Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - qtea

Sivuja: [1] 2
1
Multimedia ja grafiikka / Vs: Videon muokkaus työkaluja?
« : 17.05.07 - klo:16.12 »
Sitten ois vielä LiVES - Linux Video Editing System. Paitsi videonkäsittelyohjelma, se on myös täydellinen VJ-työkalu. Olen joskus pintapuolisesti kokeillut sitä (hii, olin katsomassa jotain Kangastuksen VJ-keikkaa ja sen jälkeen oli pakko testata kotona, että miten ne ne jutut oikein teki) ja se tuntui aika intuitiiviselta ja kivalta käyttää.

2
Ehdotan "iskuryhmän" kasaamista hommien hoitoon. Muuten on pelkona, että jää foorumikeskusteluksi.
Hip, oon mukana!

3
Kävin itse torstaina vastaavanlaisessa tilaisuudessa, jossa edustajille jaettiin tuunaaedustajasi.fi-hankkeessa kerätyillä varoilla hankitut Epämiellyttävä Totuus -dvd-elokuvat. Koska tietty itse tykkään omista hankkeistani, niin mun mielestä voisi olla jopa siistiä integroida Ubuntu-levyjen lahjoittaminen tähän edustajantuunausjuttuun - perusideahan on sama.
Tämä Epämiellyttävä totuus -tempaus oli todella hieno juttu! Tässä oli hieno idea ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät teemat ovat tällä hetkellä politiikan keskiössä, joten eduskuntaryhmät suhtautuivat tällaiseen jakelutapaan varmastikin myötämielisesti.
Kiitos. Tempaus sinänsä oli kaikin tavoin hieno juttu ja myös välineellisenä kokeiluna antoisa. Formaatti oli kyllä vähän vaikea, joten huutoja ei tullut kovin paljon, mutta se nyt olikin sinänsä toisarvoista.

Mun mielestä meidän pitäisi nyt tarkkaan miettiä, että mitä oikeastaan tavoittelemme Ubuntu-levyjen jakamisella kansanedustajille? Lienee selvää, että Linux tai yleensäkään tietotekniikkaan liittyvät kysymykset eivät ole samalla tavalla politiikan tämän hetken suuri kysymyksiä, kuten esim. ilmastonmuutos, hoitajien palkkojen korotukset tai tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Aiemmissa viesteissä onkin ollut jo puhetta siitä, että pelkästään Ubuntun hypettämisessä ei juurikaan ole järkeä, vaan meidän pitää laajentaa viestiämme siten, että pystymme jotenkin politisoimaan sen, millaisia tietoteknisiä ratkaisuja tässä maassa erityisesti julkisella sektorilla tehdään. Ja ehdotuksemme varmastikin on avoin lähdekoodi, avoimet standardit ja avoimet rajapinnat tietohallintojärjestelmissä. Näillä voidaan taata yhteensopivuutta pitkälle tulevaisuuteen sekä myös kustannussäästöjä.
Näinpä juuri. Epämiellyttävällä totuudella on suora yhteys poliittiseen päätöksentekoon, Ubuntulla valitettavasi ei, ja siksi yhteydet pitää tuoda selvemmin esille.

Kirjeen lähettämisen lisäksi voisi yrittää järjestää jonkinlaista tempausta aiheen ympärille. Hieman epäilen, että kaikista eduskuntaryhmistä tultaisiin ottamaan vastaan mitään delegaatiota, sillä useimpien kansanedustajien prioriteeteissä meidän asiamme ei varmastikaan ole kovin kärkipäässä. Siksi pitäytyisin edelleen siinä suunnitelmassa, että kirje ja levyt jaettaisiin eduskunnan sisäisen postin kautta.

Kenties tämän rinnalle voisi koittaa järjesteää vaikka tiedotustilaisuuden tai jopa paneelikeskustelun, johon pyydettäisiin meidän edustajan lisäksi kaikista eduskuntaryhmistä joku asiasta kiinnostunut kansanedustaja?
Kannatan johdonmukaisesti aina kaikkea irl-pöhinää minkä tahansa kohdeyleisölle vaikean ja abstraktin asian esittelemiseksi.

Kaivelin vähän noita FLUGin eduskuntavaalikyselyn tuloksia ja sieltä löytyi asiaamme suopeasti suhtautuneita poliitikkoja. Paneeliin voisi kutsua esim. joitain seuraavista kansanedustajista:

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk)
Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr)
Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas)
Kansanedustaja Hanna Leena-Hemming (kok)

Demareilla oli todella nihkeästi vastauksia FLUGin kyselyssä. Onko tosiaan niin, että noin merkittävässä puolueessa ollaan näin pihalla näistä kysymykistä?
Mä haluaisin nähdä mielellään läsnä jonkun koulutuspolitiikasta vastaavan hahmon; joko opetusministerin (Sarkomaa) tai sivistysvaliokunnan pj:n (Vahasalo), koska koulutus ja kasvatus ovat minusta ihan keskeisiä, voidaan promota sitä Pingviini pulpettiin -hanketta. Demareiden Saara Karhu on liikenne- ja viestintävaliokunnan vpj (jäsen vuodesta 1999 alkaen), voisko se olla jotain? Noin muuten karsastan vähän sitä,  että pyrimme tekemisiin vaan nuorten ja sympaattisten edustajien kanssa, jotka jo valmiiksi symppaavat meidän teemoja. Minusta meidän tulee kuitenkin ensisijaisesti vedota muihin edustajiin kuin Arhinmäkeen ja Kasviin ja ehdotukseni onkin, että molemmat jätettäisiin pois tästä paneelista.

Lämpimästi kannatan kyllä kaikkia ehdotettuja panelisteja (paitsi että en näe,  että mitä lisäarvoa Jungnerin kutsumisesta voi olla, kertokaa mulle). Tuija Aalto ja Petri Räsänen lienevät ainakin mainioita, Mikko Alkiosta en tiedä. Olen ollut joskus kuuntelemassa OM:n OpenOfficeen siirtymisestä valmistelleen raportin laatinutta Martti Karjalaista, luulen, että häntä voisi mielellään pyytää yhteistyöhön. Minusta olisi tosi siistiä, jos saataisiin häneltä sellainen omakohtaisiin kokemuksiin perustuva tarinallinen setti niistä konkreettisista mahdollisuuksista, joita hän näkee avoimuuteen siirtymisessä julkishallinnossa ja oppilaitoksissa.

Mutta siis joo, tapahtuman rakennetta pitää pohtia. Setti ei kuitenkaan saisi olla kovin pitkä, jotta tyypit voisivat olla läsnä. Kovin montaa puhujaa ei siis kannata ottaa.

4
Sekaannun tähän asiaan vähän myöhäisessä vaiheessa vasta, sorry. Haluaisin kuitenkin sanoa, että minusta kirjeen lähettäminen on vähän tehoton keino, epähenkilökohtainen ja epäkiinnostava. Kannattaisin mieluummin sellaista vaihtoehtoa, että pyydettäisiin eduskuntaryhmien edustajilta audienssia ja mentäisiin paikalle, muutama terävä kärkihahmo pitäisi muutaman lyhyen ja kansan(edustajan)tajuisen puheen median läsnäollessa. Jokaisen eduskuntaryhmän levyt pakattaisiin erilliseen kassiin ja annettaisiin tilaisuuteen paikalle tulleiden eduskuntaryhmien edustajien mukaan jaettavaksi ryhmäkokouksessa. Kannatan vielä sitä, että levyihin ei kirjoiteta nimiä, jotta niiden jakaminen on sujuvampaa.

Kävin itse torstaina vastaavanlaisessa tilaisuudessa, jossa edustajille jaettiin tuunaaedustajasi.fi-hankkeessa kerätyillä varoilla hankitut Epämiellyttävä Totuus -dvd-elokuvat. Koska tietty itse tykkään omista hankkeistani, niin mun mielestä voisi olla jopa siistiä integroida Ubuntu-levyjen lahjoittaminen tähän edustajantuunausjuttuun - perusideahan on sama.

Voin myös olla mukana tilaisuuden järjestämisessä jos tarvitaan.


5
Ostaisin Ubuntu-läppärin, vaikka se olisi kalliimpi kuin Vistalla, huolimatta siitä, että en sinänsä haluaisikaan kannustaa mitään yritystä senkaltaiseen Ubuntun houkuttelevuutta vähentävään hintapolitiikkaan.

Yritin ostaa Delliä jo joskus aikaisemmin, mutta he eivät Suomessa liene erityisen kiinnostuneita yksityisasiakkaista - koneita ei vaan ole nähtävinä missään. En jaksanut matkustaa minnekään Espoon takametsiin tapaamaan jotain Dellin myyntiedustajaa, vaan ostin Applelta MacBookin, jota oli esillä ja klähmittävänä oikeiden elävien ihmisten kulkureittien varrella sijaitsevassa myymälässä.

6
Joomla on myös yksi kohtuullisen yleinen, en tiedä sitten että onko liian järeä tai jotain. Vakuuttavalta ja helpolta se kyllä vaikutti kun sitä muutaman kuukauden käytin (kunnes sekin hajosi ja koodasin sitten oman...).
Joomlan generoimaa koodia voi vilkaista (Firefoxilla pikanäppäimet Ctrl+U), se on aika karmivaa taulukkosotkua (kannattaa verrata vaikka Drupalilla ja Wordpressilla toteutettuihin sivustoihin). Voin vaan arvailla, että muutaman vuoden sisällä, kun webin selaaminen pieninäyttöisillä mobiililaitteillla yleistyy, ei Joomla tule pärjäämään. Täällä tosin voi nähdä rankasti puukotettua Joomlaa, joissa taulukoista on päästy lähes eroon ja joka lähes validoituu, mutta sitä tuskin on toteutettu ihan yhdessä tai kahdessakaan illassa.

Joomla on kyllä ihku, GPL-lisensoitu ja helppokäyttöinen (moduulien ja templatien lataaminen onnistuu ilman palvelimelle loggaamista), mutta mobiilikäyttäjille se ei kyllä ole suunnattu. Kertakäyttöinen vaalisivusto olisi vielä ihan jees, esimerkiksi masinointiehdokas Mikko Rauhala on toteuttanut vaalimasinointisivunsa (sekä aikaisemmin myös Transhumanismiliiton sivut) Joomlalla, mutta minkään kovin pitkäaikaisen rakentamista Joomlan päälle kannattaisi vähän harkita.

7
Yleistä keskustelua / Drupal & Wordpress
« : 31.01.07 - klo:16.35 »
Text-patternilla pääsee alkuun pirun nopeasti. Asentaminen ei vaadi juuri mitään osaamista. Olen lukenut, että löytyy paljon monipuolisia plugineita, joskaan en ole kokeillut mitään.

Toinen mitä tiedän on Drupal, mutta sen tekstityökalu ei tunnu yhtä tehokkaalta kuin Textpattern.
Hmm, en oikein tajunnut, että mihin viittaat tekstityökalulla, editointi-ikkunaan ehkä, mutta Drupalin uusi versio 5.1 on kyllä tosi hyvä. Sen käytettävyys ja laajennettavuus ovat hypänneet aivan uudelle tasolle, vaikka ei 4.0-sarjakaan huono ollut.

Vaikka blogityökaluja ehkä vieroksuisikin, taipuu Wordpress kyllä tosi moneen. Esim Oras Tynkkysen vaalisivut on toteutettu kokonaan Wordpressilla, vaikka se alunperin onkin tarkoitettu vain blogialustaksi.

8
Minustakaan rahallista palkitsemista ei tarvita, mutta elävämpää ja vuorovaikutuksellisempaa ulkoista viestintää tarvittaisiin kyllä, jotta mukaantulokynnys olisi matalampi.

Mä toivoisin että tällä foorumilla olisi oma alueensa "Ubuntun kehittäminen" (myös yleisempi "Ubuntun kehitys" olisi mahdollinen), joka tekisi vähän näkyvämmäksi tätä kehittämispuolta. Sellaisen paikan tarjoaminen, johon kokemattomammatkin ubuntistit voisivat helposti heitellä ideoitaan, saada palautetta siitä ja johon erilaisten asioiden työstämisprosessit heijastuisivat, olisi minusta ihan olellisen tärkeää. Foorumillahan on jo toki monta aiheeseen liittyvää ketjua, mutta haluaisin että tällaisille olisi vielä selvemmin omaa tilaa. Voin heti aloittaa sinne hyviä ketjuja sitten kun sellainen tulee ja tästä tulisi sitten ihan merkittävä noiden Riston ehdottamien tiimien ulkoisen viestinnän välinekin.

9
Missä kansiossa asentamani ohjelmat sijaitsevat kiintolevyllä?
Tämä kai vaihtelee, mutta whereis-komennolla kannattaa kysellä komentoriviltä. Itse tsekkaisin ensimmäisenä /usr/share-kansion.

10
Ubuntu tietokoneissa / Re: Vaihtoehtoinen messenger?
« : 12.01.07 - klo:11.02 »
Gaimissa myös semmonen ärsyttävä ongelma, että ku kerran estin kaverini, ja kun halusin jälleen sallia hänet se ei onnistunut. Näen hänet jatkuvasti estettynä, pystyn kuitenkin puhumaan hänelle, mut hän ei mulle kokoajan. Osan hänen viesteistä saan, mutten kaikkia. Ja tämä on erittäin ärsyttävä piirre. Miten saisi pois ??
Joo tämä on aika ärsyttävää kyllä. Kandee laittaa tää kaveri siihen "salli nämä käyttäjät" -listaan, se nollaa sen estoasetuksen, vaikka eston poisto itse ei toimikaan.

Pakko vielä sanoa, että AMSN:lle on tarjolla aivan tajuttoman ihku viikinkiteema, mistä tykkäsin kovasti silloin kuin sitä käytin.

11
Yleistä keskustelua / Re: Nokia N800
« : 11.01.07 - klo:01.24 »
Muitakin uusia Linux-laitteita on tulossa, ehkä yhtenä lupaavimmista FIC Neo1973 http://www.openmoko.com/press/index.html

Nokian tabletit ovat tuohon verrattuna jopa aika suljettuja vekottimia. Tuossa on 128MB RAM-muistia, 480x640-kosketusnäyttö, GPS, Bluetooth, USB, MicroSD-korttipaikka ym. WLAN-laitteen sijaan se on kuitenkin ihan GSM/GPRS-puhelin, joten käyttökohteet ovat erilaisia. Mutta kyllä voisin hyvinkin harkita heittäväni nykyiset kännykkäni romukoppaan jos saan jotain oikeasti avointa Linux-puhelinta tilalle, jossa on vieläpä noin paljon ominaisuuksia. Koko on 120.7 x 62 x 18.5mm eli melko iso, paitsi sentään onneksi ohuehko eikä toisaalta neliömäinen joten mitat eivät ole aivan vertailukelpoisia. Eikä kyllä ihan "tavallinen" puhelin muutenkaan. Vähintäänkin mielenkiintoinen vekotin, ja saapa nähdä mitä muuta OpenMoko-projektiin liittyviä laitteita tulee.
Joo olin tästä myös tosi innoissani, laitteiden lähdekoodin avautuminen on kehityskulkuna paljon kiinnostavampi (ja monessa asiassa myös ratkaisevampi) kuin prosessoritehon tai laitteiden koon pienenemiskehitys. Tuollaisen OpenMokon omistaminen olisi paljon kovempi juttu kuin tehokkaamman, kamerallisemman ja wifillisen iPhonen omistaminen, koska mä en vaan kykene assosioimaan iPhodiin mitään niin siistiä kuin tuohon OpenMokoon.

12
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: DNS-osoite ei pysy.
« : 30.12.06 - klo:13.04 »
Hei jee vau, mullekin tästä ketjusta oli hyötyä. Langaton tukiasemani tarjosi minulle dsn-palvelinta, joka ei tiennyt mitään mm. Bloggerista ja ehdin aika kauan jo tuskailla, että miten saisin itse määrittelemäni dsn-palvelimet pysymään /etc/resolv.confissa, ennen kuin löysin tämän threadin. Kiitos, nyt toimii.

13
Hyvä ohje, mutta entä jos kohde verkko on salattu? WEP / WPA / joku muu?
Hmm, no sen encryption keyn voi antaa samalla tavalla kuin verkon nimen (essid), siis iwconfig [verkkosovittimen nimi] enc [kryptausavain]. En ole ikinä koskaan tarvinnut tuota, mutta luulen, että jos sen vaan jättää antamatta, niin sellainen graafinen dialogi-ikkuna avautuu heti verkkoon kirjautumisen jälkeen ja kysyy salasanaa. Ainakin mulle on joskus käynyt niin, mutta en tiedä/muista tarkemmin. Noin yleisesti kannattaisin kyllä resurssien jakamista ja verkkojen avoimina pitämistä ;).

14
eikä tuo ylempänä oleva komento toiminu (iwlist eth1 scan).
Sun langattomalla palikalla voi olla joku eri nimi, tsekkaa iwconfigilla, että mitä nimeä sun täytyy käyttää eth1:n sijaan. Esimerkiksi mulla se on ath0 ja iwconfigin output näyttää seuraavalta (huomatkaa, että olen Fonin verkossa ;)):
Koodia: [Valitse]
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wifi0     no wireless extensions.

ath0      IEEE 802.11g  ESSID:"FON_linksys"
          Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: 00:16:B6:39:85:9A
          Bit Rate:54 Mb/s   Tx-Power:15 dBm   Sensitivity=0/3
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=60/94  Signal level=-35 dBm  Noise level=-95 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

sit0      no wireless extensions.

Tosin, iwlist toimii myös ilman tuota palikan nimeä, siis pelkkä iwlist scan näyttäisi myös kaikki saatavilla olevat verkot. Seuraavassa vaiheessa valitset annetuista verkoista jonkin seuraavasti: iwconfig [verkkosovittimen nimi] essid [verkon nimi], siis esim iwconfig ath0 essid FON_linksys. Kun verkko on määritelty, niin dhclientilla (Dynamic Host Configuration Protocol Client) voi kirjautua verkkoon ja hakea ip-osoitteen seuraavasti: dhclient [verkkosovittimen nimi], siis esim dhclient ath0. Myös pelkkä dhclient toimii.

Yksinkertaisesti siis näin:
  • iwconfigilla etsitään langattoman verkkosovittimen nimi (iwconfig)
  • iwlistilla skannataan saatavilla olevat verkot (iwlist scan)
  • iwconfigilla valitaan haluttu verkko (sudo iwconfig [verkkosovittimen nimi] essid [halutun verkon nimi])
  • dhclientillä liitytään verkkoon (sudo dhclient)
Mulla gnomen toi graafinen palikka ei aina toimi, niin joudun usein tekemään manuaalisesti tätä.

15
Yleistä keskustelua / Re: Skypecast
« : 21.12.06 - klo:09.21 »
Honasin siinä just äsken että skypeen on tullut uusi ominaisuus, eli skypecast https://skypecasts.skype.com/skypecasts/home, mitäs tuumaatte oisko mitään tolkkua tommosen perustamisessa?
Mun mielestä tuo toimii vaan skypeversioilla >3.0 ja Linux-versio on tällä hetkellä 1.3.0.53. Kokeilin pikaisesti Skypecastiin liittymistä, mutta sain virheilmoituksen, että yhteysohjelmaa ei löydy, ts. että mun skypeversio ei kelpaa.

16
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 18.12.06 - klo:23.13 »
GNOME:
Mikä tuo violetti naama tuossa yläpalkissa gaim-kuvakkeen oikealla puolella on?

17
Yleistä keskustelua / Re: Ilmainen FON wlan-tukiasema
« : 18.12.06 - klo:23.04 »
Itse en moista ole vielä tilannut vaan odotan kommentteja aiheesta. Onko laite tilaamisen arvoinen?
Mulla ei ole olllut mitään ongelmaa, mutta eipä ole ollut mitään erityistä säätötarvettakaan. SSH:lla ei pääse FONin yli sisään, mutta en tiedä, onko se erityisen oleellistakaan, kun ulos kuitenkin pääsee. Kaikenlaista softanronkkimista on kyllä tehty noille paljon ja hackpatcheja esim tuohon ssh-ongelmaan löytyy aika helposti.

18
Yleistä keskustelua / Re: Mitä kaipaat ubuntuun.
« : 18.12.06 - klo:22.48 »
Copy&Paste vois tosiaan olla hieman yhtenäisempi. Nykyisellään kun ei koskaan tiedä pitääkö painella ctrl + v, ctrl + alt + v, shift + insert vai kenties jotain muita taikanappeja, jotta tekstin saa liitettyä.
Tuo on hieman ärsyttävää, mielestäni ubuntussa toimii joka paikassa shift + insert, mutta päätteessä ei toimi ctrl + (x,c,v) vaan ctrl + shift + (x,c,v).
Päätteessäkin voi itse helposti määritellä pikanäppäimet noille, ihan vaan valikoista: Muokkaa -> Pikanäppäimet. Itse olen kuitenkin tyytynyt käyttämään noita ctrl + shift + (x,c,v) -näppäimiä, koska esim. Nano, Pico, Pine ja Emacs ovat määritelleet ctrl + (x,c,v) -näppäimille muut toiminnot ja jotain noista tulee kuitenkin melkein päivittäin käytettyä.


19
Olen vahvasti samoilla linjoilla jannen kanssa. Aloittelevalle ohjelmoijalle on mielestäni oleellista päästä mahdollisimman nopeasti käsiksi ainakin seuraaviin asioihin:
  • silmukat
  • ehtolauseet
  • funktiot (funktioiden kutsuminen, funktioiden parametrit, globaalit ja lokaalit parametrit)
  • input & output (myös inputin oikeellisuuden tarkistaminen)
Kaiken muun voi oppia myöhemmin, mutta nämä ovat niin perusasioita, joihin on voitava perehtyä rauhassa, joutumatta sekaantumaan kaikkiin muistinallokointi- ja kirjastojuttuihin (jotka siis ovat keskeisiä piirteitä C:ssä ja C++:ssä). En ikinä ole itse tehnyt Pythonilla mitään oikeaa, mutta se kyllä näyttäisi selkeältä ja käyttökelpoiselta. Pythonin kanssa ei tule edes sitä kompilaattorin kanssa säätämistä, en ihan tiedä, onko se hyvä vai huono asia. Pascal on hyvä kieli aloittelijalle, mutta motivaatiota voi aika rankasti syödä se, että Pascalia ei käytetä missään enää oikeasti. En myöskään suosittelisi esimerkiksi Javaa aloittelijalle, koska se on niin käyttäjäystävällinen :P (varsinkin kun sille on saatavilla aika tosi hyviä puuhasteluympäristöjä, esim. Eclipse), että oleellisia asioita voi jäädä huomaamatta. Myös Perl voisi olla mahdollinen aloittelijan kieli, koska se on niin kivasti integroitavissa tuohon omaan komentorivillä askarteluun, sitä tulee helposti käytettyä siellä sun täällä ja se kuitenkin on melko selkeä.

Minunkin ääneni menisi Pythonille, mutta mahdollisia olisivat myös Pascal tai Perl. Kaikki mun suosikkiehdokkaat alkaa P:llä :). Wikipedian listassa on 176(!) eri ohjelmointikieltä, valinnanvaraa siis on.

20
Yleistä keskustelua / Pingviini pulpettiin. Nyt.
« : 02.12.06 - klo:10.57 »
Noormarkun kunta palkittiin hiljattain tietoyhteiskunnan parhaiden käytäntöjen sarjassa Pingviini pulpettiin. Nyt. -hankkeestaan, jossa olivat toteuttaneet ja konseptoineet avoimiin ohjelmiin siirtymistä kouluissa. Myös monet muut kunnat ovat tehneet saman, mukana on kouluja ainakin Paimiosta, Siikaisista, Pomarkusta ja Eurasta. Kaikissa heidän työasemissaan käytetään Ubuntua. Olin aika innoissani kun kuulin tästä.

Sivuja: [1] 2