Kirjoittaja Aihe: Tiimejä Ubuntu Suomeen?  (Luettu 28885 kertaa)

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« : 25.01.07 - klo:01.13 »
tiivistettynä: Pitäisikö perustaa tiimejä tehostamaan nykyisten 'tekijöiden' panosta Ubuntun ja yhteisön leviämiseen ja kehittymiseen sekä helpottamaan uuden innokkaan vapaaehtoisen mukaantuloa?

Tuossa kun selailin ubuntu.com - saitin markkinointimateriaaliosastoa löysin paljon sellaista mitä pystyisi käyttämään Ubuntun markkinointiin aika mukavasti.. Samalla puntaroin ubuntun 'ison pyörän' ja meikäläisen eli suomalaisen kaivonrenkaan eroja ja yhtäläisyyksiä.

Jos tässä nyt jotain summaisi niin (mitä minä tiedän), tällä hetkellä tällaisia ilmassaolevia vapaaehtoisvoimaa kaipaavia juttuja on forum, wikikirja, eduskuntatempaus, mahd. vista-telttatempaus, ubuntu-wiki, suomentaminen. Onpa yhdistyksestäkin puhuttu. Tuolla isolla tasolla on muodostettu erilaisia tiimejä, kuten marketing team jonka tehtävänä on koota materiaalia ja edistää joka suuntaan tietoisuutta Ubuntusta.

Niinpä tuumiskelin tässä että pitäisikö hommaa jotenkin koittaa vähän organisoida. Nyt itse olen tuota blogia ollut vääntämässä, vähän tuomassa avoimen koodin näkökulmaa Hessun Kahvila - podcastin Speacers Cornereihin (kts. http://www.hessunkahvila.com) sekä ainakin alustavasti osallistumassa lähiaikoina järjestettäviin tempauksiin. Näyttä kovasti että kaikkea tätä tekee niin samat naamat niin tuumiskelin että pitäisikö perustaa jonkunlaisia tiimejä, vähintään parin, kolmen hengen poppoita jotka oikeasti pistäisivät efforttiaan johonkin tiettyyn juttuun. Yksi sakki kehittää forumia ja toimii siellä aktiivisesti, toinen wikikirjaa, kolmas porukka ideoi markkinointia. Yhdet panostaa ubuntu-wikin kehittämiseen ja toiset taas suomentamiseen. Yksi sakki pyörittää blogia.

Ajatuksena lähinnä saada toimintaa tehostettua. Tuntuu että jonkinlaista potentiaalia on ja väki haluaisi jotenkin auttaa mutta mielestäni tätä potentiaalia ei hyödynnetä riittävästi. Olisi mielestäni hienoa jos saataisiin jonkunlaiset tiimit kokoon, ajatuksena että kun joku tuumii että mitä voisi tehdä Ubuntun hyväksi, voisi hän jostain (ubuntu-wiki?) löytää sivun joka esittelee nämä eri tiimit, kertoo vetäjien yhteystiedot ja esim. irc-kanavan tai forumin alueen tai jotain jossa porukka toimii. Näin joku, tiimin vetäjä (näkisin että olisi bueno jos joka tiimillä olisi vetäjä mutta lisänä myös muutaman hengen 'ydinporukka' ja lisänä kaikki muut halukkaat) tai vastaava pystyisi suoraan kommunikoimaan vapaaehtoisten kanssa ja esim. nakittamaan tehtäviä. 'Tule tälle ja tälle irc-kanavalle tällöin ja tällöin keskustelemaan ubuntu-tempauksesta vanhainkoteihin' tai 'onko sinussa graafikon tai kirjoittajan vikaa, tarvittaisiin markkinointimateriaalia' tai 'pysytkö tulemaan eduskuntatalolle tällöin ja tällöin väkijoukoksi'. Suora kysymys uppoaa paljon paremmin kuin 'kuka haluis lähtee mukaan'. Ihmisten on helppo itse ilmaista että joo, jotain mä voisin tehä mutta harva uskaltaa julkisesti, esim. forumilla sanoa että 'moro, oon guru piirtämää, onx siit iloo?' tai 'olen tiedottamisen ammattilainen' . Mutta ilmoittautumalla johonkin tiimiin ilmaisee pikkasen siihen suuntaan että jotain hajua on tiimin asioista/alasta.

Luonnollisesti homma olisi hyvä tehdä läpinäkyväksi ja mahdollistaa osallistuminen kaikille halukkaille mutta näkisin että tärkeää jatkuvuuden kannalta olisi muutaman hengen ydin joka hommasta 'olisi vastuussa' (kenelle? yhteisölle ehkäpä..).

Nyt esim. wikiä päivittelee aina joku silloin tällöin, paremman tekemisen puutteessa (vai onko sinne edes minkä verran oikeuksia..?). Jos olisi parin hengen ydin ja viisi muuta vapaaehtoista joiden 'päätehtävä' olisi muokata ja kehittää wikiä, luulisin että siellä tapahtuisi PALJON verrattuna nykyiseen.. Esim. suomentamista jotkut tekevät 'yksin', näkisin että hommasta tulisi paljon mielekkäämpää jos olisi joku porukka joka hommaa suorittaisi yhdessä (ok, ilmeisesti lokalisointi.orgin kautta löytyy jotain kontakteja mutta anyway..). Blogi pyörii pitkälti muutaman 'ydinnaaman' ympärillä ja nyt on onneksi mukaan saatu myös tuoretta verta eli siellä on luonnostaan muodostumassa jotain tämän suuntaista. Soisin vastaavaa tapahtuvan muillakin alueilla.

Forumia, irciä, pikaviestimiä, sähköpostia, wikiä hyödyntäen, tarvittaessa naamakkain tavaten..


Jos nyt tässä vielä ideoin niin ehkäpä tällaisia tiimejä voisi olla
-markkinointi (edistää ihmisten tietoutta Ubuntusta, suunnittelee mahdollisia tempauksia, tempauksiin tietysti osallistumaan mahd. moni!)
-forum-tiimi (kehittää & siivoaa forumia, mahd. vastailee kyssäreihin)
-tiedotus:blogitiimi (blogin kehitys & ylläpito)
-tiedotus:'soluttautuminen' muille forumeille tms. (asiallisesti levittämään tietoutta Ubuntusta)
-ubuntu-wiki (kehittäminen, suunnittelu, päivittäminen..)
-wikikirja(kehittäminen, suunnittelu, päivittäminen..)
-tukitiimi (tarjoamaan jonkunlaista.. öö.. skype/voip/sip/IM-tukea esim. tiettyinä kellonaikoina?)
-suomentaminen (hommaa riittää! Hyvä olisi suorittaa suomentaminen suoraan KDE:n ja Gnomen (ja XFCE:n) paketteihin joista valuu Ubuntuun)
-bugintappajat (erityisesti kotimaisiin ohjelmiin ja suomeen liittyvien bugien setviminen.. Ja jos homma loppuu niin launchpadista lisää..)


Heittäkää settiä.



r

ps. kuvan laitoin mukaan elävöittämään muuten niin tylsän näköistä tekstiä ;) Lähde: tuxfactory http://tux.crystalxp.net/index.php?display=24&offset=120
« Viimeksi muokattu: 25.01.07 - klo:01.18 kirjoittanut Risto H. Kurppa »
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

juminy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 500
    • Profiili
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #1 : 25.01.07 - klo:04.37 »
Tässäpä on Ristolta hemmetinmoinen aloitus!

Hiukan samantyylisiä ajatuksia on itsellä aina toisinaan ollut, blogitiimihän tässä tuli perustetuksikin jo pian kolme kuukautta sitten. Ja sitten foorumitiimihän on ollutkin jo pidempäänkin olemassa, aluksi Timo ja nythän moderaattoreita jo huru mykke. Mites Wiki? Huovilan Mikkohan sitä johtaa, mutta onko siellä muita varsinaisesti mukana?

Lokalisointiin en ole oikein ehtinyt perehtymään (blogihomma vei mukanaan toistaiseksi), mutta siellä olisi selvästi mielestäni tilausta tiim(e)ille ja yhteistyölle. Suomennusprojekteja kehiin vain. Tuntuisi, että projektiluontoisesti, yksi kokonaisuus kerrallaan/porukka on tehokkaampaa ja ennen kaikkea ehkä mukavampaa tehdä. Tässä toki kaikki ihmiset ovat erilaisia, joten tämä nyt on vain tämmöstä maalailua minun suunnaltani.

Sitten tuota... niitä tiimejähän kannattaa perustaa juuri paikallisesti, Asmohan sitä täällä on ainakin sanonut, ja minä apinana toistanut, että "think global, act local". Kaksi ihmistä Ivalossa on tiimi ihan siinä missä 3 Kontiolahdellakin. Tai 5 Helsingissä. Eli kun tuolla jossain ketjussa vähän surkuteltiin, että homma menee helposti esim. Helsinki- tai Tampere-painotteiseksi, niin miksi sen pitäisi mennä? Toimintaa olkoon siellä missä on ihmisiä, joilla on intoa tehdä! Ja koko ajanhan me olemme vuorovaikutuksessa tässä, minäkin aloittelin tuota blogia tuhansien kilometrien päässä Suomesta. En ole käynyt Suomessa päinkään koko näinä pian kolmena kuukautena. Eli ei keksinä niitä rajoja sinne missä niitä ei ole.


Minulla on ollut mielessä, että blogiin voisi laittaa esittelysivun tekijätiimistä... ei todellakaan siksi, että naamaani sinne nyt niin kaipailisin, vaan olen miettinyt, että ehkä ihmisiä saattaa kiinnostaa kuka näitä tekee, nimi ei paljoa kerro. Mutta tosiaan, en tiedä kuinka paljon moista oikeastaan haluamme me tekijät...  tai oikeastaan lukijatkaan! Nyt blogissa on perustamisen jäljiltä minun sähköpostiosoitteeni näkyvillä, johon voi ottaa yhteyttä... ei vielä kovin innovatiivista, mutta toimiihan sekin.


Heitetääs lisää löylyä...

Oikeastaan! Miksei vain piirretä mindmap-tyyppistä karttaa Suomen aktiivisesta porukasta ja tiimeistä. Semmonen verkosto eri tiimien ja ihmisten suhteista toisiinsa.

Pappatunturi menee jo täysiä tässä vaiheessa.... Puch jaksais vielä, ainoa ongelma on, ettei kolmosvaihdetta ole...

Joku graafikko jos löytyisi mukaan ja... oikeastaan voisi rakentaa softan, joka tekee tuon "karttasivun" tietokannasta, johon voi web-lomakkeella lisätä (ja tietty muokata) itsensä, yhteystietonsa ja kuuluvuutensa eri tiimeihin, kuvansa, mitä vain. Tietty kullakin tiimillä olisi joku vastaava, joka koordinoi jäsenyyksiä, jotta homma pysyy jollain tapaa hallinnassa. Näinhän olisi melko selvää kuka mitäkin tekee ja miten homma pelaa, kehen ottaa yhteyttä missäkin asiassa jne. No, tässähän olisi projekti, jollainen voisi olla mielenkiintoinen erittäin monella tapaa, sekä softaprojektina, että "sosiaalisena kokeiluna".

Onko tämmöistä softaa jo olemassa ja onko sille tarvetta? Mitäs sanotte? Periaatteessahan kaikki on olemassa, vähän erilaisia palikoita kasaan ja konffaa sopivaksi. Hieno webGUI (saakohan noin sanoa?) olis se avain hommaan, muutenhan kyseessä olisi "vain" relaatiotietokanta. Taitaa mennä vähän liian pitkälle jo, mitä? No mutta eikös tämä olisi just sitä kakspistenollaa? :)

[ylläpito on poistanut liitteen]
« Viimeksi muokattu: 25.01.07 - klo:06.58 kirjoittanut Jussi Nykänen »

Timo Jyrinki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 1260
    • Profiili
    • kotisivu
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #2 : 25.01.07 - klo:13.22 »
Hienoja ideoita! Tein nyt alkua Tiimit-sivulle, saa jatkaa! Sitten kun tuolla alkaa olla jotain sisältöä, niin ajattelin että Tietoa-sivulle voisi lisätä juuri lisäämäni maininnan itsestäni (yhteystiedot) lisäksi esim. "Lisää toimintaan osallistujista Tiimit-sivulla."

Ja kyllä suomentajaryhmä siis on jo olemassa :)

eliasj

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4075
    • Profiili
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #3 : 25.01.07 - klo:21.37 »
Jos ja kun tiimejä tulee, voisin auttaa pikaviestimitse muita ihmisiä. En ole mikään guru, mutta joissain perusongelmissa osaan auttaa. :)
alias vililikku

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #4 : 25.01.07 - klo:22.07 »
Jos ja kun tiimejä tulee, voisin auttaa pikaviestimitse muita ihmisiä. En ole mikään guru, mutta joissain perusongelmissa osaan auttaa. :)

Juuri tällaista tarkoitan! On ihmisiä jotka pystyvät (ja jopa haluavat!) tehdä jotain - kysymys on tämän potentiaalin valjastamisesta!

Timo tarkoitti tuolla Tiimit-sivulla mitä ilmeisemmin tätä: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Tiimit

Joo, tosta on hyvä lähteä rakentamaan - mutta toivoisin lisää kannanottoja tähän juttuun ylipäätään, noihin eri tiimeihin ja ajatukseen..


r


r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

E.K.Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 736
    • Profiili
    • Sähköaivoilua
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #5 : 26.01.07 - klo:00.24 »
Idea on mainio, jonkinsortin organisaatio pitäisi olla ennenkuin koko potti räjähtää käsiin.
Olen manselainen joten kuulunko sen perusteella Tampereen tiimiin? Jos näin niin kyllä minut saa tuonne wikiin sen kohdalle laittaa mikäli vaan kelpaa. Voin vaikka tulla niitä cd levyjä jakamaan jonnekin jos moista tarvetta on. Ja jos jotain "Mikä se linux onkaan?" iltaa täälläpäin järjestellään niin voin vaikka tämän vanhan koneen raatoni raahata lainaan jonnekin lähistölle.

Intohimoina ASCII/teksti ohjelmat ja piirrokset, eri BASIC ohjelmointikielet, koirien kanssa harrastelu, windowsin haukkuminen, php ohjelmointi ja sivuston ylläpitäminen sekä tuo emäntä :D

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #6 : 26.01.07 - klo:01.33 »
Mulla oli ajatus pitää maantieteelliset (käytän tästä eteenpäin lyhennettä LoCo eli Local Community, paikallisyhteisö) ja nämä 'toiminnalliset' tiimit erillään toisistaan eli kukin voisi kuulua kummankin kategorian tiimeihin (lue: samoja ihmisiä voidaan hyödyntää sekä näissä Ubuntu Suomi - tiimeissä että LoCo - tiimeissä!!) mutta koska ne toimivat eri asioiden ympärillä, haluaisin nyt keskittyä erityisesti nyt näihin 'toiminnallisiin' tiimeihin ja jos passaa niin keskustellaan LoCoista vaikka eri ketjussa..

Eli jotta vielä saisin selvennettyä mistä on kyse, ajatukseni oli saada pistettyä pystyyn lähinnä virtuaalisesti operoivia tiimejä jotka toimisivat sen oman tiimin tavoitteen eteen, edellä mainittu esimerkkeinä mm. markkinointi ja blogin kehittäminen.

Koska nämä hommat eivät välttämättä mitenkään liity ihmisten välisiin maantieteellisiin etäisyyksiin vaan lähinnä edellyttävät nettiyhteyttä ja intoa tehdä juttua, (kuten blogin tiimoilta voidaan nähdä - terveisiä Jussille Ison Veden tuolle puolen..), on mielestäni ero LoCo:ihin tehtävä selväksi.

Ok, tää kuulostaa jo hirveältä paasaukselta, mutta esimerkkinä nämä Ubuntun tiimit (esim. kuuluisa Marketing Team), niissä on porukkaa ihan ympäri maailmaa - ja LoCot ja kansalliset porukat toimii sitten erikseen.. Nyt siis keskityn it

Ajatus oli että jäsenyys tiimissä olisi jotain muutakin kuin nimi tuolla wikin sivulla. Tiimi itsessään voisi ideoida ja täsmentää sitä omaa tehtäväänsä, katsoa hieman tavoitteita eteenpäin (esim. käännöstiimi etenisi softa kerrallaan, kääntäen yhden valmiiksi, edeten seuraavaan tai whatever) ja lähteä toteuttamaan niitä.

MIelestäni selkeä tehtävänkuva motivoi ihmisiä paremmin kuin 'jaa, sä haluut auttaa, mee kääntää ubuntuu' ja tällainen meininki mahdollistaisi myös paremman tiedon jaon&keskittämisen. Keskittämisen siten että tiimin ydinporukka oikeasti tietäisi mikä on esim. forumin, markkinoinnin tai kääntämisen tilanne ja jako siinä mielessä että kun joku uusi halukas tulee mukaan, pystytään hänelle selkeästi kertomaan mikä on tilanne, mitä on suunnitteilla tehdä jne jne.

Toki yhteystiedot tarvitaan wikiin jotta ihmiset tietävän mihin suuntaan ottaa yhteyttä kun rupeaa kielikorvaa kutittamaan mutta näkisin että alkuun on hommana saada vähän tätä kokonaiskuvaa keskusteltua ja ideoitua ja tämän jälkeen saada asioista kiinnostuineita ihmisiä ottamaan toisiinsa yhteyttä ja pistämään niitä tiimejä oikeasti pystyyn.

Yksi näkökulma jonka uskon ihmisiä lämmittävän on 'päälle/pois' - jäsenyys. Tarkoitan tällä sitä, että kun ihminen liittyy johonkin tiimiin, hän tavallaan antaa luvan ottaa yhteyttä tiimin aluetta koskevissa asioissa ja ilmaisee jonkinlaista tahtoa antaa panostaan tiimin käyttöön. Vastaavasti tärkeää on mielestäni mahdollisuus selkeästi irroittautua tiimistä, vastaavalla tavalla viestiä että ei, älkää enää ottako yhteyttä kotisivujen suunnittelun osalta. Motivaatio loppui, puskee liikaa muuta päälle tai whatever.

Muistaakseni erityisesti Dapperin kehitysvaiheessa oku aloitti ketjua täällä forumilla kannustaen ihmisiä kääntämään Dapperia mahdollisimman paljon. Ok, hyvä yritys - mutta auttoiko se? Itse tunnustan ketjun takia käyneeni ehkä 10 kohtaa kääntämässä. Hieno juttu, onhan sekin jotain. Uskon kuitenkin että jos selkeämmin olisin tuntenut kuuluvani johonkin porukkaan joka sitä kääntämistä tekee ja joku olisi ollut (jossain määrin henkilökohtaisesti) toivottamassa tervetulleeksi ja opastamassa hommassa eteenpäin (ehkä muutenkin kuin seuraamalla jotain linkkiä jonka takaa löytyi linkki sivulle missä oli kerrottu englanniksi mikä on kääntämisen ajatus), olisi homma saattanut jatkuakin.

Kyllä, tiedän että launchpadissa on Finnish Translator Group tms - mutta sekin tuntui niin wiralliselta että en lähtenyt mitään jäsenyyttä hakemaan.

Manse-Virtasen ajatus homman organisoinnista ennen kuin se räjähtää: uskon että ei tämä tästä mihinkään räjähdä.. Forumin jäsen määrä kasvaa käsittämätöntä vauhtia ja niinhän se voi jatkua periaatteessa loputtomiin. Pikemminkin näkisin että jos mitään ei tehdä, homma lössähtää (tai jotain..) kun käytettävissä olevaa potentiaalia ei hyödynnetä. Tai ehkäpä voitaisiin hehkuttaa että vähän kokoamalla porukkaa homma saataisiin räjähtämään läpi Suomen, ihan minkälaisia kieli- ja mielikuvia nyt haluaakaan käyttää.

Tällaisella porukalla epäilemättä on kaikenlaisia yhteyksiä: joku voisi ehkäpä painattaa halvalla jossain kotimaisia Ubuntu-julisteita tai flaijereita ja myydä niitä halukkaille - markkinointitiimi olisi mielestäni ihan hyvä mesta ideoida ja koordinoida tällaista. No, kyllähän kuka tahansa saa idean viedä ja ruveta tekemään - mutta uskon että todennäköisyys tähän on paljon pienempi kuin jos tietyn nimetyn markkinointiporukan tyypit aktiivisesti rupeavat etsimään painopaikkaa tai sopivia kontakteja.

Heittäkää lisää ajatuksia.

lähde: netmba.com

Minusta tuntuu kovasti että rupeaa tämä forumilla sisäpiirissä pyöriminen vähitellen riittämään ja olisi aika tähdätä vähän ylemmäs ja laajentaa hommaa. Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi jatkokehittelemään näitä tiimejä ja kartoittamaan ihmisten halukkuuksia eri tiimeihin, ehkä kokoamaan jonkinlaisia 'aloituspaketteja' tiimien käyttöön, whatever.

Jakaako kukaan vastaavaa visiota?


r

ps. Kertokaa aitoja ajatuksia, onko homma hyvä vai huono, floppaako heti alkuun, jos, niin miksi. Ottaako tulta alleen ja pelaa hyvin, jos, niin miksi? Tää on vähän tällaisella tunteen palolla turhautuneena kirjoitettu joten turhan vakavasti ei pidä ottaa, yritän vain jakaa yön pimeinä tunteina saamaani visiota ja kysellä että onko siinä mittään tolkkua muiden mielestä..

pps. Jos joku tosiaan on kiinnostunut niistä LoCo-tiimien elvyttämisestä, feel free! Voin ehkä jotain niidenkin kehittämiseen kontribuoida mutta en koe sitä omaksi alueekseni vastaavasti kuin tämä puoli tuntuu olevan lähellä sydäntä, tuossa heti rintalastan takana kytiksessä..

ppps. matriisirakenteesta pätkää..


Matriisirakenne perustuu kahteen seikkaan. Ensinnäkin se on järjestetty toimintokohtaisesti. Kukin toiminto, kuten esimerkiksi tuotekehitys, henkilöstöasiat ja markkinointi vastaavat omasta toiminnastaan muulle organisaatiolle.
Toiseksi organisaatio on jaettu divisioonien mukaan esimerkiksi markkina-alueittain ja tuotteittain. Matriisissa olevilla henkilöillä on siten kaksi esimiestä: toimintokohtainen johtaja ja alue- tai tuotekohtainen johtaja. Johtuen kahden johtajan ristikkäisohjauksesta matriisirakenne on toiminnallisesti vaativa. Henkilöstölle syntyy helposti ongelmia, jos esimiehet ovat eri mieltä siitä, miten toimitaan. Tällöin henkilöstö ei tiedä, mihin suuntaan tulisi mennä. Matriisi tuo mukanaan jännitteitä, joiden avulla voi olla mahdollisuus luovaan ja innovatiiviseen toimintaan. Ne ovatkin tämän rakenteen huomattava etu.

Kirjasta 'Organisaatiokäyttäytymisen perusteet', s.163 (Lämsä/Hautala 2005)

Olisin tästä kaikki negatiiviset sanatkin voinut jättää kertomatta mutta ajattelin referoida suoraan koko pätkän. Kukin itse tuumikoon mitkä ongelmista ovat tällaiselle löyhällle ubuntu-yhteisölle realistisia. Mitään 'kahden esimiehen' loukkua en kuitenkaan usko tulevan eteen, ottaen huomioon että LoCo:n ja 'toiminnallisten tiimien' hommat ovat irti toisistaan, kukin päättää itse miten paljon panosta mihinkin laittaa (ei ole mitään kellokorttia tai tuntikiintiötä..).
(lähde: http://tux.crystalxp.net/index.php?let=&aut=fatux&cat=

pppppppps. Lista Ubuntun kansainvälisistä tiimeistä ubuntu.com - wikissä: https://wiki.ubuntu.com/CategoryUbuntuTeams Moni lienee kuullut sellaisista tiimeistä kuten MOTU, LaptopTestingTeam, MarketingTeam, DocumentationTeam, noin esimerkkinä. Lisäksi löytyy mm. DesktopTeam, DesktopEffectsTeam, KernelTeam, InstallerTeam, KubuntuTesters, ScreencastTeam sekä muuten 'kaiken yläpuolella oleva CommunityCouncil https://wiki.ubuntu.com/CommunityCouncil
« Viimeksi muokattu: 26.01.07 - klo:01.49 kirjoittanut Risto H. Kurppa »
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

juminy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 500
    • Profiili
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #7 : 26.01.07 - klo:02.51 »
Ajatus oli että jäsenyys tiimissä olisi jotain muutakin kuin nimi tuolla wikin sivulla. Tiimi itsessään voisi ideoida ja täsmentää sitä omaa tehtäväänsä, katsoa hieman tavoitteita eteenpäin (esim. käännöstiimi etenisi softa kerrallaan, kääntäen yhden valmiiksi, edeten seuraavaan tai whatever) ja lähteä toteuttamaan niitä.

Juu-u, juuri näin. Selkeitä tavoitteita.

Samaa mieltä päälle/pois -jäsenyydestä. Näin ehkä toteutuisi se, ettei listoille kasaannu koko ajan lisää porukkaa, joista iso osa ei olekaan enää aktiivisia. Tämmönen vipu voisi olla hyvä olemassa.

Kyllä, tiedän että launchpadissa on Finnish Translator Group tms - mutta sekin tuntui niin wiralliselta että en lähtenyt mitään jäsenyyttä hakemaan.

Tässä olisi ehkä palautteen antamisen paikka sinne käännöstiimille, jäsenyys ei siis houkutellut, asialle voisi ehkä tehdä jotain. Asioita ei ehkä kannata lähteä uudestaan keksimään. Jos mieluummin ensin kartoittaisi mitä kaikkea on, ja miten olemassa olevien instanssien välille voisi luoda parempia yhteyksiä ja rajapintoja. Piirtää sitä karttaa niin sanotusti.

Nämä räjähtämiset ja lerpahtamiset ovatkin sitten ihan mielenkiintoinen juttu. Hommahan on Ubuntun ympärillä lähtenyt toimimaan melkoisella vipinällä. Mutta mikä on tulevaisuus? Ubuntu elänee aikansa, ehkä pitkään, ehkä ei, mutta se aidosti tärkeä tekijä on avoin lähdekoodi sekä avoimet tiedostoformaatit ja niiden mahdollisuuksien tutkiminen yhteiskunnassa. Ubuntu lienee siihen hyvä työkalu juuri nyt kun se on pop

Nyt näyttäisi siltä, että mahdollisuuksia laajempaankin leviämiseen on olemassa, sanotaan nyt vaikka, että vuonna 2010 noin 10 % ohjelmista olisi avointa lähdekoodia ja 20 % erilaisista tiedostoformaateista (tiedostojen liikkeellä olevasta määrästä laskien) avoimien standardien mukaisia. Selainrintamalla tämä lienee jo arkipäivää, toimistosovellutuksissa ei taida olla ja käyttöjärjestelmäkokonaisuuksissa ei lähelläkään. Sitten palvelinpuolella ollaan toisaalta reilusti yli. Luvut ihan piposta, tiedä mitä ne tänne edes kuuluvat...

Minusta tuntuu kovasti että rupeaa tämä forumilla sisäpiirissä pyöriminen vähitellen riittämään ja olisi aika tähdätä vähän ylemmäs ja laajentaa hommaa. Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi jatkokehittelemään näitä tiimejä ja kartoittamaan ihmisten halukkuuksia eri tiimeihin, ehkä kokoamaan jonkinlaisia 'aloituspaketteja' tiimien käyttöön, whatever.

Jakaako kukaan vastaavaa visiota?

Jos paukkuja riittää, niin rupea ihmeessä tekemään kartoitusta ja mielellään ihan kuvausta olemassaolevista tiimeistä, uusien tarpeesta ja niiden suhteista, siis suunnitelmaa. Tämä on vain yksi ajatus soppaan mukaan, mutta minusta kannattaa huomioida kaikki olemassaolevat tiimit ja resurssit myös ja koittaa löytää hommaan sellaista säveltä, että yhteiselle toiminnalle olisi "foorumi".

En ala tätä ajatusta enempää tuputtamaan, mutta minulla on päässäni visio tietokantaan perustuvasta systeemistä, jonka päällä olisi sitten graafinen kuvaustyökalu, jolla homman saisi niin sanotusti kartalle ja jonka kautta kukin voisi profiiliaan ja suhteitaan päivittää. Tälläisiä palveluita lienee vaikka kuinka (taitaa kulkea nimellä social networking tai jotain semmosta, minä en tiedä mitä teinit nykyään tekevät...), mutta onko mitään avoimen koodin softaa, jonka avulla voisi alkaa itselleen rakentamaan?

ps. Kertokaa aitoja ajatuksia, onko homma hyvä vai huono, floppaako heti alkuun, jos, niin miksi. Ottaako tulta alleen ja pelaa hyvin, jos, niin miksi? Tää on vähän tällaisella tunteen palolla turhautuneena kirjoitettu joten turhan vakavasti ei pidä ottaa, yritän vain jakaa yön pimeinä tunteina saamaani visiota ja kysellä että onko siinä mittään tolkkua muiden mielestä..

Kristallipallo ei nyt osaa sanoa, että toimiiko vai floppaako, veikkaan, että toimii, jos jaksaa painaa, eikä toivo liikoja. Niitä liikojakin voi sitten tulla, mutta se on bonaria. Edelleen korostan, että kannattaa toimia jo olemassa olevien tahojen kanssa eikä kaikkea laittaa itse pystyyn. Mm. eri distrojen väliltä olisi ehkä hyvä mieluummin purkaa kuin rakentaa aitoja. Enkä sano sillä, että kukaan olisi niitä juuri nyt rakentamassakaan.
« Viimeksi muokattu: 26.01.07 - klo:03.09 kirjoittanut Jussi Nykänen »

E.K.Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 736
    • Profiili
    • Sähköaivoilua
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #8 : 26.01.07 - klo:05.54 »
Manse-Virtasen ajatus homman organisoinnista ennen kuin se räjähtää: uskon että ei tämä tästä mihinkään räjähdä.. Forumin jäsen määrä kasvaa käsittämätöntä vauhtia ja niinhän se voi jatkua periaatteessa loputtomiin. Pikemminkin näkisin että jos mitään ei tehdä, homma lössähtää (tai jotain..) kun käytettävissä olevaa potentiaalia ei hyödynnetä.

Tämä suomenkielen moninaisuus on sitten huvittavaa toisinaan. Minä kun tarkoitin aivan samaa asiaa kuin sinä ;D
Kaikki tavallaan ja tavat kaikilla, mutta tosiaan olisi ihan kiva jos joku järki ja järjestys hommassa olisi niin voisi monikin innokas päästä auttamaan ainakin madallennetun aidan yli kiipeämällä.

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #9 : 26.01.07 - klo:07.27 »
Kyllä, tiedän että launchpadissa on Finnish Translator Group tms - mutta sekin tuntui niin wiralliselta että en lähtenyt mitään jäsenyyttä hakemaan.

Tässä olisi ehkä palautteen antamisen paikka sinne käännöstiimille, jäsenyys ei siis houkutellut, asialle voisi ehkä tehdä jotain. Asioita ei ehkä kannata lähteä uudestaan keksimään. Jos mieluummin ensin kartoittaisi mitä kaikkea on, ja miten olemassa olevien instanssien välille voisi luoda parempia yhteyksiä ja rajapintoja. Piirtää sitä karttaa niin sanotusti.

Minusta tuntuu kovasti että rupeaa tämä forumilla sisäpiirissä pyöriminen vähitellen riittämään ja olisi aika tähdätä vähän ylemmäs ja laajentaa hommaa. Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi jatkokehittelemään näitä tiimejä ja kartoittamaan ihmisten halukkuuksia eri tiimeihin, ehkä kokoamaan jonkinlaisia 'aloituspaketteja' tiimien käyttöön, whatever.

Jakaako kukaan vastaavaa visiota?

Jos paukkuja riittää, niin rupea ihmeessä tekemään kartoitusta ja mielellään ihan kuvausta olemassaolevista tiimeistä, uusien tarpeesta ja niiden suhteista, siis suunnitelmaa. Tämä on vain yksi ajatus soppaan mukaan, mutta minusta kannattaa huomioida kaikki olemassaolevat tiimit ja resurssit myös ja koittaa löytää hommaan sellaista säveltä, että yhteiselle toiminnalle olisi "foorumi".

...

En ala tätä ajatusta enempää tuputtamaan, mutta minulla on päässäni visio tietokantaan perustuvasta systeemistä, jonka päällä olisi sitten graafinen kuvaustyökalu, jolla homman saisi niin sanotusti kartalle ja jonka kautta kukin voisi profiiliaan ja suhteitaan päivittää. Tälläisiä palveluita lienee vaikka kuinka (taitaa kulkea nimellä social networking tai jotain semmosta, minä en tiedä mitä teinit nykyään tekevät...), mutta onko mitään avoimen koodin softaa, jonka avulla voisi alkaa itselleen rakentamaan?

Luonnollisesti olemassaolevia porukoita on tarkoitus hyödyntää, äkkiseltään tulee mieleen blogi,käännöstiimi, ripaus wikikirjaa ja näyttääpä täältä löytyvän melkoisia anarkistiaktivistejakin jotka tempauksia kehittelevät, luonnollisesti tällaiset ihmiset voivat jossain vaiheessa odottaa yhteydenottoa tiimien tiimoilta ;)

Tuosta tietokantameiningistä: ymmärrän että tuollakin olisi jotain arvoa mutta menee ripauksen skoopin ohi eli juu, kartoittaa, mutta aiheuttaako se toimintaa (välineet / päämäärä?). Onko Launchpadissa jotain tämän tyyppistä toimintaa? Haetko jotain .. öö  myspace tai ircgalleriatyyppistä tai orkut -tyyppistä (ei sisällöltään vaan tuon verkottumisen puolelta) jossa henkilöillä on oma profiili ja jäsenyys jossain klubissa tai kerhossa tms ja sitä kautta rakentuu hierarkiaa.. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Social_network )

Eli ehkäpä tavallaan tämä tosiaan on enemmän sitä toteutuspuolta näille tiimeille. eli pidetään mielessä & tutkitaan minkälaisia vaihtoehtoja löydetään. Toivoisin homman pysyvän yksinkertaisena mutta tehokkaana: mahdollisimman vähän mitään profiileja ja rekisteröitymisiä mutta tarvittaisiin kuitenkin tehokkaita kommunikointikanavia. 'helppoja' ja olemassaolevia on wiki, irc, foorumi, pikaviestimet, VoIP/Skype.

Jees, laittakaa lisää ajatuksia ja ideoita tulemaan!


Tässä joitain mielenkiintoisia linkkejä 'ubuntun hallinnosta'. Vähän yleistietotyyppisesti mutta ehkä myös antamaan Suomeen jotain ideoita..

http://www.ubuntu.com/community/processes/governance
http://www.ubuntu.com/community/processes/council
https://wiki.ubuntu.com/CommunityCouncil
https://wiki.ubuntu.com/LoCoTeams
http://www.ubuntu.com/community/processes/newmember
http://www.ubuntu.com/community/processes/newdev
http://www.ubuntu.com/community/participate

Aika hyvää settiä joissain noista vaikka suoraan plagioitavaksi ja käännettäväksi meidän sivuille..

r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Timo Jyrinki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 1260
    • Profiili
    • kotisivu
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #10 : 26.01.07 - klo:13.30 »
Tässä olisi ehkä palautteen antamisen paikka sinne käännöstiimille, jäsenyys ei siis houkutellut, asialle voisi ehkä tehdä jotain.

Jep, palaute on aina paikallaan. Suurin ongelma on kai se että Launchpadissa on hankala löytää oikealle sivulle. Oikea sivu aloittaa Finnish Translation Teamiin tutustuminen on kotisivu: https://launchpad.net/~ubuntu-l10n-fi ja sieltä löytyvä Kääntäminen-sivu (http://ubuntu-fi.org/Wiki/Kaantaminen) tai toisin päin. Tuo Launchpad-sivu on vähän "ruma" lähinnä siitä syystä, että muotoiluja ei pysty tekemään. Kertokaa toki mitä pitäisi tuolla muuttaa - "Liittyminen"-kohdassa on monta asiaa sen takia, että käännösten tekeminen Rosettassa on "liiankin" helppoa ja Launchpadin laadunvalvontatyökalut ovat etenkin aiemmin olleet _surkeita_, ja ryhmään halutaan vain oikeasti suomen kieltä hyvin osaavia (joihin minäkin lukeudun vain rimaa hipoen vrt. se mikä olisi toivottava taso - tiedän että teen virheitä joita en aina huomaa).

On kuitenkin varsin totta ettei ryhmä ole houkutellut aktiivisia jäseniä kuin kourallisen. Toisaalta tärkeimpiä ovat esim. Gnomen ja KDE:n omat käännöstiimit, sillä Ubuntun kääntäjäryhmillä ei suurimman osan ajasta ole mitään järkevää tehtävää.

----

Launchpadissa on myös mahdollista perustaa tiimejä - https://launchpad.net/people . Täytyy kuitenkin tosiaan todeta että en tiedä onko siellä järjestäytyminen hyvä vai huono asia, koska suomentamistiimikään ei ole toiminut optimaalisella tavalla esim. kommunikoinnin puutteen takia - tiimin kotisivulle on vaikea löytää, eikä selkeätä keskustelupaikka ole (tarjolla on IRC:iä, postituslistaa ja näitä keskustelualueita, mutta yksikään ei ole millään tavalla "integroitu" Launchpadiin).

Vaihtoehto se kuitenkin on - toinen on mielestäni että tuonne meidän omalle Tiimit-sivulle laitetaan jokaisen nimestä linkki keskustelualueiden profiiliin, jotta voidaan tarvittaessa napata sähköpostiosoitteet keskustelua varten. Tämä kuulostaa mielestäni tässä vaiheessa sekä helpolta että toimivalta. Pelkkä nimilista ei siis tosiaan riitä, pitää olla se tapa ottaa yhteyttä.

Pitäisikö tiimeihin osallistujilta vaatia jokaiselta oikea nimi? Tällä hetkellä suomentajaryhmässä tehdään näin, jotenkin se lisää asiallisuutta. Nimillähän ei todellisuudessa ole mitään merkitystä, ne ovat vain nimiä, mutta on eri asia olla Mikko Virtanen kuin ubercool82 siinä vaiheessa, kun ollaan oikeasti tekemässä jotain esim. jollain paikkakunnalla.

Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1517
    • Profiili
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #11 : 26.01.07 - klo:15.49 »
Tiivistettynä: Olen halukas levittämään tietoa Ubuntusta ja ylipäänsä GNU/Linuxista Forssan seudulla, mutta käytön neuvontaan ei minusta ole  :'(

Kuulostaa hyvältä idealta, itse voisin olla mukana vaikka levittämässä tietoutta Ubuntusta, esimerkiksi Forssassa ja lähialueilla, kuten Tammelassa, Jokioisilla ja Humppilassa, näillä paikkakunnilla siksi, että asun Forssassa, käytön tukea ei minulta kannata pyytää, koska olen vastikään alkanut käyttää GNU/Linuxia (kiitos uuden koneen, jossa ei ollut käyttöjärjestelmää, mutta hyvä näin), mutta olen vakaasti sitä mieltä, että jos kerran on olemassa Windowsille parempi, vakaampi ja täysin ilmainen vaihtoehto, pitää ihmiset saada luopumaan Redmontin ylihinnoitellusta roskasta ja edes kokeilemaan Ubuntua tai muita jakeluita.
Ubuntu 24.04.01 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
2x480 GB SSD

Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1517
    • Profiili
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #12 : 26.01.07 - klo:16.01 »
Jaajuu, melkein unohtui, minut tavoittaa IRCistä aina välillä nickillä Ape89 tai Apez89, vähän riippuu paikasta ja IRC-clientistä, en kuitenkaan ole kovin usein IRCissä, joten pikemminkin sähköpostilla, jos tarvetta yhteydenottoon ilmenee. Ja mahdollinen esittely aika ja -paikka olisi jo mielessä, Forssan Ammatti-Instituutti on järjestämässä Avointen ovien päivää Huhti-Toukokuussa, siellä on monia firmoja kertomassa toiminnastaan yms. Ehkäpä sieltä löytyisi oma paikkansa Ubuntun esittelyllekin? Opiskelen nyt siellä, ja voisin kysellä järjestäjiltä, olisiko Ubuntun esittely mahdollista järjestää siellä. Kyseessä siis olisi oma pöytä Instituutin liikuntasalissa, missä voitaisiin jaella Ubuntun asennuslevyjä, ehkä esitteitä, ja kertoa Ubuntusta tai Linuxista ylipäänsä sekä antaa neuvoja liittyen käyttöön yms.
« Viimeksi muokattu: 26.01.07 - klo:16.46 kirjoittanut apez »
Ubuntu 24.04.01 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
2x480 GB SSD

Heikki Mäntysaari

  • Käyttäjä / tiedottaja
  • Viestejä: 377
    • Profiili
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #13 : 29.01.07 - klo:13.57 »
Tässä onkin tullut hyviä pointteja esille, en viitsi lähteä toistamaan asioita, joten lyhyesti sanottuna olen aiemmin ehdotettujen toiminnallisten tiimien kannalla (ja miksen paikallistiimienkin, jos niihin löytyy väkeä). Laitan nyt kuitenkin jotain satunnaisia kommentteja...

Nykyään kehitystyöhön tai toimintaan osallistuminen on foorumeille kirjoittelua lukuun ottamatta melko hankalaa. Tässä asiassa tiimit voisivat olla huomattava parannus mm. koordinoimalla ja neuvomalla osallistumisesta kiinnostuneita henkilöitä: moni varmasti lähtee mieluummin mukaan pienehköön suomalaiseen tiimiin kuin alkaa katselemaan Isojen Poikien englanninkielisiä tiimejä.

Käännöstiimistä sanoisin, että sitä pitäisi kyllä kehittää jotenkin. Nykyään kääntämiseen osallistuminen on toisaalta hankalaa, toisaalta pelottavan helppoa: yhdellä klikkauksella voin liittyä käännöstiimiin, jonka jälkeen minulla on oikeudet muuttaa suomen kielipaketteja haluamallani tavalla, ja muutokset sitten valuvat aikanaan tuhansille suomalaisille. Toisaalta vaikeuksia tulee, kun uusi kääntäjä ei tiedä, mitä kääntää ja miten. Jonkinlaista koordinointia tarvittaisiin, voitaisiin esimerkiksi päättää aina kuukaudeksi jokin paketti (tai muutama paketti koosta riippuen), jotka yritetään saada porukalla käännettyä (jos mitään Ubuntu-spesifistä ei ole käännettävänä niin sitten vaikka KDE:n/GNOME:n paketti.

Risto heitti aloitusviestissään myös mielenkiintoisen idean tukitiimistä. Siinä vasta olisi hyvää markkinointimateriaalia, jos jotkut vapaaehtoiset suostuisivat neuvomaan aloittelijoita perusongelmissa henkilökohtaisesti vaikkapa Skypen (tai jonkin vapaan ohjelman..) välityksellä (ei mitenkään täysipäiväisenä hommana, mutta jotenkin satunnaisesti... tähän pitäisi kehittää jokin systeemi). Toki IRC-kanava ja foorumi ovat hyviä väyliä, mutta henkilökohtainen tuki on jotain, mitä käyttäjä varmasti arvostaa.
Suomenkielinen Linux-wiki: Linux.fi - katso myös http://linux.fi/foorumi

Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1517
    • Profiili
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #14 : 29.01.07 - klo:14.35 »
Nyt on jonkinlainen hatara Maakunnan käsittävä paikallisryhmä tehty, Kanta-Hämäläinen "Group Tavastia", väkeä minä mukaanlukien 3, lisää tarvitaan. Tarkoituksena on pääosin esitellä Ubuntua ja Kubuntua sekä jaella niitä sopivissa tapahtumissa yms. Halukkaat Hämäläiset ja lähellä asuvat, ilmoitelkaa e-mailiin grouptavastia@luukku.com
Ubuntu 24.04.01 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
2x480 GB SSD

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #15 : 29.01.07 - klo:15.18 »
Nyt on jonkinlainen hatara Maakunnan käsittävä paikallisryhmä tehty, Kanta-Hämäläinen "Group Tavastia", väkeä minä mukaanlukien 3, lisää tarvitaan. Tarkoituksena on pääosin esitellä Ubuntua ja Kubuntua sekä jaella niitä sopivissa tapahtumissa yms. Halukkaat Hämäläiset ja lähellä asuvat, ilmoitelkaa e-mailiin grouptavastia@luukku.com


Jees, hieno homma! Pidetään mielessä kunhan tiimimeininkiä saadaan käyntiin enemmälti (tai no, johan sitä on.. no, anyway.. Koitan jossain vaiheessa aktivoida tiimijuttuja käyntiin ja rupean kyselemään ihmisiä mukaan hommaan..)


r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

teprrr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 304
    • Profiili
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #16 : 30.01.07 - klo:00.44 »
Ubuntun ulkopuolisten ohjelmien käännösasiat ovat jo eri tiimien osalta hyvinkin koordinoituja ja hallittuja, joten mielestäni niitä ei erikseen tarvitsisi Ubuntu-fin puolelta mennä hoitamaan. Tällä hetkellä kääntäjät ovat keskittyneet lokalisointi.orgin alle ja IRCNetissä #lokalisointi-kanavalle.

Ehkäpä nämä uudet ryhmittymät voisivat tulle IRCNetin #ubuntu.fi-kanavalle tai jopa perustaa oman kanavansa homman koordinoimiseen reaaliajassa?

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #17 : 30.01.07 - klo:08.42 »
Ehkäpä nämä uudet ryhmittymät voisivat tulle IRCNetin #ubuntu.fi-kanavalle tai jopa perustaa oman kanavansa homman koordinoimiseen reaaliajassa?

Jotain tämän suuntaista, kyllä. IRC (tai mahdollisesti myös IM, jopa VoIP) on tosiaan reaaliaikapuuhassa toimivia mutta tiimin 'tiedotuksen' olisi hyvä sitten tapahtua sähköpostia käyttäen: ketään ei voida jatkuvasti velvoittaa seuraamaan IRC:n tapahtumia. Saisinkohan viikonloppuna jotain aikaiseksi..

r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Timo Jyrinki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 1260
    • Profiili
    • kotisivu
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #18 : 30.01.07 - klo:10.54 »
Ubuntun ulkopuolisten ohjelmien käännösasiat ovat jo eri tiimien osalta hyvinkin koordinoituja ja hallittuja, joten mielestäni niitä ei erikseen tarvitsisi Ubuntu-fin puolelta mennä hoitamaan. Tällä hetkellä kääntäjät ovat keskittyneet lokalisointi.orgin alle ja IRCNetissä #lokalisointi-kanavalle.

Ehkäpä nämä uudet ryhmittymät voisivat tulle IRCNetin #ubuntu.fi-kanavalle tai jopa perustaa oman kanavansa homman koordinoimiseen reaaliajassa?

Jep, #lokalisointi ym. mainitaan kääntäminen-sivulla, ja #ubuntu-fi Freenodella on se mitä on ehdotettu IRC:ssä käännöksistä keskusteluun. Lisäksi on tämä www-alue ja sähköpostilista. Minnekään ei suurta yleisöryntäystä ole tapahtunut, mikä on odotettavissakin koska kääntäminen on loppujen lopuksi aika vaativaakin puuhaa jos esim. kokonaista ohjelmaa aletaan kääntää. Loppujen lopuksi kaikkein innostuneimmat päätynevät yhteiselle #lokalisointi-kanavalle ja lokalisointi.org:n palvelujen ääreen, koska Ubuntussa ei ole järkevää tehdä käännöksiä kuin reilun kuukauden ajan kaksi kertaa vuodessa :)

Lainaus
Käännöstiimistä sanoisin, että sitä pitäisi kyllä kehittää jotenkin. Nykyään kääntämiseen osallistuminen on toisaalta hankalaa, toisaalta pelottavan helppoa: yhdellä klikkauksella voin liittyä käännöstiimiin, jonka jälkeen minulla on oikeudet muuttaa suomen kielipaketteja haluamallani tavalla, ja muutokset sitten valuvat aikanaan tuhansille suomalaisille. Toisaalta vaikeuksia tulee, kun uusi kääntäjä ei tiedä, mitä kääntää ja miten. Jonkinlaista koordinointia tarvittaisiin, voitaisiin esimerkiksi päättää aina kuukaudeksi jokin paketti (tai muutama paketti koosta riippuen), jotka yritetään saada porukalla käännettyä (jos mitään Ubuntu-spesifistä ei ole käännettävänä niin sitten vaikka KDE:n/GNOME:n paketti.

Käännöstiimiin ei voi liittyä yhdellä klikkauksella, liittymistä voi anoa kyllä (jolloin taas pitää olla jotain näyttöä siitä että vähintäänkin ohjetekstit on luettu). Sitten toisekseen nykyään voi jo sentään kohtuullisesti tarkistaa, mitä muutoksia kukakin on tehnyt tai mihin paketteihin on viimeksi tehty käännöksiä.

Yleinen kääntämisen ongelma on toki sen hankaluus, mutta en tiedä voiko sitä mihinkään muuttaa. Hyvään kääntämiseen kuuluu testata käännöksiä käytännössä, mikä yleensä tarkoittaa Ubuntun kehitysversion asentamista sekä komentorivityökalujen käyttöä käännöksen ottamiseksi käyttöön (ohjeita Kääntäminen-sivulla jälleen).

Mutta koordinoinnista - aika monella kielellä/maatiimillä on oma l10n-postituslistansa, olisiko se sittenkin parempi kuin nämä hajallaan olevat WWW + yleinen postituslista + IRC-kanavat? Olisi ainakin teoriassa yksi selkeä paikka keskustelulle. Sen jälkeen tämän alueen kuvauksesta voisi ehkä jopa poistaa "Ubuntun suomentaminen", jättäen suomentamista koskevan aiheen esille niin että ihmiset löytävät oikeaan paikkaan perille. Voin laittaa hakemuksen sisään kyllä.

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Tiimejä Ubuntu Suomeen?
« Vastaus #19 : 03.02.07 - klo:22.54 »
Kiitos ajatuksista kaikille!

Laitan liitteenä suunnitelman. Toivon että ihmiset katsoisivat läpi ja kommentoisivat. Täydentämistä ja kehitysehdotuksia, kannustusta ja kritiikkiä. Kielenhuoltoakin saa harrastaa! Kunhan saadaan kommentteja ja kokoan seuraavaa versiota, koitetaan saada homma käyntiin. Tämä on tosiaan vasta suunnitelma ja tarvitsee vielä kaikenlaista järjestelyä ennen käynnistämistä (kuten tietoja wikiin, sähköpostilistat jne jne..).

Toisena liitteenä huonosti & mukaillen suomennettu ubuntu.com 'code of conduct' josta yritin muotoilla jonkunlaisia elämää helpottavia pelisääntöjä tähän tiimi/yhteisöpuuhaan. Myös siihen toivoisin parannuksia ja ehdotuksia!

Haluan korostaa että oma kiinnostukseni on erityisesti näissä 'toiminnallisissa' Suomi-tiimeissä eikä paikallistiimeissä. Tästä syystä paikallistiimiosuus on suunnitelmassa aika laihalla eli hieno juttu on jos joku joskus niitä innostuu kehittämään.

Pari skyssäriä näin etukäteen jotta voitte miettiä jo lukiessa:
1) Kuvauksia voinevat kukin tiimi tarkentaa ja muokata. Jos nyt kuitenkin jotain oleellista pistää silmään, ilmoittakaa toki. Erityisesti käännöstiimi kaipaa lisätietoa & miettimistä. Podcast-tiimi on mukana vähän suunnitelmana joka ehkä joskus toteutuu.
2) Jos olet kiinnostunut jonkun tiimin ydinporukkaan hyppäämisestä, laita yksityisviestiä tai jotain. Varsinainen rekrytointi tehtäneen hieman myöhemmin kunhan suunnitelma saa yhteisön hyväksynnän.
3) Puuttuuko listasta joku tiimi?

Kun tämä suunnitelma on kunnossa, voi homman 'julkaista' ja aloittaa täysimittaisen rekrytoinnin ja tämän jälkeen antaa tiimien toimia omillaan, ehkä korkeintaan hehkuttaa vähän blogissa että nyt on vapaaehtoisilla mesta mihin mennä..

Jees, pistäkää tosiaan ajatuksia tulemaan, ja lisäkyssäreitä saa esittää (@, SIP, Jabber, whatever..)


r


(arvioidaan nyt vaikka että josko keskiviikkona, ehkä joskus iltasella, saisin seuraavaa versiota kokoon eli sitä ennen jos kerkeätte älähtämään niin kerkeää mukaan hyvin (toki senkin jälkeen keskustelu jatkuu!)

[ylläpito on poistanut liitteen]
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-