Kun on toista tuhatta konetta ylläpidettävänä, mokia sattuu väkisinkin. Pahimpia ovat aina datan katoamiset, joita on onneksi sattunut lähinnä omille koneille. Pahin tähän mennessä tuli eräällä Suomalaisella Linux-distrolla.
- hdb1:llä oli ainoa vedos 10 v ylläpitodatoista ja dokumenteista varmuuskopio - CD-pinon tuhouduttua. Kopion tekemistä varten olisi pitänyt materiaali letkuttaa toiselle koneelle SFTP:llä. Noihin aikoihin kuitenkin SSH1.1 oli julistettu bugiseksi ja sen käyttö estetty talossamme, joten jouduin asentamaan uuden version. Tämä ei kuitenkaan asentunut ilman, että olisin päivittänyt tämän, tuon, nämä ja nuo kirjastot, joten päätin vetää kokonaan uusiksi. Kokonaan uusi distro.
- Hain werkosta Suomalaisen distron, jota lehdissä ylistettiin.
- Merkkasin BIOS:sta kakkoslevarin NONE -tilaan.
- Ajoin asennuksen, jossa ei ollut fdisk:n manual -modea lainkaan, ainoastaan joku hiivatin tyylikäs automaatti.
- Kun asennus kysyi, formatoidaanko hdb-levy, iskin siihen EI ! ja tarkistin, että varmasti olin kieltänyt formatoinnin.
Tämän jälkeen asennus mussutti vielä puolisen tuntia ja päästi sitten katsomaan.
-- DATALEVYLLÄ OLI NYT SWAP, eikä hajuakaan datoista.
Hukkaan meni kerralla kymmenen vuoden keräelmä käytännön kokemuksista koneiden parissa.
Tehty virhe:
- Aina, kun asennetaan jotain ennen *ITSE* tutkimatonta koneeseen, pitää ottaa datoista kopiot ja irrottaa datalevy fyysisesti.
- Aina, kun asennusohjelma tarjoaa automaagista, helppoa, siistiä ja kaunista partitiointia tai formatointia, pitää tarkistaa vielä kerran, että onhan varmasti datat tallessa.
Seuraavalla viikolla asiakas otti kopion sekvensointidatoista Win98-koneelta ja kysyi naapurilta, että onhan materiaalista toinenkin kopio.
Sitten hän partitioi ja formatoi koneen ja asensi Win98, Tössi jotain ja suoritti samat elkeet uudestaan. Asennuksen jälkeen Access käyntiin ja disketti koneeseen: ei voida lukea. viallinen disketti. Naapurin varmuuskopio oli myöskin viallinen.
Neljän ihmisen vuoden työ kerralla viemäriin. DNA-sekvessidata on sellaista, että jos seasta puuttu yksikin merkki, on koko data käyttökelvotonta, joten datan palautusta on turha edes yrittää, jos seasta puuttuu muutama korpun segmentti.
Omassa serverissa on automaattinen varmuuskopiojärjestelmä, jonka jäljiltä koneessa on eri kovalevyillä kolme kopiota datoista. Sama ohjelma pyörii kotiserverissä. Automaatin hakemistolista on käsin ylläpidetty. Toimi loistavasti, kunnes lisäsin joukkoon uuden käyttäjän, jolle rakennettiin webbisivusto. Kirjaus unohtui. primäärilevy kuoli vuoden verran myöhemmin. Kaikki muu saatiin palautettua, paitsi tämän käyttäjän werkkosivut.
Köyhällä ei ole varaa hankkia raid-levareita.