Kirjoittaja Aihe: Helppo softa midikoskettimistolle  (Luettu 4493 kertaa)

New_user

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1247
    • Profiili
Helppo softa midikoskettimistolle
« : 23.01.18 - klo:20.28 »
Hei

EDIT: käytän 16.04:ää Gnomella.

Taloon tulossa viikon sisään Roland FP-30 jalustoinee ja pedaalipalkkeineen "kotipianoksi". Koska laitteessa on myös (USB)midiulostulo, sitä tulee varmaankin myös ainakin kokeiltua midikiipparina. Mikähä olisi helpohko softa ottamaan vastaan laitteen midiä, ja millä saisi käytettyä erilaisia äänikirjastoja (ovatko ne nyt sitten sampleja?) ja kenties jopa erilaisia efektejä. Tarkoitus ei olisi uppoutua syvälle jonnekin Jackin kytkentöihin ja muuhun HW-puoleen, vaan enemmänkin keskittyä soitteluun. Olen kuullut sellaisesta softasta kuin LMMS, mutta demovideota katsellessa en innostunut. Lienee täysiverinen DAW?. Kiinnostaisi myös, jos ohjelma, sama tai eri, osaisi tehdä tulostettavat nuotit suht. oikein. Olisiko ehdotuksia, vai vaadinko ihan liikaa.

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Helppo softa midikoskettimistolle
« Vastaus #1 : 24.01.18 - klo:20.44 »
Kiinnostaisi myös, jos ohjelma, sama tai eri, osaisi tehdä tulostettavat nuotit suht. oikein.

Tee itsellesi palvelus ja opettele jack, se on kuitenkin perusta. Kokeile vaikkapa AmSynth ja nuottikuville MuseScore2.

https://github.com/amsynth/amsynth/wiki/QuickStartGuide

https://musescore.org/en

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

New_user

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1247
    • Profiili
Vs: Helppo softa midikoskettimistolle
« Vastaus #2 : 28.01.18 - klo:15.21 »
Kiitos vastauksesta. Tietokoneella työuran melkein kokonaan tehneenä en kauheasti pidä tietsikan kanssa säätämisestä silloin, kun kyseessä on niinkin hieno asia kuin musiikki. Mitä vähemmän teknisä sälää ja säätöä, sen parempi minusta. Ihmettelen kovasti, miksei ole yleistä standardia esim. sille, että tuollaisen kiipparin kylkeen voisi tökätä valmiita soundimoduleita suoraan kiinni standardoidulla liitännällä. En siis tarkoita piuhojen päässä olevia. Oikeastaan aika uskomaton juttu, ettei standardia ole! Soundien tekijät voisivat sitten myydä moduleitansa helposti. Jonkinlainen piuhan päähän vietävä yritelmä on Raspberry Pi:llä tehty Sampler Box, mutta sekään ei soita mitään standardia samplemuotoa, esim. soundfonttia tms. vaan sinne pitää viedä jotain wav-muotoista. En ymmärrä moista, kun kaikki on yleensä jossain std-muodossa? No, katsotaan miten etenen. Kaatuileva Jack jne. ei ole kovin kiinnostava vaihtoehto!

Sitten kysyn saman tein toista juttua asiaan liittyen. Hankkimani soitin tukee midi over bluetooth -systeemiä. Onko Linuxin puolella mitään tuettuna? Esim. softa, joka ymmärtäisi midin suoraan bt:n kautta? Applella tuo asia lienee kunnossa jo.


New_user

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1247
    • Profiili
Vs: Helppo softa midikoskettimistolle
« Vastaus #3 : 29.01.18 - klo:14.02 »
Liekö Linuxin "pyhien arvojen" :D kuten Jackin hylkiminen syynä, ettei kukaan viitsi vastata. Olen näet tällainen funktionaalinen tyyppi, joka kyseenalaistaa!

Ratkaisuna Ubuntussa toistaiseki Qsynth ja Aconnectgui, joilla sai varsin näppärästi homman toimimaan perustasollaan. Piti vain laittaa Qsynthistä audioulostuloksi Pulseaudio. Muuten homma meni suoraan putkeen. Aconnectgui löysi heti sekä Qsynthin että Rolandin, ja siinä vain hiirellä piuha kiinni. Instrumentin vaihto sujuu kiipparin kanavan vaihdolla. Perussettinä nyt vain vaatimaton Gm-satsi, mutta eiköhän niitä soundfontteja löydy.

Rajoitteena tietysti läppärin varmaan aika vaatimaton audiopuoli, ja softasyna yleensä, mutta viivettä on paaaljon vähemmän, eli ei korvin kuultavasti, kuin Windows 8.1:ssä Reaperilla kokeiltuna. Olisi hieno tietää, toimivatko Qsynth ja Aconnectgui suoraan Raspberry Pi:ssä?

EDIT: ja nuo kokeilut siis kaikki USB-piuhalla. Bluetooth midi lienee vielä lapsenkengissä.
« Viimeksi muokattu: 29.01.18 - klo:14.05 kirjoittanut New_user »

Heikki Ketoharju

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 716
  • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
    • Profiili
    • heikki.ketoharju.info
Vs: Helppo softa midikoskettimistolle
« Vastaus #4 : 30.01.18 - klo:20.52 »
Hei!

Olisin itsekin suositellut QSynthiä tuollaiseen tarpeeseen. Se on varmasti helpoin ja mukavin tapa toimia. Jackia ei ole tosiaan pakko käyttää yksinkertaisiin asioihin, ja jopa  Ardouria pystyy varmastikin käyttämään siihen koskematta. Monimutkaisempaan työskentelyyn suosittelen sitten KXStudion pakettivarastoja, josta saa helposti konfiguroitavan ja napin painalluksella käynnistyvän Jackin.

Keyboardeihin on kehitetty standardi, jonka avulla voi soittaa haluamiaan soundimoduuleja. Sen nimi on Midi: https://en.wikipedia.org/wiki/MIDI


Viivettä ei nykyaikaisessa läppärissä tuota softasyna, juurikin äänikortti ja äänijärjestelmä. QSynthiä saa ajettua vanhassa läppärissä nykypäivänä muutaman millisekunnin viiveellä. Se kylläkin vaatii Jackin käyttämistä Realtime-asetukset päällä. En ole perehtynyt, saako ilman Jackia viivettä loputtoman alas.

En itse osaa sanoa Rasperry Pi:stä oikein muuta kuin sen, että tehoja siinä on vähemmän kuin normikoneessa. Sen ei pitäisi olla mikään ongelma äänisoftalle, mutta graafinen käyttöliittymä tietysti vie tehoja enemmän. Tässä näyttäisi olevan jonkun blogikirjoitus aiheesta:
http://sandsoftwaresound.net/qsynth-fluidsynth-raspberry-pi/
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org

New_user

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1247
    • Profiili
Vs: Helppo softa midikoskettimistolle
« Vastaus #5 : 31.01.18 - klo:12.50 »
Kiitokset Heikille vastauksesta. Midistä toki olen tietoinen, mutta enemmänkin tarkoitin sellaista soittimeen liitettävää palikkaa tyyliin Commodore 64 pelimoduli ;) No joo, so far so good, Qsynth pelittää, ja hieman haeskellut noita soundfont-tiedostojakin, joista löytyy kaikenmoista tietty. FP-30:n kanssa edennyt sen verran, että kaikki lokaali mitä olen kokeillut toimii myös midi-datassa, eli koskettimiston splittaus, puolikkaille eri soundit, ja midi-data lähtee kahdelta kanavalta, joihin saa asetettua tietysti äänet läppärissä, samoin velocityn poisto toimii. Soundien kerrostusta en vielä ole kokeillut, mutta toiminee sekin ulospäin, koska nähtävästi itse laitekin on koskettimistoltaan puhdas kontrolleri, joka syöttää midiä laitteen sisäiselle synalle.

Läppärin tilalle olen hakemassa vielä näppärämpää vaihtoehtoa ihan soittelua varten. Raspberry Pi:lle on olemassa useitakin äänikortteja, joilla saadaan laadukasta ulostuloa vakion sijaan. Qsynth ilmeisesti pelittää RP:ssä. Ongelma on tosiaan tarvittava näyttö. Tietysti lienee mahdollista rajoittaa vain soittelua varten muutamaan hyvään soundiin, joita voi napin painalluksella vaihtaa.

MuseScorea en ole saanut vielä kirjoittamaan yhtään nuottia viivastolle kiipparista, vaikka midi-äänitys on sallittu, ja data mene ohjelmaan sisään, koska äänikin kuuluu ohjelman ollessa päällä kun reititys ohjelmalle on kunnossa. Mikähän tuossa vielä kiikastaa? Homman ideana olis saada esim. laulunopettajalle paperilla joitain mieleen tulevaa ideaa viedyksi.

EDIT: Aa, MuseScore ei tuekaan suoraa äänitystä midistä, vaan tiedosto pitää ensin tehdä vaikkapa Qtractorilla, ja viedä miditiedosto sisään sitten MuseScoreen. No tuolla tavalla ehkä aika kinkkistä luoda pätevää tavaraa. Varmaan pitäisi osata oikeasti nuottien kirjoitus. Tavallaan helpotus kuitenkin on, että voi tehdä suoraan helppoihin C, Am, ja sitten transponoida tulos haluttuun sävellajiin.

 
« Viimeksi muokattu: 31.01.18 - klo:18.58 kirjoittanut New_user »