Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - McJohn

Sivuja: [1]
1
Asentaminen ja käyttöönotto / Missä JAVA?
« : 15.07.07 - klo:13.55 »
Noniin. Annoimpa ajan kulua ja ilokseni huomasin ubuntunkin vähän maturisoituneen. Asentelin tän viimesimmän (feisty) läppäriin ja (dell latitude 6xx) ja hommahan rokkasi kertalaakista! Hyvä! Varsinkin uusien softien lisäys/poisto on onnistunut.

Sitten kun yritin mennä sivulle jossa käytetään javaplugaria ei homma onnistunut. No, menin sitten katsomaan tuosta ed. mainitusta softatyökalusta ja eihän siellä javaa ollutkaan.

Eli java.sun.com ja sieltä paketti levylle --> no success. Sitten KVG avuksi ja sieltä löytyi temput. Nyt pelaa.

Mutta miksi sitä Java Runtimeä ei oltu asennettu by default, kertokaas se.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Shoppailemassa (gallup)
« : 29.01.07 - klo:15.12 »
En tiedä kuinka paljon siitä haittaa on mutta ainkaan itse en kovin kummoista ammattitaitoa ...
No. Tilanne on ollut tuttu menneinä vuosina kun MS-Office-käyttäjät olettivat, että
vastaanottajalla olisi sama versio MS-Officesta kuin lähettäjällä.
Tietenkin liitteitä lähetettäessä pitää osata ottaa asia huomioon ja lähettää
liitteensä muodossa, jota vastaanottaja pystyy lukemaan asentelematta
lisäohjelmia.
Asiakkaan tehtävänä ei ole miettiä tai konsultoida sitä että saavatko ne toimittajanreppanat standardiformaatissa olevaa tiedostoa auki vai ei. Varsinainen asiahan ei ollut se, että saavatko ne auki tiedoston, koska tarkasteltavana mittarina oli palvelualttius ja kyvykkyys yllättävien tilanteiden hallintaan.

Jaa'a. Tässä piilee pikkanen dilemma jota tuossa ylhäällä jo käsiteltiinkin. Toimittajareppanalla varmaan on eri tyypit vastaamassa järjestelmien yhteensopivuuksista ja muista teknisistä asioista. Tarjouksiin vastaavat yleensä business puolen kaverit joilta ei laskukonetta ihmeellisempää toiminnallisuutta voi olettaa. Ainoa mitä tehdään on otetaan asiakkaalta työtarjouksen sisältö, kysellään R&D-porukalta että paljos tään tekeminen kestää, kerrotaan saatu summa arvioidulla tuntihinnalla ja lasketaan päälle 10-30% läskiä riskitasosta riippuen. Saadun laskutoimituksen tulos uitetaan asiakkaalle jossain epämääräisessä juottotilaisuudessa...

Tuo "tarkasteltavana" pisti silmään... Olikos tarjouspyynnössä korostettu open-source lähestymistapaa vai oliko se joku sivulauseessa heitetty kommentti?

Aika noloa että pitää pyytää apua asiakkaalta.

No tuo on totta, jos ei osata niin pitäis edes osata selvittää! Mun isoäitinikin osaa googlata, luulis että ekonomit ja sales heebot moisen osais.

3
Yleistä keskustelua / Vs: Shoppailemassa (gallup)
« : 29.01.07 - klo:14.39 »
Varmistaakseni viestin vastaanottajalle olen käyttänyt rtf:ää, joka on auennut, sekä mäkeillä, winkkarilla ja linuksilla. PDF:ääkin pidän käyttökelpoisena, mulla vaan ei ennen linuks-aikaani ollut mahdollisuuksia

Tuo on totta. Entisessä työpaikassani missä toimittiin enempi vähempi OEM mallissa oli tuollainen papereiden pyörittely arkipäivää. Firman käytäntö oli että dokumentit pyöri PDF:inä niin että masterkopiot oli itsellä. PDF:ssä kun on se hyvä puoli että niitä ei niinvain helposti muutella joten asiasisältö ei pääse yllättäen muuttumaan. Tästäkin on ennakkotapauksia omissakin kokemuksissa.




4
Nyt sorrun nippelitietoihin mutta koska eilisestä sai niin hyvät fiilarit niin pistämpä kommenttia:

Eikös tämä onnistu juurikin tuolla alternate-asennuslevyllä? 128MB ei riitä noille livecd:ille. (Eikä kyllä muutenkaan)
Tuo DSL(-N) voi olla poikkeus, mutta sehän onkin tarkoitettu tuollaisiin koneisiin joissa on vähän muistia.

Siis kylläpä on maailma mallillaan jos diibadaaba-nettipääte surffailua varten pitää tehdä jumalattomat invetoinnit. Kyllä sen raudan millä windows 95:nen on pyörinyt pitää jaksaa pyörittää linuxia tahikka sitten on skaalautuvuus unohdettu kun on silmät kiiluen kirjoiteltu kerneliin kaikenmaailman SVR4 compliantteja posix sanomajonoja tms muuta tosi tärkeää.

RedHat 8 käytti jotain 2.4.xx kerneliä ja empä mä sanois että se edes olisi ollut tahmaisen tuntuinen.

Laitteet ja softat käytön mukaan, ethän sä ostaisi Porscheakaan siksi että sillä haetaan maitoa kaupasta 30km/h rajoitus alueella ainostaan?

5
Yleistä keskustelua / Vs: Kuinka nettiin?????
« : 27.01.07 - klo:19.02 »
Tiedän,että aiheesta on  täällä paljon pakistu, ja itsekin olen osallistunut. Kuitenkin edelleen ongelmana nettiin pääseminen. Koneena siis Fujitsu Siemens Scaleo 600. Mitkään täältä saamani ohjeet eivät avaa tietäni nettimaailmaan, vaan antavat ilmoituksen "laitevalmistaja estää valitun toiminnon". Windowsilla kaikki toimii ihan hyvin, mutta kun tarkistan asetuksia Firefoksista, niin sielläpä ilmoitetaan,että " ei välitystä : logahost,127.0.0.1". Mikä neuvoksi! Auttakaa tyhmää!!! Rautaa kai pitäisi jotenkin komentaa, mutta miten??? Siemensin sivuilta ,eikä kyselyistäkään sieltä löydy apua!

Sulla on oikeasti jotain perustavanlaatuista ns. perseellään. Katoin tuolta alempaa että kyseessä on kaapelimotukka, ilmeisestikkin se on kytketty RJ-45 piuhalla eikä USB:llä?

Onko verkkoadapteri tunnistettu, ts. näkyykö sulla laitteissa eth0 ?

6
Nonniin, uusi päivä ja samat kujeet. Elikkä linux asentelu jatkuu. Kirjoittelen tämän nyt tänne Ubuntupalstalle koska tuo eka vuodatuskin tuli tänne pistettyä. Aiheeseen liittyvä ei-suomalaisille distroille tarkoitettu palaute kyllä löytää kohteensa toisaalla...

Eli nokka kohti asennuspaikkaa jossa pitäisi olla Debian valmiina käyttöön...

Ihan varmaan joo, ruutu oli viivoja täynnä ja kone vastannut mihinkään näppiseventtiin. Ei muuta kuin buutti kehiin ja katsomaan että mikä tökkii. Viimesin Debian muuten latautui tosi näppärästi komentotilaan... mutta X:n käynnistys antoi jonkun ah, niin kuvaavan "X Server Fatal Error...." ilmoituksen joten päätettiin heittää uutta distroa pesään..

Jossain taas oltiin kuultu että DSL (Damn Small Linux) olisi hyvä. Sehän on joku tämmöinen Knoppix-pohjainen live-cd viritelmä. Buutti kehiin ja kappas päästiin X:ään asti oikein kivasti. Värit vaan oli päin peetä kun DSL ei halunut tunnistaa näyttökorttia oikein... Tätä säädettiin parikin kertaa kunnes oli aika heittää pyyhe kehään...

And please welcome one of our finalists to the stage, proudly presenting... DSL-N!!! (tai jotain tuommoista). Tässä distrossa olikin jo tekemisen makua, samankaltainen se tuntui olevan kuin DSL mutta jostain syystä työkalut-valikko oli vähän laajempi ja saimme kuin saimmekin X:ään oikeat värit, verkkokortin pelaan joten tämä vaikutti hyvältä! DSN-N:ssä oli myös installeri joka osasi asentaa sen winsullekkin (kaipa se jostain valikosta siitä DSL:stäkin olis löytynyt?). Pari buuttirundia kun oli niin kädettömiä asentajia liikkeellä... Mutta lopulta oltiin valikossa josta voisi asennella softat winsulle. Siinä vaiheessa kun installer sanoi että "the installer software is still udenr development alkoi vähän hirvittämään mutta soppa oli lusikoitava kun keitto oli itse keitetetty... Parin kyssärin jälkeen kone kertoi että softia kopsaillaan.

Toinen asentajista muuten tässä vaiheessa oli ihan satavarma että nyt se kyllä toimii.

Eikä aikaakaan kuin voi kauhistus ja softat oli kopsittu. Sitten buutti kehiin. Nätisti latasi kamat winsulta joten oltiin aikas tyytyväisiä... kunnes kokeiltiin verkkoa. Siitä ei voinut sanoa mitään koska sitä ei ollut! Jostain syystä winsubuutti samalla DSL-N imagella ei halunnut tunnoistaa verkkokorttia, koko eth0:aa ei ifconfig edes löytänyt... Ou jee.

Ei olis kantsinut olla satavarma? Linuxasennusksessa Mr Murphy istuu pöydän ääressä iso tuoppi kädessä koko ajan, puhaltaen sikaarinsavua silmille aina kun luulet onnistuvasi :-)

Time to bring on the big guns!

Kuten edellisen postauksen alussa sanoin että aikoinani olen näperrellyt Linuxin kanssa enemmänkin. Pikku tonkiminen CD-romppuvarastossa ja käsissä oli RedHat 8.0 "psyche" asennuslevvyt. Jos se ei tällä lähde niin onhan jo p.....e. Tässä oli muuten semmoinenkin mauste että mä olen ne levyt polttanut joku 4-5 vuotta sitten ja niitä ei ole sen jälkeen tarvittu, toimivuudesta yms. ei ollut mitään takeita (we're walking on thin ice, sir...).

Gentlemen, start your engines!

Eka RH8 romppu sisään ja sormet ristiin... ja KAS! Sehän buuttas. Valikosta otettiin graafinen asennus ja homma lähti rokkaan. Anacondahan on se RedHatin käyttämä instailu-ui ja sieltä löydettiin sopivat profiilit tietoturvaan ja koneen käyttöön.

Eka romppu meni, kone pyysi toista romppua.. toisen jälkeen kolmas josta otettiin vaan yksi paketti (miksi se piti just olla siellä 3:lla rompulla, eikö jonkun ftp-serverin kirjaston olis voinut siirtää kakkosrompulta kolmoselle ja toi viimenen paketti kakkoselle? No, empä usko että moinen palaute menee RH:llä muualle kuin /dev/null:iin nykyään.. Lopuksi vielä valittiin default runlevel viitoseksi (eihän baarikäytössä voi olla kuin kraafinen uuii)...

Sitten ; totuuden hetki. RedHatin asentamisen aloituksesta kulunut noin 30min...

Men, women, citizens! This is the moment of truth, this is our finest hour...

Romput veke ja buutti kehiin. Kone buuttiin ja sormet, varpaat ja kaikki mahdollinen ristiin....

Buuttiruutu tuli, ok.. seitsemän sekuntia.. ja kernel lähti käyntiin.. sitten lähdettiin arpomaan lisälaitteita ja tunnistamaan hardista. Kaikki sujui hyvää vauhtia kunnes oli aika nostaa verkkoadapterit ylös. ETH0:n startti kesti.. ja kesti.. ja KESTI! Mutta sitten ruutuun tuli:
Bringing up network device : eth0                          [  OK  ]
...ja uskallettiin taas hengittää. Sitten ruutu napsahti pari kertaa ja X lähti tulille.
Loppu olikin enää käyttöliittymän personointia ja muuta lastenleikkiä...

--- end of story ---

Mitäs tästä opittiin ? Että vanhaan koneeseen ei kokeilla kuin vanhoja distroja. RedHatin asennusohjelma oli ainoa kokeilluista joka löysi heti oikeat kilkkeet. Kaikissa muissa oli ongelmia joko verkkoadapterissa, näytönohjaimessa taikka molemmissa.

7
Tässä varmasti toimiva kytkentä, jos ei mikseriä tarvitse.
Ubuntu feisty ja Oregano ohjelma kuvassa
http://koti.mbnet.fi/tommikul/ubuntu/kaiutinkytkenta.png
http://www.kouluelektroniikka.fi/cgi-bin/shop.cgi?action=prodshow&prodid=5212%20220

Katkaisijalla ? Eiköhän googlaamalla löydy piiri jossa tuo vaihto on tehty jolla fetillä?

8
Yleistä keskustelua / Vs: Re: Nokia N800
« : 26.01.07 - klo:13.11 »
Mutta kyllä voisin hyvinkin harkita heittäväni nykyiset kännykkäni romukoppaan jos saan jotain oikeasti avointa Linux-puhelinta tilalle, jossa on vieläpä noin paljon ominaisuuksia. Koko on 120.7 x 62 x 18.5mm eli

Tuossapa on se suurin ristiriita. Puhelinominaisuuksien tekeminen ei ole ihan yksikertaista ja ennenkuin se vekotin saadaan kaupanhyllylle niin edessä on kaikenmaailman GCF-testaukset sun muut joissa käkättimen pitää läpäistä testit ilman virheitä. On suhteellisen helppoa tehdä puhelin. Otetaan modeemi jostain, naitetaan se johonkin applariprossuun jossa pyöritetään käyttölittymää joka seuraa modeemin toimintaa ja voilá siinä se.  Kaikki käyttötapaukset pysyy ihan valmistajan lapasessa ja 3rd party softilla ei saada aiheutettua päänvaivaa. Varsinkin GSM ja CDMA puolella tää on suhteellisen peruskamaa, sen näkee jos siitä että noita QualComm-GSM modeemiin perustuvia ODM puhelimia näkyy pyörivän jos jollakin brändillä... Tämän takia esim. Applen iPhone nyt ei mikään rocket-science ole.

Kun teknologiana on WCDMA niin kompleksisuus kasvaa mutta ennenkaikkea vasteajat pienenevät joten homma ei voi olla enää yhtä sinnepäintouhua kuin GSM:n kanssa.

Nyt kun tehdään avoin järjestelmä jossa tarjotaan käyttiksen ja käyttöliittymän avoimet rajapinnat 3rd party devaajille niin ollaankin jo astetta vaikeammassa tilanteessa, tällöin pitää huolehtia yhdestä jos toisestakin asiasta ja pitää rakentaa frameworkit että mitä tehdään kun modeemi antaakin informaatiota applariprossulle kesken kaiken ja jne...

Lisäksi asiaa ei auta se, että mitä tuota Linux Telephony API kehitystä on katsonut niin krhm.. no sanotaanko, että homma menis vähän sukkelammin jos kehittäjäkommuuni sais kunnon commitmenttiä niiltä firmoilta jotka noita open-interface Linux vehkeitä tekee (jos tekee). Montakos Motorolan postausta löytyy 2006 ?

9
Pistetäämpä vähän php enginelle työtä...

Tänään Ylen teksti-tv:ssä sivu 161.
"Suuret teknologiajätit ryhtyvät tukemaan LINUX-KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄ kilpailussa Microsoftin Windows-järjestelmän kanssa. Asiasta kertoo New York Times. Teknologian suuryritykset kuten IBM, HP, Intel, Oracle ja Novell ovat muodostaneet yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on edistää Linuxin käyttöönottoa, standardisointia ja laillista suojaamista."

Perinteisestä tämmöset consortiot on perustettu isojen firmojen toimesta siksi että ne itse voivat olla edunvalvojan roolissa. Totta hemmetissä tuo - kuten kaikki positiivinen maine - on Linuxille/Opensourcelle hyväksi mutta empä mä usko että nyt on jossain softamaailmassa pandoran lipas avattu ja tuomiopäivän pedot tekee selvää markkinajäteistä. Se, mikä on metka nähdä on että Apple eikä Sun ole mitenkään tuossa mukana vaikka kuuluvatkin ns. unix-leiriin, Sunilla vieläpä ainakin joskus oli oma distronsakkin.  Lisäksi tuossa ei ole kuin Novell jolla olisi omaa distroaan (eikös novell omista susen?) joten loppuvinkkelistä vaikea nähdä tuon consortion työteho, mennessä näkkee.

Yksi on muuten joukosta poissa, Sven Tuuvaa ei vielä näy. Missähän lie Kallasvuo Nokioineen? Ei varmaan haittaisi Noksuakaan osallistua kehitykseen tuomalla mobiilialan osaamista mahdollisten yhteisten plarformien suunnittelussa.

Samaan syssyyn puuttuu myös Motorola vaikka motikka on pitkään vouhottanut mobiili-linuxin penetraatiosta... Vähän on hiljaista siellä rintamalla. Nokiallahan on jo parikin linuxlaitetta mutta ne ei ole puhelinlaitteita. Näille on myös oma kehittäjäfooruminsa sekä kehittäjä julkaisunsa (maemo SDK). Se, että koska Nokia julkaisee linuxin jossa on puhelinominaisuudet on varmaan ajan kysymys, se että minkälaiset suosion se saa ja mikä on sen rooli nykyisten Nokian tuotteiden kanssa jäänee kysymysmerkiksi. Toistaiseksi Nokia on aika onnistuneesti vallannut markkinat Series 60 alustallaan. Tällä hetkellä siinä pyörii Symbian käyttöjärjestelmä mutta mikä sen alla pyörii ensi vuonna tai sitä seuraavana? Aika näyttää...

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

10
Yleistä keskustelua / Ubuntun asentelua
« : 26.01.07 - klo:12.42 »
disclaimer : names and places are removed to protect the innocents. Kappalevaihto tarkoittaa muuten päivän vaihtoa. Ja niille jotka tästä vetää herneen nenään niin: katsokaapas peiliin. Mä itse olen ollut Linuxin kanssa naimisissa enempi vähempi jo vuodesta 1995 ja eka "distro" oli semmonen missä piti kääntää esikääntäjä jolla käännettiin kerneli. Slackware yms. oli jo edistysaskeleita. Koko ajan kehiytys on ollut parempaan suuntaan mutta samalla kun on hamuttu tukea uudemmille kokoonpanoille ollan melkein tyystin unohdettu vanhat raudat joita pyörii nurkissa. Tällaisiin vehkeisiin ei kantsisi edes yrittää mitään 2.6 linuxkernelipohjaisia juttuja vaan pitäis olla jalat maassa ja hyväksyä tosiasiat. Mutta ei. Sitten ihmiset rutisee että kylläpäs se linuksi on pa..a kun se ei pyöri mun koneessa kun siinä pyörii kuitennii windowssi. Mulla on itsellä työkoneena XP-pohjainen läppäri koska se tulee työnantajalta, en sillä tee paljoakaan muuta kuin sähköpostia ja toimistotyökalujen käyttöä. Kotona on 600MHz 256MB PC jossa on sekä XP (lisenssoitu!) ja dualbootin kautta siinä voi ajaa Linuxia. Tällä hetkellä siinä on SuSE 9.2 (rekisteröity). Tuon rekiströintimaksun takia en ookkaan sitten viittinyt sitä vaihtaa. Kone pelaa kuin buickki ja sitä käyttää meillä perheenjäsenetkin. Jos nyt ostaisin uuden koneen niin se olisi eittämättä Applen vekotin, mielummin PPC kuin Intel.

Noniin, mennäämpä asiaan.

Tämä tarina alkaa jo joulukuussa 2006 eräästä baarintapaisesta jonka nurkassa lojui jouten tietokone. Tähän baariin sattui saapumaan ubuntusta innostunut open source aktiivi joka sai omistajan hyväksymään pienen linux kokeilun, asennetaampa siihen koneeseen linsuksi ja niin ei ennää viirukset aiheuta piänvaevoo. Omistaja tuumasi että tämäpä soppii ja kyseinen ilta ei sitten maksanut allekirjoittaneellekkaan mitään.

Päätettiin asentaa siihen sitten Ubuntu kun joku jossain (tm) tiesi että ko. distro olisi hyvä varsinkin vanhaan koneeseen. Ensin päätettiin kokeilla live-CD asennusta. Noin kolmen tunnin päästä ruutu oli edelleen musta ja CD-romun valo vaan vilkkui kun kone latasi sieltä jotain. Päätettiin heittää abortit kehiin, tehdä vähän kotiläksyjä ja sitten palata asialle, piakkoin kuten asiakkaalle sanottiin....

Tarina jatkuu sitten vuoden vaihteen jälkeen kun asennusporukka saapuu mestoille. Kokeillaan uudestaan asentaa ubuntua, tällä erää ilman live-CD kikkailuja. Tällä kertaa keksitään jo tunnin päästä että ei tästä tuu mittään. Päätetään että asennetaan koneeseen xubuntu (oliko se tuon niminen?) koska jossain keskustelufoorumilla joku jossain (tm) tiesti taas kertoa että se pyörii vanhoissakin koneissa.

Xubuntu asentui ihan kivasti ja saatiin promptikin aikaan, mutta X Serveri ei lähtenyt tulille. "startx" ei myöskään pistänyt X:ää tulille ja pienen analyysin jälkeen selvisi että eihän sitä X:ää edes siellä ollutkaan. Asennuspaketissa ei moisia herkkuja ollut ollenkaan... Selviää myös että X tarkoittanee "expert" ja nämä systeemit on perinteisesti juuri niitä "koetaan onnistumisen iloa" asennusjärjestelmiä.

Contingency-pläniksi valittiin kokeilla vielä jotain ubuntuvarianttia tahikka jotain muuta distroa. Debian on perinteisesti tosi out-dated ja siksipä se onkin aika stabiili kun siihen ei ole viimeajan kotkotukset päässeet vaikuttamaan... Debian asentuikin kivasti mutta toinen asentajista luuli tietäväksä paremmin kuin asennusohjelma ja valitsi eri variantin X-serveristä. Arvata voi että miten graafinen ui lähti päälle... oikein: huonosti. Uusiksi meni ja tällä hetkellä eletään tilannetta jossa kone odottelee asentajalta jotain promptia... asia selvinnee viikonlopun aikana.

Että näin helppoa se on asennella linuxia perus-peteiltä tänä päivänä, kyllä täytyy oikein aplodit antaa näille asennussoftille ja niiden kehittäjille! Hehän pystyyy huonompaan kuin mikkisofta! Ja heille menee siihen vielä pidemmän aikaakin siihen, wau!

Post mortem: tapaus 24012007u-FI
Tuotu patologian laitokselle 15.12.2006
Otettu tutkittavaksi 25.1.2007
Ruumiinavauspyötäkirja:
Kyseessä on vanha 800 MHz kellotaajuuksinen perus-PC 128MB muistilla. Koneessa on aikaisemmin pyörinyt joku windows variantti mutta siihen on sitten koeteltu asentaa erinäiköisiä open-source pohjaisia käyttöjärjestelmiä. Elonkipinä on sammunut viimeisen kerran 24.1.2007 jonka jälkeen on ollut edessä epätöivoisia elvytysyrityksiä.

Suositeltava toimenpide:
Armonlaukaus katapultilla mahdollisimman kauas merelle.

- - - - - -

Tähän loppuun atk-asentajan seitsemän kuolemansyntiä
- älä ota hommaa vastaan tarkastamatta järjestelmää ja sen sopivuutta
- älä kokeile asiakkaan koneella ekaa kertaa asennusta, ainakaan asiakkaan tiloissa
- vanhoissa koneissa toimii yleensä vanhat softat, uudet softat ovat miltei poikkeuksetta overkillejä alle 1GHz koneille
- pidä kaikki asennuskamat valmiina mukana ettei tarvitse välillä jättää asennusta kesken
- asennusvaihe ei ole hetki jolloin kantsii miettiä tupakinpolton lopettamista
- älä oleta että asennus menee oikein juuri tässä koneessa vaikka se meni oikein toisessa samankaltaisessa
- tarkista että homman asiakas ymmärtää saamansa palvelun laadun

Sivuja: [1]