Törmäsin vasta Mastodonissa
Bzip3:een, jota kuvaillaan Bzip2:n paremmaksi ”henkiseksi jatkajaksi”. Samalla tuli palattua ikuiseen pakkausohjelmaväittelyyn.
Nykyään Un*x-maailmassa yleisimmät pakkausohjelmat taitavat olla XZ ja ZStd. Edellinen pakannee paremmin, jälkimmäinen on nopein. XZ:sta on väitetty,
ettei se sopisi pitkäaikaiseen arkistointiin, mutta väitteen on esittänyt kilpailevan pakkauksen kehittäjä. Omat tiedostovarmuuskopioni ovat XZ-muodossa, johon olen retropakannut kaiken vuodesta 2000 (ts. muuttanut jossakin vaiheessa aiemmat GZip- ja BZip2-pakatut arkistot XZ:ksi).
Nyt mietin tässä, pitäisi ainakin uudemmat varmuuskopiot tehdä XZ-, ZStd- vai Bzip3-muotoon. Mikähän mahtaa olla viimeksi mainitun tulevaisuus? Zstd selvinnee joka tapauksessa vahvalla kaupallisen puolen tuella.
Lisäys: Ajoin juuri tiedostopuuni Bzip3-paketiksi:
2,8 GiB. Edellinen, XZ-muotoinen paketti oli
2,6 GiB mutta vähän yli kahden viikon takaa. Mitään oleellista ei tiedostoissani tällä välin ole tapahtunut – muutoksia kyllä mutta lisäystä ei pitäisi olla noin paljon. Tämän pikatestin perusteella Bzip3:sta ei tuntuisi olevan isoa nopeus- eikä pakkaustehohyötyä ainakaan minun käytössäni (nopeuteen kun enemmän vaikuttanee Tar ja levyn nopeus).
Lisäys 2: Ajoin vielä samat tiedostot Zstd:ksi:
3,0 GiB. Nyt pakkausteho on täysin vertailukelpoinen, koska mikään ei ehtinyt muuttua. Pakkausnopeus oli selvästi parempi, joskaan en ottanut aikaa. (Asia on kohtuullisen yhdentekevä tässä käytössä: se kestää sen minkä se kestää, kunhan ei kestä tuntitolkulla.)