/usr/games, /usr/local/games vaatii, että käyttäjä kuuluu pelit ryhmään, että pelaaminen onnistuu.
Tämä taitaa olla kyllä pelkästään Gentoon erikoisuus. Ainakaan se ei nykyään ole kovin laajasti käytössä linux-jakeluissa.
opt-kansiosta en tiedä olisko sitä varattu tietylle ryhmälle.
Ei ole. Joskaan mikään ei tietysti estä asentamasta sinne ohjelmia, jotka rajataan oikeuksilla vain tietyn käyttäjän tai ryhmän käyttöön.
Ubuntussa ehkä turhan laajat oikeudet peruskäyttäjälle.
Enpä ole tuollaiseen törmännyt. Kyllä normikäyttäjät pysyy debianissa ja johdannaisissakin ihan kurissa oletuksena, ja kriittisten toimintojen suorittamiseksi täytyy joko saada admin oikeudet tai kuulua johonkin sopivaan ryhmään.
/usr/local/games tarpeen kai kolmannen osapuolen peleille.
/usr/local/games (kuten muukin osa /usr/local -polusta) on varattu paikallisesti asennetulle kamalle, eli jakeluiden omat paketit ei asenna sinne mitään. Mikään ei tietysti estä asentamasta paikallisesti tavaraa myös /usr/local -polun ulkopuolelle, mutta usein on tarkoituksenmukaista pitää erillään jakelun asentamat tiedostot (jotka on helppo asentaa uudelleen pakettivarastoista) ja paikallisesti asennetut ohjelmat, kirjastot, teemat jne. esimerkiksi varmuuskopiointia varten. Nämä voi olla kolmannen osapuolen, omia tai vaikka vaan tuoreempia versioita jakelun tarjoamasta tavarasta, ja voivat siis olla muutakin kuin pelkästään ohjelmia (esim. erilaiset teemat).
Kansiot ehkä turhia polussa kun käynnistyksen voisi hoitaa linkillä vaikka /usr/bin kansiosta.
Niin voisi, mutta ei sillä juuri mitään hyötyä saa verrattuna siihen, että se olisi polussa.