Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia kevytyrittäjänä ohjelmistokonsulttina rekrytoivista firmoista?  (Luettu 2125 kertaa)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 721
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Mitä  tutustuin aika pitkän aikaa sitten Facebook-seinälleni tulleen mainoksen kautta mahdollisuudesta rekrytoitua ohjelmistokehityskonsulttina siten, että siinä se rekryfirma, jonka listoilla ohjelmistokehittäjä on, järjestää sen asiakasprojektin, ja sitten ohjelmistokehittäjä toimii asiakasrajapinnassa "yrittäjämäisesti" toki itsenäisesti, sitten palkka käytännossä laskutuspalvelu Ukon tms. kautta, tai sitten oma firma taustayhtioksi, OY on kätevin. Onko tällä palstalla kokemusta, tai joku on noissa firmoissa. En muista firman nimeä, noita näkojään ainakin Helsingin alueella on useampia, Turussa ei liene yhtään.

Tämä voisi olla ihan potentiaalinen tyollistymismuoto itselleni tällä hetkellä elämäntilanteeseeni nähden hyodyntää osaamistani, varmaan noissa firmoissa niitä tyotarjouksia tulee sen perusteella, mitä ohjelmointikieliä/tekniikoita ja mitä sinne varmaan joku kyselylomake täytetään, sitten sen perusteella miten matchaa ton rekryfirman joka hankkii ne asiakasprojketit ni täsmää heidän asiakasyritysten tarpeisiin?

Kykenen toimimaan asiakasrajapinnassa yrittäjämäisesti, ja ymmärrän viestinnän merkityksen oleellisena osana ja vuorovaikutuksen, enkä ole nenä kiinni pelkästään ohjelmoinnissa, se on vaina yksi osa koko tyon kuvaa se tekniikan implementointi.

Olen yrittänyt kaupitella validoituja HTML-lomakkeita loppuratkaisuun saakka, kotisivuratkaisuja alusta loppuun "avaimet käteen" -periaattella yms. mutta asiakasprojektien saanti tuottanut vaikeuksia, koska en pidä varsinaisesta myyntityostä, vaikka olen supliikki myyntihenkisesti ymmärrän sen myyntipuheen oman firman eduksi päivän valon kestävällä tavalla.

Tämän kaltainen tyollistymismahdollisuus sopisi elämäntilanteeseni, mitä en ole TE-toimiston asiakas enkä sosiaalipalveluden tai -toimiston kirjoilla, niin sitten kun tuo YEL-vakuutuksen raja ylittyy, niin se ei ole ongelma maksaa YEL-vakuutusta kevytyrittäjänä, ainakin aloittaisi oman asiakkuuden maltilla vähitellen kehittää toimintaa, ja katsoa miltä vaikuttaa noi asiakasprojektien hankkijafirmat ohjelmistokonsulteiksi.

Käytännon kokemuksia näistä kaipaisin, ja ihan konkreettisesti omia kokemuksia noista eri firmoista, mitä niitä näytti tulevan hakukonehaulla useampia Helsingin alueelta.

Muutaman kerran Helsingissä käynti esim. kuukaudessa ei ole ongelma Turusta junalla, eikä kustannuskysymys, mutta nykyisin tämä vaikuttaa olevan teknologian nykyisin jo salliessa tämän hybridi/etä-yhtedenpidon, kunhan palkka maksetaan Suomesta kotimaiselle pankkitilille Euroissa verotuksellisista syistä, ja sitten siinä on tuo eläkekertymä myos varmin.

Mikä tämän palstalaisten kokemus näistä on
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Hmmmh. En ole mitenkään IT-puolelle sidoksissa, mutta noin yleisesti ottaen niin eikö toi vähän haiskahda? Mitäs yrittämistä tuo on jos toi putiikki antaa sen prokkiksen ja työntekijä (huomaa sanamuoto), sitten yrittää tehdä homman läpi. Kuulostaa minulta, että kaikki vastuu vain halutaan sälyttää tuolle "kevytyrittäjälle" ja että tarkoituksena on vain tarvittaessa päästä kyseisestä henkilöstä nopeasti ja ilman seuraamuksia irti.

En tiedä. Toki eihän noissa mitään sinänsä menetä. Siitä on todennäköisesti sairaan helppo päästä myös itse irti ja riskinä on kuitekin tehdä jonkinlaisia suhteita johonkin suuntaan.

Noin yleensäottaen mitä tuttavien yritystoimintaa seurannut, niin se on työntekoa aamusta myöhäiseen iltaan. Helpommalla henkisesti pääsee kun on jonkun palkkalistoilla ;)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 721
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
OLet oikeassa, olen päätynyt samaan, että sama mikä toimiala ja tausta itsellä on, paras lopulta ja juridisestikin järkevin on tyosopimus ja sitten joku toinen maksaa siitä käytetystä ajasta ja tyopanoksesta sen firman edun mukaisesti palkkasuhteessa sen palkan esim. kerran kuussa, se olisikin paras!

Tuo toimintamalli kevytyrittäjänä "tyonteko" on sama, mitä Woltin ne ruokakuskit. Siinä on tolkuttomat taloudelliset edut sille pääyritykselle, kun ei tarvitse maksaa henkilostokuluja, Woltin yrityskaupat sällit teki jonkun miljardin tilin, hyvän bisneksen ja järjestelmän ovat pistäneet pystyyn liiketoimintanäkokulmasta, ne kuskit siellä ravintoketjun aivan pohjamudissa katutasolla asema todennäkoisesti heikkenee entisestään, mitä käyvät oikeutta siitä palkanmaksumallistakin, vaikka ovat omaehtoisesti suostuneet "yrittäjinä" ruokaläheteiksi. Woltin sällit teki tiliä hyvällä tavalla. Alustatalouteenhan sekin liittyy.

No tuo nyt on positiivinen puoli, että jotain kontakteja voi saada myohempää elämää varten, joita sitten voi mahdollisesti jotain hyodyntää sitten, kun jos tuossa onjokin varmaan sitoumus ja sopimus täytyy kuitenkin tuon ohjelmistokonsultti-rekryfirman kautta tehdä että "ohi" voi omaa bisnestä tai tyosuorituksia niiden asiakaskontaktin kautta saadun projektin aikana, mitä on kiinni siinä, niin voi omaa bisnestä tehdä sinä aikana. Eri asia varmaan sitten, kun sopimus loppuu tuon konsulttirekryfirman kanssa.

Mä nyt katsoin ja valitsin yhden, pistin tuonne Compile -konsulttirekryfirmaan tiedustelupostia menemään, jos saisi vähän laajenettua käsitystä ja ylipäätään jonkun ehyemmän kuvauksen toiminnasta ja käsityksen, vaikka toimintamallin ymmärrän pääpiirteittäin karkeasti ottaen siinä poistuu ainoastaan se asiakashankinta-osuus, mitä asiakasprojekti pitää ensin olla varma, ennen kuin mitään lähdetään tekemään tyhjältä poydältä.

Mitä on jo tovin julkisuudessakin puhuttu, että tyoelämä murroksessa, mitä on jo oman sukupolveni kansalaisten minä muiden lukiessa on ollut aina pätkätyollisyyttä, itselläkni oikeastaan pääosin tyottomyyttä, joista sitten karenssit päällä valta-osan ajasta, eikä rahaa ole tullut mistään niin omasta mielestänikin lainsäätäjienkin pitäisi rakenneuudistuksia tehdä sillä tavalla, esim. purkaa TE-toimiston 2-tilamallilla toimiva rakennelma, koska perinteiseen malliin ole enää paluuta, erityisestikään sama yksi ainoa tyopaikka loppuelämän mitä 8-tunnin tyovuoroja sitten tekeekään siellä. Se on jo täysin historiaa ollut jo ties kuinka pitkään. Omalla tyomarkkkinoille ensimmäistä kertaa rekisteroityneenä tyottomänä tyonhakijana kesäkuun alussa 2002 se on ollut katastrofaalista tämä 1980-luvun alussa syntyneiden kohdalta tyollisyyspolitiikan hoitaminen meille kriittisissä vaiheissa, eikä sitä saa enää korjattua millään elinaikanamme. En ole yksin jakamassa tätä pottia.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

_Pete_

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1836
  • Fufufuuffuuu
    • Profiili
Ohjelmistoprojekteissa on yleistä että isommat kokonaisuudet kilpailutetaan ja puitesopimus "myydään" parhaan
tarjouksen tekijälle. Näiden sopimusten arvot voivat olla useita miljoonia euroja ja projekteissa voidaan hakea
kokonaisia tiimejä toteuttamaan useiden vuosien ajan jaksolle isoja kokonaisuuksia.

Koska yhden miehen firmoilla ei useinkaan ole resursseja tarjota ja ostaa miljoonien (tai kymmienien miljoonien)
arvoisia projekteja itselleen käy niin että isot toimijat (Tieto, Digia, jne..) voittavat nämä kilpailutukset.

Nämä isot toimijat käyttävät sitten joko omia varsinaisia palkkalistoillaa olevia työntekijöitä projektien toteutukseen.
Jos resursseja ei omasta talosta löydy käytetään ulkoista työvoimaa eli noita konsultteja joista Jere mainitsi.

Kun tällaista ulkoistusta käytetään niin luonnollisesti tehdään toimeksiantosopimus konsultin ja konsultin työtä käyttävän
firman välille. Tämä vastaa pääsääntöisesti "normaalia" työsopimusta ja tällainen sopimus luonnollisestikkin pitää aina olla.
Jos ei ole niin tekee ns. pimeää työtä.

Se miten tällaiseen sopimukseen pääsee yksittäinen ohjelmistokehittäjä. Siihen pätee samat säännöt kuin hakisi normaalia
ohjelmistoalan työpaikkaa. Loppu asiakas jolle projektia tehdään on luonnollisesti kiinnostunut siitä että projektiin haettu
konsultti on pätevä siihen rooliin johon häntä ollaan hakemassa. Tämän varmistamiseksi lähes aina järjestetään konsultille
haastattelu jossa "tarkistetaan" esim. tekninen osaaminen tietyn kooditekniikan hallitsemiseen jota tarvitaan projektin suorittamiseen.

Oleellista siis projektiin pääsemisellä on se että hakija osaa sen mitä haetussa roolissa vaaditaan ja tämä asia ei mitenkään eroa
onko rooliin hakemassa kevyt yrittäjänä/yrittäjänä tai varsinaiseksi työntekijäksi projektin omistavaan firmaan.

On myös olemassa junior/harjottelija rooleja projekteihin joissa nimensä mukaisesti haetut vaatimukset kandidaateilta ei ole niin kovat
kuin jos haetaan senior osaajan tittelillä.



Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 721
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Se on juuri näin, mitä "_Pete_" -kommentoi.

Itsellänikin kokemusta kuitenkin sen verran seurannut hallintopuolen touhua julkisella sektorilla (kunta) kotikaupungissani, että pienillä toimijoilla ole mitään akoa saada jotain IT-projektia, kun kaupunki investoi ja tarjouskilpailun järjestää uudelle tietojärjestelmälle, tietotekniselle järjestelmälle, IT-puolen investointi.

Turussakin käytännössä sitten jokin juuri SAP tai vastaava, toiminnanohjausjärjestelmistä, tai sitten ne menee uuri CGI/Tieto/Digia yms. suurille monikansallisille useita satoja kokeneita asiantuntijoita palkkalistoillaan omaaville suurille organisaatioille, kenellä myös painaa se pitkä kokemus niiden järestelmien toimittamisesta myös siellä vaakakupissa niiden eduksi.

Toi CGI kanssa ihme firma, mitä hakevat välillä Junior tason -ohjelmistokehittäjää, joka ei välttämättä tarvitse olla edes valmistunut mistään laitoksesta vielä, mahdollisesti opiskelijavaiheessa, ja vaikka kuinka olisi muodollista pätevyyttä osoittaa ei kuitenkaan huonoillakaan todistuksilla, niin ei mitään kuulu kun pistää hakemuksen sisään avoimesta hakemuksesta puhumattakaan, kun ei sinne päässyt edes työharjoitteluun AMK:ssa, mitä CGI:llä on Turussakin toimipiste.

Noissa on muuten tietojärjestelmähankkeissa lainvoimaisesti tilaaan pitää palkata ulkopuolinen konsultti siihen projektiin sen lisäksi, että sertifioituja SAP-konsultteja tarvitaan siinä käyttöönottovaiheessa. Lisäksi, kun kaupunki investoi SAP-järestelmään, mitä moduuleita siihen ERP:hen sitten tilaavatkaan mille kunnan toimiala-alueelle, niin investointi järjestelmään sen elinkaari voi olla kymmeniä vuosia, ja se projekti kokonaisuudessaan sen ostoprosessin jälkeen kestää pitkään, joten siinä määrin SAP-konsultin pätevyys mielekäs voisi olla hnakkia, yhdessä SAP-projektissa työllistyy pitkäksi aikaa ja hyvällä palkalla.

Se vaan, mitä tuo SAP-konsultin sertifikaatti ja koulutus sitä loppukoetta ennen on aika hintava, mahdotonta löytää ketään yrittäjää, ketä sen aivan tuntemattomalle maksaisi ilman mitään työkokemusta tältä alalta, ja sitten kun jos sen omasta pussista kustantaa sen koulutuksen/loppukokeen, että saa sen pätevyyden, niin sitten klpailee jo olemassaolevien SAP-konsulttien kanssa työtilaisuuksista työmarkkinoilla, joilla jo mahdollisesti on käytännön työkokemusta SAP-konsulttina toimimisesta niissä SAP-projekteissa, jotka sitten luonnollisesti menee uuden keltanokan vasta todistuksen saaneen ohitse siinä rekrytointiprosessissa, en tiedä sitten mitä henkilösuhteiden merkitys on, tottakai CV:ssä on suositukset aiemmilta työnantaailta, mutta itsellännikään ne nyt ei liity IT-alan työtehtävistä hankittuihin, jos siellä nyt joku 1-2 on kuitenkin mainintaa siinä References -osiossa. Ne on yleisen hallinnon puolelta paremminkin, tai jos työtehtäviini on liittynyt jotain tietokoneohjelmointia, niin henkilö itse ei ole IT--alalla lainkaan, hallintopuolella töissä, niin siinä määrin suosittelijalla ei ole vaikutusvaltaa IT-alaan varsinaisesti, mitä varmaan näiden sitten se oma kontaktiverkosto ei kata näitä IT-alan firmoja tai organisaatioita.

On totta, että ei ole tae millekkään työllistymiselle myöskään IT-projektissa tai ohjelmistokehittäjänä, vaikka nyt päätyisinkin esim. tuon Compilen listoille, vaikka vielä eivät ole vastanneet edes ennakkotiedustelukirjeeseeni, mitä äsken tarkastin. Sitten siinä on tosiaan taas sama tilanne, että kilpailee niiden muiden siellä listojen kanssa niistä ihan konkreettisista töistä sitten, joista se palkka maksetaan sitten, kun homma on tehty.

Siinä määrin nuo ohjelmistokonsulttifirmat on nk. "koijari" -firmoja, mitä "qwertyy" -vähän viittasikin, mitä itse välttävät järkyttävät henkilöstökulut, ja "delegoivat" yrittäjä-suhteella tekevälle "työntekijälleen", ja sitten ottavat jonkun prosentin laskuttaessaan heidän asiakastaan siitä projektista, ja sitten se työstä laskutus on sen ohjelmistokonsultti-kevytyrittäjän oma tehtävä.

Sama trendi noissa HR-rekryfirmoissa ollut jo pitkään, niistä on mahdotonta löytää työpaikkaa, jos ei ole mitään työkokemusta oikein palkkatöistä miltään alalta. Olen luopunut jo niiden suhteen. Mitä niissä on reservissä tuhansia työntekijöitä eri aloilta varmaan kaikissa niissä Suomessakin toimivista, ja sitten niissä on joissain aika kapeat ne toimialat, minkä alan työpaikkoja järjestävät, niin siitä populaatiosta on varmasti vähintään 1 listoilla oleva työpaikkaa etsivä siellä listoilla, jolla sitten se työkokemus on suurempi, kuin 0 työtuntia miltään alalta palkkatöitä elämänsä aikana sellaista, joka vaikuttaisi positiivisella tavalla sen rekrytoinnin edistyistä ihan rekrytointiin saakka.

Pääsääntö varmaan miksi noita HR-rekryointifirmoja yrityksete ulkoistaa työntekijöiden rekrytoinnin niille, erityisesti jos se työntekijä rekrytoituu siihen henkilöstöfirma maksaa sen palkan, se on ja hallinnollisesti edullisempaa ja kustannustehokkaampaakin voi jossain kohtaa olla sen sijaan, että firma itse palkkaisi suoraan työntekijän. Se on ongelma työmarkkinoilla toimivien työttömien työnhakijoiden meidän, jotka töitä etsivät, ja kykenisin itsekin kuitenkin jotain töitä tekemään ja mielelläni menisinkin palkkatöihin, vaikka sairastuttuani loppuelämäni ajan minun ei ole mikään pakko palata työmarkkinoille.

Suomessa muuten on työvoimapolitiikan suhteen jotain suuria ongelmia, mitä itse en päässyt edes kotikaupunkini hautausmaalle pihatöihin kesätöihin, vaikka ajoissa olin liikenteessä hakemassa. Järjestelmässä jotain mätää, ja pahasti, äänestäkää vaan SDP/kokoomus/Keskusta/PS -sinne taas galluppien mukaan neljä suurinta puoluetta, kun juuri SDP/kokoomus ja keskusta oli silloin 2000-luvun Paavo Lipposen hallituksen aikakaudella työvoimapolitiikasta hallitusvastuussa, kun 2002 tiputtiin kohtalotoverieni kanssa, yhteen onneksi pidän yhteyttä sivarivuosistani, jolla sama historia kuin itselläni ja täsmälleen sama polku, joskin hän sentään kävi ammattikoulun peruskoulun jälkeen, joskaan ei yhtä suuresta kaupungista, mitä Turku, Suomi jotenkin kumma maa ja kansa, en käsitä.

Ei mennä nyt Lipposen hallituksen edeltävään aikaan, mitä aloitin peruskoulun 1990 suurlaman aikaan, Aho lahohalliitus ja kokoomus sielläkin hallituksessa oli valtiovarainministerinä Iiro Viinanen muistaakseni Esko Laho pääministerinä, niin se on sieltä lähtien koko elämäni on tuottanut joka kriittisessä vaiheessa poliittisten valtaa-pitävien päätöksentekijöiden toimesta tämä toiminta.

Se on ja niinkin, että kaikki ei saa elämään alunperinkään samanlaisia mahdollisuuksia koko loppuelämänkaarta silmällä pitäen syntymähetkellään, niin vähän ankeaksi olon vetää, kun miettii sitä, että koko ajan vain huonompaan suuntaan hurjemmin menee meidän köyhien asema.

Meni vähän politiikaksi, mutta kävin nyt äänestämässä viime viikon perjantaina aamulla omaa 35-vuotiasta Turkulaista mielekkäänä pitämääni pätevää asiakymyksnineen ja henkilöprofiilinsa puolesta miesehdokasta, jolla hyvät mahdollisuudet nousta ensikertalaisena maamme parlamenttiin, mutta joku todennäköisesti sitten tippuu, koska paikkoja ei ole tulossa puolueellemme lisää käsittääkseni, kannatus 7%-8% vakiintunut asema marginaaliryhmänä.

EDIT 31.03.2023 5:04

Lisäyksenä vielä, että se Suomessa ja Suomen kansassa ihmetyttänyt jo todella pitkän aikaa, kun täällä kokemukseni mukaan totaaliset paskatyöläisetkin, joita arvostan, äänestävät sitten kokoomusta vaaleissa, vaikka kokoomus perinteisesti puhuu suurten yritysten, suuren pääoman, rikkaiden asiaa etunenässä se aatteelinen tausta ja puolueohjelman linja kaudesta toiseen, ei mene jakeluuni.

Turussakin hallintoväri on totaalisen sininen, täällä kaikki vanhan koulukunnan SDP - edustajat ja oman ikäpolvenikin SDP-valtuutetut on täysiä porvareita sitten lopulta. SDP kaukana mistään työväenliikkeestä ollut jo pitkän aikaa, kokoomuskin siinä määrin parempi, että ne nyt ainakin ajaa maksimiteholla sitä omaa linjaa ja asiaa eteenpäin, ja ymmärrän ne varakkaammista yhteiskuntaluokista olevat ihmiset, jotka sitten äänestävät ja kananttavat heitä. Itselläni on naissukupuolen ihmisten kokoomustaustaisista kannattajista parempia kokemuksia ihmisenä positiivisakin tapauksia oman sukupolveni täältä Turusta, itä SDP:n naisista, mitä mennään vähän politiikan ulkopuolelle sitä arkielämää vähän kanssakuntalaisten kanssakäymistä ja vuorovaikutusta arjessa, iltaelämä yms, mitä sekin jokseenkin tuttua vaikka ei enää jaksa kiinnostaa, aika meni ohi tarpeeksi sitäkin nähnyt.
« Viimeksi muokattu: 31.03.23 - klo:05.10 kirjoittanut Jere Sumell »
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Lisäyksenä vielä, että se Suomessa ja Suomen kansassa ihmetyttänyt jo todella pitkän aikaa, kun täällä kokemukseni mukaan totaaliset paskatyöläisetkin, joita arvostan, äänestävät sitten kokoomusta vaaleissa, vaikka kokoomus perinteisesti puhuu suurten yritysten, suuren pääoman, rikkaiden asiaa etunenässä se aatteelinen tausta ja puolueohjelman linja kaudesta toiseen, ei mene jakeluuni.
En todennäköisesti äänestä Kokoomusta ja kuulun tuohon ilmeisesti "paskatyöläis" kategoriaan. Silti minusta heillä on paljon hyvin realistisia ajatuksia, jotka toteutuu verotusten kautta. En myöskään lainkaan näe heitä minään suuren pääoman rikkaiden kannattajina, vaan yrittäjyyttä tukevana ryhmänä ja nyt jos koskaan olisi tänne hvä saada lisää pienyrittäjiä ja isompiakin toki. Huonona asiana agenda tuntuu keskittyvän liikaa pk-seudulle.

SDP on täysi vitsi minusta. Kaikki tehdään lainalla ja koskaan he eivät ole olleet syyllisiä mihinkään ja erityisesti pitää aina moittia edeltäviä hallituksia loppuun saakka. Muistaakseni olisivat voineet olla kyllä merkittävä tekijä hekin jo kauan sitten estämässä nykyistä terveydenhuoltokriisiä. Minusta tuntuu, että tuokin aihe on ollut lähiaikoina ollut tapetilla.

Mutta siis ei oikein ole luottoa mihinkään puolueeseen enää. Soinikin takoi nyrkkiä pöytään ja puhui leveitä. Sitten kun katsoi meppi aikakauden "saavutuksia" ja tilastoja, niin ei ihme, että ei ukko palkoa asiasta enää puhunut. Varmaan vetänyt lonkkaa koko aikakauden.

Takin kääntäviä rottia nuo käytännössä kaikki on  :D

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 721
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Melkein meni jo siinä määrin politiikan puolelle offtopiiin, että voisi jatkaa tuonne vaalikeskusteluun, mutta moderaattori voi siirtää, jos ylläpito ja/tai valvojat katsovat, että voi jatkaa siellä, mitä itsekin vastaan tästä politiikasta nyt kommenttini.

Onko SDP:n näissä eduskuntaalit 2023 ainoa hyvä asia, että nyt ei vappusatasia luvata eläkeläisille? Viime vaaleissa haiskahti ja edeltävissä jokin sellainen kansan kalastelutäky/viehe -jolla sitten napataan niitä bonusääniä?

Itse ymmärrän tuon nyt valtakauden lopettaneen punavihreän vasemmistohallituksen talouspolitiikan Modern Monetary Policyn ilmentymänä, tai sen toteuttajana. Mitä itse vähän perehdyin siihen tämän hallituskauden alussa, mitä oliko se printti-Helsingin Sanomien viikonloppunumerossa, mitä Helsingin Yliopiston Valtio-opin laitokselta tuosta MMPstä väitellyt miessukupuolen edustaja oli palkattuna oliko se Jussi Saramon avustajaksi, taisi olla silloin, mitä Li Andersson oli äitiyslomalla, ja Saramo tuurasi opetusministeriä.

Käsittääkseni siinä on ääripää se, että sitten lopulta sen alueen, jossa se alueen, eli Euroopan Keskuspankki Suomen näkökulmasta Euroopan talousalue, laskee tarvittaessa varallisuuseriä liikenteeseen, missä on se hyvä puoli, että mikään valtio oi mennä konkurssiin, ja sitten siellä ääripäässä sillä velan määrällä ei ole enää mitään merkitystä, paljonko sitä on. Maailmalla on koulukunta arvostettujakin taloustieteen professoreita, jotka kannattavat tätä MMA-rahapolitiikkaa, mutta sitten enemmän varmaan vanhemman koulukunnan ekonomit ja talousoppineet ovat maltillisemman talouspolitiikan perään, esim. kokoomus, ja sitten varmaan niissä omissa istunnoissa asiantuntija-mielipiteissä varmaan sitten vasemmisto/oikeisto -puolueiden kesken jakaantuu a ne talousoppineet sitten näiden koulukuntien mukaan siten, että esim. kokoomuksen omissa tilaisuuksissa sitten perinteisempää ja maltillisempaa vanhan koulukunnan valtiontaloudenhoitoa kannattavat antavat niitä asiantuntija-mielipiteitä?

On se totta, että tuo 4 vuotta, mitä tuo istuntokausi kestää taas ensi sunnuntaina valitaan uusi parlamentti, niin se on aivan liian lyhyt aika toteuttaa mitään ääripäätä lähestulkoonkaan tuosta MMP:n tyylisestä valtionvarainhoidosta, ja nythän näyttää vähän nihkeältä SDP:n Sanna Marin 2 -hallitus, ei tiedä vielä, kun äänestyspäivä on sunnuntaina ja sitten illalla vasta ennakkoäänipotti ja YLE:n ennuste saadaan jossain kohtaa iltaa, mitä sitten se on aika hyvin jo suuntaa-antava.

Että siinä mielessä voi olla, että oli virhe, että SDP voitti viime vaalit? Nuo oikeistopuolueet nyt pitää tärkeänä, että valtion holtiton velkaantuminen saadaan taittumaan, ja siinä on sitten mitä kaikkia tarvitaan talkoisiin, niin vähä-varaisimmat Suomen kansalaiset tuilla elävät eniten kärsivä kansan osa suhteellisesti.

Viikolla oli uutisissa jonkun mikrotaloustieteen asiantuntija puhui, että hänen mielestään liikaa nyt menossa olevan eduskuntavaalikampanan aikana painopiste on ollut valtion velkaantumisen taittamis/talous-vaalit, ja kaipasi enemmän keskustelua ja huomiota siihen, että valtiovallan pitäisi rakenteellisiin uudistuksiin panoksia käyttää myös, en muista asiantuntijan nimeä enkä muista oliko se YLE:n vai Marikkarin jossain lähetyksessä tuli, taisi olla YLE:n jossain lähetyksessä.

Onhan se ollut läpi varmaan koko eduskunta-instituution ja laitoksen hama historia, että oppositio ryöpyttää hallituksen linjaa sen neljä vuotta, ja sitten todennäköisimmin taas kansa äänestää oppositiopuolueen jonkin niistä pääministeripuolueeksi, eli vaalien suurimmaksi puolueeksi. Ei aina, olihan Keskustakin pitkään oliko se Aho:n jälkeen oppositiossa.

Sipilän hallitus oli järkyttävä, sehän sote-farssi lähti Sipilän hallituksen aikakaudella pyörimään isoja kierroksia, oli alusta lähtien selvää, että ainakaan mikään ei tule tavallisen julkisia terveyspalveluita käyttävän ehkä pakostakin joutuu niitä käyttämään, niin ainakaan parempaan suuntaan tule mikään muuttumaan. No, huonommaksihan kaikki mennyt, ei se nyt kotikaupungissani Turussa ainakaan toistaiseksi mitä tämä on jokseenkin keskikokoinen kaupunki ja täällä on isot sairaalat Föli-reitin varrella, mutta pienemmillä paikkakunnilla ja haja-asutusalueilla ne välimatkat voivat olla suuuriakin. Lapissa esimerkiksi on pitkät välimatkat muutoinkin, niin jonkun ihmisen elämä voi päättyä ennen, kuin ambulanssi ehtii paikalle jopa?

Mitä sivarikaverini vuodelta 2004 kanssa juttelen paljon puhelimessa, mitä hän muutti Veteistä kotoisin olevana Kaustisille jokin aika sitten, niin parjasi näitä hyvinvointialue-uudistusta, kun rutiinikäynti sairaalassa, niin hänen pitää lähteä ajaaan autolla Kaustisilta Kokkolaan. No, se nyt ei ole autoilevalle ikäiselleni ihmiselle niinkään ajomatkana pitkä varmaan, mutta on se kahteen suuntaan rutiinisairaalakäynniksi aika moinen, mitä polttoaineen bensakone, niin bensan hinta on korkea tällä hetkellä, niin ei se nyt ihan ole inhmillistä toimintaa ole pakotettuna tuollainen sairaala-välimatka?

Nykyiselläänkään pitkään toiminnassa olleet terveysalan tietojärjestelmät ei pelaa, esimerkiksi juuri Apotti Helsingissä, minkä takia ne palkanmaksuongelmat siellä oli, niin nyt sitten on puheissa, että kaikki nämä hyvinvointialueiden tietojärjestelmät pitäisi yhtenäistää, ja onko siirtymäväli jotain pari vuotta deadline, ei tule onnistumaan, arvelisin, sen verran olen seurannut pitkään noita tietojärjestlemähankkeita. Lähes poikkeuksetta niistä uutisoidaan jotain viiveitä, tai kokonaan jäädyttämistä, tms.

Toista Timo Soinia nyt varmaan elinaikanani ei tule, mitä miehen elämäntyö lienee Persujen nostaminen pienpuolueesta "jytkyyn", ja sitten duunaripuolueen maineen omaavana työläiset piti oman kenttätason kokemukseni mukaan takinkääntäjänä, kun mies alkoi hoitamaan ulkoministerin pestiä, ministeribemari, vai onko ne mersuja, en itse asiassa ole niin tarkalleen kiinnittänyt huomiota, minkä merkkiset ne valtion edustustehtävissä olevien autot ovat, millä heitä ajetaan.

No, jokaisella äänioikeuden omaavalla Suomen kansalaisella, myös ulkosuomalaisella on yksi ääni käytettävissä, ja se on ainut, mitä voi vaikuttaa sitten lopulta siihen, eli melko vähän mikrotasolla.

Katsotaan nyt sunnuntaina sitten, miten tässä käy ja jälkilöylyt nyt ainakin sitten tuonne politiikkaketjuun? 
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Whig

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
  • puppu-generaattori
    • Profiili
    • localhost
Olen yrittänyt kaupitella validoituja HTML-lomakkeita loppuratkaisuun saakka

Kysyn, kun en tiedä mitä ihmettä nämä ovat?
puppu-generaattorin outputtia
"minä olen kansainvälinen supertähti"

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 721
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Olen yrittänyt kaupitella validoituja HTML-lomakkeita loppuratkaisuun saakka

Kysyn, kun en tiedä mitä ihmettä nämä ovat?

Esimerkiksi johonkin verkkopalveluun rekisteröitymislomake HTML-kielellä toteutettu, mikä on tämä nettisivujen esityskieli. Tai kirjautumissivu, jossa on HTML-lomake käyttäjätunnus/salasana.

Sitten verkkosovellusturvallisuuteen liittyen, jotta ei mitä tahansa voisi käyttäjä syöttää, tiedon validointi, esimerkiksi henkilön "Etunimi" -kenttään ei voi syöttää kuin "{A-Z;a-z}" -väliltä kirjaimia tai henkilöturvatunnus voidaan säätää, että se täytyy olla ainoastaan 10 merkkiä pitkä ja muodossa PPKKYY-XXXX ja sitten nuo PPKKYY numeroita väliltä 0-9 kelpuutetaan ainoastaan.

Jollei HTML-lomakkeita ole validoitu, niihin liittyy kaikenlaisia tietoturvauhkia ulkoapäin, esimerkiksi jos palvelussa on tietokantaan tallennettua jottain dataa, SQL-injektio on mahdollinen, jos mitä tahansa voisi hakukenttään sitten syöttää (tietoa ei ole validoitu kehittäjien toimesta), jos palvelussa on jokin tietokannasta haku mitä dataa sinne on tallennettu. On niitä monia muitakin, mutta tuo SQL-Injektio nyt on aika vaarallinen uhka.
« Viimeksi muokattu: 01.04.23 - klo:15.00 kirjoittanut Jere Sumell »
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Whig

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
  • puppu-generaattori
    • Profiili
    • localhost
Olen yrittänyt kaupitella validoituja HTML-lomakkeita loppuratkaisuun saakka

Kysyn, kun en tiedä mitä ihmettä nämä ovat?

Esimerkiksi johonkin verkkopalveluun rekisteröitymislomake HTML-kielellä toteutettu, mikä on tämä nettisivujen esityskieli. Tai kirjautumissivu, jossa on HTML-lomake käyttäjätunnus/salasana.

Sitten verkkosovellusturvallisuuteen liittyen, jotta ei mitä tahansa voisi käyttäjä syöttää, tiedon validointi, esimerkiksi henkilön "Etunimi" -kenttään ei voi syöttää kuin "{A-Z;a-z}" -väliltä kirjaimia tai henkilöturvatunnus voidaan säätää, että se täytyy olla ainoastaan 10 merkkiä pitkä ja muodossa PPKKYY-XXXX ja sitten nuo PPKKYY numeroita väliltä 0-9 kelpuutetaan ainoastaan.

Jollei HTML-lomakkeita ole validoitu, niihin liittyy kaikenlaisia tietoturvauhkia ulkoapäin, esimerkiksi jos palvelussa on tietokantaan tallennettua jottain dataa, SQL-injektio on mahdollinen, jos mitä tahansa voisi hakukenttään sitten syöttää (tietoa ei ole validoitu kehittäjien toimesta), jos palvelussa on jokin tietokannasta haku mitä dataa sinne on tallennettu. On niitä monia muitakin, mutta tuo SQL-Injektio nyt on aika vaarallinen uhka.

OK. Kiitän vastauksesta jotain tuollaista oletinkin (ja olen itsekkin vähän vastaavia tehnyt omille sivustolle) vaikka kuvittelin, että yritykset käyttäisivät käyttämänsä CMS:n jotain form plugaria tuollaiseen käyttöön tai heidän sivunsa jollain muulla tekniikalla toteuttavan tekevän tuon formin samalla.
Teet siis HTML:n ja palvelinpuolelle scriptin joka validoi käyttäjän täyttämät (tai botin/murtautujan täyttämät) tiedot ennen tietokantaan tallentamista?
Pahoittelen jos kyselen tyhmiä sillä olen hieman pudonnut kelkasta siitä mikä nykyään on webbsisivujen teossa käytössä, kun olen viimeksi tehnyt nettisivuja rahasta noin 25 vuotta sitten :-D
puppu-generaattorin outputtia
"minä olen kansainvälinen supertähti"

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 721
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Itse näin tuon 1990-lopun IT-buumin skriptikakarana ylä-asteikäisenä mitään taloudesta tietämättömänä tietokoneharrastajana. Ala on vakiintunut sittemmin, jos silloin edes mitään lomakkeita validoitu, kun sä teit niitä, sun kaltaiset varmaan sinä muiden niiden mukana, jotka rikaistuivat siinä nousubuumissa Nokia vientiveturina?

Haasteet on kasvanut myös tekniikan osalta, olin pitkään pois, että tietokoneet ei kiinnostaneet yhtään loppui koko mielenkiinto, mutta sitten päivitin itseni ajan tasalle ja olen nyt loppuun saakka harrastajana seuraajana mielenkiinnolla.

On totta, että kotisivujen valmistuksessa mm. kultakausi on mennyt ohi, mutta ei niiden tarve mihinkään ole muuttunut, ja tuo tiedon validointi on yhä tätä päivää a tulee yhä enenemissä määrin olemaan, ehkä silloinkin oli 90-luvun 2000-luvun alussa, mitä Nokian huippunoteeraus on 06/2000 Helsingin Pörssissä se piikki, niin jos katsoo, mitä seuraan esim OWASP:in tuota parin vuoden välein julkaistavaa listaa, niin nousutrendissä esim juuri tuo SQL-infektio on, niitä on kaikenlaisia omia kotinikkareiden ja ohjelmoijien omia skriptejä, mitä noihin erityisesti avoimiin tekstikenttiin voi syöttää, niin eihän ne perusteet verkkosovellusturvallisuudesta ole mihinkään kadonneet, ja ajankohtaisempaa asiaahan se koko ajan on. No, tiedon validointi ei ole ainoa, mikä niihin liittyy, ja jos mennään perusteista eteenpäin.

Mikä on nykytilanteesi? Mitä teet nykyisin, mihin ohjelmointikieliin keskityt, ja mihin havaintosi ja mielenkiintosi kohdistuu tässä verkkoteknologiamaailmassa nykypäivänä? Nykyisin itselläni myös tuo bisnes-näkökulma, ja itse olen seurannut tuota ohjelmistofirrmojen mitä ne verkossa tarjottavat ohjelmistotuotteet nouseva trendi on palveluna tarjottavina asiakkaille kuukausilaskutusta vastaan, niin SaaS pilvessä ohjelmat avaimet käteen periaatteella, olen seurannut sitä nyt aika pitkään jo.

On totta, että nykyisin jo 2020-luvulla on ollut jo pitkään, että kaikki tekee kotisivuja, jos nyt aloitat HTML-kielen opiskelun, bisneksestä lienee turha unelmoida, itsekin tutustuin hTML-kieleen 1997, vaikka mitään kaupallista en tehnytkään.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 721
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi

OK. Kiitän vastauksesta jotain tuollaista oletinkin (ja olen itsekkin vähän vastaavia tehnyt omille sivustolle) vaikka kuvittelin, että yritykset käyttäisivät käyttämänsä CMS:n jotain form plugaria tuollaiseen käyttöön tai heidän sivunsa jollain muulla tekniikalla toteuttavan tekevän tuon formin samalla.
Teet siis HTML:n ja palvelinpuolelle scriptin joka validoi käyttäjän täyttämät (tai botin/murtautujan täyttämät) tiedot ennen tietokantaan tallentamista?

Jäi eilen vastaamati hätäisesti luettuani viestisi, kysymykseesi. Vastaan nyt.

Eli juuri näin. Lomakkeen lähetysnapin painamisen jälkeen palvelinpuolen -skripti ohjelmoituna, mikä käy lomakkeen läpi.

Ei liene mikään liikesalaisuuden statuksen omaava ajatus, eikä Millenium Teknologia palkinto tämän paljastuksesta onnu kohdalleni, eikä minkään muunkaan innovaationi johdosta koskaan tulevassa loppuelämäni aikanakaan, mutta olen miettinyt, jos reaaliajassa lomakkeen syottovaiheessa olisi ajan hermolla validointi koko ajan aktiivinen, ja sitten vasta lomakkeen "Lähetä" -painike enabloituisi, eli tulisi mahdollista lähettää lomake, kun kaikki ohjelmoijien laatimat kriteerit täyttyvät. Tämän kaltaista en ole nähnyt juuri ainakaan kotimaisten firmojen palvelulomakkeissa.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)