Yksi perusasioista on kanssa komentojen putkitus. Syöte ja tulostusvirrat >> ja << tai sitten pelkästään < ja >
Esimerkiksi "echo "Hei karvainen maailma!" >> readme.md liittää tiedoston loppuun tuon "Hei maailma" -tulosteen, ohjaa sen liitteenä tuonne tiedostoon, kun taas "echo "Hei karvainen maailma!" > readme.md kopioi tiedoston alkuun tekstin.
Sitten pystyviiva komentojen välissä, niin saa toisen komennon ulostulon toisen komennon syötteeksi, se on ja hyödyllinen.
Esimerkiksi cat $HOME/Tivi2020/README.md "pysyviiva", grep jotain., niin hakee tiettyä merkkijonoyhdistelmää tuolta README.md, tiedostosta.
Tuonne kotikansioon pääsee mistä tahansa polulta siirtymään cd -komennolla cd $HOME
nano tosiaan vähän aloittelija-ystävällisempi tekstieditori päätteessä, mitä esimerkiksi vi, joskin monet kokeeneet käyttäjät pitävät vi:stä enemmän kokemukseni mukaan. Mutta itsekin pidän nanosta ihan sitä kelpo tekstieditorina.
Aina, kun tulee vastaan muistan itsekin, kun otin haltuun näitä terminaalikomentoja, niin manuaali-resurssit ovat hyödyllisiä, koska yleensä komennot sisältävät useita kytkimiä (switch), ja parametrivaihtoehtoja, man cp esimerkiksi tai man rm -komenoilla pääsee lukemaan cp -tai -rm -komennon manuaaliohjeistusta. Sitten, kun taidot kehittyy, nuo terminaalikomentojen kytkimet niitä yhdistelemällä ja kometoja putkittamalla saa paljon hyötykäyttöä syntymään, terminaalilla voi tehdä kaiken Linuxissa, vaikka nykyisin graafisen käyttöliittymän sisältäviä työkaluja on moneen lähtöön jo saatavilla, ja peruskäyttäjä pärjää jo nykyisin aika hyvin perustoimenpiteissä graafisen puolen käytöllä, eikä enää tarvitse olla niinkään tietokoneinsinööri käyttääkseen Linuxia.
Tuosta hakemistopolun nimestä päätellen olet jollain korkeakoulun käyttöjärjestelmä-kurssilla, joten lienet ehkä tuleva insinööri? Tsemppiå ja tervetuloa Linux-maailmaan! Lopulta ehkä päädyt loppuelämäksesi Linux-aktiiviksi.
Vielä mitä itse muistelen Turun AMK:n käyttöjärjestelmät-kurssia, niin yksi ja oli tuollainen Linuxin filosofiaan liittyvä eroavuus esierkiksi Microsoft-Windows -järjestelmästä, että siinä missä Windows tai vaikkapa DOS ilmoitti jonkin komennon onnistumisesta, yleensä Linux-päätteltä ei saa vahvistusta komennon onnistuneelle suoritukselle.
Vaikka itse olisi root-käyttäjä omassa järjestelmässä, kannattaa pitää oman kokemukseni mukaan erillistä käyttäjätunnusta, tai mahdollisesti muutamia käyttäjätunnuksia, ja sitten luoda ryhmät eri tasoislla oiokeuksilla järjestelmän resursseihin, niin ei tarvitse juurikäyttäjänä kaikkea tehdä,