Eikös tuon yhden wiki-sanan voisi jättää pois noista wiki-sivuista.
Jep, heti kun joku kertoo miten se MoinMoinilla tehdään, se kun ei tunnu olevan mikään erityisen joustava ohjelmisto. Minulla on ainakin kuvitelma, että help.ubuntu.com:ia ja muuta Ubuntun sivustoa ei ole tehty MoinMoinilla, ainoastaan se Wiki-osio... Ubuntu Suomella ei ole ainakaan tällä hetkellä käytössään mitään muuta CMS:ää, ja toisaalta sellaisen käyttö voisi olla hieman yliampuvaa. Toki staattisia sivuja voisi käyttää muissa kuin Wiki-osiossa, mutta MoinMoin tekee sivujen ylläpidon helpommaksi jo siltäkin kantilta, että ssh:lla ei enää tälle uudelle palvelimelle pääse ja ftp on kömpelö. Ainoa "aidosti" staattinen sivu on tällä hetkellä etusivu (index.html), jonka senkin teen Wiki-sivusta wget:llä ja siirrän ftp:llä.
Jos osoite-avaruuksia ei saa avattua, niin olisiko mahdollista pistää pystyyn kaksi wikiä? Toinen noille "virallisille" ohjeille (ubuntu-fi.org/Ohjeita) ja toinen käyttäjien kirjoittamille (ubuntu-fi.org/Wiki). Noinhan se tuolla ulkomaillakin toimii (help.ubuntu.com ja wiki.ubuntu.com).
Tuo siirtäminenhän on sinänsä ihan hyvä idea, mutta siinä on mielestäni eräs vika: Kun sivut on siirretty, niin kuka niitä sen jälkeen päivittää?
Jokin tällainen ratkaisu voisi olla mahdollinen, jos sitä pyydetään Canonicalin ylläpitovastaavalta. Kahdella eri Wikillä olisi kaksi kokonaan eri asetustiedostoa, jolloin toisen saisi todellakin suljetuksi ja toisen kaikille avoimeksi.
On kuitenkin tosiaan miettimisen arvoista, onko avoimesti muokattava Wiki kuinka tarpeen juuri täällä - itseisarvo se ei ole jos siitä ei olisi todellista hyötyä. Mitä linux.fi:n yleiset Linux-ohjeet/wiki sekä Ubuntu tutuksi eivät kata? Mieluummin vähemmän laadukasta sisältöä kuin enemmän sekalaisia pikkuohjeita ripoteltuna. Jos jollain on tuntikausia aikaa käyttää jonkun hyväksi näkemänsä tekstin/asian tekemiseen/muotoiluun/hiomiseen, sen voi jo tehdä näillä muutoksilla.
Mitä siirrettyjen sivujen päivitykseen tulee, niihin voi edelleen helposti tehdä muutosehdotuksia jollain toisella sivulla. Siirretyn/lukitun sivun raakasisällön saa laittamalla osoiterivin loppuun ?action=raw, josta saatavaa MoinMoin-dataa voi työstää toisella sivulla. Tämä ei ole mikään ongelma niin kauan, kun tarkoituksena on lähinnä hiljalleen tehdä lisäoppaita tms.
Yksi asia on myös, että jos muokkaaminen ei ole "liian" helppoa, vaatii se myös aitoa omistautumista asialle. Oman kokemukseni mukaan lähes kaikki wikit lukuunottamatta Wikimedia-projekteja ovat rumia, huonosti organisoituja ja vaikeasti lähestyttäviä. Jos wikin laittaa eteen yhteisölle, joka ei varsinaisesti ole wiki-yhteisö kuten Wikipedian käyttäjät, tuloksena tuntuu olevan aika hutaisten tehtyä sisältöä, jo siitäkin syystä että wiki-muotoilujen käytön oppii vasta ajan kanssa.
Esim. UKK on hyvä idea, ja sitä voi alkaa vaikka heti tekemään tuonne vapaasti muokattavalle sivulle. Kysymys on vain siitä, löytyykö tekijöitä? Sitten kun siinä on riittävästi sisältöä, sen voi siirtää omalle nimelleen ja pitää avoimesti muokattavana (se voisi toimia ihan hyvin kun on kyse UKK-sivusta).
Ehkäpä noille sivuille voisi sitten antaa niitä sivukohtaisia muokkausoikeuksia esim. alkuperäisen sivun tekijälle ja/tai muokkaajille/ylläpitäjälle.
Sivukohtaisiin muokkausoikeuksiin _pitäisi_ jopa MoinMoinissa olla mahdollisuudet, eli tämän pitäisi jopa onnistua tarvittaessa. Eli että esim. jollain sivulla on tietyt henkilöt joilla on muokkausoikeus suoraan sivuun, mielellään niin että kaikki ovat yhtä mieltä siitä että nämä ovat oikeita henkilöitä hommaan. Taitonsa voi varmaankin näyttää luomalla jotain laadukasta sisältöä ensin, jolla osoittaa kielitaitonsa ja kykynsä käyttää wiki-merkintäkieltä hyvin muotoillun wiki-sivun tekemiseen.
Edit: vielä summattuna, sisällön tuottamisen voi aloittaa vaikka heti. sitten jos tuntuu että systeemi on liian joustamaton ja innokkaita tekijöitä aivan liikaa, niin siirrytään esim. suunnittelemaan toisen wiki-ohjelmiston käynnistämistä rinnalle jne,