Ihmetyttää vaan toi,että muistin kulutus on noin paljon vaikka ohjelmat on ajat sitten sammuttanut.
Linux puskuroi muistia, mikä tarkoittaa sitä, että prosessori tallentaa tietoa muistiin siltä varalta, että sattuisi sitä lähiaikoina tarvitsemaan.
Esim. ohjelmaa käynnistettäessä ladataan tarpeellista tietoa vaikka 15MB keskusmuistiin, jota sitten käytetään tarvittaessa. Kun ohjelma sammutetaan, muistia ei kannata vapauttaa, jos oletataan, että käytät sulkemaasi ohjelmaa vielä toisenkin kerran. Toisella kerralla ohjelman ei tarvitsekkaan ladata tietoja keskusmuistiin, koska ne ovat jo siellä. Tämä tarkoittaa, että ohjelman käyttö nopeutuu.
Huomaat tämän ominaisuuden, kun käynnistät vaikka Firefoxin ensimmäistä kertaa koneen käynnistyksen jälkeen ja vertaat sen käynnistysaikaa, siihen, kun käynnistät Firefoxia toiseen kertaan. Huomattava ero. Jos tässä käytettäisiin freemem tyyppistä ohjelmaa ja vapautettaisiin firefoxin varaama muistialue, käynnistys kestäisi taas yhtä kauan, kun ensimmäisellä käynnistyskerralla.
Se miten Linuxin muistinkäyttö eroaa Windowsista on, että linux osaa vapauttaa muistia tarvittaessa. XP:n ominaisuuksiinhan kuuluu, että se täyttää muutaman päivän tai viikon kuluessa muistinsa niin perusteellisesti, että siitä tulee käyttökelvoton, jos ei sitten käytä jotain freemem tyyppistä apuohjelmaa. Toivottavasti Vista osaa jo vapauttaa muistia järkevästi. Linuxissa tämäntyyppistä ongelmaa ei esiinny. Siispä siinä ei tarvia erikseen muistia vapauttavaa ohjelmaakaan.
Mainittakoon Windows Vistasta vielä, että sen ominaisuuksiinhan myös kuuluu, että oli siinä kuinka paljon muistia tahansa, se varaa sitä mahdollisimman paljon käyttöön, että olisi mahdollisimman nopea. Huomaatko yhtäläisyyden linuxiin?
Voit testata linuxin muistinkäytön toimintaa helposti käynnistämällä paljon raskaita ohjelmia, käyttämällä niitä ja pitämällä konetta päällä muutaman kuukauden. Veikkaan, että et huomaa minkäänlaista hidastumista. Minä en ainakaan ole huomannut.
Normaalia vai vikaa jossain?...
Normaalia