Selvittelin vähän asiaa. Taloyhtiössä on 10 M liittymä
Päättelen tästä että taloyhtiöllä tosiaan on taloyhtiölaajakaista. Perusnopeus 10M on se mikä kaikille taataan, mutta kuten sanottu, lisänopeutta saa maksamalla lisää. Jos ei olisi taloyhtiölaajakaistaa, et sanoisi että "Taloyhtiössä on 10 M liittymä".
dnalta saadun tiedon mukaan tarvitaan "kaapelimodeemi". Niitä on kuulemma olemassa vain yhtä tyyppiä ja sen voi hankkia dnalta tai mistä vain. Tekninen vaatimus on siis dnan neuvonnan mukaan "kaapelimodeemi". Dna neuvoo vain silta hankittujen modeemien käytössä.
Tarkoittanee TV-kaapelimodeemia. Jos asunnossa on ennestään LAN-kaaleit seinässä, mutta kyse ei ole valkokaapelitaloyhtiöstä, niin se tarkoittaa että aiemmalla asukkaalla on ollut TV-kaapelimodeemi TV-pistorasian ja LAN-kaapeloinnin välissä.
Omassa asunnossani operaattori (Telia) väitti kiven kovaan että tarvitsen modeemin, vaikka taloyhtiö oli valokaapelissa kiinni ja asunnossa oli LAN-kaapelit valmiina ja asunnon oven päällä on sähkökaappi jonka kautta LAN-kaapeliyhteys on kytketty. Tällaisessa tapauksessa en tarvitse modeemia ollenkaan. Kun tarpeeksi kauan jaksoin inttää operaattorin eri edustajien kanssa, valkeni että operaattori käyttää hyväkseen sitä, että on paljon asiakkaita, jotka eivät erota modeemia ja langatonta reititintä toisistaan, koska modeemeissakin on tapana olla sekä langaton että langallinen reititin samassa laitteessa. Minulle myyytiin ihan väkisin *DSL-modeemia, vaikka tarvitsin vain reitittimen. Operaattoreiden modeemit ja reitittimet ovat halpatavaraa, jota kaikki operaattorit tilaavat samoilta toimittajilta kaukaa idästä. Jos niissä on jotain eroa, se on operaattorikohtaisesti konffattu softa. Ostin lanhattoman reitittimen ihanmuualta, en operaattorilta, ja hyvin toimii.
Kehotan vielä kerran tarkistamaan onko asunnon oven lähellä litteä kaappi, ja onko sen sisällä LAN-portteja (ja ehkä vanhanaikaisten sulakkeiden sijaan ylivuotosuojainten kytkimet). Jos siinä sähkökaapissa on myös LAN-portteja, et tarvitse modeemia. Kaapelointi on silloin vedetty talojakamosta huoneistojakamoon ja sieltä sekä TV-pistorasiaan että LAN-pistorasioihin.
Tai siis, vain yhteen niistä LAN-rasioista joita seinissä on. Jos LAN-rasioita on monessa huoneessa, vain yksi niistä on valmiiksi kytkettynä (kunhan operaattorin kanssa on sopimus voimassa). Sähkökaapista voi valita minkä huoneen rasiaan tämä yhteys on kytketty. Jos yhteyden haluaa muihinkin huoneisiin samaan aikaan, täytyy sähkökaappiin lisätä lankareititin. Tai vaihtoehtoisesti kytketään langaton reititin siihen huoneeseen johon yhteys on olemassa ja kytketään sitten loput laitteet siihen langattomaan reitittimeen (joko LAN-kaapelilla tai langattomasti).
Ja jos et tarvitse modeemia, et tarvitse myöskään operaattorin apua mihinkään muuhun kuin siihen että sopimus on voimassa. Vaikka yhetys on maksuton, operaattorin täytyy kytkeä se juuri sinulle.