Linux on ihan hyvä käyttöjärjestelmä siinä mielessä, että se on vakaampi kuin Windows. Valitettavasti vakaus ei ole kaikki kaikessa. Siinä missä Windowsiin saa ammattilaisohjelmia kuten AutoCad, MathCad, Matlab, Mathematica, Aspen Hysys jne. jne., Ubuntun ohjelmat ovat yleensä lähempänä harrastelijatason näpertelyitä. Ubuntulle tekisi todella hyvää, jos sille alettaisiin tehdä kaupallisia ohjelmia.
...
Kenelläkään makuuhuoneessa vapaa-aikanaan koodaavalla ei ole aikaa, rahaa eikä motivaatiota paneutua vakavasti jonkin ohjelman kehittämiseen Windowsin kaupallisia ohjelmia vastaavalle tasolle tai sen ylitse. Toki Linux-harrastelijat ovat saaneet aikaan aika vakaita ohjelmia, mutta yksinkertaiset ohjelmat onkin helpompi saada toimimaan vakaasti kuin laajat ja monipuoliset ammattilaistarpeisiin vastaavat ohjelmat.
.. sanoo selkeästikin Ubuntun jollain tavalla pettynyt (myös aikaisemmin kirjoittamiesi viestien perusteella; näyttäisi kovasti ongelmat pyörivän Microsoftin ja Ubuntun yhteensopivuudessa..).
Haluaisin myös mainita että ne hyvät ohjelmat eivät ole kaikki kaikessa; ilman vakautta ne ei paljoa lämmitä. uskallanpa vain väittää että myös Linuxille löytyy monenlaisia 'monimutkaisia' ohjelmia jotka pelaavat, vilkaise vaikka videoeditointisoftia. Ja miten sitä sitten lasketaan, iso osa palvelimista pyörittelee Linuxia ja avoimen koodin tavaraa.. Linux, Apache, MySQL, PHP jne.. OpenOfficenkin kyllä laskisin monimutkaisten ohjelmien joukkoon myöskin.. OK, se ei tee sitä regressiokaavaa mutta uskallan väittää että se tekee jotain mitä MS Office ei tee (ei, en osaa sanoa mitä mutta uskon kuitenkin.. (esim.
http://lifehacker.com/software/easter-egg/easter-egg-hunt-2006-open-office-star-wars-game-167562.php )
joo. Ja onnellista on se, että kukin saa valita mitä järjestelmää käyttää - ja moni käyttää sekä windowsia että Ubuntua, eräs heebo rupesi juuri vielä kokeilemaan päälle Omenan laitteita ja käyttistä - mutta siinäkin pyörittelee avoimia ohjelmia; gimpiä ja OpenOfficea.. Eli meitä on moneen junaan ja onneksi junia lähtee paljon. Ja tietty jokainen on sitä mieltä että se oma juna on se paras.
Silti tuo 'harrastelijatason näperryksiä' on mielestäni ehkä vähän yliampuvaa. Tai ali. Jotain..
Väitteesi 'Kenelläkään makuuhuoneessa vapaa-aikanaan koodaavalla ei ole aikaa, rahaa eikä motivaatiota paneutua vakavasti jonkin ohjelman kehittämiseen Windowsin kaupallisia ohjelmia vastaavalle tasolle tai sen ylitse.' on myös vähän ilmassa.. Kuten EU:n raportti äskettäin laskelmoi, avoimen koodin ohjelmiin on käytetty 131 000 miestyövuotta. Edelleenkin noin kaksi kolmasosaa avoimen koodin softista tehdään vapaaehtoisvoimin ja n. 15% yritysten ja 20% muiden tahojen toimesta. Eli suurin osa tästä tavarasta on todellakin vapaaehtoisvoimin tehtyä - eli kyllä jollain taitaa löytyä aikaa ja motivaatiota. Ei sitä voi järjellä tajuta mutta sydämellään voi - joku rakentaa kanoottia vuositolkulla, toinen kerää perhosia, kolmas lukee kirjoja, viides urheilee mielipuolen lailla. Neljäs koodaa. Harrastus, elämäntapa. Kun ihmisessä syttyy palo johonkin juttuun, myöntänet että sen takia aika monenlaisista jutuista ollaan valmiita tinkimään, aikaa ja vaivoja säästämättä. Ja motivaattorina joillain on omiin tarpeisiin soveltuvan työkalun puuttuminen; jos taitoa on niin mikäs siinä, tehdään sitten oma softa. Ja jos tarve on olemassa muillakin ja softa ylittää tietyn kynnyksen, saattaa sillä yhtäkkiä olla tuhansia käyttäjiä (olikohan esim. Ubuntulle arviotu jotain 8 miljoonaa vai jotain.. en muista..). Ja kyllä sekin motivoi tekemään hyvää jälkeä ja jatkamaan panostusta. Ja usko tai älä, jotkut ovat valmiita maksamaan (lue: lahjoittamaan) rahaa näistä 'harrastelijatason näperryksistä' (sitäpaitsi monet jotka ohjelmia koodailevat, ovat ihan 'oikeastikin' koodaajia/softankehittäjiä eli ihan pelkälle harrastelijatasolle homma ei ole jäänyt).
Hmm.. Ehkäpä tämä on jälleen (edelleen
sellainen asia, mitä ei voi tuputtaa, ihmisten pitää se itse tajuta ja osata nähdä.
Ehkäpä pitäis nukkuakin.
r