Kirjoittaja Aihe: Linus Torvaldsin mielipiteitä Linuxista  (Luettu 730 kertaa)

ilkant

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 715
  • Kubuntu
    • Profiili
Linus Torvaldsin mielipiteitä Linuxista
« : 18.05.21 - klo:12.49 »
Linus Torvalds puhuu työpöytä-Linuxista.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 14653
    • Profiili
Vs: Linus Torvaldsin mielipiteitä Linuxista
« Vastaus #1 : 19.05.21 - klo:00.49 »
Video on vuoden 2014 Debian-konferenssista, ja puheen pääpointtina oli sovellusten paketointi jakeluriippumattomasti. Sittemmin tätä ongelmaa onkin pyritty ratkomaan mm. Flatpak, Snapcraft ja AppImage -paketointiteknologioilla.

Linus puhui esimerkkinä Subsurface-sukelluslokisovelluksesta, jota hän on itse ollut perustamassa ja kehittämässä. Vuonna 2014 kehittäjät eivät vielä tarjonneet Subsurfacea valmiina binäärinä Linuxille vaan ainoastaan Windowsille ja Mac OS X:lle. Syynä oli siis tämä yleisesti tunnettu ongelma, ettei Linux-jakeluissa ole kerneliä lukuun ottamatta stabiilia ja yhteistä binäärirajapintaa (ABI), jota sovellukset voisivat käyttää. Keskeisistä järjestelmäkirjastoista on kaikissa jakeluissa eri versiot epäyhteensopivilla binäärirajapinnoilla, jolloin perinteisesti sovellukset on pitänyt kääntää jokaiselle jakelulle ja jakeluversiolle erikseen. Staattinen linkittäminen eli käytettyjen kirjastokomponenttien sisällyttäminen itse sovelluksen binääriin on toki mahdollista tietyissä rajoissa, ja mm. AppImage toimii siihen tapaan. Flatpak ja Snap tarjoavat kehittyneemmän ratkaisun, jossa sovellukset voivat jakaa kirjastoja ja muita riippuvuuksia, ja sovellusta ajetaan omassa hiekkalaatikossaan, jolloin siitä on ainakin periaatteessa mahdollista asentaa useita versioita rinnakkain ilman sotkua.

Nykyisin Subsurface on saatavilla Linuxiin kehittäjien tarjoamina Flatpak, Snap ja AppImage-pakettina. Joihinkin jakeluihin, kuten Debianiin ja Archiin se on paketoitu perinteiseen tapaan jakelun paketoijien toimesta.
« Viimeksi muokattu: 19.05.21 - klo:00.54 kirjoittanut nm »