Ihan hyvää juttua ja paljonkin hyvää. Pikaisesti vilkuilin läpi ja tässä omat kritiikit kun yritin asettaa itseni uuden käyttäjän jalkoihin.
Toi johdanto on todella vanhaa kamaa ja XP:tä ei todellakaan kannattaisi pitää minkäänlaisena verrokkina enää nykypäivänä
¨
Muuten ihan jees, mutta lähdetään pariin epäkohtaan jotka itsellä pisti silmään.
Sivu 10. Toi "paina kirjainta ja liikuta hiirtä". En haluaisi moittia, mutta en ole juuri epäselvempää ohjetta nähnyt?
Sivu 11. Kotikansio. Tuossa voisi mainita, että Windowsissa on käytännössä aika pitkälti sama tyyli jos syvällisemmin ajatellaan. Ei ollut vielä XP:n aikoihin ihan samaan tyyliin, mutta Vistasta lähtien kuitenkin.
Sivu 24. Ctrl + v ei ole kopio, vaan "leikkaa ja liitä". Itse ainakin pääsin käsitykseen, että ctrl + v kopioi tiedoston, mutta noinhan ei ole.
Sivu 26. "Lentokonetila: Voi joskus olla tarpeellinen". Olisi vissiin ihan hyvä mainita miksi. Todella ympäripyöreä kuvaus. Jos ei tarkennusta, niin ehkä sama jättää välistä kokonaan ominaisuuden esittely.
Sivu 27. "Yleensä näihin ominaisuuksiin ei tarvi koskea". Eli sitä ei kyllä ohjeessa silloin tarvi mainita lainkaan, varsinkaan kun ihan perusteita kuten IP-osoite ei mainita mitenkään, joka nykyään on vähänkään edistyneemmälle käyttäjälle hyvin oleellinen opittava.
Sivu 28. Voisi olla jees mainita miten paritus toimii. Jos oletetaan, että käyttäjä tietää miten paritus toimii, niin hän ei todennäköisesti tarvi tyyliin puolta ohjeen sisällöstä.
Sivu 34. Miksi ylivahvistus on merkitty huutomerkillä? Samoin muutama muu toiminto? Samoin "Säädä videoneuvottelun
äänen voimakkuus!" voisi olla parempi mainittu esim. tietokoneeseen liitetyn mikrofonin äänenvoimakkuus tms. Muuten tuon voi käsittää yleisesti äänen voimakkuudeksi.
Sivu 35. Suosittelen "valmiustila". Miksi? Minkä takia? Syy olisi hyvä mainita. On hyvä muistaa, että pöytäkoneella tämä lisäisi merkittävästi virrankulutusta, mutta nykyisillä SSD-asemilla boot aika voi olla hyvinkin nopea. Perustelukaan ei oikein riitä, vaan olisi hyvä selittää vaihtoehtojen merkitys. Vielä pahempi. Laitat tuon päälle pöytäkoneessa, ajattelet koneen olevan sammunut ja nyppäät töpselin irti. Jeps, ei todellakaan hyvä homma ja voisi todella huonolla korruptoida järjestelmän.
Sivu 36. Mikä PC päällä, ei päällä? Mitä nuo tarkoittaa?
Sivu 40. Salasana tosiaan on tärkeä, mutta voisi olla hyvä mainita jotain yleisiä nykysuuntauksia. Ehkä joku linkki artikkeliin tms?
Sivu 42. Automaattiset päivitykset on jees, mutta toisaalta hiukan ristiriidassa mm. aiemman valmiustila suosituksen kanssa. Tämä voisi huonolla tuurilla aiheuttaa todella pitkällä juoksulla ongelmia.
Sivu 44. Mitä tuo emoji listaus tarkoittaa? Miten sinne pääsee? Miksi? Miksi ei käytä vaikka ns. oikean napin "insert emoji" toimintoa, mitä tässä varmaan haetaan?
Sivu 45. Miksi sitten sivu 42 on mainittu päivitysasetuksia?
Sivu 46. Tätä kritisoin ehkä eniten. Tuo ei todellakaan kerro aloittelijalle yhtään mitään. Siis ei _yhtään_ mitään.
Sivu 47. Päätteeseen tutustuvalle, ei todellakaan kannata kertoa ilman kontekstia, että sudo komento ei näy ja siihen vain salasana. Pääte EI ole pelkästään "sudon pyörittelyä". Jokin ihan toinen esimerkki olisi paikoillaan. Esim. miten katsotaan hakemistolistaus ja miten siirrytään kansioissa. Muuten minusta "sudoilua" _ei_ saa opettaa ns. oletukseksi ja täysin normaaliksi toiminnaksi.
Sivu 49. Ironisesti pari sivua perään tässä sitten mainitaan, että asennetaan vain luotettuja ohjelmistoja. Ei näin. Ei todellakaan näin. Vielä erikoisempia on samalla sivulla olevat ohjeet. " Nyt pääset kunnolla tutkimaan ohjelman ominaisuuksia ja toimintoja
- jos keräät paljon tietoa ohjelmalla, luuletko ohjelman hidastuvan tai muuten läkähtyvän
- voitko tarvittaessa jakaa datan osiin, jotta ohjelma toimisi jouhevasti eikä tiedostoista tule liian
suuria
- voitko siirtää vanhemmat datat sivuun, vaikka erilliselle muistivälineelle" Luuletko ohjelman hidastuvan tai läkähtyvän?? Mitä ihmettä tämä on??
Sivu 50. Miksi ei vain mainita mikä ohjelma voisi korvata Office paketin vastaavat? Minimalistinen osakuvaruutukaappaus ei oikein minusta toimi tuossa.
Sivu 52. Toi on _suht_ hyvin mainittu, mutta silti. Ihan ehdottomasti pitäisi _aina_ ns. nyypille tarjota imap vaihtoehtoa. Aikoijen saatossa en osaa edes sanoa kuinka monesti olen käynyt auttamaan ihmisiä kun sähköpostit on mystisesti kadonneet uuden tietokoneen hankinnan myötä. Tuota minusta ei voi ylikorostaa. Pop:n voi ehkä mainita sellaisen vaihtoehtona, että tiedot häviää helposti
Ihan oikeasti. Tätä on lukuisat henkilöt surkutelleet, että enkö voi mitenkään tosiaan palauttaa vaikka henkilön X lähettämiä sähköposteja, vaikka kaikki muu tuntuu onnistuvan. Tätä on hyvin ikävä yrittää selvittää henkilöille sitten liian myöhään ja kasvoilta voi lukea sen "ai, voiko siinä noin käydä?" ilmeen.
Painota että tiedot oikeasti häviää "POP lukemisen" jälkeen.
Sivu 56. "Kun ollet ottanut varmuuskopion, tarkista että kopiointi on onnistunut!". Miten? Tämä on vähän helinää ilman täsmennystä. Täsmennyksenä tarkoitan esim. kotikansion piilotettuja tiedostoja ja miten käyttäjä voi tuon todentaa? Jos oikein spesifistisiä ollaan, niin pitäisi katsoa tiedostoja ihan muilla keinoin kuten Nautilus, jota oletan ohjeessa tarkoitettavan. Pelkkä tiedostonimi ei riitä jos ollaan tarkkoja.
Sivu 56. Boot-repair ja rufus ei ole oikein natsaa kyllä hyväksi tavaksi. Tuo ei paljoa hyödytä käyttäjää jos se Windows on jyrätty. Ubuntun live tikkuun voi asentaa ihan saman linkin kautta tuon toisen option, eikä tarvita rufusta lainkaan. Muutenkin hiukan tyly kun aiemmin tarjotaan kotimaisia linkkejä ja yhtäkkiä pelkästään englanniksi.
Sivu 66. Tuo ota kopio kotikansiosta, niin oletko huomannut, että tuo on hyvin puutteellinen ohje, koska käyttäjä ei näe piilotiedostoja oletuksena ja aiemmassa kotikansio esimerkissä ei käsitellä sitä, että kotikansio voi sisältää moisia tiedostoja. Pääte osiossa voisi olla esim. esimerkki näiden käsittelyyn, vaikka se onkin jo ehkä enemmän edistyneemmän käyttäjän juttuja. Joka tapauksessa. Tässä vaiheessa tulee piilokansiotiedosto termi esiin.
Sivu 67. Miksi käyttäjän käsketään laittamaan ns. ei tuetut päivitykset päälle? Tavallaan kannustetaan käyttämään mahdollisesti epästabiileja versioita? Ei hyvä. Ei lainkaan hyvä.