Kirjoittaja Aihe: Jaaha päästiin kulttuuriperinnön osaksi  (Luettu 255 kertaa)

JaniAlander

 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 3240
  • Profiili
Jaaha päästiin kulttuuriperinnön osaksi
« : 16.03.23 - klo:17.28 »
Tämmöiseen törmäsin: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c93a99e7-7efc-42d9-b200-b981d71cee50

"Kansalliskirjasto tallensi 55 kotimaisen keskustelupalstan keskusteluja verkkoarkistoon.

Kansalliskirjaston tiedotteessa kerrotaan, että keskustelufoorumeiden taltioimisen tarve nousi esille muutama vuosi sitten, kun niiden kultakausi alkoi olla ohitse. Valitut foorumit käsittävät laajan kirjon harrastamisesta puutarhanhoitoon, pelaamiseen ja uskontojen ympärillä käytäviin keskusteluihin."

Ja tuolta listastahan löytyy myös: https://forum.ubuntu-fi.org/
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Jere Sumell

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 592
 • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
  • Profiili
  • Tietokone-blogi
Vs: Jaaha päästiin kulttuuriperinnön osaksi
« Vastaus #1 : 18.03.23 - klo:19.13 »
Katsoin jo aika pitkä aika sitten tuota digitaalisten aineistojen Kansallisarkiston palvelua, kun noita koostettuja arkistokategorioita oli vähemmän.

Hienoa mielestäni, että näiden nettikeskustelujenkin osalta jää tuleville asiasta kiinnostuneilla ja lähinnä varmaan historian tutkijoille ajan kuva tästä meidän, tai oman aikakauteni, jotain ajankuvaahan ehdottomasti varmaan sata vuotta mennään eteenpäin, tiedä sitten kuinka ajankohtaista asiaa noista virallisista musoarkistoista saa itsestäni kaivettua, ehkä joku asia voi olla ajankohtaisempi sitten, mitä omana elinaikanani olen tietoisella toimillani aina joissain yhteyksissä näköjään monen reitin kautta aineistoja, joissa esiinnyt muodossa tai toisessa, ne on päätynyt tuonne ilman, että itse olisin mitenkään vaikuttanut asiaan.

Mitä nyt tuossakin keskustelupalsta-aineistosta tulee nimelläni vajaat 16 000 lähdeviitettä, niin siinä ja riittävän kokoiselta tuntuva otoskoko, saa muodostettua elämäni kirjoituksista ja aiheista, joiden parissa olen viettänyt aikaani, jonkinlaisen kuvan. Olen tietoisesti päättänyt, että se on sitten jokaisen oman tukinnan varassa ja jääkööt sitten kun itsestäni aika jättää, muiden tehtävä sitten tehdä tulkinnat ja analyysit kukin miten tykkää.

Mitä tässä 40-ikävuoden kriisissä olen aika pitkälle tosiaan luopunut jo hyvin paljosta, "eteenpäin" menon voi unohtaa, mitä koen olevani jo ikäloppu aivan kaikkeen, aika meni ohi. Pitää nyt käsitellä sitä, että pitäisi sopeutua nyt loppuelämän ajaksi jos tässä nyt parikymmentä vuotta vielä on aikaa jäljellä, niin elämään sen kanssa, mitä tässä nyt on käytännössä pöydällä.

Museorekisterissä olo siis, erityisesti nyt taltioituna osa verkkokeskustelupostauksistani osaksi kotimaani kulttuuriperintöä virallisen tahon toimesta, niin ilmentää myös elämäni nykyhetkeä, elämäni teot ja kirjoitukset, julkisen ulostuloni.

On se totta, että mitä täällä kotikaupungissani, erityisesti vakiintuneessa kotikaupunkini lähiössä, jossa olen nyt ajatellut viettää mahdollisimman pitkään vielä, mitä olen tässä samassa nyt ollut 10 vuotta pois vanhempien nurkista kolmanteen otteeseen, niin välillä kun on itsellä huono päivä, ei jaksaisi tätä julkisuuden tuomaa kääntöpuolta, mitä useat vastaantulijat kommentoivat jostain asiasta, mitä siinä määrin en ole lainkaan anonyymi täällä liikkuessani. Ärsyttävintä on toisinaan se, että täällä paikallisella ylä-asteella alkanut kiertämään jokin buumi penkojen kesken TikTok -kanavani profiilibrändiin liittyen, mitä kokeisin TikTokia muodon vuoksi, mitä äkkäsin että kitarariffien soittoon tuo 30 sekunnin raja saatta olla sopiva.

Kuuluu kommentteja "Sulla on hyviä riffejä, olen sun fani",en nyt ole pitkään aikaan edes kirjautunut katsonut sitä TikTok -kanavaani, mutta arvelen, että seuraaja määrä on kasvanut aivan odottamaton asiakas-segmentti seuraajista tullut penskojen nostettua keskenään videoistani hypeä ilman, että olisin itse mitenkään "markkinoinut" -soittopuolta siihen ikä-kohderyhmään. Nekin on enimmäkseen positiivisia kuitenkin, mutta itsellänikin on päiviä, jolloin en kestäisi kuulla mitään kommenttia mistään asiasta itselleni tuntemattomilta ihmisiltä. Päällisin puolin olen tiedostanut tämän varjopuolen siinä kohtaa viimeistään, kun minut asetettiin kotikaupunkini kunnallisvaaliehdokkuus tuli 2017, pahin julkisuuteentulovaihe on ohi jo, enää ole mitään hätää sen suhteen.

Itselläni ja sen kaltainen esillä-olosta pidän, estradit ovat alaani siinä määrin, että kykenen elämään asian kanssa llman, että tarvitsee turvautua pulloon Koskenkorvaan joka virallisen aktin jälkeen, jos siitä on tehty virallisiin kanaviin jokin julkaisu lopulta. On ajatonta, että varmaan kaikissa julkisilla aloilla toimivilla henkilöillä tai ihmisiä niissä on, ketä sitten varmaan monikin on ihmisen historian saatossa varmaan ryypännyt itsensä hengiltä vähemmälläkin julkisuuspainolastilla, kun ei ole voinut käsitellä asiaa mitenkään.

Pitää vähän miettiä aina, kun jotain julkisesti esittää, eikä tämä nettikeskustelukulttuuri poikkea kasvotusten toisten ihmisten kanssa puhumisesta muuta kuin teknologia on eri, muuten samat viestinnän periaatteet tässä on, mitä netissä nyt pääsääntöisesti tai ainakaan lähtökohtaisesti ei olla anonyymeja, vaikka nimimerkillä kirjoittaakin, niin sitten mitä elämä on pitkä ja Internet on ikuinen, mihin tietoliikennetekniikka ainakaan poistuisi käytöstä, se kehittyy ajan mukaan tottakai myös siitä lähtien, kun puhelin keksittiin varmaan johonkin maailman aikaan joskus muinoin, niin ihmisen pitää myös kantaa vastuu teoistaan ja niiden seurauksista hamaan loppuun saakka, ja erityisesti nämä Museorekisterissä olevat arkistojen viitteet niiden kanssa on naimisissa vielä kuolemansa jälkeenkin.

En tiedä Jani, voit varmaan jokseenkin mieltää samaten tätä asiaa, että kunnialla loppuun saakka, kaadutaan saappaat jalassa mielummin, mitä mitään saa eletystä elämästään takaisin. Tuo nyt on jokseenkin otettu myös Freukkareitten "Vanha Kaarti" -kappaleesta, jossa Pekka Myllykoski kertoo hyvän jutun "Sattuipa Matkalla Foorumiin" -livelevyn siinä ennen kappaleen alkua.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

JaniAlander

 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 3240
  • Profiili
Vs: Jaaha päästiin kulttuuriperinnön osaksi
« Vastaus #2 : 19.03.23 - klo:17.38 »
Noo ihan näin monisanaisesti en itse asioita luonnehdi, mutta onhan se hauska ajatella, että joku saattaisi vaikka joskus 2090-luvulla tehdä jonkin tutkimustyön tms. vaikkapa tänkin foorumin meiningeistä :D
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

raimo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3881
  • Profiili
Vs: Jaaha päästiin kulttuuriperinnön osaksi
« Vastaus #3 : 19.03.23 - klo:18.19 »
Noo ihan näin monisanaisesti en itse asioita luonnehdi, mutta onhan se hauska ajatella, että joku saattaisi vaikka joskus 2090-luvulla tehdä jonkin tutkimustyön tms. vaikkapa tänkin foorumin meiningeistä :D

Terveisiä vaan ko. tutkijoille :D ;)
So long and thanks for all the fish!

Jere Sumell

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 592
 • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
  • Profiili
  • Tietokone-blogi
Vs: Jaaha päästiin kulttuuriperinnön osaksi
« Vastaus #4 : tänään kello 01:43 »
Voihan se ollakin, että mitä Jani mainitsi nyt tuon vuoden 2090, mitä itsestänikin jo ajat sitten aika jättänyt aivan 100% -varmuudella sitten olen ollut jo aikaa matojen ruokaa ja tuhkani maatunut, niin voihan se olla, että siellä jollain joukolla tutkijoita koittaa joulu vuodenaikaan riippumatta sitten.

Jos nyt ajatellaan, että 2090 joku lukee esimerkiksi tätä viestiä, niin mielelläni toivotan "Hyvää joulua" -lainkaan sarkasmia viestissä, mitä on totta, että tarpeeksi kuluu aikaa, niin vallitsevat paradigmat, mistä sitä tieteellistä vuoropuhelua käydään sitten kunakin aikana, ne nyt lineaarisesti etene nousevasti ne kehitystrendit, näin on aina ollut, ja tulee aina olemaan, mikä varmaan osittain johtaa siihen, että sitten juuri arkistoista tekstit ja kirjoitukset ja aineistot mitä ne alkavat elämään heti virallisen julkaisun jälkeen omaa elämäänsä niin juuri kun tarpeeksi mennään aika eteenpäin, ne oi saada aivan odottamattomia merkityksiä tulkinnoista riippuen ja tarkastelun lähestymistavasta riippuen, eikä sekään ole yksisuuntaisesti ole alkuperäisen asian esittäjän haitaksi aina. Näinkin on aina ollut, ja mihin se siitä muuttuisi tulevaisuudessakaan.

On totta, että ihmisen elämä on aina siihen oman sukupolven aikaa ja fyysiseenkin reaalielämän toimintaympäristöön, ja yhteiskunnassa vallitsevaan yleiseen tilaan kokonaisvaltaisesti sidottuna se mailmankuvan muodostumiseen liittyvät asiat, jotka sitten ohjaavat näitä ulostulojen sisältöjä kullakin ihmisellä. Koulutus nyt siinä määrin järkeenkäypä hankkia, niin ainakin jotkin valmiudet, ja integroituna osaksi maailmankatsomusta jonkin oppialan koulutuksen hankkineena sitten se ohjaa näitä mielipiteiden sisältöä mahdollisesti, se on se koulutuksen voittava tarkoitus. Tästä myös tulee varmaan se, että tutkitusti edes jonkin korkeakoulutuksen hankkineet ihmiset elävät tavallisesti keskimäärin pidempään, kuin oikotuulena maailmasta navigoiden yrittävät säkään luottavat tuurijuopot. Ainahan näin ei ole, mitä elämä voi kenellä tahansa päättyä ennen aikojaan aivan odottamattomasti jokin vakava sairaus, onnettomuus tai luonnonkatstrofin tms. seurauksesta, mutta tuossa oli oletuksena, että jos elämänkaari etenesi luonnollisesti syntymähetkestä sitten humaaniin loppuun sitten 70-80 vuoden ikävuosien välillä näin miesnäkökulmasta. Naisilla perustellut syyt siellä taustalla, miksi naisilla on keskimäärin elämän pituuden keskimääräinen odotusarvo vähän korkeampi.

Siinä määrin ollaan ajan tasalla varmaan ainakin vielä vuoden 2090 näitä tekstejä lukevien tulkintojen ja lopputulemien perusteella, että olemme omassa ajassamem kiinni sitä seuraten "Aikamme lapsia", muusta sitten voi sanoa mitään, koska huomisesta ei koskaan tiedä 100% -varmuudella, mitä se pitää sisällään, vaikka jonkinlainen todennäköisyyksiin perustuva etu kuitenkin ja ennustettavuus on aika voimakas, että tarvitse nyt ihan käyttää omia psyykkisiä voimavaroja "Sisua tässä tarvitaan tuurin lisäksi" -stressaamiseen kuitenkaan niitä panoksia "Against The Odds" -ajattelulla ei selviä. Pitää luotta todennäköisyyksiin ja voimalukuihin omien arvioiden pohjalta.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Jakke77

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3893
 • Oulu (Oinaansuo)
  • Profiili
Vs: Jaaha päästiin kulttuuriperinnön osaksi
« Vastaus #5 : tänään kello 08:28 »
hieno homma
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB