Kirjoittaja Aihe: Kubuntun sleep-tilasta palautuminen  (Luettu 479 kertaa)

ilkant

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1381
  • Kubuntu
    • Profiili
Kubuntun sleep-tilasta palautuminen
« : 18.11.24 - klo:05.32 »
Kokeilin Kubuntu 24.10 sleep-toimintaa. Emolevy MSI-Z490 A Pro. Näytönohjain MSI GeForce GT 1030/PCIe/SSE2 2GH LF OC, OpenGL 3.3, driver 3.3.0 NVIDIA 525.147.05. (ajurin versio lienee jo uudempi, kaivoin vanhat tiedot esille)

Kun vein koneen lepotilaan Kubuntun KDE-käyttöliittymästä ja sitten koneen virtanapista painamalla yritin käynnistää sitä lepotilasta, LG 34GK950F -näytölle tuli vaalea pinta, jossa isoja neliöitä ja niiden neliöiden sisällä pieniä neliöitä shakkiruutumaisesti. Kokeilin jotain näppäintä ja kone ei tehnyt mitään.

Sitten kokeilin lepotilaa kirjautumisruudusta (SDDM). Kun yritin käynnistää lepotilasta, niin näyttö jäi kokonaan mustaksi.

Sitten hain Google-haulla tietoa asiasta. Kävi ilmi, että muillakin on ollut Kubuntun lepotilan kanssa ongelmia. Siellä joku ehdotti kyselijälle päivittämään näytönohjainajurit uudempiin versioihin. Toinen kehoitti vaihtamaan nvidian suljettu ajuri avoimeen: nvidia-driver-535 -> nvidida-driver-535-open. Jälkimmäisessä lieneee kirjoitusvirhe. Mutta onko Nvidiallakin avoin ajuri? Tuo 535 on sama, mitä käytän tässä koneessa, mutta tässä on nvidia-driver-535-server. Lisäksi tässä koneessa on 560-sarjan ajurit.

Koodia: [Valitse]
nvidia-driver-560, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-560-generic)
nvidia-driver-535-server, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-535-server-generic)

Tutkailin myös /etc/systemd/logind.conf -tiedostoa, mutta en alkanut muuttelemaan mitään.

Lopuksi kommentti, että asia ei ole käytön kannalta tärkeää. Minä sammutan koneen aina käytön jälkeen kokonan. Ja virtajohdossa on vielä mekaaninen virrankatkaisunappi. Sellaisen olen hankkinut sen jälkeen kun mittasin yhden HP:n koneen virrankulutusta sammutettuna. 20 W !! Johtunee siitä, että siinä koneessa oli LAN-wakeup. Tämä lepotiasta heräämisen tutkiminen on ihan vain koneen toimintojen opettelua ja akateemista mielenkiintoa ja myös ongelmien ratkaisua.

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2782
    • Profiili
Vs: Kubuntun sleep-tilasta palautuminen
« Vastaus #1 : 18.11.24 - klo:05.52 »
Linuxin käännöksissä on tehty sellainen jekku, että sleep-tila on valmiustila ja hibernate on lepotila.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Kubuntun sleep-tilasta palautuminen
« Vastaus #2 : 19.11.24 - klo:09.50 »
Linuxin käännöksissä on tehty sellainen jekku, että sleep-tila on valmiustila ja hibernate on lepotila.

Jotenkin muistelen, että tämä "jekku" olisi ollut Windowsissakin vielä XP:n aikaan.

Toinen kehoitti vaihtamaan nvidian suljettu ajuri avoimeen: nvidia-driver-535 -> nvidida-driver-535-open. Jälkimmäisessä lieneee kirjoitusvirhe. Mutta onko Nvidiallakin avoin ajuri?

Nvidialla on kyllä nykyään olemassa oma avoin kerneliajurikin, mutta se ei ole osa Linuxia ja sen kanssa tarvitaan kuitenkin ne muut osat (esim. OpenGL ja Vulkan ajurit) siitä suljetusta ajurista. Lisäksi se ei toimi tuon sinun korttisi kanssa.

https://github.com/NVIDIA/open-gpu-kernel-modules (ko. avoimen ajurin lähdekoodi, sivulla on myös taulukko tuetuista malleista)
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4063
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Kubuntun sleep-tilasta palautuminen
« Vastaus #3 : 19.11.24 - klo:17.11 »
Linuxin käännöksissä on tehty sellainen jekku, että sleep-tila on valmiustila ja hibernate on lepotila.

Oikeastaan ”Linuxin käännöksissä” on sikäli turhan yleistävä, että mitään suurta yhtenäispäätöstä ei ole koskaan tehty ja jokainen projekti varmaan etenee omillaan. ”Teollisuusstandardeja” kuten Micro$oftin käännöksiä mukaillaan usein, koska niiden oletetaan jo olevan tuttuja, mutta aina välillä tehdään sitten rohkeampiakin omia ratkaisuja.

Itse väittäisin (rintaani röyhistäen!) että esimerkiksi KDE Plasman suomennos on tällä hetkellä monta kertaluokkaa parempi kuin Windowsin, joka on selvästi jäänyt ajastaan ja päivityksistä jälkeen ja on yhä enemmän keskentekoisen oloinen.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11