Kirjoittaja Aihe: Äänet katoilevat, 20.10 -> 21.04 päivityksen jälkeen  (Luettu 1337 kertaa)

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Päivitin isäni koneelle Ubuntu 21.04, kun edellisestä 20.10 oli tuki loppunut. Päivitys meni muuten hyvin, mutta äänien kanssa tuli ongelmia. Asensin myöhemmin 20.04LTS, mutta sama ongelma jatkui.

Ääni ulostulosta kuuluu tykytystä jonkin aikaa konetta käynnistäessä kunnes äänet katoavat. Pavucontrollin asetuksissa lukee 'Vale ääni' oletuksena ja NVidian äänipiiri profiili pitää valita päälle joka käynnistyksen jälkeen.
Kun pavucontrol-qt:n sulkee, tykytys alkaa taas, kunnes äänet taas takoavat. Toinen mitä toimii on että antaa ääntä ulostuloon, vaikka musiikkia tai jotain ääntä, niin sitten pysyy päällä. Mutta heti kun ulostulo muuttuu aktiivisesta passiiviseksi, eli ei ääntä, niin alkaa tykyttää, kunnes äänet taas katoo käytöstä.

Mietin että ehkä joku väliaikanen fixi voisi auttaa ens alkuun, esim. sktipti joka tekee alsa force-reload ja avaa pavucontrol-qt (taustalle ja jättää sen taustalle päälle.)


Mahdolliseeti hyödyllistä tietoja järjestelmästä:

Inxi:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ inxi -SMA
System:
  Host: lasse-ubuntu Kernel: 5.11.0-37-generic x86_64 bits: 64
  Desktop: GNOME 3.38.4 Distro: Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo)
Machine:
  Type: Unknown System: FUJITSU SIEMENS product: ESPRIMO P v: N/A
  serial: <superuser required>
  Mobo: FUJITSU SIEMENS model: D2461-A2 v: S26361-D2461-A2
  serial: <superuser required> BIOS: FUJITSU SIEMENS // Phoenix
  v: 6.00 R1.15.2461.A2 date: 10/22/2007
Audio:
  Device-1: NVIDIA MCP51 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
  Device-2: AMD RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3450/3470/3550/3570]
  driver: snd_hda_intel
  Sound Server: ALSA v: k5.11.0-37-generic

Alsa-resore.service:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ systemctl status alsa-restore.service
● alsa-restore.service - Save/Restore Sound Card State
     Loaded: loaded (/lib/systemd/system/alsa-restore.service; static)
     Active: active (exited) since Mon 2021-10-11 20:25:40 EEST; 16h ago
       Docs: man:alsactl(1)
   Main PID: 744 (code=exited, status=0/SUCCESS)
      Tasks: 0 (limit: 3500)
     Memory: 0B
     CGroup: /system.slice/alsa-restore.service

loka 11 20:25:40 lasse-ubuntu systemd[1]: Starting Save/Restore Sound Card Stat>
loka 11 20:25:40 lasse-ubuntu systemd[1]: Finished Save/Restore Sound Card Stat>

Aplay:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ aplay -l
**** Luettelo PLAYBACK laitteista ****
kortti 0: NVidia [HDA NVidia], laite 0: ALC260 Analog [ALC260 Analog]
  Alalaitteet: 1/1
  Alalaite #0: subdevice #0
kortti 1: HDMI [HDA ATI HDMI], laite 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Alalaitteet: 1/1
  Alalaite #0: subdevice #0

Lsmod:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ lsmod | grep snd_hda_intel
snd_hda_intel          53248  2
snd_intel_dspcfg       28672  1 snd_hda_intel
snd_hda_codec         147456  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_realtek
snd_hda_core           94208  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek
snd_pcm               118784  8 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,soundwire_intel,snd_compress,snd_soc_core,snd_hda_core,snd_pcm_dmaengine
snd                    94208  17 snd_hda_codec_generic,snd_seq,snd_seq_device,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek,snd_timer,snd_compress,snd_soc_core,snd_pcm,snd_rawmidi



Tähänastiset toimenpiteet:

Uudesti asensin alsa ajurit ja pulseaudion:
Koodia: [Valitse]
lasse@lasse-ubuntu:~$ sudo apt-get install --reinstall alsa-base pulseaudio
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 2 uudelleen asennettua, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
Noudettavaa arkistoa 964 kt.
Toiminnon jälkeen käytetään 0  t lisää levytilaa.
Nouda:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu hirsute-updates/main amd64 pulseaudio amd64 1:14.2-1ubuntu1.1 [818 kB]
Nouda:2 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu hirsute/main amd64 alsa-base all 1.0.25+dfsg-0ubuntu7 [145 kB]
Noudettiin 964 kt ajassa 3s (366 kt/s)
(Luetaan tietokantaa... 162974 tiedostoa ja hakemistoa asennettu tällä hetkellä.)
Valmistaudutaan purkamaan .../pulseaudio_1%3a14.2-1ubuntu1.1_amd64.deb ...
Puretaan pulseaudio (1:14.2-1ubuntu1.1) version (1:14.2-1ubuntu1.1) päälle...
Valmistaudutaan purkamaan .../alsa-base_1.0.25+dfsg-0ubuntu7_all.deb ...
Puretaan alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu7) version (1.0.25+dfsg-0ubuntu7) päälle...
Tehdään asetuksia: alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu7) ...
Tehdään asetuksia: pulseaudio (1:14.2-1ubuntu1.1) ...
Käsitellään paketin man-db (2.9.4-2) liipaisimia...
Käsitellään paketin dbus (1.12.20-1ubuntu3) liipaisimia...
lasse@lasse-ubuntu:~$ sudo alsa force-reload
Unloading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-realtek snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-hda-codec snd-hda-core snd-hwdep snd-soc-core snd-compress snd-pcm-dmaengine snd-pcm snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-rawmidi snd-seq snd-seq-device snd-timer (failed: modules still loaded: snd-hda-codec-realtek snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-hda-codec snd-hda-core snd-hwdep snd-soc-core snd-compress snd-pcm-dmaengine snd-pcm snd-timer).
Loading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-realtek snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-hda-codec snd-hda-core snd-hwdep snd-soc-core snd-compress snd-pcm-dmaengine snd-pcm snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-rawmidi snd-seq snd-seq-device snd-timer.
Äänet alkoi toimimaan, mutta katosi kun kone oli ilman ulostulo ääntä (esim musiikkia ja muita ääniä) jonkin aikaa.

Tarkistin alsamixeristä että Masterissa sekä kaikissa muissa palkeissa oli TT valittuna ja volumet täysillä.

Alustin pulseaudion asetukset:
Koodia: [Valitse]
rm -f ~/.config/pulse/*
sudo pkill pulseaudio

Asensin Pavucontrollin ja tarkistin sieltä ääniasetukset. Valitsin 'sisäinen äänilaite' profiilin (NVidia piiri) ja äänet alkoi toimia! (kunnes äänet taas kotosivat hetki sen jälkeen kun olin sulkenut pavucontrollin sekä musiikin taustalta)
« Viimeksi muokattu: 26.11.21 - klo:10.32 kirjoittanut Shadowbird2468 »

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2598
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #1 : 11.10.21 - klo:18.52 »
Onko koneessa monta äänikorttia tai hdmi-liitäntä tai vastaava, jossa voisi olla äänilaite ?

Oletko testannut pulse-audiolla säätää äänilähteitä ?

Toki päätteellä alsamixer-ohjelmallakin voi säätää ääniä ja niiden voimakkuuksia.

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3851
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #2 : 11.10.21 - klo:18.55 »
tää on kätevä jos se vaikka valitsis väärän äänilähdön https://extensions.gnome.org/extension/906/sound-output-device-chooser/
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #3 : 11.10.21 - klo:20.41 »
Onko koneessa monta äänikorttia tai hdmi-liitäntä tai vastaava, jossa voisi olla äänilaite ?

Oletko testannut pulse-audiolla säätää äänilähteitä ?

Koneessa on vain emolevyn omat ääniportit, ei pitäisi olla mitään muita äänilähteitä.

Pulse-audiota en ole koittanut.

Alsamixer näyttää hh tai tt, 00 tai mm sijasta. Luin että muillakin joilla on ollut toi sama 'Vale ääni' ongelma, niillä on ollut sama hh tai tt alsamixerissä.
« Viimeksi muokattu: 11.10.21 - klo:20.46 kirjoittanut Shadowbird2468 »

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2598
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #4 : 11.10.21 - klo:21.44 »
Näyttääkö alsamixerissä F6:lla useampi kuin yksi äänikortti ?

Itselläni toimii alsamixerissä, kun on valinnut pylvääksi TT:n, mutta sen lisäksi pitää pulseAudiosta valita oikea äänikortti, jos alsamixeri tunnistaa enemmän kuin yhden äänikortin. Yleensä emolevyllä on yksi äänikortti ja näytöohjaimessa (HDMI:ssä) toinen. Välttämättä se ei ole haluttu äänikortti.

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #5 : 12.10.21 - klo:15.48 »
Näyttääkö alsamixerissä F6:lla useampi kuin yksi äänikortti ?

Itselläni toimii alsamixerissä, kun on valinnut pylvääksi TT:n, mutta sen lisäksi pitää pulseAudiosta valita oikea äänikortti, jos alsamixeri tunnistaa enemmän kuin yhden äänikortin. Yleensä emolevyllä on yksi äänikortti ja näytöohjaimessa (HDMI:ssä) toinen. Välttämättä se ei ole haluttu äänikortti.

alsamixerissä näkyy F6: ATI (HDMI) ja NVIDIA. Isäni ei osannut sanoa kumpi oli oletuksena. Hän kokeili molempia, mutta ei ääntä. Hän liitti myös S-video kaapelin TVseen testinä, jos TVhen olisi saanut äänet. Tuleeko muuten äänet myös S-videon kautta, vai ainostaan HDMIn kautta?

lisäsin infoa järjestelmästä ensimmäiseen viestiin, jos niistä olisi apuja!
« Viimeksi muokattu: 12.10.21 - klo:15.55 kirjoittanut Shadowbird2468 »

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2598
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #6 : 12.10.21 - klo:16.33 »
alsamixerissä näkyy F6: ATI (HDMI) ja NVIDIA. Isäni ei osannut sanoa kumpi oli oletuksena. Hän kokeili molempia, mutta ei ääntä.

Millä tavalla hän testasi molempia?

Toisin sanoen, liittikö hän pulse-audion kautta äänet vai alsamixerin kautta ?

Jos hän valitsi alsamixerin kautta, niin oma veikkaus on, että pulse-audio edelleen ohjaa väärään äänikorttiin, jolloin ääntä ei kuulu. Tämä siis on vain oma veikkaus – ei tieto.

... vai löytyykö koneesta/emolevystä spdif- tai RCA-liitin, josta halutaan ääni ulos ?
Ilmeisesti kyseessä on pöytäkone ?

Hän liitti myös S-video kaapelin TVseen testinä, jos TVhen olisi saanut äänet. Tuleeko muuten äänet myös S-videon kautta, vai ainostaan HDMIn kautta?

S-video-liitäntä on niin antiikkinen, niin ei voi luvata, kun HDMI on digitaalinen liitin ja S-video on analoginen.
Wikipedia näyttää sen, ettei siinä liikkuisi äänisignaalia, ellei erikseen RCA-liittimillä liitä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/S-Video

Tosin HDMI:ssä käsittääkseni äänikin kulkeneen digitaalisena, joten HDMI->S-video-adapterissa pitäsi olla DA-muuntimet myös äänelle kuvan lisäksi. Jos äänet on adapterissa, niin siinä pitäisi olla myös pari RCA-liitintä, mutta pelkkä S-video ei sinällään ääntä siirrä (wikipedian sivun mukaan).

lisäsin infoa järjestelmästä ensimmäiseen viestiin, jos niistä olisi apuja!

Jaahas näkyy olevan kyseisellä piirillä jollakin muullakin ongelmaa ...
... tosin arch:ssa.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=130153

Ilmeisesti toi NVidia pitäisi saada toimintaan.

Kokeileppas siinä mainittua kikkaa ...

Eli päätteellä:
Koodia: [Valitse]
sudo rmmod snd_hda_intel
sudo modprobe snd_hda_intel

Kyseiset käskyt ottaa aluksi pois intelin äänikorttiajurin ja sen jälkeen lisää sen jälleen kerneliin.

Sen jälkeen valitse pulseaudiosta toi intel/NVidia-äänikortti.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14643
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #7 : 12.10.21 - klo:19.21 »
Kannattaa alustaa PulseAudion asetukset:

Koodia: [Valitse]
rm -f ~/.config/pulse/*
sudo pkill pulseaudio

Tuon jälkeen vielä kirjautuminen ulos ja takaisin sisään, ellei PulseAudio käynnisty itsestään uudelleen.

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #8 : 13.10.21 - klo:19.40 »
Kannattaa alustaa PulseAudion asetukset:

Koodia: [Valitse]
rm -f ~/.config/pulse/*
sudo pkill pulseaudio

Tuon jälkeen vielä kirjautuminen ulos ja takaisin sisään, ellei PulseAudio käynnisty itsestään uudelleen.
PuleAudion asetukset alustettu. Ei korjannut ongelmaa.



alsamixerissä näkyy F6: ATI (HDMI) ja NVIDIA. Isäni ei osannut sanoa kumpi oli oletuksena. Hän kokeili molempia, mutta ei ääntä.

Millä tavalla hän testasi molempia?

Toisin sanoen, liittikö hän pulse-audion kautta äänet vai alsamixerin kautta ?

Jos hän valitsi alsamixerin kautta, niin oma veikkaus on, että pulse-audio edelleen ohjaa väärään äänikorttiin, jolloin ääntä ei kuulu. Tämä siis on vain oma veikkaus – ei tieto.

... vai löytyykö koneesta/emolevystä spdif- tai RCA-liitin, josta halutaan ääni ulos ?
Ilmeisesti kyseessä on pöytäkone ?

Alsamixerin kautta.
Onko Pulseaudion asetukset samat kuin gnome-control-centerin? gnome-control-centerissä, eli Ubuntun oletus ääniastuksissa näkyy vain 'vale ääni' eikä muita vaihtoehtoja ole valittavissa.
Ei ole RCA-liitintä ja kyseessä on pöytäkone.



Kokeileppas siinä mainittua kikkaa ...

Eli päätteellä:
Koodia: [Valitse]
sudo rmmod snd_hda_intel
sudo modprobe snd_hda_intel
Pääte antoi virheilmoitukset, että moduulia ei voi poistaa koska se on käytössä.

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #9 : 13.10.21 - klo:19.47 »
Kohta tulee versio 21.10 ulos! Siihen olisi tarkoitus päivittää. Mahtaako siitä olla mitään haittaa, jos päivittää ennen kuin ongelma on selvinnyt vai olisiko parempi ensin selvittää se?

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2598
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #10 : 13.10.21 - klo:20.03 »
Itse kokeilisin vielä pulse-audion äänensäädön kautta, sillä uudessa versiossa saattaa tulla vastaan samat ongelmat.

Kokeile seuraavaa...
Koodia: [Valitse]
pavucontrol-qt

Jos antaa virheilmoitusta, niin asenna se...

eli...
Koodia: [Valitse]
sudo apt install pavucontrol-qt pavucontrol-qt-l10n
pavucontrol-qt

juyli

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 664
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #11 : 13.10.21 - klo:20.43 »
...
Koodia: [Valitse]
sudo rmmod snd_hda_intel
sudo modprobe snd_hda_intel
Pääte antoi virheilmoitukset, että moduulia ei voi poistaa koska se on käytössä.
Tuolla snd_hda_intel modulilla on liiaksi riippuvuuksia, jotta komento onnistuisi käden käänteessä (ja poistaminenkin käytöstä voi olla hieman hankalaa):
# rmmod snd_hda_intel
rmmod: ERROR: Module snd_hda_intel is in use


# lsmod | grep snd
snd_hda_codec_via      24576  1
snd_hda_codec_generic    98304  1 snd_hda_codec_via
snd_hda_codec_hdmi     73728  1
ledtrig_audio          16384  1 snd_hda_codec_generic
snd_hda_intel          57344  4
snd_intel_dspcfg       28672  1 snd_hda_intel
snd_intel_sdw_acpi     20480  1 snd_intel_dspcfg
snd_hda_codec         176128  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_via
snd_hda_core          110592  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_via
snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
snd_pcm               139264  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_core
snd_timer              49152  1 snd_pcm
snd                   110592  16 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_timer,snd_hda_codec_via,snd_pcm
soundcore              16384  1 snd

Olisi tietysti paras, jos saisit ratkaistua ongelman U21.04 -versioon. Ei ole mitään takeita, että homma onnistuisi _päivityksen_ yhteydessä.
Minun on todettava, että vastaavat ongelmat ovat selvinneet tarkistelemalla erityisesti PulseAudio -asetuksia.
Ja Ubuntu/Xubuntussa ne ovat toimineet. Kuten myös allaolevalla Debian Bookworm (testing/sid) jakelulla :D

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #12 : 14.10.21 - klo:13.29 »
Itse kokeilisin vielä pulse-audion äänensäädön kautta, sillä uudessa versiossa saattaa tulla vastaan samat ongelmat.

Pavucontrollissa ei myökään ollut Nvidian-äänilaitetta valittavissa.
« Viimeksi muokattu: 14.10.21 - klo:14.05 kirjoittanut Shadowbird2468 »

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #13 : 14.10.21 - klo:13.44 »
Mikäli ongelma ei ole ratkennut riittävän ajoissa, niin ajattelin asentaa puhtaan Ubuntun asennuksen, koska sillä on toiminut aikaisemminkin. Mietin vain että johtuukohan ongelmat Ubuntu version päivittämis prosessista vai itse uudesta Ubuntu versiosta? Jos versio on ongelmana, niin asennan 20.04 LTSsän, mutta jos päivittäminen itsessään on vinksauttanut ajurit ja asetukset, niin sitten voisi asentaa suoraan uusimman 21.10 . Uudella puhtaalla asennuksella voi välttää tämän kaltaisia mahdollisia ongelmia. Mitäs veikkaisitte, mahtaisko toimia uudella puhtaalla asennuksella?
« Viimeksi muokattu: 14.10.21 - klo:14.06 kirjoittanut Shadowbird2468 »

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2598
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #14 : 14.10.21 - klo:13.52 »
Itse kokeilisin vielä pulse-audion äänensäädön kautta, sillä uudessa versiossa saattaa tulla vastaan samat ongelmat.

Pavucontrollissa ei myökään ollut Nvidian-äänikorttia valittavissa.

Eikä Intelin?

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #15 : 14.10.21 - klo:14.04 »
Eikä Intelin?

Eikä intel. Vain vale ääni ja jossain oli myös Ati HDMI mainittu.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14643
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #16 : 14.10.21 - klo:14.20 »
Mitäs veikkaisitte, mahtaisko toimia uudella puhtaalla asennuksella?

Jos ääni toimii asennuslevyn/-tikun kokeilutilassa, se toimii todennäköisesti myös asennetussa järjestelmässä.

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katosivat, 20.10 -> 21.04 päivitys.
« Vastaus #17 : 22.10.21 - klo:20.04 »
Tulin tänne paikanpäälle katsomaan konetta ja ongelma selvisi heti! Sain pavucontrollista NVidian äänipiirin käyttöön. Menin asetuksiin ja valitsin NVidia äänipiiri profiilin käyttöön. Nyt toimii, mutta ilmeni uusi ogelma. Nyt 'sisäinen äänilaite' putoo pois takaisin 'vale ääneksi' kun ääni ulostulo ei ole käytössä vähään aikaan. Eli jos vaikka youtubesta soittaa videoita, niin äänet toimii, mutta sitten kun pistää youtuben pausselle, niin kajutimet alkaa pitää tykytystä kunnes laittaa jotain ääntä taas tulemaan. Kajuttimista kuuluu tykytystä jonkin aikaa, kunnes äänelaite taas putoo pois käytöstä ja se pitää taas valita pulsesta uudestaan päälle.

Kajuttimista on kuulunut tykytystä ennenkin aina käynnistyksen yhteydessä, mutta se on loppunut jonkin ajan kuluessa, mutta äänet on silti toiminut normaalisti sen jälkeen.

Koitin asentaa uuden 20.04 asennuksen jolla ennen toimi, mutta nyt ei toimi silläkään. Edelleen tämä sama ongelma.
« Viimeksi muokattu: 25.11.21 - klo:21.20 kirjoittanut Shadowbird2468 »

Shadowbird2468

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
Vs: Äänet katoilevat, 20.10 -> 21.04 päivityksen jälkeen
« Vastaus #18 : 26.11.21 - klo:11.01 »
Palasin takas tämän vanhan viestiketjun pariin. Päivitin ensimmäistä viestiäni josta näkee nyt selkeämmin mikä on tilanne. Vaikuttaa siis siltä että äänet toimii, kun pavucontrol-qt valitsee oikean profiilin päälle. Mutta kun sulkee pavucontrol-qt, alkaa noin 30sekunttia tykyttävä meteli kaijuttimista kunnes äänet katoo ja profiili muuttuu taas valeääneksi. Ongelman saa kierrettyä jättämällä pavucontrol-qt taustalle päälle. Toinen tapa pitää oikea profiili päälle sen valittua on pitää ääni-ulostulo aktiivisena, esim soittamalla musiikkia tai mitävaan muuta ääntä.

Ongelman syyt ja niiden korjaus on viellä minulle mystiset, mutta ajattelin jonkinlaista väliaikaista fixiä joka tekisi koneen käytöstä hieman mielekkäämpää. Tällähetkellä valitsin gui startup ohjelmalla avaamaan pavucontrol-qt. Sitten annoin isälle neuvot joka käynnistyksen jälkeen mennä asetukset välilehdelle ja valita oikea äänilaite profiili käyttöön ja pienentää ohjelma, mutta jättää se päälle.

Tämä on toiminut, mutta tulee vähän turhaa manuaalista säätämistä joka käynnistys, joten ajattelin jotain skriptiä, joka tekisi tämän automaattisesti. Ongelmana on että meillä on ollut ongelmia ssh yhteyden kanssa ja vierailen isäni luona ~250km päässä melke harvoin, eli puhelin neuvonnan varassa ollaan menty. Jos saisin skriptin suunniteltua etukäteen, niin keksin sitten tavan saada sen koneelle, vaikka sshlla kun saan sen toimimaan tmv.

Eli mitä nyt tarvis tehdä olisi poistaa gui:n kautta lisätty startup applicatio sshlla, mutta en ole saanut selvitettyä mihin tiedostoon nämä asetukset tallentuvan, niin voisi poistaa sen ja alottaa puhtaalta pöydältä. Isä huomasi että aikasemmin alsa force-reload palautti äänet (kunnes ne myöhemmin taas katosi) ilmeisesti oletuksena oikea laite löytyy käyttöön, mutta se putoo pois oltuaan hetken passiivisessa tilassa. Eli skriptillä alsa force-reload ja sitten heti perään pavucontrol-qt auki taustalle, niin ei äänet katoa. Pavucontrol voi jäädä taustalle, niin tällä sais automatisoitua ton prosessin.

Eli miten saan ssh poistettua startup application, jonka lisäsin gui kautta? Ton skriptin saan varmaan itse suunniteltua, kun oon jonkin aikaa sitä opiskellut ja siihen perehtynyt,  mutta otan mielelläni neuvoja ja ehdotuksia vastaan myös sen suhteen. Ilmeisesti systemd servise joka starttaa skriptin kun DE on käynnistänyt muut prosessit? Tähän tyyliin https://linuxconfig.org/how-to-run-script-on-startup-on-ubuntu-20-04-focal-fossa-server-desktop
« Viimeksi muokattu: 26.11.21 - klo:11.19 kirjoittanut Shadowbird2468 »