Moi!
Kaverini asensi Ubuntun valkoiselle macbookille vuoden 2008 tai 2009 tietämillä. Silloin säätämistä oli enemmän kuin tyypillisen Ubuntu-asennuksen kanssa, koska maccien rauta on hieman erilaista, eikä Linuxeja yleensä juuri optimoida macille. Uudempia Ubuntu-jakeluita en ole kokeillut macin kanssa. Luovuin ajatuksesta Linux+mac, koska niistä jatkuvasti kuulee vähän huonoja kokemuksia. Kokeile silti, ja kerro ovatko asiat parantuneet: voihan olla, että tänä päivänä kaikki toimii jo heittämällä.
Jos et ole kiinnostunut säätämään, niin en suosittele aloittamaan Ubuntun kevytversioista. Ne käyttävät vähemmän järjestelmän resursseja, mutta se tarkoittaa, että joudut konfiguroimaan järjestelmän toimintoja komentoriviltä. Jos tämä on se, mitä haluat, Lubuntu on mainio vaihtoehto!
Muussa tapauksessa aloittaisin itse Ubuntusta. Juuri tuossa aatonaattona pistin uuden Ubuntu 16.04:n vanhaan Thinkpad-läppäriin, jossa oli 3 gigaa muistia, ja vanha Core2Duo -prosessori. Vähän hidashan se oli, mutta aivan hyvin toimii. Ja täytyy myös todeta, että Unity-käyttöliittymä lienee Macista tulevalle tutumman oloinen, kuin lähinnä Windows 98:a muistuttava Lubuntun LXDE
Itse käytin tällä vm 2008 Thinkpadillani Ubuntu 16.04:ää 2 gigatavun muistilla ja Core2Duo -prosessorilla. Se toimi ihan ok:sti, mutta systeemi kyllä alkoi tahmata muistin vähäisyyden vuoksi aika tavalla, jos avasi selaimeen useampia välilehtiä.
Tässä muisteluitani siitä, miten asentaminen macille (8 vuotta sitten) meni:
Ubuntulle tarvitaan oma osionsa kovalevylle. Koska Mac käyttää HFS+-tiedostojärjestelmää, ei ainakaan sen aikainen Ubuntun asennusohjelma osannut asentaa itseään OS X:n rinnalle. OS X:n levytyökalulla tai jollain Boot Campiin liittyvällä työkalulla piti muistaakseni luoda osio, ja sitten formatoida se "Windows-yhteensopivaksi". Tämän jälkeen Ubuntu ymmärsi mistä oli kyse. En tiedä, vieläkö tämä askel on tarpeen.
Mac myös tarvitsee erillisen käynnistyksenlataajan. Tätä varten piti asentaa softa nimeltä Refind. Se loi tietokoneen käynnistyessä valikon, josta valittiin halutaanko Linux vai OS X käyntiin. Tuohon aikaan ei tainneet muut kuin Macit käyttää EFI-käynnistystä, mutta nykyään kai se on yleisempää?
Tuo ohje USB-tikun tekemiseen näyttää oikein pätevältä. Sitä kannattanee uskoa.
Löysin tällaisen, aika informatiivisen oloisen AskUbuntu -langan. Toivottavasti siitäkin olisi jotain iloa:
https://askubuntu.com/questions/931455/installing-ubuntu-on-mid-2007-macbook#931602Rohkenen lopuksi vielä todeta, että kyllä Mac+Linux minun silmiini edelleen vaikuttaa kahden planeetan kohtaamiselta. Toivottavasti se sujuu rauhanomaisesti, eikä rytinällä. Kerro miten kävi!