Suljettua koodia ei minusta voi mitenkään puolustaa paremmaksi, pikemminkin päinvastoin, huonompaa se on tässä merkityksessä, ja monessa muussakin.
Ei, eikä pointtini ollutkaan se, että suljettu koodi olisi jotenkin luontojaan parempaa, vaan se oli se, että avoimen koodin hyvyyttä tässä mielessä ei olla päästy viedä edes testaamaan.
Avoin koodi ei ole niin sanotusti joutunut vielä eturintamaan. Nythän niin on Mozillan kohdalla käymässä ja jälki on sitä mitä tässä ketjussakin on nähty.
Janne nosti esille myös mielenkiintoisen aspektin, nimittäin sen, että Mozilla on muuttanut toimintatapaansa aina vain enemmän suljetun koodin suuntaan.
Hän näkee sen toiminnassa selvän muutoksen.
Mitä muuta on tapahtunut?
Sen, Firefoxin, käyttäjämäärät ovat moninkertaistuneet. Äkkiä laskien sen osuus on muuttunut seuraavasti:
2003 5%
2004 12%
2005 20%
2006 27%
2007 30%
Lähde: Browser Statistics.
On siis käynyt kuten aijemmin todettu, se on saanut taakseen massaa joka puolestaan herättää mielenkiinnon sielläkin missä sen ei olisi niin väliksi. On alkanut ilmetä kooditason häikkää, jota tuhannen silmäparin ansiosta ei pitänyt olla alunperinkään.
En väitä mitään, mutta tämän perusteella saattaisi voida vetää myös sellaisen johtopäätöksen, että ulkoisten vaarojen uhatessa avoimellakin "ohjelmistotalolla" saattaisi olla taipumus käpertyä itseensä ja alkaa toimia kuten toimivat alunperinkin suljetulla periaatteella toimivat toimijat.
Janne aprikoi motiivejanikin. Aivan aiheesta.
Minun motiivit on kertoa rehellisesti omat näkemykseni myös silloin kun ne ei ehkä sovi yleiseen liturgiaan. Näen avoimissa ohjelmissa suuren potentiaalin ja tietyin varauksin myös uskonkin niihin. Avoimilla ohjelmistoilla on paikkansa ja tilauksensa, mutta meidän kenenkään etu ei ole hiljaa silloin kun näkee omasta mielestään parantamisen varaa.