Mulla oli ajatus pitää maantieteelliset (käytän tästä eteenpäin lyhennettä LoCo eli Local Community, paikallisyhteisö) ja nämä 'toiminnalliset' tiimit erillään toisistaan eli kukin voisi kuulua kummankin kategorian tiimeihin (lue: samoja ihmisiä voidaan hyödyntää sekä näissä Ubuntu Suomi - tiimeissä että LoCo - tiimeissä!!) mutta koska ne toimivat eri asioiden ympärillä, haluaisin nyt keskittyä erityisesti nyt näihin 'toiminnallisiin' tiimeihin ja jos passaa niin keskustellaan LoCoista vaikka eri ketjussa..
Eli jotta vielä saisin selvennettyä mistä on kyse, ajatukseni oli saada pistettyä pystyyn lähinnä virtuaalisesti operoivia tiimejä jotka toimisivat sen oman tiimin tavoitteen eteen, edellä mainittu esimerkkeinä mm. markkinointi ja blogin kehittäminen.
Koska nämä hommat eivät välttämättä mitenkään liity ihmisten välisiin maantieteellisiin etäisyyksiin vaan lähinnä edellyttävät nettiyhteyttä ja intoa tehdä juttua, (kuten blogin tiimoilta voidaan nähdä - terveisiä Jussille Ison Veden tuolle puolen..), on mielestäni ero LoCo:ihin tehtävä selväksi.
Ok, tää kuulostaa jo hirveältä paasaukselta, mutta esimerkkinä nämä Ubuntun tiimit (esim. kuuluisa Marketing Team), niissä on porukkaa ihan ympäri maailmaa - ja LoCot ja kansalliset porukat toimii sitten erikseen.. Nyt siis keskityn it
Ajatus oli että jäsenyys tiimissä olisi jotain muutakin kuin nimi tuolla wikin sivulla. Tiimi itsessään voisi ideoida ja täsmentää sitä omaa tehtäväänsä, katsoa hieman tavoitteita eteenpäin (esim. käännöstiimi etenisi softa kerrallaan, kääntäen yhden valmiiksi, edeten seuraavaan tai whatever) ja lähteä toteuttamaan niitä.
MIelestäni selkeä tehtävänkuva motivoi ihmisiä paremmin kuin 'jaa, sä haluut auttaa, mee kääntää ubuntuu' ja tällainen meininki mahdollistaisi myös paremman tiedon jaon&keskittämisen. Keskittämisen siten että tiimin ydinporukka oikeasti tietäisi mikä on esim. forumin, markkinoinnin tai kääntämisen tilanne ja jako siinä mielessä että kun joku uusi halukas tulee mukaan, pystytään hänelle selkeästi kertomaan mikä on tilanne, mitä on suunnitteilla tehdä jne jne.
Toki yhteystiedot tarvitaan wikiin jotta ihmiset tietävän mihin suuntaan ottaa yhteyttä kun rupeaa kielikorvaa kutittamaan mutta näkisin että alkuun on hommana saada vähän tätä kokonaiskuvaa keskusteltua ja ideoitua ja tämän jälkeen saada asioista kiinnostuineita ihmisiä ottamaan toisiinsa yhteyttä ja pistämään niitä tiimejä oikeasti pystyyn.
Yksi näkökulma jonka uskon ihmisiä lämmittävän on 'päälle/pois' - jäsenyys. Tarkoitan tällä sitä, että kun ihminen liittyy johonkin tiimiin, hän tavallaan antaa luvan ottaa yhteyttä tiimin aluetta koskevissa asioissa ja ilmaisee jonkinlaista tahtoa antaa panostaan tiimin käyttöön. Vastaavasti tärkeää on mielestäni mahdollisuus selkeästi irroittautua tiimistä, vastaavalla tavalla viestiä että ei, älkää enää ottako yhteyttä kotisivujen suunnittelun osalta. Motivaatio loppui, puskee liikaa muuta päälle tai whatever.
Muistaakseni erityisesti Dapperin kehitysvaiheessa oku aloitti ketjua täällä forumilla kannustaen ihmisiä kääntämään Dapperia mahdollisimman paljon. Ok, hyvä yritys - mutta auttoiko se? Itse tunnustan ketjun takia käyneeni ehkä 10 kohtaa kääntämässä. Hieno juttu, onhan sekin jotain. Uskon kuitenkin että jos selkeämmin olisin tuntenut kuuluvani johonkin porukkaan joka sitä kääntämistä tekee ja joku olisi ollut (jossain määrin henkilökohtaisesti) toivottamassa tervetulleeksi ja opastamassa hommassa eteenpäin (ehkä muutenkin kuin seuraamalla jotain linkkiä jonka takaa löytyi linkki sivulle missä oli kerrottu englanniksi mikä on kääntämisen ajatus), olisi homma saattanut jatkuakin.
Kyllä, tiedän että launchpadissa on Finnish Translator Group tms - mutta sekin tuntui niin wiralliselta että en lähtenyt mitään jäsenyyttä hakemaan.
Manse-Virtasen ajatus homman organisoinnista ennen kuin se räjähtää: uskon että ei tämä tästä mihinkään räjähdä.. Forumin jäsen määrä kasvaa käsittämätöntä vauhtia ja niinhän se voi jatkua periaatteessa loputtomiin. Pikemminkin näkisin että jos mitään ei tehdä, homma lössähtää (tai jotain..) kun käytettävissä olevaa potentiaalia ei hyödynnetä. Tai ehkäpä voitaisiin hehkuttaa että vähän kokoamalla porukkaa homma saataisiin räjähtämään läpi Suomen, ihan minkälaisia kieli- ja mielikuvia nyt haluaakaan käyttää.
Tällaisella porukalla epäilemättä on kaikenlaisia yhteyksiä: joku voisi ehkäpä painattaa halvalla jossain kotimaisia Ubuntu-julisteita tai flaijereita ja myydä niitä halukkaille - markkinointitiimi olisi mielestäni ihan hyvä mesta ideoida ja koordinoida tällaista. No, kyllähän kuka tahansa saa idean viedä ja ruveta tekemään - mutta uskon että todennäköisyys tähän on paljon pienempi kuin jos tietyn nimetyn markkinointiporukan tyypit aktiivisesti rupeavat etsimään painopaikkaa tai sopivia kontakteja.
Heittäkää lisää ajatuksia.
lähde: netmba.com
Minusta tuntuu kovasti että rupeaa tämä forumilla sisäpiirissä pyöriminen vähitellen riittämään ja olisi aika tähdätä vähän ylemmäs ja laajentaa hommaa. Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi jatkokehittelemään näitä tiimejä ja kartoittamaan ihmisten halukkuuksia eri tiimeihin, ehkä kokoamaan jonkinlaisia 'aloituspaketteja' tiimien käyttöön, whatever.
Jakaako kukaan vastaavaa visiota?
r
ps. Kertokaa aitoja ajatuksia, onko homma hyvä vai huono, floppaako heti alkuun, jos, niin miksi. Ottaako tulta alleen ja pelaa hyvin, jos, niin miksi? Tää on vähän tällaisella tunteen palolla turhautuneena kirjoitettu joten turhan vakavasti ei pidä ottaa, yritän vain jakaa yön pimeinä tunteina saamaani visiota ja kysellä että onko siinä mittään tolkkua muiden mielestä..
pps. Jos joku tosiaan on kiinnostunut niistä LoCo-tiimien elvyttämisestä, feel free! Voin ehkä jotain niidenkin kehittämiseen kontribuoida mutta en koe sitä omaksi alueekseni vastaavasti kuin tämä puoli tuntuu olevan lähellä sydäntä, tuossa heti rintalastan takana kytiksessä..
ppps. matriisirakenteesta pätkää..
Matriisirakenne perustuu kahteen seikkaan. Ensinnäkin se on järjestetty toimintokohtaisesti. Kukin toiminto, kuten esimerkiksi tuotekehitys, henkilöstöasiat ja markkinointi vastaavat omasta toiminnastaan muulle organisaatiolle.
Toiseksi organisaatio on jaettu divisioonien mukaan esimerkiksi markkina-alueittain ja tuotteittain. Matriisissa olevilla henkilöillä on siten kaksi esimiestä: toimintokohtainen johtaja ja alue- tai tuotekohtainen johtaja. Johtuen kahden johtajan ristikkäisohjauksesta matriisirakenne on toiminnallisesti vaativa. Henkilöstölle syntyy helposti ongelmia, jos esimiehet ovat eri mieltä siitä, miten toimitaan. Tällöin henkilöstö ei tiedä, mihin suuntaan tulisi mennä. Matriisi tuo mukanaan jännitteitä, joiden avulla voi olla mahdollisuus luovaan ja innovatiiviseen toimintaan. Ne ovatkin tämän rakenteen huomattava etu.Kirjasta 'Organisaatiokäyttäytymisen perusteet', s.163 (Lämsä/Hautala 2005)
Olisin tästä kaikki negatiiviset sanatkin voinut jättää kertomatta mutta ajattelin referoida suoraan koko pätkän. Kukin itse tuumikoon mitkä ongelmista ovat tällaiselle löyhällle ubuntu-yhteisölle realistisia. Mitään 'kahden esimiehen' loukkua en kuitenkaan usko tulevan eteen, ottaen huomioon että LoCo:n ja 'toiminnallisten tiimien' hommat ovat irti toisistaan, kukin päättää itse miten paljon panosta mihinkin laittaa (ei ole mitään kellokorttia tai tuntikiintiötä..).
(lähde:
http://tux.crystalxp.net/index.php?let=&aut=fatux&cat=pppppppps. Lista Ubuntun kansainvälisistä tiimeistä ubuntu.com - wikissä:
https://wiki.ubuntu.com/CategoryUbuntuTeams Moni lienee kuullut sellaisista tiimeistä kuten MOTU, LaptopTestingTeam, MarketingTeam, DocumentationTeam, noin esimerkkinä. Lisäksi löytyy mm. DesktopTeam, DesktopEffectsTeam, KernelTeam, InstallerTeam, KubuntuTesters, ScreencastTeam sekä muuten 'kaiken yläpuolella oleva CommunityCouncil
https://wiki.ubuntu.com/CommunityCouncil