheistä koodia.

Lainaus
Onko se niin vaikeeta käsitellä vain linux käyttistä ja sitä mikä tekee sen niin monipuoliseksi eikä sotkea mukaan sovelluksia ja muita yhteisöjä jotka kehittää omia softia?

On, mutta ei tämä ikuisuusaihe tunnu johtavan mihinkään. Kuten ketjun alussa oli linkki tuohon esitykseen, niin filmissä olevan slideshown:n laatija on (muistaakseni, en tarkistanut) SUSElta/Novellilta, joten onko nyt kovin suuri yllätys, että puolueellisessa esityksessä nyt koitetaan näyttää kilpailevien yritysten yms. tahojen "huonoja" suorituksia tietyssä valossa? Ei, tähänhän se korporaatioylpeys perustuu.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Canonical ei kehitä Linuxia
« : 28.05.10 - klo:00.22 »
Ubuntu 10.04:ssa..
Koodia: [Valitse]
$ grep -R "redhat.com" /usr/share/doc/*|wc -l
858
$ grep -R "canonical.com" /usr/share/doc/*|wc -l
233

Otettava lieneen myös huomiota, että Canonical on varsin tuore tekijä, mutta kuitenkin voisi olla suurempikin määrä. Suunta on siis kuitenkin oikea.

Ja tuo /usr/share/doc:in greppaaminen ja vertaaminen on tässä ketjussa varsin hyödytöntä, kun monesti tuo dokumentaatio on oletusarvoisesti aika distrokohtaista.. :)

3
Eka commit näyttää olevan SVN login mukaan vuodelta 2008, viimeinen commit on tuohon SVN:ään tehty kesäkuussa 2009. Eli ei järin aktiiviselta vaikuta tällä hetkellä

4
Liekö hakee vaan käännökset jostain yleisestä sanastosta, jolloin Sun -> aurinko. Ei tuo "Kohteesta - kohteeseen" kellonaikojen yhteydessä myöskään aivan suomelta kuulosta. :)

5
Yleistä keskustelua / Vs: Näin Mikrosoft toimii
« : 15.03.10 - klo:20.33 »
Jos olisin alalla vaikkapa mikkisoftalla ja vaikkapa isona pomona, niin tekisin koodareiden kanssa vain sellaisia sopimuksia jossa palkka tulee vain toimivasta koodista ja toimivasta koodista tehdystä ohjelmasta. Mitä enemmän koodissa ja ohjelmassa on virheitä sitä enemmän myös palkka laskee  :)  Eli koodarin duuni olis tulossidonnaista. En oikein tajua että mikä vaikkapa mikkisoftalla on pointtina maksaa paskasta ja toimimattomasta koodista / ohjelmasta ja syytää rahaa kaivoon.

No, se n kyllä melko varma että tuolla näkemyksellä ja asenteella ei kovin isoa pomon pallia lohkeaisi. Miten sitten määrittelisit tuon "toimivan koodin"? Onko koodi toimivaa silloin kun se on määrittelydokumentin vaatimukset täyttävä? Entä jos tuo määrittely oli jo tehty väärin, eli koodi toimii kyllä määrittelyn mukaan mutta määrittelyvaiheessa oli tehty virhe, joka johtaa siihen että lopputuote toimii väärin/vajavaisesti/ennustamattomasti? Kenen vika on että määrittelydokumentti tehtiin väärin? Oliko aikaa liian vähän määrittelyyn? Eikö asiakas tiennyt mitä tilaa, jonka takia määrittely tehtiin väärin ja jonka takia saatiin huonoa softaa.

Ohjelmistoalalla harvoin pätee ns. perinteisen teollisuuden laatumäärittelyt, ja -varmennusmenetelmät, yksinomaan jo sen takia että lopputuote ei ole mitään konkreettista materiaalia, esim. auto tai talo.

Sitten kun tuollaista valmista ohjelmistokomponenttia vielä halutaan käyttää (lue: muokata) tarkoitukseen, johon sitä ei alunperin tehty? Onko se fiksua? Tuleeko se halvemmaksi? Kyllä ja ei? Tässä nyt rautalankaesimerkkinä esimerkiksi: rakennusfirmalta tilataan kerrostalo. Piirustukset tehdään, talo rakennetaan, ja se on kaikenpuolin kunnossa. Sitten joku haluaa siirtää tuon talon kokonaan toiseen ympäristöön, lisätään vielä kuusi metriä seinästä ulkonevat parvekkeet vanhoen yksimetristen sijaan ja pistetään asukkaat muuttamaan sisään. Hyvä idea?

EI kaikki oli niin yksioikoista, kuin mitä saattaa (internetin nojalla) näyttää.

6
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Gourmetin asentaminen
« : 14.03.10 - klo:16.17 »
Yritän asentaa gourmettia sen kotisivuilta mutta paketinasentaja antaa
joka kerralla vastauksen:Error:Dependency is not satisfiable:python-central

Mikä on vialla? Käyttis on 8.04


Asenna ensin paketti python-central. http://packages.ubuntu.com :in mukaan tuo paketti on 8.04:llä, jos vaan on oikea versio, että kelpaa tuolle gourmetille..

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Iso tiedoston boottaus
« : 14.03.10 - klo:16.09 »
Ilmeisesti tuo tosiaan on mahdollista GRUB2:n Loopback-toiminnallisuutta käyttämällä. Aiheesta lisää esim:
http://michael-prokop.at/blog/2009/05/25/boot-an-iso-via-grub2/
http://www.panticz.de/MultiBootUSB

8
Näillä pohjatiedoilla vikaa on vähän paha paikallistaan, mutta jos ping kulkee kummaltakin asiakkaalta 10.8.0.1 osoitteeseen, vaikuttaisi että serverin reititysasetukset ei olisi aivan kuosissa, mutta äkkivilkaisulla en vikaa näe, saati kun ulospäin reititys (molemmilta asiakaskoneilta?) toimii. Kokeileppa ottaa asiakaskoneitten palomuurit alas pingin testaamisen ajaksi.

9

Entä millä tavalla menetellä jos sanotaan vaikkapa että aiemmin home-osiossa ollut gnome-versio ja uudelleen asennuksen yhteydessä asennetaankin KDE-version distro. Onko käytännön kokemusta mahdollisista konflikteista?

Eri työpöytäympäristöjen välillä konflikteja on hyvin vähän. Enemmän niitä tulee, kun asennat samaa työpöytäympäristöä käyttävän eri distron – mutta senkin tilanteen asennusohjelmat yleensä täysin hallitsevat.

Vaikeuksien määrä riippuu tietty myös siitä, että mitä sovelluksia on käytellyt vanhastaan, käytteleekö samoja sovelluksia uudella asennuksella. Sovellukset tallentavat käyttäjökohtaiset asetustiedostot kotihakemistoon piilotiedostoihin/-kansioihin (esim ~/.config/, .kde/ jne.) alle, ja sovelluksen eri versiot eivät välttämättä ymmärrä näitä toisen version kirjoittamia tiedostoja (kokonaan).

10
Ubuntuun sain tämän kde 4.4 sc:n asentamalla kubuntu-desktopin ja sitten lisäämällä repon. Päivityksessä piti kerran käyttää dist-upgradea. Nyt vain on kaks palkkia :P  Miks ihmeessä niitä on kaks? Toinen kai kde 4.3:n jäänne?
http://img189.imageshack.us/img189/9593/snapshot1bt.png

Klikkaat siitä toisen palkin reunassa olevasta pähkinästä->more settings->remove this panel.

Edit: Tai sitten komennat mv ~/.kde ~/.kde.old  ja käynnistät KDE:n uudelleen "puhtaalta pöydältä". Tuo on yleensä suositeltavaa, kun KDE versio päivittyy, esim. 4.3 -> 4.4

11
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Pienet fontit
« : 11.02.10 - klo:08.15 »
Jos sulla on Gnome käytössä, niin KDE:n sovellukset ei tottele Gnomen ympäristöasetuksia, vaan ne pitäisi asettaa KDE:n aseetustyökalulla.

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Visual studio + ubuntu
« : 09.02.10 - klo:21.37 »
[ makefile siellä windowsin idejen taustallakin toimii, se on vaan jonkin verran piilossa.

Yleisesti ottaen en sanoisi aivannäin. Samaan suuntaan toki ajatukseltaan nuo buildsysteemit, mutta ei aivan Makefilejä :)
Kuitenkin jotain, joka kertoo riippuvuuksista tiedostojen, projektien, kirjastojen jne. välillä, mutta ajatustasolla eroja kyllä on sen verran että uutta "joutuu" opettelemaan. Sehän on aina sääli ;)

13
Olen tähän törmännyt itsekin ... kysymyksenä.

Mikä ihmeen Control + Alt Gr + 2 ?

Eikös se ole sama kuin "Tuolin pyöräytys vastapäivään 360 astetta + Alt Gr +2" ? Toimisihan se tämäkin hyvänä päivänä - sorry, en voinut välttää  ;D .

Mutta missä ihmeen näppäimistössä tämä on Control + Alt Gr :n takana tai kuka sellaista opettaa?

Ei, kun Ctrl-Alt-2, niinkuin edellä sanottiin, ja toimii (on toiminut) Winkkarissa ties kuinka kauan.

Kai tuon saisi toimimaan virittämällä X:n näppäinkäyttäytymistä (joku 3rd level choosers tms.), mutta liekö sen arvoista. Veikkaan itse tosiaan että näppäimistöasettelu on määritelty väärin näppäimistöasetuksista.

14
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Visual studio + ubuntu
« : 09.02.10 - klo:20.49 »
miten olis Qtcreator?

Ihan näppäränoloinen, mutta tämäkin on tarkoitettu Qt-kehitykseen. Alkuperäinen kysyjä kun kyseli vaan C-kehitysympäristöjä, joka sitten mahdollisesti taipuisi muidenkin kielien kanssa. Qt:han on siis C++ sovelluskehys.

15
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Visual studio + ubuntu
« : 09.02.10 - klo:20.26 »
Monodevelop on pääasiassa tarkoitettu C# / .NET kehitysympäristöksi.

Itse suosimani Kdevelop (nelosversio) on toistaiseksi vielä vähän rampa, tukee vain perinteisiä Makefile tai CMake -projekteja (QMake ja Autotools-tuki tulossa), mutta oikein mainio IDE mielestäni. 9.10 ubuntulle ei tuota vanhaa KDevelopia ole valitettavasti paketoitu, ainakaan virallisissa repoissa.

Eclipseä voi laajentaa plugareilla "mieleisekseen". Itse tykkään lähinnä Java-käytössä, mutta on myös C++ -ympäristöksi väännettävissä Eclipse CDT-versioll tai plugarilla.

Sitten on Gnome-ympäristöön tarkoitettu Anjuta, C/C++ ympäristö joka rakentuu Autotoolsin päälle.

Tietenkin ihan perus Makefileillä ja hyvällä editorilla (itse käytän Kate:a) pääsee pitkälle.

Ja kuka sanoo ettei Linux ole kehitysympäristöksi sopiva?! Kuulostaa Win-"kehittäjien" höpinöiltä..

16
Mikä on siis SUSE 11.2:n grub? Luin englanninkieliseltä SUSE-sivustolta että "only Ubuntu-family use GRUB 2... ::)

Tein siis johtopäätöksen että SUSE:n käynnistysvalikosta täytyy Mintin ja Ubuntukin käynnistyä, mutta jotain täytyi siis mennä pieleen. Kunpa tietäisin mikä. :-[

openSUSEssa on tuo "vanha" Grub "ykkönen". Tämän näkee esim /boot/grub/menu.lst:n formaatista, joka on vaihtunut Grub2:ssa, sekä itse tuo menu.lst on itseasiassa Grub2:n tapauksessa grub.cfg

Itselläni jostain syystä openSUSE ei ole koskaan tajunnut muita Linux-asennuksia oikein, vaikka Windowsin se haistaa oikein tuonne käynnistysmenuun. Niinpä olenkin asentanut järjestyksessä 1. WinXP 2. openSUSE 3. JokuMuu (Ubuntu Studio), ja sitten olen käsin (tai Yast:in Boot Loader -työkalulla) puukottanut susen /boot/grub/menu.lst:n kuntoon.

17
Viimeksi kun testasin sussua pakettienhallinta meni käyttökelvottomaksi vartissa.

Kyllä sitä mitä vaan saa solmuun vartissa, eikä vaadi suurempaa yrittämistä.

18
Alkaa muuten hivenen ottamaan päähän tuo SSH-yhteyden pätkiminen ja lagittelu, ei onnistu edes irkkaus kun jatkuvasti vain tökkii minkä kerkiää. Google ei ainakaan osannut kertoa mitään, olisi ihan kiva tietää, mikä tuolla tuon aiheuttaa. Ei ole edes konekohtaista, samaa tulee myös esim. kännykällä esille.

Jos nyt oikein arvasin, niin sulla on joku Modeemi+WLAN-AP+reititin -tyyppinen boksi, jonka olet bootannut, ja puhelimella olet WLANissa kiinni? Muuten näillä selostuksilla on paha lähteä arvailemaan internet-sovellusten huonoa toimintaa - liikkuvia osia on melkoisen paljon... Mutta jos nyt ensi hätään pitäisi jotain veikata, niin tuota boksia voisi ihmetellä/boottailla :)

19
Mitähä sulla tuolla  /etc/network/interfaces lukee, kokonaisuudessaan.

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: BIOS paivitys
« : 23.01.10 - klo:12.25 »
Emon manuaalin http://europe.giga-byte.com/FileList/Manual/motherboard_manual_k8vm800m_2x_e.pdf mukaan Integrated Periphreals alta löytyy OnChip Serial ATA -asetus.

Edit: Näyttää kyseessä olevan melko vanha(?) emo, ja vissiin noissa on se IDE-emuloitu SATA-viritys. Muistaakseni näitten kanssa on ollut vähän itkua ja hammasten kiristelyä? :)

Sivuja: [1] 2