Se on juuri näin, mitä "_Pete_" -kommentoi.
Itsellänikin kokemusta kuitenkin sen verran seurannut hallintopuolen touhua julkisella sektorilla (kunta) kotikaupungissani, että pienillä toimijoilla ole mitään akoa saada jotain IT-projektia, kun kaupunki investoi ja tarjouskilpailun järjestää uudelle tietojärjestelmälle, tietotekniselle järjestelmälle, IT-puolen investointi.
Turussakin käytännössä sitten jokin juuri SAP tai vastaava, toiminnanohjausjärjestelmistä, tai sitten ne menee uuri CGI/Tieto/Digia yms. suurille monikansallisille useita satoja kokeneita asiantuntijoita palkkalistoillaan omaaville suurille organisaatioille, kenellä myös painaa se pitkä kokemus niiden järestelmien toimittamisesta myös siellä vaakakupissa niiden eduksi.
Toi CGI kanssa ihme firma, mitä hakevat välillä Junior tason -ohjelmistokehittäjää, joka ei välttämättä tarvitse olla edes valmistunut mistään laitoksesta vielä, mahdollisesti opiskelijavaiheessa, ja vaikka kuinka olisi muodollista pätevyyttä osoittaa ei kuitenkaan huonoillakaan todistuksilla, niin ei mitään kuulu kun pistää hakemuksen sisään avoimesta hakemuksesta puhumattakaan, kun ei sinne päässyt edes työharjoitteluun AMK:ssa, mitä CGI:llä on Turussakin toimipiste.
Noissa on muuten tietojärjestelmähankkeissa lainvoimaisesti tilaaan pitää palkata ulkopuolinen konsultti siihen projektiin sen lisäksi, että sertifioituja SAP-konsultteja tarvitaan siinä käyttöönottovaiheessa. Lisäksi, kun kaupunki investoi SAP-järestelmään, mitä moduuleita siihen ERP:hen sitten tilaavatkaan mille kunnan toimiala-alueelle, niin investointi järjestelmään sen elinkaari voi olla kymmeniä vuosia, ja se projekti kokonaisuudessaan sen ostoprosessin jälkeen kestää pitkään, joten siinä määrin SAP-konsultin pätevyys mielekäs voisi olla hnakkia, yhdessä SAP-projektissa työllistyy pitkäksi aikaa ja hyvällä palkalla.
Se vaan, mitä tuo SAP-konsultin sertifikaatti ja koulutus sitä loppukoetta ennen on aika hintava, mahdotonta löytää ketään yrittäjää, ketä sen aivan tuntemattomalle maksaisi ilman mitään työkokemusta tältä alalta, ja sitten kun jos sen omasta pussista kustantaa sen koulutuksen/loppukokeen, että saa sen pätevyyden, niin sitten klpailee jo olemassaolevien SAP-konsulttien kanssa työtilaisuuksista työmarkkinoilla, joilla jo mahdollisesti on käytännön työkokemusta SAP-konsulttina toimimisesta niissä SAP-projekteissa, jotka sitten luonnollisesti menee uuden keltanokan vasta todistuksen saaneen ohitse siinä rekrytointiprosessissa, en tiedä sitten mitä henkilösuhteiden merkitys on, tottakai CV:ssä on suositukset aiemmilta työnantaailta, mutta itsellännikään ne nyt ei liity IT-alan työtehtävistä hankittuihin, jos siellä nyt joku 1-2 on kuitenkin mainintaa siinä References -osiossa. Ne on yleisen hallinnon puolelta paremminkin, tai jos työtehtäviini on liittynyt jotain tietokoneohjelmointia, niin henkilö itse ei ole IT--alalla lainkaan, hallintopuolella töissä, niin siinä määrin suosittelijalla ei ole vaikutusvaltaa IT-alaan varsinaisesti, mitä varmaan näiden sitten se oma kontaktiverkosto ei kata näitä IT-alan firmoja tai organisaatioita.
On totta, että ei ole tae millekkään työllistymiselle myöskään IT-projektissa tai ohjelmistokehittäjänä, vaikka nyt päätyisinkin esim. tuon Compilen listoille, vaikka vielä eivät ole vastanneet edes ennakkotiedustelukirjeeseeni, mitä äsken tarkastin. Sitten siinä on tosiaan taas sama tilanne, että kilpailee niiden muiden siellä listojen kanssa niistä ihan konkreettisista töistä sitten, joista se palkka maksetaan sitten, kun homma on tehty.
Siinä määrin nuo ohjelmistokonsulttifirmat on nk. "koijari" -firmoja, mitä "qwertyy" -vähän viittasikin, mitä itse välttävät järkyttävät henkilöstökulut, ja "delegoivat" yrittäjä-suhteella tekevälle "työntekijälleen", ja sitten ottavat jonkun prosentin laskuttaessaan heidän asiakastaan siitä projektista, ja sitten se työstä laskutus on sen ohjelmistokonsultti-kevytyrittäjän oma tehtävä.
Sama trendi noissa HR-rekryfirmoissa ollut jo pitkään, niistä on mahdotonta löytää työpaikkaa, jos ei ole mitään työkokemusta oikein palkkatöistä miltään alalta. Olen luopunut jo niiden suhteen. Mitä niissä on reservissä tuhansia työntekijöitä eri aloilta varmaan kaikissa niissä Suomessakin toimivista, ja sitten niissä on joissain aika kapeat ne toimialat, minkä alan työpaikkoja järjestävät, niin siitä populaatiosta on varmasti vähintään 1 listoilla oleva työpaikkaa etsivä siellä listoilla, jolla sitten se työkokemus on suurempi, kuin 0 työtuntia miltään alalta palkkatöitä elämänsä aikana sellaista, joka vaikuttaisi positiivisella tavalla sen rekrytoinnin edistyistä ihan rekrytointiin saakka.
Pääsääntö varmaan miksi noita HR-rekryointifirmoja yrityksete ulkoistaa työntekijöiden rekrytoinnin niille, erityisesti jos se työntekijä rekrytoituu siihen henkilöstöfirma maksaa sen palkan, se on ja hallinnollisesti edullisempaa ja kustannustehokkaampaakin voi jossain kohtaa olla sen sijaan, että firma itse palkkaisi suoraan työntekijän. Se on ongelma työmarkkinoilla toimivien työttömien työnhakijoiden meidän, jotka töitä etsivät, ja kykenisin itsekin kuitenkin jotain töitä tekemään ja mielelläni menisinkin palkkatöihin, vaikka sairastuttuani loppuelämäni ajan minun ei ole mikään pakko palata työmarkkinoille.
Suomessa muuten on työvoimapolitiikan suhteen jotain suuria ongelmia, mitä itse en päässyt edes kotikaupunkini hautausmaalle pihatöihin kesätöihin, vaikka ajoissa olin liikenteessä hakemassa. Järjestelmässä jotain mätää, ja pahasti, äänestäkää vaan SDP/kokoomus/Keskusta/PS -sinne taas galluppien mukaan neljä suurinta puoluetta, kun juuri SDP/kokoomus ja keskusta oli silloin 2000-luvun Paavo Lipposen hallituksen aikakaudella työvoimapolitiikasta hallitusvastuussa, kun 2002 tiputtiin kohtalotoverieni kanssa, yhteen onneksi pidän yhteyttä sivarivuosistani, jolla sama historia kuin itselläni ja täsmälleen sama polku, joskin hän sentään kävi ammattikoulun peruskoulun jälkeen, joskaan ei yhtä suuresta kaupungista, mitä Turku, Suomi jotenkin kumma maa ja kansa, en käsitä.
Ei mennä nyt Lipposen hallituksen edeltävään aikaan, mitä aloitin peruskoulun 1990 suurlaman aikaan, Aho lahohalliitus ja kokoomus sielläkin hallituksessa oli valtiovarainministerinä Iiro Viinanen muistaakseni Esko Laho pääministerinä, niin se on sieltä lähtien koko elämäni on tuottanut joka kriittisessä vaiheessa poliittisten valtaa-pitävien päätöksentekijöiden toimesta tämä toiminta.
Se on ja niinkin, että kaikki ei saa elämään alunperinkään samanlaisia mahdollisuuksia koko loppuelämänkaarta silmällä pitäen syntymähetkellään, niin vähän ankeaksi olon vetää, kun miettii sitä, että koko ajan vain huonompaan suuntaan hurjemmin menee meidän köyhien asema.
Meni vähän politiikaksi, mutta kävin nyt äänestämässä viime viikon perjantaina aamulla omaa 35-vuotiasta Turkulaista mielekkäänä pitämääni pätevää asiakymyksnineen ja henkilöprofiilinsa puolesta miesehdokasta, jolla hyvät mahdollisuudet nousta ensikertalaisena maamme parlamenttiin, mutta joku todennäköisesti sitten tippuu, koska paikkoja ei ole tulossa puolueellemme lisää käsittääkseni, kannatus 7%-8% vakiintunut asema marginaaliryhmänä.
EDIT 31.03.2023 5:04
Lisäyksenä vielä, että se Suomessa ja Suomen kansassa ihmetyttänyt jo todella pitkän aikaa, kun täällä kokemukseni mukaan totaaliset paskatyöläisetkin, joita arvostan, äänestävät sitten kokoomusta vaaleissa, vaikka kokoomus perinteisesti puhuu suurten yritysten, suuren pääoman, rikkaiden asiaa etunenässä se aatteelinen tausta ja puolueohjelman linja kaudesta toiseen, ei mene jakeluuni.
Turussakin hallintoväri on totaalisen sininen, täällä kaikki vanhan koulukunnan SDP - edustajat ja oman ikäpolvenikin SDP-valtuutetut on täysiä porvareita sitten lopulta. SDP kaukana mistään työväenliikkeestä ollut jo pitkän aikaa, kokoomuskin siinä määrin parempi, että ne nyt ainakin ajaa maksimiteholla sitä omaa linjaa ja asiaa eteenpäin, ja ymmärrän ne varakkaammista yhteiskuntaluokista olevat ihmiset, jotka sitten äänestävät ja kananttavat heitä. Itselläni on naissukupuolen ihmisten kokoomustaustaisista kannattajista parempia kokemuksia ihmisenä positiivisakin tapauksia oman sukupolveni täältä Turusta, itä SDP:n naisista, mitä mennään vähän politiikan ulkopuolelle sitä arkielämää vähän kanssakuntalaisten kanssakäymistä ja vuorovaikutusta arjessa, iltaelämä yms, mitä sekin jokseenkin tuttua vaikka ei enää jaksa kiinnostaa, aika meni ohi tarpeeksi sitäkin nähnyt.