Kirjoittaja Aihe: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.  (Luettu 589 kertaa)

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« : 11.10.21 - klo:18.31 »
Päivitin isäni koneelle Ubuntu 21.04, kun edellisestä 20.10 oli tuki loppunut. Päivitys meni muuten hyvin, mutta äänet katosivat.

Ääni asetuksissa lukee 'Vale ääni' äänikortin nimen sijasta. Tämä saattaisi viitata siihen että äänikortti ei ole tunnistettu?


Mahdolliseeti hyödyllistä tietoja järjestelmästä:

Inxi:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ inxi -SMA
System:
  Host: lasse-ubuntu Kernel: 5.11.0-37-generic x86_64 bits: 64
  Desktop: GNOME 3.38.4 Distro: Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo)
Machine:
  Type: Unknown System: FUJITSU SIEMENS product: ESPRIMO P v: N/A
  serial: <superuser required>
  Mobo: FUJITSU SIEMENS model: D2461-A2 v: S26361-D2461-A2
  serial: <superuser required> BIOS: FUJITSU SIEMENS // Phoenix
  v: 6.00 R1.15.2461.A2 date: 10/22/2007
Audio:
  Device-1: NVIDIA MCP51 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
  Device-2: AMD RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3450/3470/3550/3570]
  driver: snd_hda_intel
  Sound Server: ALSA v: k5.11.0-37-generic

Alsa-resore.service:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ systemctl status alsa-restore.service
● alsa-restore.service - Save/Restore Sound Card State
     Loaded: loaded (/lib/systemd/system/alsa-restore.service; static)
     Active: active (exited) since Mon 2021-10-11 20:25:40 EEST; 16h ago
       Docs: man:alsactl(1)
   Main PID: 744 (code=exited, status=0/SUCCESS)
      Tasks: 0 (limit: 3500)
     Memory: 0B
     CGroup: /system.slice/alsa-restore.service

loka 11 20:25:40 lasse-ubuntu systemd[1]: Starting Save/Restore Sound Card Stat>
loka 11 20:25:40 lasse-ubuntu systemd[1]: Finished Save/Restore Sound Card Stat>

Aplay:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ aplay -l
**** Luettelo PLAYBACK laitteista ****
kortti 0: NVidia [HDA NVidia], laite 0: ALC260 Analog [ALC260 Analog]
  Alalaitteet: 1/1
  Alalaite #0: subdevice #0
kortti 1: HDMI [HDA ATI HDMI], laite 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Alalaitteet: 1/1
  Alalaite #0: subdevice #0

Lsmod:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ lsmod | grep snd_hda_intel
snd_hda_intel          53248  2
snd_intel_dspcfg       28672  1 snd_hda_intel
snd_hda_codec         147456  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_realtek
snd_hda_core           94208  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek
snd_pcm               118784  8 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,soundwire_intel,snd_compress,snd_soc_core,snd_hda_core,snd_pcm_dmaengine
snd                    94208  17 snd_hda_codec_generic,snd_seq,snd_seq_device,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek,snd_timer,snd_compress,snd_soc_core,snd_pcm,snd_rawmidi



Tähänastiset toimenpiteet:

Uudesti asensin alsa ajurit ja pulseaudion:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ sudo apt-get install --reinstall alsa-base pulseaudio
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 2 uudelleen asennettua, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
Noudettavaa arkistoa 964 kt.
Toiminnon jälkeen käytetään 0  t lisää levytilaa.
Nouda:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu hirsute-updates/main amd64 pulseaudio amd64 1:14.2-1ubuntu1.1 [818 kB]
Nouda:2 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu hirsute/main amd64 alsa-base all 1.0.25+dfsg-0ubuntu7 [145 kB]
Noudettiin 964 kt ajassa 3s (366 kt/s)
(Luetaan tietokantaa... 162974 tiedostoa ja hakemistoa asennettu tällä hetkellä.)
Valmistaudutaan purkamaan .../pulseaudio_1%3a14.2-1ubuntu1.1_amd64.deb ...
Puretaan pulseaudio (1:14.2-1ubuntu1.1) version (1:14.2-1ubuntu1.1) päälle...
Valmistaudutaan purkamaan .../alsa-base_1.0.25+dfsg-0ubuntu7_all.deb ...
Puretaan alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu7) version (1.0.25+dfsg-0ubuntu7) päälle...
Tehdään asetuksia: alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu7) ...
Tehdään asetuksia: pulseaudio (1:14.2-1ubuntu1.1) ...
Käsitellään paketin man-db (2.9.4-2) liipaisimia...
Käsitellään paketin dbus (1.12.20-1ubuntu3) liipaisimia...
lasse@lasse-ubuntu:~$ sudo alsa force-reload
Unloading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-realtek snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-hda-codec snd-hda-core snd-hwdep snd-soc-core snd-compress snd-pcm-dmaengine snd-pcm snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-rawmidi snd-seq snd-seq-device snd-timer (failed: modules still loaded: snd-hda-codec-realtek snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-hda-codec snd-hda-core snd-hwdep snd-soc-core snd-compress snd-pcm-dmaengine snd-pcm snd-timer).
Loading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-realtek snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-hda-codec snd-hda-core snd-hwdep snd-soc-core snd-compress snd-pcm-dmaengine snd-pcm snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-rawmidi snd-seq snd-seq-device snd-timer.
Äänet alkoi toimimaan, mutta katosi myöhemmin (todennäköisesti seraavan bootin jälkeen).

Varmistin alsamixeristä että NVidia playback device on valittuna ja että Masterissa sekä kaikissa muissa palkeissa on TT valittuna ja riitävästi volumia.

Alustin pulseaudion asetukset:
Koodia: [Valitse]
rm -f ~/.config/pulse/*
sudo pkill pulseaudio

Asensin Pavucontrollin ja tarkistin sieltä ääniasetukset. Nvidian äänilaitetta ei löytynyt pavucontrollin kauttakaan.


Mikä voisi olla avuksi?
« Viimeksi muokattu: 14.10.21 - klo:13.33 kirjoittanut Shadowbird2468 »

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2545
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #1 : 11.10.21 - klo:18.52 »
Onko koneessa monta äänikorttia tai hdmi-liitäntä tai vastaava, jossa voisi olla äänilaite ?

Oletko testannut pulse-audiolla säätää äänilähteitä ?

Toki päätteellä alsamixer-ohjelmallakin voi säätää ääniä ja niiden voimakkuuksia.

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3838
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #2 : 11.10.21 - klo:18.55 »
tää on kätevä jos se vaikka valitsis väärän äänilähdön https://extensions.gnome.org/extension/906/sound-output-device-chooser/
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #3 : 11.10.21 - klo:20.41 »
Onko koneessa monta äänikorttia tai hdmi-liitäntä tai vastaava, jossa voisi olla äänilaite ?

Oletko testannut pulse-audiolla säätää äänilähteitä ?

Koneessa on vain emolevyn omat ääniportit, ei pitäisi olla mitään muita äänilähteitä.

Pulse-audiota en ole koittanut.

Alsamixer näyttää hh tai tt, 00 tai mm sijasta. Luin että muillakin joilla on ollut toi sama 'Vale ääni' ongelma, niillä on ollut sama hh tai tt alsamixerissä.
« Viimeksi muokattu: 11.10.21 - klo:20.46 kirjoittanut Shadowbird2468 »

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2545
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #4 : 11.10.21 - klo:21.44 »
Näyttääkö alsamixerissä F6:lla useampi kuin yksi äänikortti ?

Itselläni toimii alsamixerissä, kun on valinnut pylvääksi TT:n, mutta sen lisäksi pitää pulseAudiosta valita oikea äänikortti, jos alsamixeri tunnistaa enemmän kuin yhden äänikortin. Yleensä emolevyllä on yksi äänikortti ja näytöohjaimessa (HDMI:ssä) toinen. Välttämättä se ei ole haluttu äänikortti.

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #5 : 12.10.21 - klo:15.48 »
Näyttääkö alsamixerissä F6:lla useampi kuin yksi äänikortti ?

Itselläni toimii alsamixerissä, kun on valinnut pylvääksi TT:n, mutta sen lisäksi pitää pulseAudiosta valita oikea äänikortti, jos alsamixeri tunnistaa enemmän kuin yhden äänikortin. Yleensä emolevyllä on yksi äänikortti ja näytöohjaimessa (HDMI:ssä) toinen. Välttämättä se ei ole haluttu äänikortti.

alsamixerissä näkyy F6: ATI (HDMI) ja NVIDIA. Isäni ei osannut sanoa kumpi oli oletuksena. Hän kokeili molempia, mutta ei ääntä. Hän liitti myös S-video kaapelin TVseen testinä, jos TVhen olisi saanut äänet. Tuleeko muuten äänet myös S-videon kautta, vai ainostaan HDMIn kautta?

lisäsin infoa järjestelmästä ensimmäiseen viestiin, jos niistä olisi apuja!
« Viimeksi muokattu: 12.10.21 - klo:15.55 kirjoittanut Shadowbird2468 »

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2545
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #6 : 12.10.21 - klo:16.33 »
alsamixerissä näkyy F6: ATI (HDMI) ja NVIDIA. Isäni ei osannut sanoa kumpi oli oletuksena. Hän kokeili molempia, mutta ei ääntä.

Millä tavalla hän testasi molempia?

Toisin sanoen, liittikö hän pulse-audion kautta äänet vai alsamixerin kautta ?

Jos hän valitsi alsamixerin kautta, niin oma veikkaus on, että pulse-audio edelleen ohjaa väärään äänikorttiin, jolloin ääntä ei kuulu. Tämä siis on vain oma veikkaus – ei tieto.

... vai löytyykö koneesta/emolevystä spdif- tai RCA-liitin, josta halutaan ääni ulos ?
Ilmeisesti kyseessä on pöytäkone ?

Hän liitti myös S-video kaapelin TVseen testinä, jos TVhen olisi saanut äänet. Tuleeko muuten äänet myös S-videon kautta, vai ainostaan HDMIn kautta?

S-video-liitäntä on niin antiikkinen, niin ei voi luvata, kun HDMI on digitaalinen liitin ja S-video on analoginen.
Wikipedia näyttää sen, ettei siinä liikkuisi äänisignaalia, ellei erikseen RCA-liittimillä liitä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/S-Video

Tosin HDMI:ssä käsittääkseni äänikin kulkeneen digitaalisena, joten HDMI->S-video-adapterissa pitäsi olla DA-muuntimet myös äänelle kuvan lisäksi. Jos äänet on adapterissa, niin siinä pitäisi olla myös pari RCA-liitintä, mutta pelkkä S-video ei sinällään ääntä siirrä (wikipedian sivun mukaan).

lisäsin infoa järjestelmästä ensimmäiseen viestiin, jos niistä olisi apuja!

Jaahas näkyy olevan kyseisellä piirillä jollakin muullakin ongelmaa ...
... tosin arch:ssa.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=130153

Ilmeisesti toi NVidia pitäisi saada toimintaan.

Kokeileppas siinä mainittua kikkaa ...

Eli päätteellä:
Koodia: [Valitse]
sudo rmmod snd_hda_intel
sudo modprobe snd_hda_intel

Kyseiset käskyt ottaa aluksi pois intelin äänikorttiajurin ja sen jälkeen lisää sen jälleen kerneliin.

Sen jälkeen valitse pulseaudiosta toi intel/NVidia-äänikortti.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14563
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #7 : 12.10.21 - klo:19.21 »
Kannattaa alustaa PulseAudion asetukset:

Koodia: [Valitse]
rm -f ~/.config/pulse/*
sudo pkill pulseaudio

Tuon jälkeen vielä kirjautuminen ulos ja takaisin sisään, ellei PulseAudio käynnisty itsestään uudelleen.

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #8 : 13.10.21 - klo:19.40 »
Kannattaa alustaa PulseAudion asetukset:

Koodia: [Valitse]
rm -f ~/.config/pulse/*
sudo pkill pulseaudio

Tuon jälkeen vielä kirjautuminen ulos ja takaisin sisään, ellei PulseAudio käynnisty itsestään uudelleen.
PuleAudion asetukset alustettu. Ei korjannut ongelmaa.



alsamixerissä näkyy F6: ATI (HDMI) ja NVIDIA. Isäni ei osannut sanoa kumpi oli oletuksena. Hän kokeili molempia, mutta ei ääntä.

Millä tavalla hän testasi molempia?

Toisin sanoen, liittikö hän pulse-audion kautta äänet vai alsamixerin kautta ?

Jos hän valitsi alsamixerin kautta, niin oma veikkaus on, että pulse-audio edelleen ohjaa väärään äänikorttiin, jolloin ääntä ei kuulu. Tämä siis on vain oma veikkaus – ei tieto.

... vai löytyykö koneesta/emolevystä spdif- tai RCA-liitin, josta halutaan ääni ulos ?
Ilmeisesti kyseessä on pöytäkone ?

Alsamixerin kautta.
Onko Pulseaudion asetukset samat kuin gnome-control-centerin? gnome-control-centerissä, eli Ubuntun oletus ääniastuksissa näkyy vain 'vale ääni' eikä muita vaihtoehtoja ole valittavissa.
Ei ole RCA-liitintä ja kyseessä on pöytäkone.



Kokeileppas siinä mainittua kikkaa ...

Eli päätteellä:
Koodia: [Valitse]
sudo rmmod snd_hda_intel
sudo modprobe snd_hda_intel
Pääte antoi virheilmoitukset, että moduulia ei voi poistaa koska se on käytössä.

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #9 : 13.10.21 - klo:19.47 »
Kohta tulee versio 21.10 ulos! Siihen olisi tarkoitus päivittää. Mahtaako siitä olla mitään haittaa, jos päivittää ennen kuin ongelma on selvinnyt vai olisiko parempi ensin selvittää se?

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2545
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #10 : 13.10.21 - klo:20.03 »
Itse kokeilisin vielä pulse-audion äänensäädön kautta, sillä uudessa versiossa saattaa tulla vastaan samat ongelmat.

Kokeile seuraavaa...
Koodia: [Valitse]
pavucontrol-qt

Jos antaa virheilmoitusta, niin asenna se...

eli...
Koodia: [Valitse]
sudo apt install pavucontrol-qt pavucontrol-qt-l10n
pavucontrol-qt

juyli

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 631
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #11 : 13.10.21 - klo:20.43 »
...
Koodia: [Valitse]
sudo rmmod snd_hda_intel
sudo modprobe snd_hda_intel
Pääte antoi virheilmoitukset, että moduulia ei voi poistaa koska se on käytössä.
Tuolla snd_hda_intel modulilla on liiaksi riippuvuuksia, jotta komento onnistuisi käden käänteessä (ja poistaminenkin käytöstä voi olla hieman hankalaa):
# rmmod snd_hda_intel
rmmod: ERROR: Module snd_hda_intel is in use


# lsmod | grep snd
snd_hda_codec_via      24576  1
snd_hda_codec_generic    98304  1 snd_hda_codec_via
snd_hda_codec_hdmi     73728  1
ledtrig_audio          16384  1 snd_hda_codec_generic
snd_hda_intel          57344  4
snd_intel_dspcfg       28672  1 snd_hda_intel
snd_intel_sdw_acpi     20480  1 snd_intel_dspcfg
snd_hda_codec         176128  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_via
snd_hda_core          110592  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_via
snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
snd_pcm               139264  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_core
snd_timer              49152  1 snd_pcm
snd                   110592  16 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_timer,snd_hda_codec_via,snd_pcm
soundcore              16384  1 snd

Olisi tietysti paras, jos saisit ratkaistua ongelman U21.04 -versioon. Ei ole mitään takeita, että homma onnistuisi _päivityksen_ yhteydessä.
Minun on todettava, että vastaavat ongelmat ovat selvinneet tarkistelemalla erityisesti PulseAudio -asetuksia.
Ja Ubuntu/Xubuntussa ne ovat toimineet. Kuten myös allaolevalla Debian Bookworm (testing/sid) jakelulla :D

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #12 : 14.10.21 - klo:13.29 »
Itse kokeilisin vielä pulse-audion äänensäädön kautta, sillä uudessa versiossa saattaa tulla vastaan samat ongelmat.

Pavucontrollissa ei myökään ollut Nvidian-äänilaitetta valittavissa.
« Viimeksi muokattu: 14.10.21 - klo:14.05 kirjoittanut Shadowbird2468 »

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #13 : 14.10.21 - klo:13.44 »
Mikäli ongelma ei ole ratkennut riittävän ajoissa, niin ajattelin asentaa puhtaan Ubuntun asennuksen, koska sillä on toiminut aikaisemminkin. Mietin vain että johtuukohan ongelmat Ubuntu version päivittämis prosessista vai itse uudesta Ubuntu versiosta? Jos versio on ongelmana, niin asennan 20.04 LTSsän, mutta jos päivittäminen itsessään on vinksauttanut ajurit ja asetukset, niin sitten voisi asentaa suoraan uusimman 21.10 . Uudella puhtaalla asennuksella voi välttää tämän kaltaisia mahdollisia ongelmia. Mitäs veikkaisitte, mahtaisko toimia uudella puhtaalla asennuksella?
« Viimeksi muokattu: 14.10.21 - klo:14.06 kirjoittanut Shadowbird2468 »

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2545
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #14 : 14.10.21 - klo:13.52 »
Itse kokeilisin vielä pulse-audion äänensäädön kautta, sillä uudessa versiossa saattaa tulla vastaan samat ongelmat.

Pavucontrollissa ei myökään ollut Nvidian-äänikorttia valittavissa.

Eikä Intelin?

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #15 : 14.10.21 - klo:14.04 »
Eikä Intelin?

Eikä intel. Vain vale ääni ja jossain oli myös Ati HDMI mainittu.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14563
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #16 : 14.10.21 - klo:14.20 »
Mitäs veikkaisitte, mahtaisko toimia uudella puhtaalla asennuksella?

Jos ääni toimii asennuslevyn/-tikun kokeilutilassa, se toimii todennäköisesti myös asennetussa järjestelmässä.