Ohjelmia tuntuu olevan pilvin pimein, mutta mikä olisi helpoin, joka osaisi varmuuskopioida myös NTFS-levyille. Välttäisi uudelleenformatoinnin ulkoisissa kovalevyissä.
Täällä minulle suositeltiin rsync:iä, jota olen sitten sen jälkeen käyttänyt. Toimii komentoriviltä, mutta ei se haittaa, koska komennon voi aina uudestaan kaivaa komentopinosta takaisin käyttöön.
rsync -a -vv --stats --dry-run --log-file=/home/user/rsync-logfile /home/user /media/user/varakopio
Tuossa siis varakopiolevy on mountattu hakemistoon /media/user/varakopio, jonne kopioidaan hakemisto /home/user ja sen sisältö mukaan lukien kaikki alihakemistot. Käyttäjän user tilalle toki kirjoitetaan oma käyttäjätunnus. Komento pitää virittää oman hakemistorakenteen mukaan ja sitä voi kokeilla aluksi parametrin --dry-run kanssa, jolloin ohjelma näyttää, mitä tekisi, mutta ei oikeasti tee mitään. Sitten, kun tulos alkaa näyttää oikeanlaiselta, poistaa --dry-run:n komennosta ja antaa mennä...
Ilman muuta näin. Seuraavassa vielä työnkulkuun liittyvää lisäselvennystä:
1.
Kun tiedostoja on paljon, pitää käyttää "mirror"- toimintoa, koska:
- uudet varmuuskopioinnit kestävät sietämättömän kauan ja levytilaa kuluu
- jos et tee "mirror", vaan kopioit vain päälle, esimerkiksi uudelleennimeäminen ja hakemistojärjestelyt jättävät kohteeseen kaikki vanhatkin. Tällöin backupin sisältö muuttuu hyvin vaikeasti tulkittavaksi.
2.
Kun liität komentoon "mirror" -toiminnon, niin pitää olla !00% varma, että kohde on oikein. Muussa tapauksessa kohteesta tuhotaan lähes kaikki, koska siellä ei ole sitä mitä lähteessä on.
Näinollen mirror-käyttö soveltuu parhaiten scriptien kanssa, koska niissä satunnaisia käyttäjävirheitä ei pääse tapahtumaan.
3.
Jos käytät pelkkää mirror-tapaa, niin backup ei ole luotettava kaikissa tilanteissa.
Tämä johtuu siitä, että lähteessä olevat ongelmat kopioituvat myös backuppiin, jolloin sinulla ei itse asiassa ole mitään korjausta ongelmaan.
En tiedä miten todennäköistä tämä on Linuxissa, mutta ntfs-järjestelmästä päätelleen sinulla on Windows jossakin. Tietyt haittaohjelmat alkavat tuhota tiedostoja pikkuhiljaa, jolloin tiedostojen tuhoamista ei voi huomata helposti. Mirror-tavalla, vaurioitetut tiedostot kopioituvat varmuuskopioon tekemällä varmuuskopioista virattoman.
On toki muitakin syitä kuin haittaohjelmat seuraavalle suositukselle ...
... tee backup kaikista tiedostoista säännöllisin väliajoin ja vie backup "johonkin toiseen palo-osastoon" turvaan. Tällöin pisin välin työlle, joka menee hukkaan täydellisen tuhon käydessä, on edellä mainittu väliaika.
Näitä periaatteita osaat varmaan varioida niin, että ne soveltuvat omaan käyttöösi.