Kirjoittaja Aihe: Voiko muistia vapauttaa itse 'ubuntussa,jollai käskyllä tai ohjelmalla?  (Luettu 7712 kertaa)

PkT

  • Vieras
Terve! Olen käyttänyt Xubuntua tässä ja käsitykseni on,että se syö vähän muistia ja osaa itse vapauttaa muistia.Itellä kuitenkin käy näin,että jos lataa vaikka musiikki videoita netistä jne... muistin kulutus nousee ja kun koneella ei tee mitään,ei se muistin kulutus oo siitä oikeastaan mihinkään laskenut.Ainoa keino on saada muistia vapaaksi,sammutta kone...?Oliskohan jotain konsoli käskyä joka vapauttais sitä muistia?Latasin pari musa videota ja kuuntelin VLC:llä musaa (Joka näyttää olevan paras soitin mp3 soittoon,ei pätki eikä särise) samaan aikaan ja muisti veteli jossain 350MB/512MB eikä se siitä minnekkään oikeastaan laskenut,vaikka koneella ei tehnyt mitään? Siis on seuraillut miustia,prossua ja "swapia" tolla minkä saa tohon Xubuntu alapalkkiin ilman mitään, että tartteis jostain ladata sitä."System load monitor" Sitä nimeä se käyttää ainakin mulla. Eli jos tohon nyt löytäis jotain näppärää keinoa,että ei tartte konettä vähän väliä sammutella.Kone on POMI:n joku pikkasen vanhempi.AMD sempron 2800+,512MB jne...Kiitoksia jo näin etu käteen kaikille vaivaa nähneille!

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Olen käyttänyt Xubuntua tässä ja käsitykseni on,että se syö vähän muistia ja osaa itse vapauttaa muistia.

muistin kulutus riippu toki käynnissä olevista ohjelmista, mutta puskurointiin käytetyn muistin vapauttaminen toki sujuu itsekseen.

Itellä kuitenkin käy näin,että jos lataa vaikka musiikki videoita netistä jne... muistin kulutus nousee ja kun koneella ei tee mitään,ei se muistin kulutus oo siitä oikeastaan mihinkään laskenut.

ei sen mihinkään pitäisikään laskea.

Ainoa keino on saada muistia vapaaksi,sammutta kone...?

niin varmaankin, mutta miksi sitä pitää saada vapaaksi?
jos muistia ei käytetä se on koneessa turhaan. se, että linux käyttää vapaana olevaa keskusmusitia datan puskurointiin on vain hyvä asia koska se nopeuttaa koneen käyttöä ja toisaalta se, että puskurointiin käytetty muisti osataan vapauttaa automaattisesti tarkoittaa jonkun ohjelman sitä tarvitessa tarkoittaa, ettei siitä ole mitään haittaakaan. tämä siis siinä tapauksessa, ettei koneen käytön pääasiallinen tarkoitus ole ihastella käyttämättömänä lojuvan muistin määrää.

Oliskohan jotain konsoli käskyä joka vapauttais sitä muistia?

en tiedä, en osaa kuvitella, että koskaan tarvitsisin sellaista. käyttöjärjestelmän automaattinen musitinhallinta on huomattavasti vaivattomampaa ja parempaa kuin manuaalisesti tehty.

Latasin pari musa videota ja kuuntelin VLC:llä musaa (Joka näyttää olevan paras soitin mp3 soittoon,ei pätki eikä särise) samaan aikaan ja muisti veteli jossain 350MB/512MB eikä se siitä minnekkään oikeastaan laskenut,vaikka koneella ei tehnyt mitään?

ja vaikka olisitkin tulkinnut lukuja oikein, vapaana olisi ollut 162Mt, missä siis on ongelma?

Eli jos tohon nyt löytäis jotain näppärää keinoa,että ei tartte konettä vähän väliä sammutella.

jos käyttämättömän muistimäärän ihastelu on tärkeää, joutunet jatkossakin boottailemaan. olettaen ettet vaihda johonkin vanhempaan käyttöjärjestelmään.
Janne

PkT

  • Vieras
No lähinnä ajattelin,että kun koneen käynistää,niin muisti on jotain 70MB/512MB ja parin rämpläyksen jälkeen se töröttää siellä 350MB/512MB että se ei mun mielestä oikeestaan oo paljoakaan Windows XP muistin kulutukseen eroava.Toki tää Xubuntu on aivan ***** nopee tässä masiinassa joten ei toi sinäänsä oo mikään ongelma.Hyvä että pelaa kunnolla!!! Ajattelin vaan että voiko sitä muistia ite vapautella,niin kuin freemem (windows) ohjelman tapaisella pystyy.No ei siitä sitten enään.En kehtaa aloittaa uutta aihetta,niin miten tähän Xubuntuun saa asennettua teeman,kun aina pukkaa vaan erroria kun purkaa paketin /usr/share/themes kansioon Ubuntussa tää oli helpompaa,mutta koko gnome ei oikein enään miellyttänyt. ja kiitos Jannelle vaivan näöstä   :)


Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1515
    • Profiili
Ei pahalla, mutta jos käytät 512Mt RAM -tasoisessa koneessa Xubuntua, ja valitat RAM -muistin loppumista, niin ei kannata tietokoneeseen edes koskea, tai sitten vain hankit lisää muistia ja pidät ylimääräiset mölyt omana tietonasi. Xubuntu toimii melkeinpä rannekellossakin, jos itselläni ei ole ongelmia käyttää Kubuntua/PCLinuxOS:ää koneella jossa on 256Mt RAM ja 533Mhz Pena3, miten sinulla sitten voi olla tuon tasoisella prosessorilla ja tuolla muistilla onglemia XFCE -ympäristöä käyttävän distron kanssa?

Sori jos olen epäkohtelias, paska päivä.
Ubuntu 20.04.06 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
480 GB SSD

PkT

  • Vieras
Hyvää huonoa päivää sulle :) Ei toi oo ongelma! TÄÄ KÄYTTIS ON NOPEEEE!!!! Ihmetyttää vaan toi,että muistin kulutus on noin paljon vaikka ohjelmat on ajat sitten sammuttanut.Normaalia vai vikaa jossain?...Voi toki joku deletoida tän sydeemin,niin ei sitten tarvi kellään vastailla tällaisiin TURHUUKSIIN.Syvät ANTEEKSI pyynnöt kaikille,joiden päivä menee pilalle tän tyhmän kysymyksen takia. Kiits kuiteski :)

PkT

  • Vieras
Selvennys vielä,että latasin sen videon ihan bändin sivuilta.Tallenna levylle meiningillä,että mitään apu ohjelmia ei ollut käytössä.Mut unohdan nyt tän ja jatkan eteen päin,kun toimii muuten ihan hyvin.Tai no paremmin kuin hyvin! Mut saahan sitä ihmetellä?Onhan se virtanappi keksitty ja jos siitä ei mitään tapahdu,niin töpseli pois seinästä :) Anteeksi vielä kerran! Mä oon ilmeisesti tyhmä!

Juhhe1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1062
    • Profiili
    • Valokuva albumini
Eli tällainen tiivistetty vastaus kysymykseen on: Linux käyttää kaiken koneessa olevan muistin (puskuroi dataa sinne), mutta se on vain hyvä asia. Eli silloin kun ruvetaan käyttämään paljon SWAP muistia niin silloin muistia on koneessa liian vähän.

Tlp-WS (Workstation) - .:Ubuntu 10.10:.
Xenophobic (Laptop) - .:Ubuntu 10.04:.
Xenophobic-II (Laptop) - .:Ubuntu 10.10:.
TlpEEE (Asus EEE) - .:Crunchbang 10 Statle

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
No lähinnä ajattelin,että kun koneen käynistää,niin muisti on jotain 70MB/512MB ja parin rämpläyksen jälkeen se töröttää siellä 350MB/512MB että se ei mun mielestä oikeestaan oo paljoakaan Windows XP muistin kulutukseen eroava.

paitsi, että tuo kulunut muisti ei ole ohjelmien varaamaa vaan sitä käytetään muuhunkin. suoritettavien ohjelmien kannalta muistia on vapaana paljon enemmän kuin 512 - 350.

tosin windows-maailmasta tuleville on usein hankalaa sisäistää, että jos musiti ei ole käytössä niin se on turhaa. siitä syystä linuxin pyrkimys hyödyntää keskusmuistia mahdollisimman paljon saa aikaan tämän kaltaisia ihmettelyjä.

Ajattelin vaan että voiko sitä muistia ite vapautella,niin kuin freemem (windows) ohjelman tapaisella pystyy.

siis ohjelma sitä varten, että muistia makuutettaisiin mahdollisimman paljon tyhjän panttina? ei kuulosta kovin hyödylliseltä. freemem ei olisi kovin kätevä linuxissa.
Janne

eliasj

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4075
    • Profiili
PkT kerro, mitä komento
Koodia: [Valitse]
free -m kertoo, niin on vielä helpompi selittää Linuxin muistinkulutus.
alias vililikku

tuke81

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1667
    • Profiili
Koodia: [Valitse]
tuke@tippawaara:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          1011        533        477          0         98        253
-/+ buffers/cache:        181        829
Swap:          956          0        956

ää miten mää saan kaiken muistin käyttöön swappi rukkakin ihan tyhjää vie tilaa levyltä...  ::)
Miksi tehdä jotain helposti, kun sen voi tehdä vaikeastikin...

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
ää miten mää saan kaiken muistin käyttöön swappi rukkakin ihan tyhjää vie tilaa levyltä...  ::)

swappia ei onneksi yritetä käyttää kaikkea, vaan sen käyttämistä yritetään vältellä mahdollisuuksien mukaan. sinänsä kyllä hassua, että tuossa ei näkynyt olevan käytössä lainkaan swappia. yleensä sitä on jokunen mega varattuna.
Janne

artta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 54
    • Profiili
Hassua tai ei tuo swapin käyttämättömyys, kun ei oo mullakaan yhtään varattuna.

Koodia: [Valitse]
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          1002        967         34          0        166        473
-/+ buffers/cache:        327        674
Swap:          486          0        486

No ei sen niin väliä kuhan laitteet vaan pelittää liukkaasti.  :)

peran

  • Vieras
Tämän takia varmaan en huomannut koneeni nopeutuvan pätkän vertaa, kun lisäsin 512Mt->1,250Mt:vuun.
Raukka ei vaan viitsi käyttää niin paljoa muistia.  :D

Windows-puolella tottui aina, kun lisäsi muistia, niin kone nopeutu.
Nopeehan tämä kyllä on ollutkin.

Koodia: [Valitse]
$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          1265        438        826          0         14        249
-/+ buffers/cache:        174       1090
Swap:         2047          0       2047

Ainahan se sais nopeempikin olla.

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Tämän takia varmaan en huomannut koneeni nopeutuvan pätkän vertaa, kun lisäsin 512Mt->1,250Mt:vuun.
Raukka ei vaan viitsi käyttää niin paljoa muistia.  :D

linuxin pitäisi kyllä (ajossa olevien sovellusten lukumäärästä riippuen toki) hyväksikäyttää niin paljon musitia kuin bufferointi suinkin tarvtsee. tietty jos sovelluksia ei ole paljoa käynnissä ei puskurointiakaan tarvita läheskään niin paljoa.

Koodia: [Valitse]
$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          1265        438        826          0         14        249
-/+ buffers/cache:        174       1090
Swap:         2047          0       2047

niin no, sinullahan on oikeasti sovellusten käytössä 174 megaa joten muistilisäys ei ainakaan vaikuta hidasta swappaamista ehkäisevästi.

näyttää kyllä, että tämän otoksen mukaan on harvinaisempaa napata se hyvin pieni pala swappia. melko erikoista, tai siltä se vaikuttaa koska kaikilla käyttämilläni koneilla swappia on käytössä ihan vähän riippumatta koneeni muistimäärästä.
Janne

Tonde

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 919
  • Feisty Fawn
    • Profiili
Ihmetyttää vaan toi,että muistin kulutus on noin paljon vaikka ohjelmat on ajat sitten sammuttanut.
Linux puskuroi muistia, mikä tarkoittaa sitä, että prosessori tallentaa tietoa muistiin siltä varalta, että sattuisi sitä lähiaikoina tarvitsemaan.
Esim. ohjelmaa käynnistettäessä ladataan tarpeellista tietoa vaikka 15MB keskusmuistiin, jota sitten käytetään tarvittaessa. Kun ohjelma sammutetaan, muistia ei kannata vapauttaa, jos oletataan, että käytät sulkemaasi ohjelmaa vielä toisenkin kerran. Toisella kerralla ohjelman ei tarvitsekkaan ladata tietoja keskusmuistiin, koska ne ovat jo siellä. Tämä tarkoittaa, että ohjelman käyttö nopeutuu.

Huomaat tämän ominaisuuden, kun käynnistät vaikka Firefoxin ensimmäistä kertaa koneen käynnistyksen jälkeen ja vertaat sen käynnistysaikaa, siihen, kun käynnistät Firefoxia toiseen kertaan. Huomattava ero. Jos tässä käytettäisiin freemem tyyppistä ohjelmaa ja vapautettaisiin firefoxin varaama muistialue, käynnistys kestäisi taas yhtä kauan, kun ensimmäisellä käynnistyskerralla.

Se miten Linuxin muistinkäyttö eroaa Windowsista on, että linux osaa vapauttaa muistia tarvittaessa. XP:n ominaisuuksiinhan kuuluu, että se täyttää muutaman päivän tai viikon kuluessa muistinsa niin perusteellisesti, että siitä tulee käyttökelvoton, jos ei sitten käytä jotain freemem tyyppistä apuohjelmaa. Toivottavasti Vista osaa jo vapauttaa muistia järkevästi. Linuxissa tämäntyyppistä ongelmaa ei esiinny. Siispä siinä ei tarvia erikseen muistia vapauttavaa ohjelmaakaan.
Mainittakoon Windows Vistasta vielä, että sen ominaisuuksiinhan myös kuuluu, että oli siinä kuinka paljon muistia tahansa, se varaa sitä mahdollisimman paljon käyttöön, että olisi mahdollisimman nopea. Huomaatko yhtäläisyyden linuxiin?

Voit testata linuxin muistinkäytön toimintaa helposti käynnistämällä paljon raskaita ohjelmia, käyttämällä niitä ja pitämällä konetta päällä muutaman kuukauden. Veikkaan, että et huomaa minkäänlaista hidastumista. Minä en ainakaan ole huomannut.

Lainaus
Normaalia vai vikaa jossain?...
Normaalia
« Viimeksi muokattu: 24.03.07 - klo:22.33 kirjoittanut Tonde »
Heitä hyväsit hitaudelle. Asenna ubuntu!

rtx

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 47
    • Profiili
turhaa touhua...järjestelmä osaa haldata muistin käytön optimaaliseksi joka tilanteeseen...ajatus muistin "vapauttamisesta" on win puolen juttuja ja ne kannattaa unohtaa kokonaan...:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           502        496          5          0         47        244
-/+ buffers/cache:        205        297
Swap:         1474          0       1474
tossa oma listaus muistin käytöstä...keskusmuistilla rullataan(nopea)...swappi vapaana...2*firefox joissa yhteensä 15 välilehteä+pääte...keskusmuistia nimenomaan pitää käyttää...sillä se nopeus ja toimiva moniajo syntyy...:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           502        497          5          0         19        207
-/+ buffers/cache:        270        232
Swap:         1474          0       1474
edelliset+3*openoffice+streamtuner+laskin+gnomebaker...tässä on se ISO ero win osastoon...siellä kiintolevy olis rutissu swappia koko ajan...halvaantuen pikkuhiljaa...

JoniR

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 112
    • Profiili
    • Peugeot 206
Pitäsköhän minun hankkia lisää muistia kun muilla tuntuu olevan swappi kokonaan tyhjä vaikka mitä käynnissä.
Käynnissä Firefox(1 välilehti),gaim,irssi ja yksi terminaali.
Koodia: [Valitse]
joni@lappari:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           376        369          6          0          7        129
-/+ buffers/cache:        233        143
Swap:         1098        136        961

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Pitäsköhän minun hankkia lisää muistia kun muilla tuntuu olevan swappi kokonaan tyhjä vaikka mitä käynnissä.
Käynnissä Firefox(1 välilehti),gaim,irssi ja yksi terminaali.
Koodia: [Valitse]
joni@lappari:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           376        369          6          0          7        129
-/+ buffers/cache:        233        143
Swap:         1098        136        961

jos siltä tuntuu. kyllä sinulla on tuon listauksen mukaan vielä 143Mt keskusmuistia vapaana ja kuten sanottu, minullakin on swappia vähän käytössä aina (tosin ei ihan noin paljon):
Koodia: [Valitse]
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          1011        995         16          0         65        521
-/+ buffers/cache:        408        603
Swap:         1004         26        977

tuossa on käynnissä gnome, jokunen gnome-terminal (~10 tabia), pari firefox-ikkunaa (~30 tabia), liferea (~40 feediä), rhythmbox (~4000 kappaletta), gossip, beagle ja useampi appletti.
Janne

JoniR

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 112
    • Profiili
    • Peugeot 206
jos siltä tuntuu. kyllä sinulla on tuon listauksen mukaan vielä 143Mt keskusmuistia vapaana ja kuten sanottu, minullakin on swappia vähän käytössä aina (tosin ei ihan noin paljon):

tuossa on käynnissä gnome, jokunen gnome-terminal (~10 tabia), pari firefox-ikkunaa (~30 tabia), liferea (~40 feediä), rhythmbox (~4000 kappaletta), gossip, beagle ja useampi appletti.

Niin tietenkin onhan mullaki gnome tms päällä, unohtu vaan äsken se sanoo.
Mistä muuten tuo johtuu että tuota swappia on noin paljon käytössä vaikka keskusmuistia on vapaana "yllinkyllin"?

PkT

  • Vieras
Asensin koko Xubuntun uudelleen ja ongelmat katos.Ilmeiseti jotain ollut pielessä ekasta asennuksesta .Nyt kun koneen käynistää muisti on 63MB jne... Netti rämpläys ei enään kuluta koko muistia.Kone ollut nyt 7 minuuttia käynnissä ja Firefox on vaan päällä.Alapalkissa näkyy muisti olevan 83MB.Nyt ainakin mun mielestä näyttäis normaalilta. Kiitoksia kaikille :)