Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - TimoK

Sivuja: [1]
1
Päivää,

Itse siirryin pari vuotta sitten Mäccien maailmaan kun tuli hommattua itselle MacBook Pro vanhan PC-läppärin tilalle. Ubuntun eri versioita aika ajoin olen kokeillut ja päivisin työkseni teen sovelluskehitystä Windows maailmaan. Eli kokemusta on vähän kaikista ympäristöistä. Nuorempana minua jopa hieman kiehtoi noiden käyttisten säätäminen ja niiden kanssa kikkailu, nykyisin se ei voisi juuri vähempää kiinnostaa. Käytän tietokonetta siis erittäin tehtävälähtöisesti ja viihdekäyttöön.

Lyhyesti virsi kaunis. Tämän kokemuksen pohjalta joka minulle on syntynyt, en enää ikinä hankkisi kotiini omaan käyttöön Windows-konetta mikäli Mäcci olisi vaihtoehtona. Syystä tai toisesta en ole koskaan oikein tullut Linux--distrojen käyttäjäksi. Ehkä suurin syy on siinä, että aina ollut joku miellyttävämpi vaihtoehto saatavilla. Mielipide kysymyksiä joten joku tykkää toisesta ja toinen toisesta. En siis ala arvostelemaan nyt Ubuntun käyttökokemusta koska käyttökokemukseni pitäisi olla pidempiaikaista.

Mutta mitä ohjelmiin tulee, niin tosiaan Mäcille on ohjelmia ihan tolkuttomasti, mutta suuri osa niistä on maksullisia. Yleensä hyviä perusohjelmia saa muutamalla kympillä. Esimerkiksi Gimppiä vastaava mutta paljon miellyttävämpi käyttöinen kuvankäsittelyuohjelma pixelmator maksaa alle 30 euroa http://www.pixelmator.com/.

Mikäli harrastaa valokuvaamista, niin RAW-kuvien käsittely on mäcissä paljon edellä sitä mitä se on ubuntussa. Ylipäätään video-editointiin, valokuvaamiseen ja melkein uskallan sanoa, että mihin tahansa mediatyöskentelyyn mäcille on paremmat, tai ainakin miellyttävämmät ohjelmat tehdä hommia. Suuri osa Linuxin "parhaista" ohjelmista Libreoffice, Inkscape, Gimp, Blender jne. on saatavilla myös mäcille samaan edulliseen hintaan mitä Linuxille mikäli se on kynnyskysymys. Mäcille on tarjolla myös liuta näitä kaupallisia ohjelmia kuten myös MS Office jos sen haluaa. Joten kyllä ne uuden Officen tiedostotkin aukeaa ihan hienosti Mäcillä.

Käyttöliittymä mäcissä on muutamista puutteistaan huolimatta minusta parasta mitä on tarjolla normaaliin työntekoon. Ohjelmat ovat melko yksinkertaisia käyttää mutta monipuolisia ja täynnä hienoja oivalluksia. Suosittelen katsomaan näytä Applen tarjoamia videoita joissa mäcin käyttöä käydään läpi http://www.apple.com/fi/findouthow/mac/

Uusia pelejä mäcille on myös paremmin tarjolla kuin Linuxille. Esimerkiksi Civilization V on tarjolla, samoin Call Of Duty 2 ja samoin SIMS sarjan pelitkin taisi olla jne. Itsellä ei ole oikein aikaa pelailla joten en ole ihan perillä noista peleistä kovin hyvin mutta eiköhän google kerro... ;)

Sitten se huonoin puoli mäcissä. Linux maailma yleensäkin ja Ubuntukin pyrkii pelaamaan hyvin avointa ja reiluakin peliä. Apple ei sen vastakohta. Apple on jopa pahempi mitä Microsoft nykyään. Eli pahimmillaan Apple kontrolloi kenen tekemiä ja millaisia ohjelmia sen app storeen  saa julkaista. Vaikka Mac OS X:n alusta onkin periaatteessa avointa, ja Apple tukee avoimia standardeja melko hyvin, niin on mukana myös erittäin sulkeutunutta toimintaa jolla ohjataan käyttäjien toimintaa jne... Itseänikin moinen ärsyttää mutta silti olen todennut, että nyt kun ei siitä ole itselleni haittaa, niin elän mieluumin helpompaa elämää mäcin kanssa enkä välitä siitä, että touhu ei aina ole ihan kaunista.

--
Timo

2
Yleistä keskustelua / Vs: Maan tapa
« : 13.09.10 - klo:09.42 »
Voi elämän kevät mistä sitä taas itketään.

Onhan se hyvä, että johtavassa asemassa on henkilö joka esiintyy foorumilla merkittävänä alan asiantuntijana. Täällä annetaan ihan liian suuri merkitys firmalle jonka foorumista on kyse. Alkoi kyllä niin suunnattomasti taas ottaa päähän tämä Linux-käyttäjien asenne asioihin ja suhtautuminen kaikkeen muuhun kuin Linuxin edistämiseen. Että nyt kyllä saman tien menen poistamaan noilta parilta läppäriltä Ubuntut hevon sinne, ja pusken koneiden mukana tulleet OEM-windowsit tilalle. Ihan vain sen vuoksi etten halua tulla vahingossakaan leimatuksi porukkaan joka ajattelee näin ahdasmielisesti.

--
Timo

3
Hmmm,

Heitetään taas omia ajatuksia hieman sekaan. Applelta tuli iPadi, muiltakin valmistajilta on tulossa padeja androidilla, Windowsilla, Meegolla ja Googlelta tulee se Chrome joka tosin perustuu linuxiin. Myös älypuhelinten myynti kasvaa koko ajan. Sitten seuraa kysymys, että mitä yhteistä noilla kaikilla yllämainituilla värkeillä on? Kaikilla niillä pääsee nettiin ja padit etenkin on tehty nettilaudoiksi. Tästä voisi helposti päätellä, että mikäli nuo lyö läpi niin web appsit tulee aika merkittävään rooliin softamarkkinoilla lähitulevaisuudessa. Porukka saa kivoja ohjelmia käyttöön joita voi ajaa alustalla kuin alustalla webbiselaimessa. Tämä lienee muutaman vuoden päästä ehkä se Microsoftin suurin uhka, kun perusohjelmistot siirtyy webbiin jolloin tietotekniikasta tulee melko alustariippumatonta. Tällöin käyttis merkitsee jotain vain niille jotka todella käyttävät sellaista softaa jota ei saa tehokkaasti web apps tekniikalla tehtyä.

Tämä saattaa merkitä melko isoa muutosta myös käyttöliittymiin. Aiemmin kun Windowsilla, Mäcillä, KDE:llä, Gnomella jne... on ollut toisistaan poikkeava ulkoasu ja jopa toiminnallisuus. Niin sen merkitys saattaa hämärtyä jos pikkuhiljaa alkaa syntyä uusi web ui, jossa tietokonetta aletaan käyttämään enempi web appsien luoman ympäristön mukaan.

En pidä sitä yhtään yllättävänä, että ihmiset haluaisivat käyttää samoja ohjelmia ja tiedostojakin jopa älypuhelimellaan, tietokoneellaan tai millä lie padillä. Jos oikein pitkälle mennään, niin henkilö/perhe kuvaa kuvia digikamerallaan. Illalla niitä kuvia halutaan näyttää ystäville suuremmalta näytöltä kuin kameran ruudusta. Käyttäjäystävällisintä olisi toki se, että kuvat siirtyisivät kamerasta automaattisesti johonkin pilveen ja illalla kotona televisio tai ipadi tms. näyttää samat tutulla web apps ohjelmalla ilman usb kaapeleita, ilman muistikorttien siirtoa tms. Tietysti noihin kameroihin mitä ilmeisimmin tulee muutaman vuoden sisällä miniprojektorit integroituna jolloin kameralla voi suoraan heijastaa otettuja kuvia esimerkiksi A4 kokoisena seinälle tms...

Noh, nää oli taas näitä tulevaisuuden visiointeja...

--
Timo

4
Käyttäjäkokemus on sikäli kaksipiippuinen juttu, että kumpi tuottaa paremman käyttäjäkokemuksen, kevyempi sovellus vai suurempi määrä härpäkkeitä, kun sovellus kuitenkin suorittaa saman tehtävän. Sovelluskohtaisesti asia ei ehkä niin ongelmallinen ole, mutta suuremmalla määrällä sovelluksia alkaa koko jo tuntumaan.

Tämä on pitkälti kuten kirjoiti. Joillekin paremman käyttäjäkokemuksen tuottaa komentotulkin käyttö esimerkiksi imagen poltto cd-levylle. Kun taas toinen on valmis hukkaamaan hieman muistia ja tehoa siihen, että on näyttävä graafinen ulkoasu. Totta on varmasti se, että kummassakaan tapauksessa käyttäjältä ei tule kehuja mikäli operaatio hidastuu merkittävästi käyttöliittymä vuoksi.

Taitaa Macin käyttäjät olla melko tyytyväisiä koneisiinsa ja Applen ohjelmissapa on yksi jännä ero suureen osaan Windows ja Linuxin graafisiin sovelluksiin verrattuna. Ne ovat ulkoasultaan hyvin yksinkertaisia. Turhia härpäkkeitä ei näy. Osasta saa jopa työkalupalkin piiloon. Taas päästään mieltymyksiin. Kaipa sitä on tutkittu, että suurin osa web-selaimen käyttäjistä ei käytä juurikaan selaimen valikkoriviä. He keskittyvät websivuun eikä valikoissa surfaamiseen. No Apple on tajunnut sen jo aikaa sitten ja valikko on ylhäällä poissa viemästä tilaa varsinaiselta ohjelmalta. Samaa tekee nykyään Googlen Chrome ja Internet Explorer taitanee tehdä myös.

Vaan miten on Gnomen laita. Mikäli minulla on työpöydällä auki samaan aikaan firefoxi, Nautilus, ja Evolution. Vain yksi niistä voi olla aktiivisena, mutta kaikista kolmesta pitää näyttää se valikkopalkki. Taas tullaan käyttökokemukseen. Osa haluaa ettei sellaista turhaa mömmöä ole näytöllä, vaan esitetään ainoastaan oleellinen asia. Sitten taas Gnomen  Develope Quideline documentissä vai mikä se oli, mainitaan, että valikkoriviä ei saa missään tapauksessa piilottaa koskaan. Osalle sen näkyminen on kai niin suuri käyttökokemuksellinen juttu, että asioita ei voi muuttaa.

Samalla esitän mielipiteeni Evolutionista sekä sen perikuvasta Outlookista. Kun me kaikki pidämme pienistä, kevyistä ohjelmista, niin miksi sähköpostiohjelmaan pitää ängetä, kalenteria, muistilappua jne... No osa ehkä pitää siitä, itse tykkään Applen Mail ohjelmasta joka toimii loistavasti ja on loistavan pelkistetty ja harvemmin käytetyt ominaisuudet löytyy valikosta. Samaan epäloogisuuden mailmaan törmäämme Nautiluksen oletusnäkymässä. Siinä on hienosti toimiva navigointipalkki josta pääsee nopeasti ylemmälle tasolle hakemistorakenteessa. Tästä huolimatta nautiluksen työkalupalkkiin on pitänyt vielä laittaa Up-buttoni erikseen. No taas voisi kiistellä, että käyttäjälle pitää tarjota vaihtoehtoja, mutta hämmentääkö liika vaihtoehtojen määrä kuitenkin tavallisia käyttäjiä joita suurin osa käyttäjistä on vai lisääkö se käyttökokemusta.

Taas minun mielipiteeni, tässä olisi Nautiluksellekin paljon miellyttävämpi ja käyttökokemustani lisäävä ulkoasu http://gnome-look.org/content/preview.php?preview=1&id=120466&file1=120466-1.jpg&file2=&file3=&name=Nautilus+Mockup, ei turhia nappuloita joita en kuitenkaan koskaan painele jne...

Joten ei meidän ole varmaankaan järkevää keskustella siitä mikä tarjoaa parhaan käyttökokemuksen. Se kun riippuu käyttäjästä. Oleellisempaa lienee se, että mihin seikkoihin suurin osa ihmisistä jotka tietokonetta käyttää mieltyy.

Tarkoitukseni ei siis ollut arvostella mainitsemiani ohjelmia huonoiksi, vaan tuoda esiin vain, että Linux maailmassa kompastutaan samoihin ongelmiin mitä Windowsissa. Ei siis kannata tuomita kilpailevaa tuotetta jos oman leirin tuotteet syylistyy samoihin asioihin.

Lainaus
Ja kyllä - Windows pitäisi suunnitella uudestaan. Tämä on joskus jo tapahtunutkin. DOS -pohjalta NT -pohjaiseksi ja niin edelleen. Tarve uudelleensuunnitteluun löytyy esimerkiksi haittaohjelmien määrästä ja DLL-helvetistä.
Jos tarkoitit, että Windowsia ei tarvitse suunnitella uudelleen, teit mielenkiintoisen väitteen ottaen huomioon, että pidit samassa viestissä käyttäjäkokemusta tärkeänä.

Totta Windows NT on tosiaan uudelleen suunniteltu ja siinä emuloitiin 16 bittisiä windows ohjelmia aikoinaan. Saman teki Apple kun se siirtyi PowerPC arkkitehtuurista Inteliin, Mac OS X:n tuli Rosetta jolla pystyttiin emuloimaan PowerPC prosessoria, vai miten se nyt toimikaan. Kantaahan Mac OS X edelleenkin Carbon API:n kilkkeitä mukanaan jotta jonkin tason yhteensopivuus säilyisi Mac OS 9:lle tehtyjen ohjelmien kanssa. KDE on myös rikkonut binääriyhteensopivuuden kun se siirtyu 4 sarjaan. Saas nähdä mitä käy kun GTK 3 tulee ulos. Taisi siinäkin binääriyhteensopivuus hajota vanhempien ohjelmien kanssa. Kaikkihan me ymmärrämme, että tuo ei ole kevyt tie kulkea. Microsoftin .NET arkkitehtuuri on hyvin vähän kytköksissä Win32.apiin. Mistä sitä tietäisi vaikka Microsoft olisi tekemässä kokonaan uutta .NET ohjelmille perustuvaa käyttöjärjestelmää joka julkistetaan vasta kun suurin osa käytössä olevista ohjelmista on kirjoitettu .NET arkkitehtuurille. Tällöin siirtyminen olisi helpompaa ja vanhoille ohjelmille saattaisi riittää pelkkä vanhan Windowsin emulointi.

Lainaus
Käsittääkseni DLL:t ovat moduuleittain jaettuja, jolloin jokainen ohjelma kuitenkin varaa itselleen moduuleita muistiin. Oman lukunsa tähän soppaan sitten lisää nämä purkkapaikkaukset DLL-helvettiin, jotka toiset estävät jakamisen kokonaan.
Periaatteessa tuo Windowsin systeemi kyllä johtaa parempaan suorituskykyyn jos vain muisti riittää - lähteehän uunituore Vistakin käyntiin kuin palmun alta, mutta hyytyy varsin nopeasti - ja tässähän vain tasapainotellaan kahden vaihtoehdon välillä.

Niin siis DLL-kirjastoista ladataan vain yhteen kertaan se toiminnallinen osa, käsittääkseni aivan kuin linuxissakin. Jokainen ohjelma joka sitten sattuu käyttämään tätä ladattua DLL-kirjastoa saa siitä oman dataosansa johon tallennetaan ohjelmakohtaista dataa. Ei se oikein sovi, että esimerkiksi taulukkolaskimen ja webbiselaimen datat olisivat yhteisessä paikassa jonne kaikilla ohjelmilla olisi pääsy. Tämä selviää siitä linkistä jonka laitoin aiemmassa postauksessani.

En tiedä mitä tarkoitat DLL helvetillä. Ennen Windows 2000:n julkaisua sellainen oli todella olemassa, eli asennettavat ohjelmat pystyivät kirjoittamaan olemassa olevien DLL-tiedostojen päälle. Se saattoi joskus rikkoa jotain kun saatettiin asentaa vanha versio uudemman päälle. Windows 2000:ssa tuli Windows File Protection järjestelmä joka esti tämän. Tuon jälkeen ei järjestelmän DLL-voitu ylikirjoittaa...

Tosin se aiheutti ongelmia mikäli joku ohjelma oli linkitetty vanhemmalle DLL-tiedostolle. Sen vuoksi ohjelmien sallittiin ladata käyttöönsä DLL:stä eri versioita tietyn edellytyksin.

Tosin sama ongelma koskee nykyisin about kaikkia järjestelmiä. Voisin veikata, että 10.04 Ubuntu menee pahasti rikki jos siihen asentaa force lippu päällä jonkun libin esimerkiksi 8.04:sta. Linuxissa voidaan tehdä staattinen linkitys ohjelmaa kääntäessä jolloin 8.04 aikaan käännetty ohjelma toimii myös 10.04:ssa. Tällöin tarvittava kirjasto käännettään ohjelmaan mukaan ja se ladataan sitä kautta muistiin vaikka käytössä olisi vaaditusta kirjastosta dynaamisesti ladattava uudempi versio. Ero on siinä, että Microsoft sallii tämän eri kirjastoversioiden dynaamisen lataamisen tietyssä määrin. Se helpottaa ohjelmien tekemistä ja levittämistä merkittävästi. Juuri yhtenä kaupallisten sovellusten tekemisen esteenä Linuxille on käsittääkseni ollut juuri tuo vahva kirjastoriippuvuus. Eli joka kerran kun joku julkaisee uuden distron, pitäisi sille kääntää oma versio. Voisin veikata, että softantekijät ja käyttäjät repisivät pelipaitansa ihan saman tien ja välittömästi mikäli heidän pitäisi tehdä ohjelmastaan versio Windows XP:lle, XP SP2 ja SP3 sekä Vistalle ja Vista SP2lle ja Windows 7:lle kaikille erikseen. Nykyisin muisti on niin halpaa, että se koetaan pienemmäksi murheeksi jos joissain tapauksissa joistain DLL:stä joudutaan lataamaan eri versiot muistiin.

Lainaus
Eiköhän suurin osa Linux-käyttäjistä suhtaudu ihan suopeasti Windows-käyttäjiin. Tuleehan suurin osa Linux-käyttäjistä Windowsmaailmasta, joka puolestaan tuo näkemystä molemmilta puolin. Ja tämä sitten onkin perusteellinen ero "tyypillisen Linux-käyttäjän ja tyypillisen Windows-käyttäjän" välillä.
Luonnollisesti jokainen käyttää itselleen sopivimmaksi näkemäänsä käyttöjärjestelmää.
Linuxin yleistymistä tuskin Linux-käyttäjien asenteet estävät, vaan syyt tähän löytynevät aivan muualta.

Tämä on aivan totta. Tuskin niitä käyttäjiä Apple leiristä siirtyy läheskään niin paljoa kuin Windows puolelta. Tämäkin on ihan ymmärrettävää. Varmaan yleisin tilanne on se, että käyttäjällä on Windows kone johon on tullut virus tms. tuholaisia ja kone on hidastunut lakannut toimimasta hyvin tms. sen vuoksi. Käyttäjä on hermostunut siihen ja haluaa kokeilla jotain muuta vaihtohtoa. Tuohan sopii. Mutta se mikä hieman risoo, on se että jos käyttäjä on omilla toimillaan saanut windowsin vaihtokuntoon, niin siitä sitten haukutaan järjestelmää. Ei se ole kovin vaikeaa surffailla netissä päivittämättömällä koneella joka on herkkä hyökkäyksille ja sitten vielä ilman virustorjuntaa jne. Mikäli Adobe tekee reikäisen Acrobat Readerin jota kautta koneeseen hyökätään, Niin oliko se nyt sitten Windowsin syy, että käyttäjä meni lataamaan saastuneen tiedoston jota ei tarkistettu ja avasi sen vielä ohjelmalla jota ei oltu päivitetty vuoteen. Tai toinen vaihtoehto voi olla se, että käyttäjä eksyy sivulle jossa tarjotaan Kate Berryn ja Rihannan yhteistä seksivideota, mutta sen katseluun tarvitaan kodekki jota tarjotaan asennettavaksi. Käyttäjä asentaa sen vaikka Windowsin UCA varoittaa sen asentamisesta eikä oikein suostuisi siihen, mutta antaa mennä vaan.

Onneksi Linux käyttäjät saavat elää vielä turvassa tuolta. Melko suoralta kädeltä sitä antaa Ubuntussakin rootin salasanan kun ohjelmia asentelee koneeseen ja kone sitä pyytää. On helppoa kuvitella mitä siitä seuraisi kun Windowsin ja Ubuntun käyttömäärät kääntyisi päinvastaisiksi mutta Ubuntulla ei olisi niitä viiruksia yhtään ja käyttäjät tottuisivat asentaamaan ohjelmia siten, että rootin tunnusta aina vaan kehiin kun sitä pyydettäisiin ja samalla on totuttu että ei sitä virustorjuntaa tarvi.... Ei siinä paljoa käyttis enää suojelisikaan jos alkaisi leviämään joku pöpö jota lahopäät innoissaan asentelisivat...

Lainaus
Näin omiin kokemuksiini perustuen, tuo kaverisi häslääminen vanhojen pommien parissa muistuttaa ajasta jolloin vielä käytin Windowsia, ja uudella autolla ajaminen siitä miksi olen tyytyväinen Linuxiin. Onhan uuden auton hankinnassa suurempi vaiva kuin käytetyn, mutta pidemmällä tähtäimellä pääsee vähemmällä vaivalla. Kyllähän tuokin on tietysti omasta näkökulmasta kiinni, että kumpaa sitä oikein kuvittelee ajavansa.

Niin, olihan se kivaa tuolla vanhalla läppärillä ennen testailla kaikkia 3D tehosteita kun ne vielä toimi hienosti. Sitten meni ajurit rikki kun ei uudessa X:ssä toiminut enää fglrx ajuri tuolla Mobility Radeon 1300X:llä. Piti käyttää avointa ajuria ja hubailu loppui siihen.

Yhden illan yritin etsiä keskusteluryhmistä apua, että miksi ei Skype saa mikrofoonia toimimaan. Käänsin jopa itse ajureita kernelille. Mutta kun ei vaan auttanut.

9.10 ubuntussa en saanut tuota läppärin webbikameraa toimimaan en sitten millään. No nyt se toimii välttävästi 10.04:lla.

No, onhan se selvää, että Windows XP:llä kaiken tuon saa toimimaan ja asennettua muutamassa tunnissa ja käyttösujuu. Ubuntua kun ei saanut tässä yleisessä Acerin Aspire 5100 mallissa toimimaan viikossakaan siten kuin Windowsin muutamassa tunnissa. No ei sen niin väliä. Mulla on onneks Mäcci kun en jaksa tapella Windowsin ja Linuxin kanssa...

PS. Niin siitä käyttökokemuksesta. Tein yhtä tulostettavaa dokumenttiä toissa päivänä Wordillä. Mulla oli kuvankäsittelyohjelmassa kuva käsittelyssä ja halusin siitä osan tuohon dokumenttiin. No mites se nyt mäcissä tai Windowsissa tehdäänkään. Rajataan se haluttu alue suoraan kuvankäsittelyssä ja kopiodaan rajaus leikepöydälle ja liitetään se Wordiin. Viimeksi kun kokeilin tätä Ubuntussa, niin kaikki mitä rajailin gimpissä ja kopion leikepöydälle ei siirtynytkään openofficeen... Tästä se jäikin oikein käyttökokemus taas. Piti luoda gimpissä uusi kuva leikatusta alueesta tallentaa se ja lisätä Openofficeen importilla... Hitto miten kätevää....

Kaikesta huolimatta, Ubuntu 10.04 tuntuu muuten niin hyvältä ja nopealta, että jollei minulla olisi mäcciä kotona, niin hyvin suurella todennäköisyydellä käyttäisin sitä tuossa vanhassa Acerissa puutteistaan huolimatta ja opettelisin elämään sen mukaan.Ubuntukin tarjoaa kuitenkin niin mahdottoman paljon ominaisuuksia joiden kanssa Windows ei pysty oikein mitenkään kilpailemaan tällä hetkellä, kuten mahdottoman hienon ohjelmien lataus komponentin, ilmaiset päivitykset tulevaisuudessa ja alustan joka ei hidastu käytönmyötä kuten Windowsit tuppaa tekemään. Toistan itseäni  kun taas totean, että mikään alusta kun ei ole täydellinen. Ei edes Ubuntu, joka on sekin melkoinen kasa viritelmiä jotka on saatu joissain tapauksissa toimimaan melko hyvin yhteen...

--
Timo

5
Ei voi kun vain taivastella tätä asiantuntemuksen tasoa täällä... Ehkä tämän kaltaiset ihmiset jotka kulkevat vain linux-lasit päässä ovat se suurin este linuxin leviämiselle. Se on aivan ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että jollekin henkilölle Ubuntu on esimerkiksi parasta maan päällä. Suurin osa näistä ilmeisesti ajattelee, että se Ubuntu olisi parasta myös sille 99% muista tietokoneen käyttäjistä maailmassa. Tämä ajatusmaailma sitten estää näkemästä niitä syitä miksi Linux ei ole noussut suurempaan asemaan henkilökohtaisissa työasemissa. Mullakin on kaveri joka hankkii itselleen 80-luvun auton aina kun sopiva tilaisuus auton vaihtoon tulee. Mies viettää aikaa pajalla ja saa puljattua autonsa kanssa ties mitä. Itse tyydyn ajamaan uudehkolla ison eurooppalaisen autokonsernin valmisteella ilman, että minun tarvitsee välittää pajoista, venttiilienvälyksestä tms. yhtään mitään. Ymmärrämme toistemme näkökannat asiaan ja hyväksymme ne. Toisin on täällä.

Joku neropatti keksii, että Windowsin koodi pitäisi tehdä alusta asti uudelleen. Ja lähes jokaisessa ohjelmistotuotannon kirjassa mainitaan, ettei kerran keksittyä pyörää kannata keksiä uudelleen. Vai koodaatteko te täällä aina printf funktion uudelleen kun teette jotain koodia? Ai miksi ette koodaa? Samoin on Microsoftinkin koodissakin varmasti paljon hyvin tehtyjä juttuja joita ei kannata alkaa tekemään uudestaan. Sitten täällä mainostettiin sitä miten pasianssi kuluttaa muistia niin paljon. No syitä en siihen keksi. Kysyisin silti, että onko arvon arvostelijat täällä vertaileet Ubuntun mukana tulevaa pasianssia Windows vistan ja 7:n mukana tulevan kanssa? Pelissä on samat säännöt juu, Mutta sitten kun mennään käyttäjäkokemukseen, niin Windowsin pasianssissa oli 6 erilaista taustaa, niin pelipöydälle kuin pelikorteille. Kun sellaista vaihtaa, niin siinä ei enää latailla mitään kovalevyltä vaan vaihto tapahtuu heti. Käyttökokemus pidetään siis korkea kun käyttäjän ei tarvitse alkaa etsimään valikoista haluamaansa kuvaa eikä odotella sen latausta. Voisi päätellä, että näin nopea vasteaika on saatu sillä, että vaihtoehtoisetkin grafiikat on ladattu jo koneen muistiin. Sitten kun muistetaan sekin seikka, että kuvatiedosto on tallennettuna usein pakattuna jolloin se vie paljon vähemmän tilaa kovalevyllä kuin muistiin avattuna. Niin alkaa selittymään jo aika loogisesti se, että miksi se pasianssi nyt vie enempi tilaa kuin ennen.

Te jotka nyt olette ihmeissänne, että eikö se JPG kuva vie tilaa yhtä paljon kovalevyllä kuin muistissa, niin lukekaa tämä http://www.scantips.com/basics1d.html

Onhan täällä jopa haukuttu miten DLL-systeemi on persiistä kun jokainen Windows ohjelma lataa DLL:n erikseen ja se vie muistia... Tämäkin on sellaista vedätystä, että kiinnostaisi nähdä lähde moiselle. http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic-link_library Tuollahan selvästi sanotaan, että DLL:n koodiosa "toiminnallisuus" on jaettu kaikkien kesken, joten sitä ei ole ladattu kuin kerran muistiin. Sen sijaan jokaiselle sitä käyttävälle prosessille on oma dataosa. Tämähän on päivän selvää, että sovellukset ei voi jakaa toistensa dataa.

Vieläkin jaksetaan väittää, että MS-softat kaatuilee. No missä ohjelmassa ei olisi bugeja? Itselläni on työkoneessa Windows Vista, se tuli nykyisen työkoneeni mukana vuonna 2007, kone ei ole kaatunut kertaakaan. Meillä on myös muutama Windows 2003 ja 2008 serveri, ne eivät ole kaatuneet kertaakaan. Sen sijaan, joskus on exploreri kaatunut työasemassani ja se on käynnistänyt itsensä uudelleen. Officen en muista kaatuneen koskaan mutta sen sijaan Visual Studio on joskus kaatunut. Sen sijaan kotona yhdessä Acerin läppärissä Ubuntussa on tullut jumiutumisia. Esimerkiksi 10.04 asennuksessa kun langaton verkkokortti sai yhteyden verkkoon, niin hiiren kosketuslevy lakkasi toimimasta, samoin näppäimistö. Tökkäsin Microsoftin usb hiiren koneeseen kiinni ja kas, Acerin oma hiirikin alkoi taas toimimaan samoin näppäimistö. Päivitysten latausten jälkeen Ubuntukin on toiminut about hyvin, ilman ulkoista hiirtäkin. Tosin Skypeä ei voi käyttää koska se ei löydä koneen mikrofonia. Työpöytätehosteista opin jo kauan sitten, että niiden kanssa työpöydästä tulee erittäin epävakaa eikä kannata käyttää vaikka miten lisäisi käyttökokemusta. Samoin tuolloin menetettiin Firefoxin pehmeä scrollaus. Ehkä nyt toimisi, ehkä en kyllä tiedä miten hyvin Radeon 1300 ohjaimella tehosteet toimii kun ei ole enää ATIN suljettua ajuria tuolle saatavilla.

Täytyy kyllä antaa tunnustus, että Ubuntu 10.04 on jo erittäin hienosti tehty ja sen asentaminen on helppoa jos ei ole raudan kanssa ongelmia. Siitä huolimatta sen käytettävyys on kokonaistasolla huonompi mitä Mac OS X 10.6.4:n joka tuossa pääasiallisessa läppärissäni pyörii.

Niin joo, mäcin hommasin siksi kun Windowsissa tosiaan pitää pyörittää niitä tietoturva sovelluksia ja se exploreri on joskus turhan hidas ja jopa rasittava. Ubuntun Nautilus on ihan jees. Kuitenkin Mäcci tarjoaa jotain jonka vuoksi olin valmis maksamaan Apple extraa. Konetta hankkiessani ei tarvinnut miettiä, että toimiiko se nyt kunnolla käyttöjärjestelmän kanssa mitä olisi Ubuntun tapauksessa pitänyt tehdä. Myös suuri osa mukana tulevista ohjelmista vastaa enempi tarpeitamme kotona ja työtkin sillä saa tehtyä mukavasti jollei Visual Studion pyörittämistä huomioda, mutta ne muut työt. No sitä varten on töissä kone erikseen. No onhan tuossa Mäcissäkin jotain heikkouksiakin kai, ja hei, se on kaatunut mulla pari kertaa niin hyvin että on pitänyt ihan virrat katkaista. Sitähän ei tuo Windows Visva ole tehnyt. Ubuntunkin kanssa joskus on menty niin jumiin, että virrat vaan pois. No se oli sitä aikaa kun tuuletin ei saanut kunnolla ilmaa ja kone lämpeni, vaan eipä osannut ubuntu hallita koneen lämpiämistä mitenkään muuten kuin päästämällä koneen jumiin. Niin ja on tuon mäkin tiedostojärjestelmääkin haukuttu vaikkei minulle ole vieläkään selvinnyt, että mikä siinä nyt niin erityisen huonoa on.

Jottei homma mene ihan avautumiseksi, niin kehutaan nyt vielä vähän. Ubuntu 10.04 nejä vuotta vanhassa acerin läppärissä asensi Nokian puhelimen ja Saunalahden liittymän kautta datayhteyden ällistyttävän helposti. Paljon helpommin mitä mäcillä tai Windowsilla. Myös yhteys syntyy tuolla kombolla paljon nopeammin mitä Mäcci saa yhteyden auki.

Tätä viestiä voisi jatkaa ties miten kauan sillä, että kerron kokemiani huonoja juttuja kyseisistä järjestelmistä sekä sitten taas kehun niitä jutuista jotka on tehty hyvin. Ei se kuitenkaan olisi nyt hyödyllistä. Tärkeämpää oli tuoda ilmi, että kaikkea mitä täälläkin kirjoitellaan järjestelmistä joita ei tunne tai tuntee, niin ei pidä uskoa totuutena. Täällä on niin helppoa luoda vaikka vääristyinetä mielikuvia. Niitä kun on riittävästi, alkaa koko näkemys alasta ja asioista olla melko vääristynyt. Sitten tulee tätä porukkaa joiden on ehkä vaikea käsittää asioita muiden kantilta ja eivätkä he näe metsää puilta.

Kovin moni täälläkin käyttää Windowsia ja Linuxia ja jopa Mäcciä kaikkia keskenään. Tämä on todella hienoa, että löytyy ihmisiä jotka eivät sulje jotain pois pelkän mielipiteen vuoksi ja tunnustavat, että on asioita jotka menee jollain toisella alustalla paremmin tms. ja parhaassa tapauksessa pystyvät hyödyntämään kokemustaan joka näiden kaikkien käytön tuomana syntyy.

--
Timo

6
Yleistä keskustelua / Vs: Microsoft
« : 10.12.08 - klo:13.47 »
Voi luoja...

Pitäiskö hei harkita niiden linux lasien ottamista pois päästä? En voi käsittää miksi joillekin Linux on näin kova pakkomielle. Hei kaverit se on vain se käyttis siellä alla. Suurinta osaa tietokoneen käyttäjistä ei kiinnosta mikä käyttis siinä koneessa on. No ei ne edes yleensä tiedä mitä käyttöjärjestelmä tarkoittaa. Valitettavasti sekään ei aina ole tärkeää, että tekeeko joku ohjelma jonkin asian n kertaa tehokkaammin laiteresurssien kannalta vai ei. Mikäli haluatte saada linuxia laajalti käyttöön, niin ei siinä mikään propaganda lehdissä auta. Se mikä voisi toimia, niin olisi tarjota jotain parempaa mitä Windows ja Mäcci tarjoaa. Niin, vaikka linuxilla pystyisi tekemään jonkun ison clusterin tai sitä voisi ajaa 512 prosessorin koneessa paremmin kuin Windowsia. Niin ei se tee siitä absoluuttisesti parempaa järjestelmää. Pitää muistaa, että aina löytyy jokin paikka tai tehtävä johon joku käyttis sopii paremmin kuin muut.

On aivan totta, että linuxin komentotulkeilla ja niiden ohjelmilla saa suoritettua joitain tehtäviä erittäin näppärästi ja tehokkaastikin. Se edellyttää kuitenkin, että on sujut sen komentotulkin käytön kanssa ja osaa komentoja ulkoa hyvin. Täällä on varmaankin porukkaa joka on joskus käyttänyt vaikkapa pyykinpesukonetta. Onko kenelläkään tullut mieleen, että miksi niissä on yleensä kaksi valintakytkintä, toisesta valitaan vedenlämpötila ja toisesta pesuohjelma, tai sitten nuo kaksi valintaa on yhdistetty samaan valitsimeen. On aivan totta, että mikäli pyykkiä pestessä voisi joka kerta jollakin komentotulkilla syöttää tarkasti haluamansa pesuohjelman, Vaikka tyyliin "liotus -40 | linkous -1300 | huuhtelu | täyttö -40 | tyhjennys | linkous -1100" Niin saisi siinä aika tarkasti sellaisen pesun kun haluaa. Mutta voisi siinä jäädä vaatteiden pesu vähemmälle kun ei sitä konetta jaksaisi laittaa pyörimään. Saati kun kymmenen ekaa kertaa ei muista komentoja ja niiden järjestystä. Sitten kun muistaa alkaa mennä joskus väärin joku komento ja sitten etsitään virhettä siitä ja korjataan jne.. Todella näppärää vai mitä. Toista se olisi kun kääntää valintakytkimestä valinnan kirjopesu 40c ja laittaa virran päälle koneeseen. Voi juman kekka. Sama asia tapahtuu mutta N kertaa helpommin eikä tarvi muistaa mitään juttuja ulkoa.

Mun mielestäni on aika hölmöä, että työpöytä täytetään kuvakkeilla jne. mutta suurin osa ihmisistä käyttää tietokonetta 2 - 5 asian tekemiseen. He siis käyttävät lähes aina 2 - 5 ohjelmaa. Miksi noiden ohjelmien pitäisi olla vaikeasti etsittävissä jostain valikoista. Ei siis ole mitenkään väheksyttävää jollei käyttäjät tiedä mistä ne voi käynnistää jos pitäisi kyetä käynnistää ne muualta kuin totusta paikasta työpöydältä tai jostain aina näkyvillä olevasta pikakuvakemokkulasta. Muistetaan taas se, että suurin osa tietokoneen käyttäjistä ei käytä windowsia, mäcciä tai linuxia. Vaan he joko surfaafat netissä, lukevat sähköpostia, kuuntelevat musiikkia, käyttävät tuotannonohjausohjelmistoja, ehkä jotain cadia eli piirtävät ja suunnittelevat. He siis käyttävät niitä sovellusohjelmia, ei niitä kiinnosta käyttöjärjestelmä vaan se miten he saavat asiansa hoidettua. Ihminen on siitä vielä jänskä otus, että usein se menee sieltä mistä aita on matalin ja sitä rataa. Siksi käytössä on niitä sovellusohjelmia joiden käyttö on mukavinta ja helpointa. Tehdäänpä nopea otos ihmisistä toimiston ikkunasta. Osalla ihmisistä on kumisaappaat ja toppahousut. Osalla on taas säädyllisyyden rajamailla oleva roiskeläppä ja korkkarit vaikka luntasataa, no sopii minulle ;) Autojakin menee ohi, joku katumaasturi meni ja sitten on noita normiautoja, bussikin meni. Melko erilaisia on ihmisten toiveet normaalissa elämässä. Sama asia koskee tietotekniikkaa. Joku toivoo, että voi nähdä työpöydältä eri lämpötiloja tietokoneesta, kierroslukuja ja muita juttuja jotka ovat aivan turhia, suorastaan häiritseviä tietoja osalle käyttäjistä.

Eiköhän tässä ole tullut jo pointtia vähän selväksi. Linux-yhteisön siis pitää pystyä tarjoamaan parempia välineitä näiden normaaleiden asioiden tekemiseen. Parempia mitä Windowsille ja mäcille saa! Osa on arvostellut Office 2007 uutta ribbonbaria. Mutta minusta se on oikein mainio. No vanhallakin systeemillä tulee toimeen. OpenOfficekin olisi varmasti ihan ok, mutta kertokaapa minulle miten Linuxissa OpenOffice dokumenttiin saa siirrettyä vektorikuvan, vaikka svg formaatissa joka on avoin ja käytetty linux maailmassa. Toki haluan tulostettavaan dokumenttiin vektoriformaatissa olevia kuvia jotta tulosteessa kuvat ovat teräviä.

Teen ylläpitojuttuja joskus kotoakäsin Windowspalvelimilla jotka ovat PPTP VPN:n takana. Onkos jokus saanut PPTP VPN:n toimimaan uudessa Ubuntussa tai Fedorassa graafisesti? Niin, onhan tuon PPTP vpn-modulin kehitys linuxissa lopetettu jo vuonna 2006. Kehitän myös C# ohjelmia, on muuten todella mukava kieli. Nyt vasta Mono develope IDE: uusimpaan alpha versioon on saatu debuggeri mukaan joka on kuitenkin aika basic juttuja noissa. Puoliso käyttää laskujen tekemiseen jotain windowsilla toimivaa laskutusohelmaa, taisi olla tämmöinen ilmainen http://www.liiketoimintasovellus.fi/. Tuo voisi toimia vaikka Winen päällä tms. Mutta jos se toimii windowsissa ihan hyvin, niin miksi tehdä asiat vaikeammin ja asentaa linuxi ja siihen wine ja alkaa virittelemään siihen tuota jos se vaikka toimisi? No säästyyhän siinä satanen jos ei hanki windowsin lisenssiä, mutta onko se sen vaivan arvoista? Suurimmalle osalle ilmeisesti ei ole koska Linux ei ole vallannut niin paljoa tilaa Windowsilta. Mitäs jos linuxilla olisi oikeasti tarjota jotain joka tekee elämästä helpompaa ja normaaleilla käyttäjillä jäisi enempi aikaa muuhun elämään kuin tietokoneella näpräämiseen? Jos näin olisi, niin eiköhän linux alkaisi lyömään läpi. Tällä hetkellä se joukko jolle se tarjoaa jotain enempi on vain todella marginaalinen joukku käyttäjiä. Jotain mullistavaa ja aidosti erilaista pitäisi siis keksiä eikä matkia muita.

Sitten se perunan myyminen. Näissä talouden kilpailutilanteissa. Voiko kukaan oikeasti kuvitella, että yksityinen firma joka kilpailee markkinoista voisi käyttää aikaa jonkun perunan käyttämiseen. Kyllä siinä pitää kaiken olla niin kilpailukykyistä joka sektorilla, myös it-sektorilla jotta päästäisiin parempiin tuloksiin mitä kilpailijat. Jos sinne joku perunan myyjä sotkeutuu, niin nopeasti yleensä sen leikit on leikitty. BTW. mistäköhän syystä Windowseillekin on tukea ainakin se 5 vuotta julkistamisesta. Ubuntun LTS:lle se taisi olla vaan 3 vuotta. olen muutenkin vähän sitä mieltä, että linux distroilla on liian kiihkeä uusiutumisväli. Vuoden välein voisi maksimissaan pyöräyttää uuden version. Jos noin usein pitää laittaa uutta putkesta ulos, kertoo se mielestäni sitä, että softa on niin bugista, että sitä pitää päivittää koko ajan. Tai softa on niin puutteellista, että jotta tarvittavia ominaisuuksia saataisiin käyttöön. Niin sen takia sitä pitää päivittää puolenvuoden syklein.

--
Timo

7
Moido,

Pakko ottaa vähän osaa tähän keskusteluun. On ihan hienoa jos Suomesta löytyy kiinnostusta ohjelmistoprojektien vetämiseen Ubuntulle. Mutta, se että onko business tason ohjelmistot sitten oikeita softia alusta sidonnaisuuteen? Nyt siis tarkoitan alustasidonnaisuudella, sitä että ohjelmisto sidotaan johonkin tiettyyn käyttöjärjestelmään tai pahimmillaan käyttöjärjestelmä versioon tai jakeluun. No tuskin kukaan sellaista oikeasti on paljoa suunnittellutkaan.

Ajatellaan normaaleja palveluyrityksiä joita on Suomessa paljon. Siellä työntekijät harvoin tietävät mikä käyttis koneessa on. Vastauksena voi tulla esimerkiksi Windows tai Mäcci. Joo siis ei se Mäcci mikään käyttis ole, mutta se kuvastaa sitä tietämystä mitä vaikka jollakin pitopalveluyrityksellä on.

Pidetään nyt esimerkkinä tuo pitopalveluyritys. Siellä on 3 - 8 henkeä töissä eikä kenelläkään juuri kokemusta IT-asioista. Sähköpostia osataan käyttää mutta ei edes tiedetä mikä se sähköpostiohjelma on. Käyttäjät voisivat vakavissaan kysyä, että onko niitä erilaisia sähköpostiohjelmiakin olemassa. Tämmöiseen yritykseen on hyvin vaikea myydä ylipäätään mitään ohjelmistoa vedoten, että nyt on tarjolla vapaanlähdekoodin softa Ubuntulle joka sopii teille. Firmalla tuskin on Ubuntua käytössä, se toisi lisää epävarmuutta ohjelmiston käyttöönottoon. Vielä jos joku linux-palvelinkin tarvittaisiin...

Se mitä pitopalveluyritys voisi haluta, myyntireskontra, tilauskirjanpito, työaikakirjanpito / kalenteri, helppo järjestelmä matkalaskujen tekemiseen jne...
Varmasti tarpeet on laajempia tai erilaisia jos asiaa alkaisi oikeasti selvittämään.

Sitten se kysymys. Kummalla tavalla olisi helpompi myydä / tarjota tuollainen palvelu yritykselle. Ilmoittamalla, että saatte tuon ohjelmiston ilmaiseksi kun teidän koneisiin asennetaan ensin Ubuntu linuxit ja sitten asennetaan se ohjelmisto siihen. Veloitamme vain asennuksesta koituneen työnajan. Ei siis myydä ohjelmistoa vaan annetaan ohjelmisto ilmaiseksi ja rahastetaan asennus ja ylläpitopalvelulla.

Vai olisiko helpompaa näin: Avaatte www-selaimella tuon firmamme osoitteen kirjaudutte järjestelmään tällä tunnuksella jonka olemme teille tehneet ja alatte käyttää. Saatte käyttää palvelua kuukauden ilmaiseksi ja mikäli olette tyytyväinen palveluun, voimme sopia jatkosta edullisen sopimuksen... Eikö kuulostakin helpolta. Näin ollen ei ole väliä käytetäänkö pitopalvelussa Ubuntua, Windowsia vai Mäcciä. Eli siis SAAS on se mihin minusta pitäisi keskittyä. Opensource-saas järjestelmien kehittämiseen siis.

Tulevaisuudessa kilpailua käytäisiin enempi palvelun laadulla jne. Tähän on tarpeesta riippuen useita eri ratkaisuja, Microsoft on esitellyt Silverlightin jolla voi ajaa XBAP sovelluksia, sama toimii linuxissa ja mäcissä. Vaikka systeemi on Microsoftin alulle panema, niin linux puolellakin kaikki nuo systeemit taitaa olla ihan avointa koodia. Linuxilla voi olla omia vastaavia juttuja joista en tiedä. Puhdas www-palvelupuolen ja AJAXin käyttäminen voi olla hyvin toimiva malli myös kuten jotkin java pohjaiset systeemitkin. Ratkaisu käytettävästä tekniikasta tulee tehdä ihan tarpeiden mukaan ja sillä, että halutaanko käyttää käyttäjien tietokoneiden omaa laskentatehoa vai palvelimen. No useimmissa tapauksissa laskentakin kannattaa hajauttaa käyttäjien omille koneille. Tiedon varastointi sitten ainoastaan palvelimelle tai sekä palvelimelle ja käyttäjien koneille jos saadaan tehtyä järjestelmä joka toimii myös offline-tilassa.

Aina kannattaa lähteä kehittämään näitä juttuja sillä ajatuksella, että miten asiakkaan on kaikkein helpointa ottaa uusi järjestelmä käyttöönsä ja miten hän saa siitä eniten kilpailuetua muihin nähden.

--
Timo

8
Moro,

Löytyykös Linuxille ohjelmaa, ja mielellään Ubuntulle valmiiksi paketoituna jolla saisi otettua toisella kovalevyllä olevasta WindowsXP asennuksesta imagen jonka voisi tarvittaessa palauttaamaan. Windows on asennettu Basic tyyppiselle NTFS osiolle. MIkäli Dynaamisesta NTFS-asemasta saa myös imagen niin sekin olisi hieno juttu.

--
Timo

9
Moro,

missähän mahtaisi olla vika kun yrittää kirjautua sisään admin tunnuksella niin tulee heti  ilmoitus
 PÄÄSY ESTETTY
- ISTUNNON AIKAKATKAISU

Tutkin samaista ongelmaa. Ubuntu koneessa tätä ongelmaa ei esiintynyt, mutta kun yritin saada pklaskun toimimaan Windowsissa, niin ongelma tuli esiin. Lopulta löytyi syy.

Kirjautumisen jälkeen pitäisi ladata framesettiin php scriptiä näin:

Koodia: [Valitse]
<frameset rows="30,30,*" border="0">
    <frame src="topnavi.php?ses=<?=$GLOBALS['sesID']?>" name="f_topnavi" frameborder="0" marginheight="1px" marginwidth="1px" scrolling="no" noresize>...

Huomaa, että scripti alkaa poikkeuksellisesti <? merkinnällä eikä <?php merkinnällä.

Windows koneen php.ini tiedostossa oli

Koodia: [Valitse]
short_open_tag = On
määritys asetettu off asentoon jolloin <? alku ei ollut hyväksytty tapa aloittaa php-scriptiä. Muutin windows koneen php.iniä siten, että <? merkintä oli sallittu. Eli muutin "Off" tekstin tilalle "On", tallensin tiedoston ja käynnistin apachen uudestaan ja ny kaikki toimi oikein.

--
Timo

10
Moido,

Osaakos joku antaa selvityksen tästä oikoluvun toimivuudesta näissä työpöytäympäristöissä. Joskus vuosia sitten muistelen saaneeni Soikon oikoluvun toimimaan KDE ympäristön ohjelmissa joita käytin. KDE tai käyttää keskitetysti jotain samaa oikolukupalikkaa ja sen avulla homma toimi.

Onko tilanne nyt Gnomen kohdalla tosiaan se, että siinä ei ole vastaavaa yhdenmukaisuutta ja oikoluku toimii tosiaan vain muutamassa ohjelmassa. Abiword taisi ainakin olla tuettujen listalla. XChattiin ja Gaimiin sitä ei kai saa sitten toimimaan? Mikäli täällä joku syvällisemmin tuntee tilannetta, niin onko Gnomen seuraavissa versiossa tulossa tähän parannusta? Taitaa olla pitkälti GTK+ aiheuttama juttu tämä? Onko tähän tulossa korjausta tulevaisuudessa? Jos on niin mahdollisesti vielä 2.x sarjan Gnomeen vai joudutaanko odottamaan 3.x sarjaa ja sille tehtyjä ohjelmistoja?

--
TimoK

11
Moro,

Tuo Gnomen roskakori ei kai ole mikään erillinen ohjelma, joten "pikakuvakkeen" tekeminen siitä gDeskletsin StarterBar palkkiin ei ole ihan niin yksinkertaista kuin tavallisen ohjelman. Onko se edes ylipäätään mahdollista saa sitä gnomen roskista siihen? Jos on, niin otan ohjeita mielelläni vastaan.

Mikäli sen saisi vielä toimimaan niin hienosti, että roskiksen ollessa tyhjänä, se näyttäisi tyhjää roskiskuvaketta ja mikäli roskiksessa joitain tiedostoja olisi niin roskiskuvake ei olisi enää tyhjä. Mutta tuollaisen kuvakkeen vaihtaminen tilan mukaan saattaa ollakin jo turhan työlästä toteuttaa jollei sitä ole valmiiksi ominaisuudeksi johonkin värkätty.

--
TimoK

12
Moro,

Sen verran hienosti tämä Ubuntu toimii jo koneessa, että malttaisi tätä käyttöä ihan jättää kokeilun asteelle. Teen kuitenkin töitä Microsoftin Visual Studiolla joten se pitäisi saada tavalla tai toisella toimimaan Edgyn päällä luotettavasti. Vähän pahaa pelkään, että Winessä ei se toimisi joten ajattelin, että jos tähän asentaisi tuon Xen:n virtuaalikoneen jossa ajaisi WindowsXP:tä ja sitä Visual Studioita.

Toimiiko Xen Pentium4 prossulla joka tukee Hyper Threadingiä vai vaatiiko se jotain parempaa tukea prossulta? Muistia kyllä on 2 gigaa joten sen pitäisi riittää tähän käyttöön.

Mikäli Xen on se valinta tämän ongelman ratkaisuun, niin onkos jollain tarjota hyvää opasta miten sen edgyyn asennan. Sen paketteja löytyy  noista pakettivarastoista jotka Ubuntu_tutuksi Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot ohjeen sources.list:stä löysin. Se suurin kysymys on ehkä se, että mitkä noista paketeista olisi tarpeelista asentaa mikäli Xen tässä koneessa toimii.

--
Timo

13
Moro,

Olen kopioinut Windowsissa DVD-levyistäni kopiot kovalevylle DVD decrypt ohjelmalla. Eli se vain kopioi DVD-levyn sisällön haluttuun hakemistoon. Myöhemmin niitä on voinut katsella WinDVD:llä avaamalla leffa valikosta Open DVD from folder vai mikä se nyt olikaan.

Mites nyt Ubuntun puolella saisin tuon hakemiston näkymään soittimelle DVD-levynä? Ilmeisesti siitä hakemistosta pitäisi tehdä image ja  avata se tms. Tämäkin kelpaa mikäli samalla saisi vaikka poistettua siitä turhat tilaa vievät jutut kuten dubbaukset jne.

Windowsin NTFS asemat on jo saatu mountattua hienosti joten noiden hakemistojen luku kyllä onnistuu jo.

--
Timo

14
Huomenta,

Tarkoituksenani on päästä käyttämään gnomen kanssa Cairoa ja vektoripohjaista piirtoa sekä Berylia tai Compizia. Mikäs on tilanne AIGLX:n ja Xgl:n välillä? Käsittääkseni AIGLX on se joka olisi paperilla parempi, mutta se ei toimi nopeasti radeonin avoimilla ajureilla. Xgl:n kanssa on porukalla ollut jonkin verran kai enempi ongelmiakin. Toisaalta en ole vielä saanut Ati 9600 Pro korttini kanssa radeon ajuria toimimaan joten minun kai pitäisi tyytyä Xgl:n ja fglrx ajuriin. Miten hyvin tuo yhdistelmä on saatu toimimaan? Vai olisiko helpoin tie vaihtaa NVidian näytönohjaimeen?

--
Timo

15
Huomenta,

Korjataas vähän tätä lausuntoa. Ensin luulin, että näytönohjaimeni alkoi toimia X:n kanssa fglrx ajurilla ja UseInternalAGPGART option ottamisella pois käytöstä. Tässä on nyt selvinnyt, että ratkaiseva tekiä olikin vain se ATI:n oman fglrx ajurin käyttöönotto. UseInternalAGPGART ominaisuudella ei ollut tapauksessani vaikutusta.

--
Timo

16
Moro,

Joku kuukausi sitten 6.01 ubuntun asentaminen, tai siis käyttöönotto jäi puolitiehen koska en saanu X:ää toimimaan siinä. Juu näytönohjain on Radeon 9600 pro. Silloin X käynnistyi mutta hiiren kursori oli about 60 pixeliä x 60 pixeliä neliö ja työpöydän grafiikka oli varsin korruptoitunutta. Nyt sitten uuden Ubuntun ilmestyessä ajattelin kokeilla uudelleen. No nyt menee tilanne vielä pahemmin jumiin. Normaali asennus/live cd boottaa ja siinä vaiheessa kin X käynnistyy niin kone tuntuu menevän ihan jumiin. Edes näppis ei toimi, eli Ctrl + F1ei vaihda shelliin, eikä Ctrl+ backspace tapa X:ää eikä Ctrl + Alt + Del boottaa konetta jne. Niin ja ruutu on ihan musta.

No asensin Alternative cd:ltä 6.10 edgyn ja se asentui hyvin. Sama vika siinäkin vaivaa X:n käynnistyminen jumittaa koneen, vaikka yrittäisi, Sitten kun käynnistää sen siihen resque tilaan vai mikä se oli jolloin ei X:ää yritetä käynnistää päästää komentokehoitteeseen hienosti ja kone toimii.

Onkohan nyt ideoita miten saisin tuon X:n toimimaan ilman, että kone vetää itsensä jojoon? Tuli mieleen ne ATI:n binääriajurit, josko ne toimisi raudallani varmemmin, niitä kuitenkin pyrkisin käyttämään paremman suorituskyvyn toivossa. Kysymys on vain siinä, että pystyykö niitä Atin binääriajureita asentaamaan Edgyyn helposti shellin kautta. Muistaakseni se Atin oma asennusohjelma oli jokin graafinen sovellus.

--
Timo

17
Moro,

Ajattelin asentaa Ubuntu 6.06 distron normaaliin pöytäkoneeseen jossa on emolevynä Abitin IC7-G ja näytönohjaimena on Club 3D valmistama Radeon 9600 PRO. Näyttönä on Formacin 20 tuumainen lcd-ruutu ja resoluutiona 1600x1200, näin ollen liittimenä on DVI. Kone boottaa rompulta ihan mainiosti ja alku valikot ja lataukset näkyvät hyvin. Siinä vaiheessa kun X käynnistyy, niin resoluutio jotenkin menee sekaisin. Eli ruudulta huomaa kyllä, että nyt pitäisi näkyä jotain, vaan mistään ei saa selvää. Palkit hahmottaa ylä ja alareunassa mutta mitään tekstejä saati hiiren kursoria ei erota.

Saakos tuolla kokoonpanolla Ubuntua 6.06 asennettua graafisesti mitenkään? Olen kokeillut vaihtaa aloitusvalikossa resoluutiossa ja valita sitä save vga moodia vai mikä se olikaan mutta ongelma ei ole poistunut, X:n näkymä on vain ollut vähän erilailla virheellinen silloin.

--
Timo

Sivuja: [1]