Huawein reitittimissä on vakoilulaitteita, se on ihan yleisesti tunnettu ja uutisoitu asia. Olihan hiljattain ihan valtamediassakin, että Googlekin lopettaa yhteistyön Huawein kanssa juuri sen takia, suurvalta-poliittinen kysymys tuo, kaikkien suurvaltojen tiedustelupalvelut ja sotilasinstituutit valvovat toisiaan. Mutta ei se nyt tavallisen netinkäyttäjän kannalta mikään huolenaihe mielestäni ole.
Tohon, mitä juyli vastasit, että palveluntarjaoajat seuraavat liikennettämme, niin Suomessa on sähköista liikennöintiä teleliikennettä ja yksityisyyden suojaa koskeva lainsäädäntö, että periaatteessa teleoperaattorit ei saa nuuskia tavallisten käyttäjien teleliikennetietoja, paitsi nythän laki on muutttunut, että poliisille viissiin on annettu laajemmat mahdollisuudet tutkia eisimerkiksi, kenen tahansa sähköposteja, jos on epäilty rikoksesta. Jos haluaa olla turvassa, ja pelkää teleoperaattorin vakoilua, ainahan voi hankkia VPN-yhteyden, ja maksaa pieni "suojelu"-raha tietoturvayhtiölle siitä, että teleliikenne-data ei näy ihan läpivaloilla tele-operaattorilla.
Olen kuullut tarinoita 2000-luvun alusta, kun eräällä työttömällä oli TE-keskuksen ATK-kurssilla kertoi tarinan, että oli teleoperaattori pistänyt netin poikki, kun sällillä oli vertaisverkosta tavaran sisään ja uloslataus maksimeilla 24/7. Nykyään on vähän vaikea teleoperaattorinkaan alkaa epäilemään ainakaan suuren tiedonsiirron volyymin ansiosta ketään, kun verkossa toimii kaikki suoratoistopalvelut, yms. joka vaatii paljon kaistaa paljon.