Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [jatkokeskustelua]  (Luettu 5219 kertaa)

jarmala

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 782
  • Profiili
Onko teillä kellään käytössä taloyhtiössä DNA:n kaapelinettiä? Siis piuha tulee talojakamoon, josta DNA järjestää netin taloyhtiön TV-kaapeleita pitkin asuntojen TV-pistokkeeseen, johon tulee DNA:n kaapelimodeemi. Samalla toki tulee myös kaapeli TV, mutta tässä haetaan ensi kädessä nettiä. Toki itkua voi tulla siitä, että nykyiset DVB-T kanavat muuttuvat tässä yhteydessä DVB-C -kanaviksi... tosin nykytelkkareissa yleensä on molemmat virittimet.

Toimiiko DNA:n nettisysteemi? Miten nopeudet? Perusnopeuden 10/10 Mbps lisäksi saa lisänopeuksia rahalla monia portaita. Toimivatko ne? Miten liittymässä toimii ns. Internet-palvelu? Oletteko tyytyväisiä? Ja toisaalta, toimivatko kaapeli-TV -kanavat kunnolla?

Kas, tausta tälle kyselylle on edellinen valokuitukyselyni: taloyhtiölle tehty valokuitutarjous ei ottanut asukkaiden keskuudessa tulta, koska siinä valokuitu ja Internet-palvelu oli erotettu toisistaan ja molemmista olisi pitänyt maksaa erikseen per asunto. Erityisesti Internet-palvelu oli kallis n. 30 eur/kk. Lisäksi asukkailla on jo omat yhteytensä, ilmeisesti mobiilipuolella toteutettuina.

Tämä DNA:n tarjous vaikuttaa edullisemmalta per asunto, mutta toimiiko se kunnolla?
« Viimeksi muokattu: 04.07.23 - klo:21.38 kirjoittanut jarmala »
Ubuntu 18.04 LTS, Gnome Flashback Metacity, Xeon E3-1245 V2, 8 GB
Ubuntu 22.04 LTS, KDE Plasma, Celeron N5105, 8 GB

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2739
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä?
« Vastaus #1 : 14.02.23 - klo:17.37 »
Minulla oli edellisessä asunnossa DNA:n TV-kaapelinetti. Kun tilasin sen, minulle työnnettiin käteen myös TV-kortti, ja otin sen koska siitä ei tarvinnut maksaa. TV:tä minulla ei ole koskaan ollut. Sitten muutaman vuoden kuluttua TV-kortti muuttui maksulliseksi, joten palautin sen.

Koko ajan kun käytin TV-kaapeli-nettiä, sain täyden 10/10 irti, enkä kokenut tarvetta maksaa enemmästä. Mutta kuulin muualta, että nopeus voi kaapelien kytkentätävasta riippuen olla erilainen eri asunnoissa. Siis että ylimmässä kerroksessa on nopein ja alimmassa hitain tai päinvastoin. Näin oli kuulemma jossain Helsingin keskustan vanhassa talossa, mutta en muista tarkemmin mikä kytkentätapa oli kyseessä. Itse asuin 70-luvulla rakennetussa talossa, enkä asunut alimmassa enkä ylimmässä kerroksessa.

Jtkone

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 880
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä?
« Vastaus #2 : 15.02.23 - klo:07.42 »
Meillä on ollut kaapelinetti vuodesta 2007, silloinen Welho joka nykyjään on siis DNA. Tämän jälkeen on muutettu kolme kertaa kaapeli-DNAn alueella. Jokaisessa kämpässä on toiminut todella hyvin ja luvatut nopeudet ovat pitäneet. Nykyisin taloyhtiöön kuuluu perusnopeus 50/10M joka meille riittää, koska käyttäjiä on vain kaksi ja netin käyttö on enemmäkseen nettisurffausta.
Itse kiinittäisin huomiota kaapelimodeemiin eli mitä asiasta on eri foorumeilla ollut puhetta niin operaattorilta voi tässä suhteessa tulla täyttä kuraa. Itselläni on itseasiassa täältä Ubuntu-foorumilta ostettu AVM:n Fritzbox (jos itsesi myyjäksi tunnistat, niin tiedoksi, että modeemi on toiminut loistavasti).
Mitä tulee tuohon asuntojen väliseen kaapelointiin niin aikoinaan käytettiin ketjutettua kaapelointia. Nyt en ole ihan varma, mutta olisiko ollut 1990-luvulla kun siirryttiin tähtiverkkoon. Eli jokaiseen asuntoon tulee oma kaapeli talojakamosta asti.
Itse olen asunut molemilla tavoilla toteutetuissa asunnoissa eikä noilla ole ollut nopeuksiin verrattuna vaikutusta. Niin tai näin, jos antennisignaali on heikko on taloyhtiön velvollisuus tarkastaa /korjata asia.
Varsinkin tuossa ketjutetussa tapauksessa voi olla että naapurilla voi olla joku tee se viritys, joka häiritsee koko ko. antenniketjua.

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2739
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä?
« Vastaus #3 : 15.02.23 - klo:08.02 »
Mitä tulee tuohon asuntojen väliseen kaapelointiin niin aikoinaan käytettiin ketjutettua kaapelointia. Nyt en ole ihan varma, mutta olisiko ollut 1990-luvulla kun siirryttiin tähtiverkkoon. Eli jokaiseen asuntoon tulee oma kaapeli talojakamosta asti.

Jotain tuollaista joo, tutulta vaikuttaa.

Kokemus on kumminkin se, että TV-kaapelilla nopeus on ihan toinen kuin lankapuhelinverkossa, jossa 10M ei koskaan ollut 10M. TV-kaapelilla nopeus on (pääsääntöisesti) se, mitä luvataan.

kamara

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2986
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä?
« Vastaus #4 : 15.02.23 - klo:10.58 »
Komppaan muita...
meillä on myös kaapelinetti, joka toimii luvatulla nopeudella oli sitten 100 Mb tai 200 Mb suurempia ei olla testattu, kun toi 100 Meganen on aivan riittävä. Ei tosin ollu hinnalla pilattu toi 200:kaan, mutta kun ei ole tarvittu nopeampia, niin siirryimme takaisin 100 megaseen.
hieman aiheen vierestä.

ADSL ei toiminut lähellekään luvatulla nopeudella. Tosin se ei ollut DNA:lta. Kaapelimodeemi on aina toiminut luvatulla nopeudella lukuunottamatta kerran, kun itse modeemi oli mennyt rikki. Kaapelinetti on ollut käytössä yli 10 vuotta.

jarmala

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 782
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä?
« Vastaus #5 : 15.02.23 - klo:19.17 »
Kiitoksia kommenteista. Vaikuttaa siltä, että kaapelinetti pääsääntöisesti toimii hyvin. Tämä antaa rohkeutta viedä asiaa eteenpäin taloyhtiössä.

Yhtiössä on tällä hetkellä sitä haluaville vedetty vanhoja puhelinpiuhoja pitkin HPNA:lla netti, joka on siis nopeudeltaan 8/1 Mbps, koska puhelintapsissa suurempaa nopeutta ei saa kulkemaan. Nopeus on aika hidas ja se ei ole saatavilla kaikkiin asuntoihin. Etuna taas on se, että taloyhtiöllä on Telian yritysliittymä, joka jaetaan käyttäjille talojakamossa, joten kuukausihinnaksi käyttäjille tulee mukava 4,55 EUR/kk.

Valokuitunen -niminen firma on keväällä vetämässä alueelle kuitua, mutta se tulee liian kalliiksi: itse kuitu olisi 5,90 e/kk, mutta siihen pitäisi lisäksi tilata Internet -palvelu (mitä se sitten onkaan...), jonka hinta alkaa 28 eurosta per kuukausi. Yhteensä siis 34 e/kk. Järjestimme gallupin asukkaiden kesken ja vain kaksi 32:sta oli kiinnostunut valokuidusta näillä hinnoilla.

Nyt meillä on myös DNA:n kaapelitarjous, joka on asukkaille selvästi edullisempi kuin tuo kuitutarjous. Se saattaa hyvinkin ottaa tulta asukkaiden keskuudessa...
 
Ubuntu 18.04 LTS, Gnome Flashback Metacity, Xeon E3-1245 V2, 8 GB
Ubuntu 22.04 LTS, KDE Plasma, Celeron N5105, 8 GB

LeHiX

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 794
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä?
« Vastaus #6 : 15.02.23 - klo:23.41 »
Eipä ole ollut valittamista, ollu jo Welhon ajalta, kun sen toimisto oli pasilassa 10 > 50 > 100 nyt taitaa olla 200 vaikka välillä oli jopa 350m/s. Nyt kun ei ole TVtä niin tulee katottua youtubea tai ruutua ym. netistä. Taloyhtiö taitaa tarjota 10M mutta olen ottanut lisänopeutta taisi olla 19€ lisäksi sain (en tiedä nykytilannetta) sähköpostiosoitteet Welho/DNA
| Pros. AMD Phemon(tm) 9950 :) (4cores) | Emo: ASUS M3A78 | Mem 8GT
| x86_64, ubuntu xorg 22.04  | GeForce GTX 750 Ti/PC

Jtkone

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 880
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä?
« Vastaus #7 : 16.02.23 - klo:07.21 »

Valokuitunen -niminen firma on keväällä vetämässä alueelle kuitua, mutta se tulee liian kalliiksi: itse kuitu olisi 5,90 e/kk, mutta siihen pitäisi lisäksi tilata Internet -palvelu (mitä se sitten onkaan...), jonka hinta alkaa 28 eurosta per kuukausi. Yhteensä siis 34 e/kk
Ei kai Valokuitunen tarjoa "Internet-palveluja"? Ymmärtäisin, että tuossa tarkoitetaan operaattoria, jonka varmaankin saa vapaasti valittua? No oli operaattori kuka tahansa niin varmaankin hinta jonnekin tuonne asettuisi nopeudesta riippuen.

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1548
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [ratkaistu]
« Vastaus #8 : 16.02.23 - klo:17.48 »
Meilläkin on taloyhtiössä valokuituhaaveita. Valokuitunen kävi esitelmöimässä omaa vaihtoehtoaan. Hinta epäilyttää: 190€/asunto asennus ja sitten 5 vuoden sopimus 19,90/as./kk pelkästä kuidusta käytti tai ei. Netti pitää tilata itse valiten operaattori muutamasta vaihtoehdosta, jotka ovat Valokuitusen yhteistyökumppaneita. Esimerkkihinta sille oli 1Gb/s 29,90/kk.  Heidän ratkaisunsa on tuoda kuitu jokaiseen asuntoon seinälle asti ja siihen päätelaite. He omistavat kuidun ja päätelaitteen, joten se tulee olemaan talossa rasite, eli jouduttaessa jotain maalaamaan tai remontoimaan siihen kuituun tai päätelaitteeseen ei saa koskea. Reitittimen jokainen joutuu hankkimaan itse, jos on enemmän kuin yksi tietokone. Lisäksi tilaus olisi pitänyt tehdä kuukaudessa tarjouksesta, jota mikään taloyhtiö ei tietenkään voi tehdä kun on yhtiökokousta vaativa asia. Hyvää oli nopeus, koska kuitu tulee perille asti ja hoito ja huolto, josta he vastaavat päätelaitteeseen asti. Ei tilattu.

Pitääpä tutkia tuota antenniverkkovaihtoentoa...

DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

ilkant

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1277
 • Kubuntu
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [ratkaistu]
« Vastaus #9 : 23.02.23 - klo:13.34 »
DNA valokuitu on toiminut loistavasti 4 vuotta. Vain pari kertaa se on ollut vähän aikaa pimeänä keskellä yötä neljän käyttövuoden aikana. Kaapelimodeemin uudelleenkäynnistäminen on joskus auttanut heti. Vain yksi kerta oli, että netti oli pimeänä muutaman tunnin. Käytössä ollut 100 M ja nyt 400 M. Netissä olevien palvelimien hitaus vähentää eroja noilla nopeuksilla... Kaapeli-TV toimii.

Jokaisella operaattorilla on alueita, joilla yhteydet toimivat ja on alueita, joilla toimii heikommin.

jarmala

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 782
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [ratkaistu]
« Vastaus #10 : 04.07.23 - klo:18.43 »
DNA:n kaapelinetti kytkettiin tänään. Kiva.

Sain netin toimimaan varsin helposti, vaikka kaapeleita piti käännellä uusiin asentoihin, kun netti tulee nyt asuntoon ihan toisesta kulmasta.

Minulla on siis tarjouksena 400 Mbps netti, mutta eihän siitä mitään hyötyä ole, kun tietokoneiden verkkokortit eivät taida osata kuin 100 Mbps. Jopa uudella minipc:lläkin latausnopeus jää 94 Mbps:iin ja koneen joku loki valittaa, että tarkista verkkokaapeli. Kaapeli on kiinalainen 20 m pitkä ja ylimäärä on tiukalla kiepillä kaapin päällä. Pitäisikö se kieppi purkaa? Vai olisiko syytä hankkia tämän kiinalaisen 20 m kaapelin tilalle vain 8 metrinen länsimainen kaapeli?

WIFIkin toimii hyvin ja melkein heittämällä - pitää vaan selvittää, miten tukiaseman nimen ja salasanan saisi vaihdettua haluamakseen.

Tähän samaan syssyyn liittyi myös TV-kanavien muuttuminen kaapelitekniikalle. Meinasi jo nousta pala kurkkuun, kun taulu-TV:ni hukkasi aina juuri haetut kaapelikanavat ja halusi käyttää antennikanavia. Viritin kaapelikanavat varmaan viisi kertaa uudestaan, kunnes kekkasin, mikä oli vikana: LG:n televisiossani olin asettanut pikatyökaluksi näppäimeen 1 että siirrytään YLE:n ykköskanavalle vaikka oltaisiinkin esimerksi tietokoneen näytöllä. No se teki työtä käskettyä ja siirtyi _antenniverkon_ kanavalle 21, joten homma epäonnistui. Ja tämän jälkeen TV halusi käyttää vain antenniverkon kanavia. No, lopulta poistin tuon pikatyökalun, niin ongelma ratkesi.

Kaapelikanavien virittäminen Kaffeineen oli myös hankalaa, koska niitä ei aluksi tahtonut löytyä millään. Tässäkin piti kaapelikanavat ottaa erikseen käyttöön ihan muualta kuin kanavien viritysvalikosta. Lopulta onnistui.

Olen vasta joutunut auttamaan vain yhtä naapuria TV-kanavien virittämisessä...
Ubuntu 18.04 LTS, Gnome Flashback Metacity, Xeon E3-1245 V2, 8 GB
Ubuntu 22.04 LTS, KDE Plasma, Celeron N5105, 8 GB

jarmala

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 782
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [ratkaistu]
« Vastaus #11 : 04.07.23 - klo:21.21 »
Tähän samaan syssyyn liittyi myös TV-kanavien muuttuminen kaapelitekniikalle.

Ja vielä: positiivista on se, että antenniverkon viisi vapaasti katsottavaa HD-kanavaa lisääntyivät kaapeliverkon 18 HD-kanavaan. Ihan kiva.
Ubuntu 18.04 LTS, Gnome Flashback Metacity, Xeon E3-1245 V2, 8 GB
Ubuntu 22.04 LTS, KDE Plasma, Celeron N5105, 8 GB

ilkant

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1277
 • Kubuntu
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [ratkaistu]
« Vastaus #12 : 04.07.23 - klo:21.21 »
Minulla on siis tarjouksena 400 Mbps netti, mutta eihän siitä mitään hyötyä ole, kun tietokoneiden verkkokortit eivät taida osata kuin 100 Mbps.

Kokeileppa nopeustestiä. AInakin tänne tulee vain hiukan vaille 400 M kun kaista on tilattu 400 M.

jarmala

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 782
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [ratkaistu]
« Vastaus #13 : 04.07.23 - klo:21.34 »
Kokeileppa nopeustestiä. AInakin tänne tulee vain hiukan vaille 400 M kun kaista on tilattu 400 M.

Kokeiltu myös tämä nopeustestisivu: download 96 ja upload 48 Mbps. Ei se siitä nopeudu, kun asunnon  sisäiset ethernetpiuhat ja tietokoneiden verkkokortit eivät tue kuin 100 Mbps -nopeuksia.

Uusi mini-pc  sanoo dmesgissä:
Koodia: [Valitse]
[ 6111.148786] Generic FE-GE Realtek PHY r8169-0-100:00: Downshift occurred from negotiated speed 1Gbps to actual speed 100Mbps, check cabling!
[ 6111.148823] r8169 0000:01:00.0 enp1s0: Link is Up - 100Mbps/Full (downshifted) - flow control rx/tx

Eh? Mitähän pitäisi tehdä?
Ubuntu 18.04 LTS, Gnome Flashback Metacity, Xeon E3-1245 V2, 8 GB
Ubuntu 22.04 LTS, KDE Plasma, Celeron N5105, 8 GB

Snufkin

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 454
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [jatkokeskustelua]
« Vastaus #14 : 04.07.23 - klo:21.57 »
Mulla on DNA:n kaapelinetti taloyhtiön kautta. Aiemmin se pätki kovasti, minkä luulin johtuvan ikivanhasta modeemistani (TCW770). Sitten koko netti oli poissa käytöstäni puolisen vuotta, ja käytin mobiilinettiä. Noin kuukausi sitten kokeilin uudestaan. Yllätyksekseni nopeus oli noussut 10M -> 100M ja pätkimisongelmat olivat poissa. Eli viimeiset 6kk on toiminut kyllä erittäin hyvin.
Xubuntu 22.04 LTS, Fujitsu Lifebook E754

jarmala

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 782
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [ratkaistu]
« Vastaus #15 : 12.08.23 - klo:01.23 »
Kokeiltu myös tämä nopeustestisivu: download 96 ja upload 48 Mbps. Ei se siitä nopeudu, kun asunnon  sisäiset ethernetpiuhat ja tietokoneiden verkkokortit eivät tue kuin 100 Mbps -nopeuksia.
Eh? Mitähän pitäisi tehdä?

Vanhat kaapelit olivat luokkaa CAT 5, joten siitä hitaus.... Ja lisätäänpä tännekin ratkaisu: ostin Tokmannista 10 m CAT 6 -kaapelin (11 e) ja tilasin Kiinasta Aliexpressistä 20 m CAT 6 kaapelin (11,50 e) ja nyt sekä media pc että pöytätietokone toimivat molemmat 1000 Mbps nopeudella downloadilla. Ja toki myös niiden välillä vaikkapa videotoedostojen siirtonopeus on 1000 Mpbs eli kivat 110 MB/s. Nyt aletaan olla lähellä nykyaikaa... 
Ubuntu 18.04 LTS, Gnome Flashback Metacity, Xeon E3-1245 V2, 8 GB
Ubuntu 22.04 LTS, KDE Plasma, Celeron N5105, 8 GB

Illu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1061
  • Profiili
Vs: Kokemuksia DNA:n kaapelinetistä? [jatkokeskustelua]
« Vastaus #16 : 12.08.23 - klo:20.28 »
Piti hieman järjestellä verkkoa ja yhteen väliin laitoin (hieman epäillen) sellaisen pyöreää ohutta valkoista johtoa kauniiilla keltaisilla liittimillä olevan eth-johdon. Johdossa luki cat6. Yhteys vaan ilmeni 100M ja asiallisella johdolla sitten tuli toivottu 1G. Em. johto oli ollut verkkokamerassa, joten nopeudella ei ollut väliä. Oli sitten joku keksinyt sen kirjata cat6:ksi. Tuossa jo ulkomuoto herätti epäilyksen, mutta voihan vastaava tulla paremmankin näköisellä johdolla.