Itselläni on Raspi 3:nen levypalvelimena, mutta suosittelisin Raspi 4:sta, koska siinä on USB3-liitäntä (tarkkaan ottaen 2 kpl). Ongelmana Raspi 4:ssa on mikroHDMI, joka taitaa olla jokin oma viritelmä, niin Raspi 4:n käyttiksen asentaminen ilman näyttöä on haastavaa, ellei ole jotain sshd-palvelimellista levykuvaa.
MicroHDMI on ihan standardi liitin, joten siihen saa kyllä johtoja. Olen kuullut, että se johdon puoleisen liittimen kestävyys ei ole ihan parasta luokkaa, mutta en ole itse sitä niin paljoa käyttänyt, että voisin kokemuksesta puhua.
Raspberry Pi 4:n etu on myös nopeampi Ethernet. 3 B:n ethernetin nopeus on käytännössä alle 300 Mb/s, vaikka siinä Gigabit-portti onkin johtuen ihan USB 2.0:sta, jonka välityksellä verkkokortti on yhdistetty järjestelmäpiiriin. 4 B:ssä se on nopeammassa väylässä ja siten sillä ainakin melkein koko nopeuden käyttöön, eikä sitä tarvitse myöskään jakaa kiintolevyn kanssa (USB-ohjain on omassa PCIe-väylässä).
Ja kuten tässä muut jo kommentoivat, niin Ethernetiä varten laitteen on ymmärrettävä tiedostojärjestelmien päälle, joten käytännössä se on helpoin tehdä Linuxin tai jonkin BSD:n päälle. Silloin puhutaankin jo sitten NAS:sta.
Muokkaus: Typokorjaus.