Kirjoittaja Aihe: KeepassXC vaatii Wayland koneissa automaattiseen täyttämiseen lisäkoodin  (Luettu 3362 kertaa)

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
Haluasin saada Ubuntu 23.04:n KeepassXC sovelluksesta kohteen suoran avauksen netissä ja tekemään sen sisäänkirjatumiessa automaattisen täytön. Ubuntu 23.04:ssa on ikkunointijärjestelmänä Wayland ja vaatii lisäviritystä. Käyttiksissä joissa on X11 tämä toimii ilman lisäyksiä.

KeepassXc User Guide  eli Käyttäjän opas ( file:///usr/share/keepassxc/docs/KeePassXC_UserGuide.html) sanoo, että ''.... Auto-Type will be disabled when run with a Wayland compositor on Linux. To use Auto-Type in this environment, you must set QT_QPA_PLATFORM=xcb or start KeePassXC with the -platform xcb command-line flag. ...''

Voisiko joku opastaa missä tiedotossa ja miten voin toteuttaatämä lisäasetuksen ''QT_QPA_PLATFORM=xcb''.

Tai miten KeepassXC sovelluksen voi käynnistää  käyttiksen Pääteellä asettamalla xcb-lippu (anteeksi, jos tämä on epätarkka käännös tuosta Käyttäjän oppaan kohdasta).



« Viimeksi muokattu: 06.10.23 - klo:21.57 kirjoittanut Samanta »

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4000
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Varmaan helpointa korjata niin, että lisäät tuon ritirimpsun KeePassXC:n käynnistimeen.

Käyttäjäkohtaisesti se onnistuu ihan muokkaamalla omaa käynnistysvalikkoa, mutta muutoksen voi kirjoittaa itse suoraan ohjelman .desktop-tiedostoonkin, jolloin se koskee kaikkia. Nuo tiedostot löytyvät /usr/share/applications-kansiosta, ja tiedostosta etsitään Exec=-rivi, jossa lukee jotain tyyliin:

Koodia: [Valitse]
Exec=keepassxc %f
Ja tuohon lisätään ympäristömuuttujan asetus:

Koodia: [Valitse]
Exec=QT_QPA_PLATFORM=xcb keepassxc %f
Tuon pitäisi riittää.
pöytäkone 1, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; NUC: openSUSE Leap 15.5; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@SuperOscar Kiitos paljon ohjeesta ! Löysin kertomasi tiedoston -> yritin 2 eri tapaa/työkalua lisäyksen tekemiseen, mutta kummallakaan en onnistunut, eli: 1.) sudo nano -> kun se avasi ko hakemani tiedoston, eli /usr/share/applications/org.keepassxc.KeepassXC.desktop, niin sen työruutu oli tyhjä, kts kuvakaappaus; 2.)  Tekstimuokkain, 44.0 -> se avasi salasana jälkeen heti oikean kohdan, ja antoi tehdä neuvomasi muutoksen, mutta ei antanut tallentaa sitä, vaan ilmoitti lopuksi, että minulla ei ole oikeuksia sen muuttamiseen, tai se tulisi tallentaa eri nimellä.

[Tietysti, toinen tapa tavallaan 'kiertää' tämä tilanne olisi ehkä asentaa Kubuntu 23.04 joka toimii kai X11:llä.]
« Viimeksi muokattu: 06.10.23 - klo:17.59 kirjoittanut Samanta »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
@SuperOscar Kiitos paljon ohjeesta ! Löysin kertomasi tiedoston -> yritin 2 eri tapaa/työkalua lisäyksen tekemiseen, mutta kummallakaan en onnistunut, eli: 1.) sudo nano -> kun se avasi ko hakemani tiedoston, eli /usr/share/applications/org.keepassxc.KeepassXC.desktop, niin sen työruutu oli tyhjä, kts kuvakaappaus;

Tiedoston nimi on /usr/share/applications/org.keepassxc.KeePassXC.desktop. Kannattaa käyttää komentorivillä tabulaattoritäydennystä, niin nimet menevät oikein.


2.)  Tekstimuokkain, 44.0 -> se avasi salasana jälkeen heti oikean kohdan, ja antoi tehdä neuvomasi muutoksen, mutta ei antanut tallentaa sitä, vaan ilmoitti lopuksi, että minulla ei ole oikeuksia sen muuttamiseen, tai se tulisi tallentaa eri nimellä.

Tiedosto pitää avata pääkäyttäjän oikeuksin. geditin tapauksessa voi käyttää admin-protokollaa:

Koodia: [Valitse]
gedit admin:///usr/share/applications/org.keepassxc.KeePassXC.desktop

[Tietysti, toinen tapa tavallaan 'kiertää' tämä tilanne olisi ehkä asentaa Kubuntu 23.04 joka toimii kai X11:llä.]

Voit kyllä käyttää X.orgia myös Ubuntu 23.04:ssä. Valinta sijaitsee tiedostossa /etc/gdm3/custom.conf, jossa on määritelty WaylandEnable=true. Vaihda arvoksi false, tallenna tiedosto ja käynnistä järjestelmä uudelleen.

Koodia: [Valitse]
gedit admin:///etc/gdm3/custom.conf
Lainaus
WaylandEnable=false

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@nm Kiitos paljon huomautuksesta ja neuvoista ! Sain Nautiluksen kautta admin:/usr/share jne  komennolla muutettua ja tallennettua SuperOskarin neuvoman tiedoston. Tarkistin vielä Nautiluksen kautta admin:/etc/ gdm3 jne komennolla, että WaylandEnable=false, kts kuva. KeepassXC -> Tietueet - välilehden valikkossa ei vielä ole kohtaa, josta automaatisen täytön voi aloittaa ja valita haluttu sekvenssi.  Mutta nyt KeepassXC:n kautta käynnistyy suoraan halutun kohteen sisäänkirjautumisen nettisivun.  :)
« Viimeksi muokattu: 06.10.23 - klo:19.42 kirjoittanut Samanta »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
@nm Kitos huomautuksesta ja neuvosta ! Sain Nautiluksesta admin:/ ... komennolla muutettua ja tallennettua SuperOskarin neuvoman tiedoston. Tarkistin vielä Nautiluksen kautta admin:/ etc/ jne komennolla, että WaylandEnable=false, kts kuva

Rivillä oleva asetus on vielä kommentoitu pois käytöstä #-merkillä. Poista kommenttimerkki, jos haluat kytkeä Waylandin pois käytöstä.

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@SuoperOskar@nm KIITOS ! Nyt # merkki poistettu.


Edit: Ja kun sain testattua on oli kertoa, että nyt KeepassXC:ssa haluttujen kohteiden nettisivujen suora avaaminen sekä niille sisäänkirjatumisen automaattinen täyttäminen toimii OK.  :) :) :)



« Viimeksi muokattu: 06.10.23 - klo:20.06 kirjoittanut Samanta »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
OK. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen voit tarkistaa ikkunoinnin tyypin komennolla:

Koodia: [Valitse]
echo $XDG_SESSION_TYPE

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@nm Tarkistin. Se on nyt x11. Ja sama näkyy Ubuntun Asetukset -> Tietoja - välilehdellä, jossa ko kohdassa oli ennen tätä harjoitusta Wayland.

Eli tämä asia on ratkaistu., tämä sana ei mahtunut otsikkoriville

Edit 7.10.23: @nm @SuperOskar   Sulateltuani ns 'yön yli'  tätä koko Ubuntu 23.04:n järjetelmän muutosta Wayland -> X.org pohjaiseksi  muutin sen eri sovellusten tulevaisuuden muutosten / päitysten varalle takaisin Wayland pohjaiseksi nm:n neuvomalla tavalla admin:///etc/gdm3/custom.conf -> #WaylandEnable=true.

Sitten tein SuperOskarin neuvoman tavan vain KeepassXC:in asetusta koskevan muutoksen ajamalla sudo nano /usr/share/applications/org.keepassxc.KeePassXC.desktop -> nyt neuvottu asetuksen muutos onnistui OK -> tulos: KeepassXc logo häipyi ruudulta ja sovelluksista, mutta oli Päätteen mukaan edelleen asennettuna -> poistin sen Ubuntu Softawarella ja asensin sieltä uudestaan -> KeepassXC logo näkyy  taas.

Yheenveto: koneen uudelleen käynnistämisen jälkeen tämä Ubuntu 23.04 on Wayland pohjainen ja KeepassXC suorittaa haluttujen kohteiden avaamisen suoraan sovelluksesta ja niiden automaattisen sisäänkirjatumisen lisäyksen.  Kiitän teitä molempia paljon avustamisesta !

Tämä opetti taas paljon lisää miten paljon Linux järjestelmässä on paljon mahdollisuuksia muokata käyttäjän haluama työympäristö.
« Viimeksi muokattu: 07.10.23 - klo:07.49 kirjoittanut Samanta »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Sitten tein SuperOskarin neuvoman tavan vain KeepassXC:in asetusta koskevan muutoksen ajamalla sudo nano /usr/share/applications/org.keepassxc.KeePassXC.desktop -> nyt neuvottu asetuksen muutos onnistui OK -> tulos: KeepassXc logo häipyi ruudulta ja sovelluksista, mutta oli Päätteen mukaan edelleen asennettuna -> poistin sen Ubuntu Softawarella ja asensin sieltä uudestaan -> KeepassXC logo näkyy  taas.

Kuulostaa siltä, että tekemäsi muutos rikkoi desktop-tiedoston ja siksi sovellus katosi näkyvistä. Uudelleenasennus palautti alkuperäisen desktop-tiedoston ja kumosi tekemäsi muutoksen.

Desktop-tiedoston exec-rivillä pitää varmaankin käyttää env-komentoa ympäristömuuttujan asettamiseen. Kokeile näin:

Koodia: [Valitse]
Exec=env QT_QPA_PLATFORM=xcb keepassxc %f

Toisaalta jos se nyt toimii haluamallasi tavalla, ehkä tuota asetusta ei edes tarvitse tehdä? Onko jokin syy, miksi haluat käyttää selaimessa nimenomaan automaattista syöttöä sen sijaan että selain täydentäisi käyttäjätunnuksen ja salasanan KeePassXC:n selainlisäosan avulla?
« Viimeksi muokattu: 07.10.23 - klo:13.14 kirjoittanut nm »

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@nm Kiitos vinkista ja kysymyksestä. Minulla selainintegraatioon pyrkiminen tökkasi näihin lähinnä asioihin: 1.) ymmärsin, että nyt selainintegraatio edellytää snap scriptin käyttöä (kts ohinen kuva sekä tämä kuvassa kerrottu linkki: https://raw.githubusercontent.com/keepassxreboot/keepassxc/latest/utils/keepassxc-snap-helper.sh) ja tuo tuntui minun rajatulle osaamiselle vaikealta ja 2.) KeepassXC käyttöoppaasta ymmärrin, että KepassXC voi a.) toimia haluttujen nettisivujen aukaisina  suoraan ilman selainintegaatiota ja b.) toteuttaa suoraan avattujen nettisivujen vaatiman sisäänkirjautumisen tietojen automaatisen syötön  (auto-type), joka vähentäisi copy-paste toimintoja.

Siksi ryhdyin etsimään mahdollisuuksia ohittaa selainintegraatio.

Edit1_8.10.23. Käyttöoppaan kohta https://keepassxc.org/docs/KeePassXC_UserGuide#_auto_type sanoo mm  näin: '' ... The Auto-Type feature acts like a virtual keyboard to populate data from your entries directly into the corresponding websites or applications that you use. You can use the Auto-Type feature on a global level or entry level. Each entry can be configured to be associated with a particular window title and multiple Auto-Type sequences can be pre-defined and selected upon use.  Auto-Type is a completely separate feature from Browser Integration. You do not need to have the KeePassXC browser extension installed in your browser to use Auto-Type.  ...''

Edit_2_8.10.23 Muutin aiemmin Fedora 38 Gnome:n Waylandista X.org pohjaiseksi ja siinä KeepassXC:n automaattisyöttö toimii Firefoxiin liitettynä ihan hyvin. Selainliittymän FF:iin sai tehtyä KeepassXC:n valikosta helposti rmallia ''rasti ruutuun''. Hyväksymällä FF:ssa KP:n lisäosalle  'Suorituksen yksityisikkunoissa' KP:n logon sain FF:n Työkalupalkkiin, josta sitä on helppo käyttää.   


« Viimeksi muokattu: 08.10.23 - klo:12.22 kirjoittanut Samanta »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
@nm Kiitos vinkista ja kysymyksestä. Minulla selainintegraatioon pyrkiminen tökkasi näihin lähinnä asioihin: 1.) ymmärsin, että nyt selainintegraatio edellytää snap scriptin käyttöä (kts ohinen kuva sekä tämä kuvassa kerrottu linkki: https://raw.githubusercontent.com/keepassxreboot/keepassxc/latest/utils/keepassxc-snap-helper.sh) ja tuo tuntui minun rajatulle osaamiselle vaikealta

Ymmärtääkseni tuo skripti tarvitaan, jos KeePassXC on asennettu Snapilla. Jos se on asennettu PPA:sta tai AppImagena, skriptiä ei tarvita, eikä sitä pidä käyttää.

Nykyisin ainakin Firefoxin snap-versio tukee tarvittavaa ”Native Messaging”-rajapintaa, eli KeePassXC:n selainlisäosan pitäisi toimia sen kanssa suoraan. Näissä hiekkalaatikoiden välisissä kytkennöissä voi kuitenkin tulla vastaan bugeja ja muita vaikeuksia, joihin joutuu etsimään ratkaisuja GitHubista ja nettifoorumeilta. Helpoimmalla pääsee, jos selain ja KeePassXC ovat perinteisiä apt-asennuksia.


Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@nm Kiitos tiedosta. Kun kytken tässä Ubuntu 23.04:ssa  KeepassXC:n selainintegraation päälle ->  saan logon FF:n  Työkalupalkkiin, mutta kun yritän saada sitä toimimaan, niin ko logon kautta tulee ilmoitus, että ''KeepassXC:hen ei voitu yhdistää. Tarkista onko selainintegaatio päällä KeepassXC:n asetuksista''.

Ja tämä kai sitten viittaa tuohon scriptin tarpeeseen, josta kuva oli edellä. Eli pyöriskelen tämän snap Firefoxin kanssa ympyrää.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Skripti tarvitaan, jos käytät KeePassXC:n snap-versiota. Miten olet asentanut KeePassXC:n? Tarkista vaikka dpkg:llä:

Koodia: [Valitse]
dpkg -l | grep keepass
« Viimeksi muokattu: 08.10.23 - klo:17.58 kirjoittanut nm »

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@nm Kiitos ohjeesta ! Tämä FF on tullut normaalin Ubuntu asennuspaketin mukana ja on ymmärtääkseni snap paketti. Sama sanoo Ubuntu Software -> Asennettu -> Snap kauppa. Tuo dpkg komento ei tuota mitään tulosta.

Tämän vuoksi lähdin etsimään kiertotietä, eli KeepassXC:n Käyttöoppaan kuvaamaa mahdollisuutta suoran avaamiseen ja auto -fill :n toteuttamiseen niin, että se ohittaa tuon scriptistä - ainakin minulle - syntyvän vaikeuden toteutta sitä.   

Nyt olen nähnyt käytännössä Feroda Gnome X.org koneella miten kätevä tuo toimiva selainintegraatio on, niin riittääkö Ubuntussa sen toteuttamiseen siirtyminen Waylandista X.org ympäristöön ?  Vai onko Ubuntulla  X.org ympäristössäkin vastassa tuo snap scriptin vaade ? Entä jos muuttaa Ubuntun Kubuntuun ? Firefoxin käytöstä en haluaisi luopua.




« Viimeksi muokattu: 08.10.23 - klo:19.01 kirjoittanut Samanta »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
@nm Kiitos ohjeesta ! Tämä FF on tullut normaalin Ubuntu asennuspaketin mukana ja on ymmärtääkseni snap paketti. Sama sanoo Ubuntu Software -> Asennettu -> Snap kauppa. Tuo dpkg komento ei tuota mitään tulosta.

Nyt ensin olisi olennaista selvittää, onko käyttämäsi KeePassXC snap-paketti, ja jos on, voisi olla yksinkertaisinta vaihtaa se perinteiseksi apt-versioksi. Dpkg:n perusteella se ei tällä hetkellä ole apt/deb-paketti, eli todennäköisesti käytät joko AppImagea tai Snap-versiota. Mitä snap list kertoo:

Koodia: [Valitse]
snap list

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@nm Tässä lista, sen mukaan tämä FF on snap paketti. Tuo listan kde paketti on kai KMahjong peliä varten. Eli, menisikö uusi apt- asennus - nykyisen snap FF:n poiston jälkeen - komennolla sudo apt-get install firefox vai pitisikö sille ensin luoda oma ppa tai tehdä joku muu kiepsutus snap:n ohittamiseksi ? 
« Viimeksi muokattu: 08.10.23 - klo:21.35 kirjoittanut Samanta »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16252
    • Profiili
Snap-pakettien listan mukaan keepassxc on asennettu snap-pakettina. Mielestäni kannattaisi ihan ensin vaihtaa se apt:n kautta asennettuun versioon. Firefox saa olla snap-versio.

Samanta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 101
    • Profiili
@nm KIITOS PALJON AVUSTA JA NEUVOISTA ! KeepassXC:n vaihto snap versiota ei-snap versioon kävikin helposti Ubuntu Softaware:n avulla, josta löytyi snap version tilalle saman valikon lopusta muutaman snap version jälkeen myös ubuntu-lunar-universal versio. Se asentui klikkauksella. Ja tämän ei-snap KP:n selainintegrointi snap FF 118:aan kävi yhdellä klikkauksella. Ja tämä 'duo' toimii nyt ihan OK.  :) :) :)

Edit 10.10.2023: Kun lisäsin KeeepassXC:n aiempaan Exec=QT_QPA_PLATFORM=xcb keepassxc %f  asetukseen env, jonka nm neuvoi 7.10.23, sain KeepassXC:n automaattisen täydentämisen toiminaan Firefoxissa vielä aikaisempaan reilusti sujuvammin. Eli nyt ikkunointijärjestelmä on Wayland ja KeepassXC:n ko. asetuksen muoto on Exec=env QT_QPA_PLATFORM=xcb keepassxc %f   :) :) :)

« Viimeksi muokattu: 10.10.23 - klo:14.36 kirjoittanut Samanta »